Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Aigars Nerips: "Intriga būs ar augšupejošu līkni"

Aigars Nerips: "Intriga būs ar augšupejošu līkni"
Aigars Nerips
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

"Patīkami, ka Latvijas Universitāte centās agresīvi spēlēt aizsardzībā. Tas bija labākais, ko varēju vēlēties. Piespiest strādāt savas spēlētājas un saņemt ideālu pretestību," noslēdzot pirmo apli Nordea Basketbola līgā, uz sezonas pirmo daļu un spēli pret Latvijas Universitāti atskatījās "TTT Rīga" galvenais treneris Aigars Nerips.

Kā vērtēt grupu sadalījumu pēc pirmā apļa?
Trīs Latvijas un trīs Igaunijas komandu iekļūšanu elites grupā var saukt par mazu pārsteigumu. Zinot Latvijas komandu mērķus, ticamāka attiecība būtu 4-2. No otras puses, Tallinas Universitātei ir divas spēlētājas, kuras, labi spēlējot, var taisīt rezultātu. Iepriekšējā sezonas sākumā savainota bija Kertu Jallai. Viņai atgriežoties, Tallinas Universitāte tuvojās pārējām komandām, taču augstāk netika.

Līdzīgu komandu cīņā daudz var izšķirt viens neplānots zaudējums, piemēram, Liepājai dārgi maksāja kritiens pret Latvijas Universitāti. Ņemot to vērā, "Top 6" sadalījums pašreizējā brīdī uzskatāms par objektīvu. Čempionāts veidojas diezgan interesants.

Nolikums paredz, ka pirmajā aplī izcīnītie punkti netiek ņemti līdzi.
Iespējams, ka tādos apstākļos pirmajā aplī ātrāk pazuda intriga. No otras puses, neizskatījās, ka kāda komanda nedomāja par punktu gūšanu. Visas komandas gāja laukumā, nedalot punktus un rezultātus. Pieeja kļūst profesionālāka, komandas necenšas taupīties.

Tālāk cīņa notiks divās grupās. Kā tas ietekmēs spēku samērus?
Turpinājums solās būt spraigāks nekā ierasts. Čempionātam tas nāks par labu – gan "Top 6" turnīram, gan pārējo septiņu komandu cīņā. Piemēram, "TTT juniores" var iejaukties cīņā par pirmajām divām vietām pārspēlēs, tai skaitā līdzvērtīgi cīnīties pret Latvijas Universitāti un "Vega 1/Liepāja" komandām. Intriga būs ar augšupejošu līkni, sākot no pirmās līdz pat astotajai vietai.

Igaunietes progresē?
Igauņu komandas, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir pielikušas. Spēlē daudz agresīvāku un labāku basketbolu. Uzvaras ar lielu starpību neparāda visu ainu, jo basketbols kļuvis asāks.

Kādi ir čempionāta pašreizējie izaicinājumi?
Jādomā par divām lietām. Pirmkārt, kā attīstīt augšgalu, lai samazinātu nelīdzvērtīgo spēļu skaitu. Otrkārt, kā nodrošināt labu spēļu praksi pārējām komandām. Otrā apļa izspēles kārtība to nodrošina. Jāturpina domāt, kā veicināt konkurenci nākotnē. Treneri jau par to sāk runāt. Neizslēdzu iespējas, ka čempionātam pievienosies vēl kāda komanda. Parādās azarts, uzlabojas attieksme.

Komandas vairāk gatavojas.
Mainoties pieejai, jāsāk domāt par niansēm, lai līmenis attīstītos ne tikai basketbola laukumā. Jāstrādā pie viesu uzņemšanas, skatītāju piesaisti. Pagaidām uz spēlēm vairāk nāk radinieki un draugi, taču tribīnēs viņi ir. Kļūst grūtāk prognozēt spēļu iznākumus. Tagad komandas ieguvušas brīdi atelpai, lai apārstētu savainojumus. Visi gatavojas jaunam izejas punktam. Būs interesanti.

Pilna laukuma presings pirmajā puslaikā pret LU tika pielietots apzināti?
Pēdējās nedēļās netrenējāmies divreiz dienā, jo braucām uz Igauniju, kā arī mājās nospēlējām divas spēles pēc kārtas. Tikāmies vienreiz dienā, turklāt savainojumu dēļ ierindā nebija pat desmit spēlētāju. Tādos apstākļos iespējams rīkot vidējas intensitātes nodarbības, tāpēc augstāka intensitāte jāatstrādā spēlēs. Neatkarīgi, iegūstam vai iekrītam, presings liek spēlētājām darboties aizsardzībā, noturēt tonusu. Patīkami, ka Latvijas Universitāte centās agresīvi spēlēt aizsardzībā. Tas bija labākais, ko varēju vēlēties. Piespiest strādāt savas spēlētājas un saņemt ideālu pretestību.

Brīžos, kad LU izmantoja zonas aizsardzību, klājās grūtāk.
Aizmetām garām daudz brīvu metienu. Divu centru vietā uzlikām par vienu mazo vairāk, piemēram, ceturtā numura vietā laukumā sūtīju Anci Aizsilu. Šoreiz nepaveicās ar precizitāti, taču laukumā viņa jūtas labi. Tas bija apzināts eksperiments, jo agrāk nebijām spēlējuši ar četriem mazajiem. Daļēji tas notika savainojumu dēļ, savukārt Ance Celmiņa pievienojusies nesen. Viņa tikai sākusi apgūt komandas taktiku, tādējādi viņas spēles laiks bija mazs.

Ances pluss – treniņos katrā pusē var strādāt ar divām garajām spēlētājām.
Beidzot, beidzot treniņos var strādāt desmit spēlētājas. Līdz decembrim tā nekad nav noticis. Neskaitot savainotās meitenes, manā rīcībā parasti bija 7-9 spēlētājas. Juniores nevarēja palīdzēt, jo viņām jābūt savās spēlēs, Eiropas jaunatnes basketbola līgu ieskaitot. Lai kā gribētu, nevaram viņas pārāk raustīt un nogurdināt. Tas nav vienkārši, jo sešu vai septiņu spēlētāju sastāvā jārēķinās ar lielāku fizisko slodzi nekā, ja treniņā piedalās desmit basketbolistes. Taktika paliek otrajā plānā. Pats zonā imitēju aizsardzību. Tagad radusies iespēja treniņos uzspēlēt pieci pret pieci. Tas pilnveidos darbu un ļaus uzlabot rezultātus arī turpmāk.


Anna Liepiņa 2024. gada 11. aprīlī. Foto: Margarita Vigule

Bronzas intriga turpinās Daugavpilī: vai Liepāja mājās brauks ar kausu?

Ceturtdien, 25. aprīlī, turpināsies Latvijas Sieviešu basketbola līgas izslēgšanas spēles. Daugavpils Universitāte plkst. 18:00 uzņems Liepāju, kura bronzas sērijā līdz divām uzvarām atrodas vadībā ar 1-0. Tiešraidi skaties rakstā.
Līna Loceniece 2024. gada 24. aprīlī. Foto: Smartway MLKL

Elizabete Bulāne, Līna Loceniece un Līva Liniņa pirmo reizi nopelna Lietuvas sudrabu

Elizabete Bulāne, Līna Loceniece un Līva Liniņa trešdien, 24. aprīlī, izcīnīja sudraba medaļu Lietuvas čempionātā basketbolā sievietēm. Latviešu pārstāvētā Klaipēdas komanda "LCC International University" tādu atzinību nopelnīja pirmo reizi.
Matīss Rožlapa 2024. gada 3. martā. Foto: Michael Soller
2

Matīss Rožlapa trenēs divkārtējo Vācijas čempioni "Saarlouis Royals"

Matīss Rožlapa 2024.-2025. gada sezonā trenēs Vācijas basketbola klubu "Saarlouis Royals", treneris otrdien, 23. aprīlī, telefonsarunā ar Sportacentrs.com apstiprināja vācu medijos izskanējušo informāciju.