Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kristīne Vītola: "Tādu satraukumu pirms spēles nebiju piedzīvojusi sen"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kristīne Vītola: "Tādu satraukumu pirms spēles nebiju piedzīvojusi sen"
Kristīne Vītola cīņā ar Spānijas valstsvienības spēlētājām Silviju Domingesu un Lauru Hilu. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Patīk TTT ātrums. Šķiet, ka treneris Zībarts māk izmantot ne tikai manas un Aijas, bet visu meiteņu labākās īpašības, lai laukumā rādītu vislabāko sniegumu kā komanda," spēka uzbrucēja Kristīne Vītola ceturtdien, 24. janvārī, dalījās priekā par Salamankā izcīnīto uzvaru.

Salamankas Universitātes paspārnē 1988. gadā izveidotā “Avenida” komanda 30 sezonu laikā kļuvusi par vienu no Eiropas sieviešu basketbola flagmaņiem tās spēlētāju, treneru un īpašo līdzjūtēju dēļ. Sākot no 2006. gada, “pūces” nepārtraukti spēlē Spānijas čempionāta finālā.

Latvijas spēlētājas ir pielikušas daudz pūļu “Avenida” panākumos. Vēsturiskās pilsētas krāsas aizstāvējušas Liene Jansone (2006-2007), Gunta Baško (2008-2009), Kristīne Vītola (2015-2016) un Aija Putniņa (2018). Eirolīgas fināliste Baško un Spānijas čempione Vītola šonedēļ atgriezās Salamankā, lai palīdzētu TTT viesos izcīnīt pirmo uzvaru pār Spānijas superklubu.

Kristīne – tu spēlēji Salamankā. Uzvarēji Spānijas čempionātā un paspēji pievienot Superkausu. Cik saviļņojoši tev bija spēlēt “Wurzburg” zālē?
Mazliet...tādu satraukumu pirms spēles nebiju piedzīvojusi sen. Salamankā bija savādāk – tā zāle ir īpaša. Visi skatītāji man aplaudēja. Visi, kuri atcerējās, pirms spēles sveicināja. Tāpēc sākums bija grūtāks. Saraustīts. Saņēmos un otrajā puslaikā “viss aizgāja”.

Runāju ar treneri Zībartu par zālē valdošo troksni. Viņš teica – Salamankā piedzīvoto atmosfēru nevar salīdzināt ar citām vietām. Vai dzirdējāt vienu otru? Vai dzirdējāt, ko teica treneris?
Manuprāt, spēlējot Eirolīgā, sākam lēnām pierast pie trokšņa. Arī mājas spēlēs pēdējā laikā ir diezgan skaļi. Protams, troksnis, kuru saceļ “Avenida” skatītāji, ir pavisam kas cits – tās ir daudzu gadu garumā izveidotas tradīcijas. Tas, kā viņi lepojas ar komandu. Šķiet, ka Eirolīgas spēlēs saprotamies arvien labāk un varam komunicēt arī troksnī.

Tu teici par pirmsspēles apsveikumiem. Vai saņēmi apsveikumus no Salamankas līdzjūtējiem arī pēc spēles?
Jā, saņēmu. “Avenida” cilvēki vienmēr ir priecīgi redzēt savējos atgriežamies. Daži teica, ka gaida manu atgriešanos Salamankā (smejas).

Vai sajuti papildus uzmanību uz ielas un viesnīcā?
Tik traki nebija. Bija cilvēki, kuri zināja, taču ārpus zāles lieku uzmanību nesajutu.

Cik daudz pirms spēles zinājāt par “Avenida” iekšējām problēmām? Kā izdevās sagatavoties?
Nefokusējāmies uz izmaiņām Salamankas sastāvā. Jā, Elina Eldebrinka guva savainojumu un zinājām, ka viņa nespēlēs. Gatavojot pirmsspēles skautingu, neizmantojām informāciju par viņu. Visas pārējās meitenes bija ierindā. Skautojām un gatavojāmies kā jebkurai spēlei.

Vai zini, ka pirms pāris stundām kluba vadība paziņoja par šķiršanos no galvenā trenera Lino Lopesa un fiziskās sagatavotības trenera Aleksa de la Vegas?
Turpinu sekot līdzi klubam un redzēju internetā publicēto paziņojumu.

Cik daudz šādas izbraukuma uzvaras dod komandai?
Noteikti ļoti daudz. Bijām ļoti priecīgas uzvarēt Salamankā. Cīnīsimies tālāk!

Eirolīgas izbraukumi bieži vien nozīmē celšanos piecos no rīta. Vai šoreiz izdevās “civilizēts” izbraukums?
(Priecīgā balsī) Jā, šis laikam bija vienīgais izbraukums, kurā lidojums bija pēcpusdienā. Nākamnedēļ, dodoties uz Franciju, lidojums paredzēts septiņos no rīta un atkal būs agrā celšanās.

Vai ātrā ierašanās palīdzēja justies labāk?
Ceļojums tāpat bija diezgan garš. Četru stundu lidojums līdz Madridei, pēc tam divarpus stundu brauciens autobusā. Pirmdiena izvērtās nogurdinoša. Otrdien visa diena jāpavada pilsētā, treniņš tikai vakarā. Tas paņem enerģiju, tāpēc otrdien vakarā neaizvadījām pašu labāko nodarbību. Trešdien visas bijām atjaunojušās un varējām kārtīgi cīnīties.

”Avenida” pārstāvji bija ļoti priecīgi, ka novembrī varēja atbraukt dienu ātrāk. Pastaigāt pa pilsētu, sagatavoties spēlei. Vai uzņemšana Salamankā – ārpus laukuma – bija tikpat laba?
Noteikti. Viss bija superīgi, arī laika apstākļi – fantastiski! Ārā spīdēja saulīte, esam apmierinātas ar ceļojumu. Viss ritēja bez aizķeršanās.

Gan tev, gan Aijai Brumermanei šosezon izcili atstrādāta kustība uz grozu – tā, ka var izmantot tavas ātruma īpašības. Kā tev patīk TTT ātrais basketbols un tā radītās iespējas?
Man patīk – esmu ātra basketbola piekritēja. Šķiet, ka treneris Zībarts māk izmantot ne tikai manas un Aijas, bet visu meiteņu labākās īpašības, lai laukumā rādītu vislabāko sniegumu kā komanda.

Ko vēlies paveikt līdz Eirolīgas grupas turnīra beigām?
Cīnīties par augstāko iespējamo vietu. Vakardienas uzvara šajā ziņā deva ļoti daudz. Sākam saprast, ka mums ir arvien reālākas izredzes šajā grupā izcīnīt labu vietu. Centīsimies to sasniegt – cīnīsimies par uzvaru katrā spēlē, lai tā arī notiktu.

  +1 [+] [-]

, 2019-01-25 17:26, pirms 5 gadiem
Lai izdodas, turēšu īkšķus.