Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

FIBA izņēmuma kārtā atļauj Čehijai naturalizēt amerikāņu spēlētāju Vonu

FIBA izņēmuma kārtā atļauj Čehijai naturalizēt amerikāņu spēlētāju Vonu
Kia Vona
Foto: ČBF

Amerikāņu centra spēlētāja Kia Vona (Kia Vaughn, 193/24.01.1987) naturalizācijas kārtībā ieguvusi Čehijas pilsonību un pārstāvēs valstsvienību 2017. gada Eiropas čempionātā, pirmdien, 20. februārī, preses konferencē paziņoja Čehijas basketbola federācija (CBF).

Trīsdesmit gadus vecā amerikāniete piekto sezonu pārstāv vadošo Čehijas klubu “ZVVZ USK Praha”. Vona 2015. gadā palīdzēja komandai uzvarēt FIBA Eirolīgā un tika atzīta par “Četru fināla” vērtīgāko spēlētāju. Pērn “USK Praha” vēlreiz iekļuva Eiropas spēcīgāko klubu četriniekā.

"Kia rudenī lūdza piešķirt viņai Čehijas pilsonību. Čehijas basketbola federācija sadarbībā ar valstsvienības vadību jautāja FIBA, vai iespējams veikt spēlētājas naturalizāciju. Tas bija sarežģīti, jo U20 vecumā viņa pārstāvēja ASV jauniešu izlasi," teica ČBF prezidenta vietnieks Milošs Prazāks.

Čehijas puse palūdza FIBA izdarīt izņēmumu, turpināja Čehijas basketbola federācijas pārstāvis. “Atļauja tika sniegta un Vona varēs pārstāvēt Čehijas valstsvienību. Ticu, ka viņa varēs mums palīdzēt jūnijā gaidāmajā Eiropas čempionātā.”

Vona no 2005. līdz 2009. gadam pārstāvēja NCAA pirmās divīzijas komandu “Rutgers”, spēlējot Basketbola slavas zālē uzņemtās treneres Vivjenas Stringeres vadībā. Pēc augstskolas pabeigšanas viņu 2009. gada WNBA drafta pirmajā kārtā ar astoto numuru izvēlējās Ņujorkas klubs “Liberty”.

Centra spēlētāja pazīstama ar savu lojalitāti un pašatdevi. Astoņu gadu ilgās profesionāles karjeras laikā viņa pārstāvējusi tikai divus WNBA klubus – “Liberty” (2009-2012, kā arī no 2017) un “Washington Mystics” (2013-2016).

Vona atzinīgi izteicās par Prāgu un savu klubu. “Piecu gadu laikā tā kļuvusi par manu ģimeni. Tas ir lieliski. Čehija un Prāga man ir tikpat skaista kā Ņujorka. Tā nelīdzinās nevienai citai pilsētai, tāpēc dzīvoju šeit jau piekto gadu. Komandas biedres un treneri padara prombūtni no mājām vieglāku.”

Eiropas čempionāts notiks 16.-25. jūnijā Čehijas pilsētās Prāgā un Hradeckrālovē. Čehijas basketbolistes A grupā sacentīsies pret 2013. gada Eiropas čempioni Spāniju, Ukrainu un Ungāriju.

Čehijas vīriešu valstsvienībā spēlē naturalizētais amerikāņu uzbrucējs Bleiks Šilbs.

Izmantotie resursi:
ČBF -
Czech Republic lifted by the addition of Vaughn...


Slēpts komentārs: fkscd
, 2017-02-23 15:46, pirms 7 gadiem
fkscd rakstīja: Latvija, mācies!!!
Man gan nekad nav patikusi naturalizācijas politika. Saprotu ja tā kā tagad Ukrainai, kad savādāk praktiski nevar, bet citādi neatbalstu.
, 2017-02-23 16:02, pirms 7 gadiem
fkscd rakstīja: Latvija, mācies!!!
Labāk, lai spēlē mūsu pašu meitenes!
, 2017-02-23 16:10, pirms 7 gadiem
Latvija nemācies! Tas absolūti nav jāatbalsta , jo zūd nacionālās izlases jēdziens . Vai nepietiek ar daudznacionālajiem profesionālajiem klubiem.Vēl varētu pieļaut ,ja ir saknes kādā paaudzē. Vai esam aizmirsuši -kam zaudējām 2009.g. Eiropas čempī.- pagarinājumu izvilka naturalizēta krievu amerikāniete.
, 2017-02-23 17:24, pirms 7 gadiem
Ostlers bija naturalizētais spēlētājs! Nu un kā? Bet es te neilgu brīdi atpakaļ lasīju LETA, par Karteres naturalizācijas iespēju. ,,Kas jauns,, pat intervija bija. Tikai nevaru saprast,par kādiem nopelniem,kur ir tie parādītie rezultāti? Par Eiro kausā izkļūšanu no grupas?
, 2017-02-23 21:09, pirms 7 gadiem
Futbolā Toresu arī naturalizējām, tagad gaidām Latvijas futbola izlases panākumu atdzimšanu... noooot!!!
TTT basketbolistes 2024. gada 29. martā. Foto: Matas Baranauskas

Augstāk izsētās TTT basketbolistes Latvijas finālu sāks RSU laukumā

Ceturtdien, 18. aprīlī, sāksies Latvijas Sieviešu basketbola līgas 33. sezonas fināls sērijā līdz divām uzvarām. Rīgas Stradiņa Universitāte plkst. 20:00 "Rimi" Olimpiskajā sporta centrā uzņems TTT basketbolistes. Tiešraidi skaties rakstā.
Raina Tomašicka. Foto: FIBA

Raina Tomašicka kļūs par ceturto latvieti "South Florida" universitātē

Latviešu basketboliste Raina Tomašicka 2024. gada rudenī sāks mācīties "South Florida" universitātē. Uzbrūkošā aizsardze pārstāvēs NCAA pirmās divīzijas komandu "Bulls" un sacentīsies "American" līgā, trešdien, 17. aprīlī, vēsta skautošanas dienests "Go global recruiting".
Kitija Laksa 2024. gada 14. aprīlī ar Eirolīgas čempiones medaļu. Foto: EuroLeague Women

Četri tituli vienā sezonā: Kitija Laksa kļūst par Turcijas čempioni

Stambulas "Fenerbahce" basketbolistes (35-0, izslēgšanas spēlēs 7-0) trešdien, 17. aprīlī, izbraukumā Vidusjūras piekrastē uzvarēja "Mersin" ar 80:56. Kitijas Laksas pārstāvētā komanda Turcijas finālsērijā līdz trīs uzvarām svinēja panākumu ar 3-0.