Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Vēstule no Minskas: dziedāšana lietū

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Vēstule no Minskas: dziedāšana lietū
Latvijas U17 meitenes "Falcon club" zālē Minskā
Foto: FIBA

Baltkrieviju apmeklēju ceturto reizi. Pirmās trīs bija rudenī un ziemā, bet šoreiz ierados uz Pasaules U17 kausa pirmajām dienām. Kopš iepriekšējās viesošanās aizritējuši vairāk nekā seši gadi – to laikā kaimiņvalsts galvaspilsētas sejā parādījušies jauni vaibsti.

Minska pērn atzīmēja 950. dzimšanas dienu (1067-2017), taču realitātē mūsdienu izskatu ieguvusi pēdējos 70 gados. Jaunajai pilsētai bija divi arhitekti – Otrais Pasaules karš un padomju diktators Josifs Staļins.

Totālais karš un “izdedzinātās zemes” taktika noslaucīja veco Minsku no zemes virsas. Tās vietā nāca padomju monumentālisms – milzīgi platas ielas, centrā masīvas celtnes “Staļina ampīra” stilā un priekšpilsētās nebeidzami blokmāju rajoni.

Par Minskas asi kļuva prospekts, kurš centrā ievijās no austrumiem – Maskavas virziena. Atslēgas punkti – iepriekšējā desmitgadē uzbūvētā Nacionālā bibliotēka, Uzvaras laukums, Republikas laukums un bijusī Augstākā Padome.

Šo grandiozo ielu sauc par Neatkarības prospektu. Pēdējos 10 gados tā savu agrāko nozīmi zaudējusi. Par pilsētas otro, moderno asi kļuvis Uzvarētāju prospekts – vēl viena maģistrālā iela, kura no Neatkarības prospekta aizvijas ziemeļrietumu virzienā apmēram 10 kilometru garumā.

Pirmajā puskilometrā redzamas Staļina laikmeta celtnes. Austrumu pusē starp ielu un Svisločas upi iespiedusies miniatūrā Minskas vecpilsēta. Turpinājumā vecākā apbūve sastopama tikai rietumu pusē – tur izvietojusies rinda ar padomju laika viesnīcām “Plaņeta”, “Jubiļeinaja” u.c., kā arī viens no pilsētas dzīves epicentriem, Ņemigas apkaime.

Pēdējā desmitgadē Ņemigā izslējušās vairākas jaunas augstsceltnes, kā arī ultramodernā Minskas galerija – iepirkšanās centrs septiņos līmeņos. Pāri ielai ir Pasaules U17 kausa centrālā mājvieta – vecā Sporta pils. No šejienes līdz otrai spēļu norises vietai “Falcon Club” ir nepilni četri kilometri.

Ejot ziemeļu virzienā, rietumos skatam paveras daudzstāvu blokmājas, kuras no ielas atdala 100-200 metrus plati zālāji. Vairāk kopti nekā citur pilsētā. Austrumos, Svisloču ieskaujošo parku zonā, uzcelts Otrā Pasaules kara muzejs un Neatkarības pils – Paši zināt, kā jaunā rezidence.

Gandrīz pretī pilij atrodas komandu viesnīca. Līdz “Falcon Club” palicis nedaudz vairāk par kilometru. Rietumu pusē izaugušas jaunas ēkas, plašu tirdzniecības centru ieskaitot, austrumos apskatāma Republikāniskā goda plāksne (četri prāvi video ekrāni) un milzīgs Baltkrievijas karogs.

“Falcon club” ir vēl viena moderna celtne. Tās parādes pusē atrodas ieeja sporta spēļu zālē. Dziļāk kompleksā ir jauns daudzzāļu kinoteātris, spa un skaistuma centrs, bet vistālāk izvietojusies “Marriott” ķēdes viesnīca. Tajā apmetušies amerikāņu treneri no NCAA pirmās divīzijas skolām.

Uzvarētāju prospektā katru gadu 3. jūlijā – Minskas atbrīvošanas dienā no nacistiskās Vācijas armijas – notiek pompoza militārā parāde. Iela ir piemērota kortežu un militārās tehnikas kustībai, to, līdzīgi Maskavas-Minskas šosejai, var izmantot kā rezerves nosēšanās laukumu lidmašīnām.

Lai tiktu pāri Neatkarības prospektam, vairākumā gadījumu jāšķērso pazemes gājēju pārejas – padomju Minskā gājēji tika “dzīti” uz leju. Uzvarētāju prospektā ir vairāk virszemes pāreju – kā tam arī jābūt. Pazemes pārejas pārsvarā palikušas ielas pirmajos divos kilometros.

Netālu aiz “Falcon Club” atrodas Minskas arēna – zāle, kurā notika 2014. gada Pasaules čempionāts ledus hokejā. Simboliski – tai pretī atrodas elitārais Drozdu rajons, kurā izvietojušās valdības villas. Tuvumā dzīvo arī valsts galvenais hokejists.

Kolēģis brīdina – Minskā vairākas dienas turpinās spēcīgas lietavas. Līst katru dienu – parasti īsi un spēcīgi. Kā tropiskās lietusgāzes, tikai ar mazākiem intervāliem. Uzvarētāju prospektā ir laba kanalizācija – lāmas pazūd ātri, taču marmorā un granītā kaltās pazemes pāreju kāpnes ir slidenas.

Daži vārdi par Baltkrievijas augstākā līmeņa sportu. Tas dzīvo no valsts piešķirtajām dotācijām. Lielo federāciju priekšgalā atrodas valsts “Top 10” amatpersonas – iekšlietu, tieslietu un militāro resoru vadītāji. Viņu ietekme ļauj sekmīgāk piedalīties “budžeta pīrāga” sadalīšanā.

Pasaules U17 kauss ir labi organizēts – dalībnieki, tiesneši, FIBA pārstāvji dzīvo jaunajās viesnīcās. Līdz abām spēļu zālēm nav tālāk par pāris kilometriem. Internets strādā, elektrība un ūdens pieejams – minimālais komplekts nodrošināts.

“Brendinga daļa” – lielie reklāmas plakāti – redzama pie arēnām un viesnīcām. Izņemot basketbola federāciju, kurai tā ir iespēja apgūt valsts piešķirto naudu, pārējai valsts sporta sabiedrībai turnīrs gan šķiet vienaldzīgs. Daži raksti avīzēs, portālos – un viss, lai gan nacionālā sieviešu valstsvienība aizvadītajā desmitgadē bijusi baltkrievu labākā sporta spēļu komanda.

Katrā mājinieču spēlē daļu vietu aizpilda zaļā kamuflāžā tērpušies jauni vīrieši. Otrajā dienā viņi mazākā skaitā parādās arī citās spēlēs. Sporta pilī skan klusāka mūzika, bet “Falcon Club” dārd enerģisks amerikāņu poproks. Labi, tikai nedaudz par skaļu.

Zālēs Pasaules kausa elpa jūtama uzreiz. Kolorītas komandas no visām pasaules daļām. Ārzemju līdzjutēju pulciņi. Amerikāņu skautu salidojums. Tiesneši pat no Irākas un Irānas. Komisāre – Olimpiskā čempione Irina Sumņikova. Latviešu tiesnesis Andris Aunkrogers un Sportacentrs.com filmētāju brigāde.

Pārsteigumu netrūkst. Kolumbijas izlases jaunpienācēja – ASV dzimusī Marija Alvaresa – spēlē pret Baltkrieviju sasniedz turnīra rekordu. Iemet 10 no 26 trīspunktniekiem, tai skaitā pamatlaika pēdējās sekundēs. Pēc gada viņa dosies uz Tampu – latviešu iecienīto “South Florida” universitāti.

Argentīna pagarinājumā pārsteidz vareno Spāniju. Japāna kā taifūns pārveļas pāri Baltkrievijai. Ungārija iztur enerģiskās Jaunzēlandes pretošanos. ASV dominē pret Itāliju un Mali. Pasaules čempione Austrālija un Eiropas čempione Francija cīnās bez zaudējumiem.

Latvijas U17 meiteņu atrašanās globālajā forumā ir lepnuma iemesls – Minskā sabraukušas labākās no labākajām. Uzvaras būs. Tikai jāiemācās dziedāt lietū.

Video: Džīna Kellija leģendārā dziesma un deja no mūzikla “Singing in the rain”