Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kubliņa: "Jūtu, ka ir iespēja progresēt"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kubliņa: "Jūtu, ka ir iespēja progresēt"
Ieva Kubliņa
Foto: Romualds Vambuts begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting, Sportacentrs.com

"Treneris man uzticas, es daudz spēlēju un spēļu līmenis ir labs. Pretinieki ir labi gan Ungārijas čempionātā , gan arī FIBA kausā," izvēli spēlēt starp Vīni un Budapeštu novietotajā Ģērā nenožēlo Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības spēka uzbrucēja Ieva Kubliņa.

Savulaik būdama viena no labākajām uzbrucējām NCAA, Kubliņa septīto gadu profesionāli spēlē Eiropā, pārstāvot Ungārijas, Lietuvas, Francijas, Krievijas, Latvijas un Čehijas klubus. Šosezon Ieva atgriezusies maģāru zemē un ir viena no “SEAT Lami-Véd Győr” līderēm, sezonas startā palīdzot komandai uzvarēt 12 spēlēs pēc kārtas (9 reizes Ungārijas čempionātā, 3 reizes FIBA Eiropas kausā). Četrās Eiropas kausa spēlēs uzbrucējas rēķinā vidēji ir 9,3 punkti, zem groziem izcīnītas 6,5 atlēkušās bumbas, izdarītas 2,0 rezultatīvas piespēles un bloķēti 0,8 pretinieču metieni.

IEVA KUBLIŅA

• Dzimšanas diena – 8. jūlijs
• Augums 193cm
• Spēka uzbrucēja
• TTP basketbola skola
• Vecāki Indulis un Ingrīda. Māte Ingrīda Liekna-Kubliņa trīs sezonas spēlējusi Rīgas TTT sastāvā, to darījusi arī Ievas kolēģes Aijas Brumermanes mamma Ilze Šulca-Brumermane un Ievas trenere TTP Basketbola skolā Maija Floretaka-Konstantinova-Kubliņa
• Treneri: Ilga Priedoliņa, Maija Konstantinova, Bonnie Henrickson (Virginia Tech Hokies),
• Pirmā Latvijas basketboliste, kura draftēta WNBA (2004. gadā Ievu ar 31. kārtas numuru izvēlējās „Indiana Fever”), basketbolu Eiropā profesionāli spēlēs septīto sezonu
• Latvijas valstsvienībā debitējusi 2001. gada 14. maijā, pārbaudes spēlē ar Vāciju. Izlases rindās aizvadījusi 97 spēles, gūstot 1123 punktus
• 2008. gada rudenī Ieva Kubliņa pēc astoņarpus gadu pārtraukuma spēlēja Latvijas klubā, kapteines statusā palīdzot valsts čempionvienības „TTT Rīga” uzvaru ailē ierakstīt četrus panākumus FIBA Eirolīgā un bez zaudējumiem cīnīties Latvijas Sieviešu basketbola līgā LSBL
• 2010. gada Eirolīgas sezonā Kubliņa sacentās 12 spēlēs, vidēji 20,8 minūtēs gūstot 7,4 punktus un izcīnot 3,9 bumbas zem groziem. Ieva piekto kopējo spēles laiku apvienoja ar pirmo vietu trīspunktu metienu realizācijā (47,8% trāpījumu), ceturto pozīciju punktu gūšanā un piekto vietu atlēkušo bumbu vākšanā. Jāatzīmē, ka Kubliņa bija labākā atlēkušo bumbu izcīnīšanā zem pretinieču groza, savācot 25 bumbas. Čehijas čempionāta spēlēs Kubliņa vidēji savāca 8,3 punktus un 5,7 atlēkušās bumbas
• Kubliņas jaunais klubs „SEAT Lami-Véd Győr” 2010. gada sezonā izcīnīja ceturto vietu Ungārijas čempionāta regulārajā sezonā (bilance 17-5) aiz trīs FIBA Eirolīgas klubiem Šopronas „MKB Euroleasing” (20-2), Pēčas „MiZo Pecs” (20-2) un Segedas „Szeged” (19-3). Klubs sācis nopietnu sastāva pastiprināšanu, starpsezonā piesaistot bijušo „TTT Rīga” spēlētāju Essence Carson (New York Liberty), vēl vienu amerikānieti Abi Oladžuvonu un Ungārijas valstsvienības saspēles vadītāju Barbaru Semsei.

Pirmo reizi Ungārijā spēlēji pirms sešiem gadiem. Kā šajā laikā mainījusies līga, vai darbs komandās kļuvis profesionālāks?
Domāju, ka Ungārijas līga pa šo laiku ir mainījusies uz labo pusi. Šķiet, ka vietējais čempionāts ir kļuvis stiprāks, kā arī klubu attieksme ir profesionālāka.

Kādi ir plusi spēlēšanai Ungārijā?
Pavisam Ungārijas čempionātā ir 13 komandas, bet cik no tām profesionālas, grūti teikt. Es domāju, kādas 4-5 noteikti. Nemaz nenožēloju, ka izvēlējos šogad spēlēt “Gyor”. Pagaidām šeit jūtos labi. Treniņu process liekas daudz kvalitatīvāks nekā tas bija Prāgā. Tas mani ļoti apmierina, jo jūtu, ka ir iespēja progresēt.Treneris man uzticas, es daudz spēlēju un spēļu līmenis ir labs. Pretinieki ir labi gan Ungārijas čempionātā, gan arī FIBA kausā.

Ieva Kubliņa Ungārijā spēlē otro reizi

Mājas spēle ar Ungārijas čempionēm “MiZo Pecs 2010”

Foto: MiZo Pécs on-line, Nyugatmagyar | Gyõr-Moson-Sopron - kisalfold.hu, sourbier.fr, www.sportacentrs.com

Vidēji Eiropas kausa spēlēs Kubliņa gūst 9,3 punktus un izcīna 6,5 atlēkušās bumbas

Kluba prioritāte ir sekmīgs starts Eiropas kausā vai Ungārijas čempionātā? Tavuprāt, kuri klubi šogad uzskatāmi par favorītiem abos turnīros?
Ungārijas čempionātā kluba uzdevums ir izcīnīt medaļu. Tātad minimums trešā vieta. Arī starts FIBA kausā ir svarīgs. Tur uzdevums ir tikt pēc iespējās tālak. Pagaidām, manuprāt, ir pāragri spriest par to, kura komanda ir favorīte Ungārijas čempionātā. Es domāju, ka šogad būs ļoti interesanti fināli, jo uzskatu, ka pirmās 3 komandas (Ģēra, Šoprona un Pēča) ir spēkos līdzīgas. Par FIBA kausu atbildēt grūtāk, jo tik labi nepārzinu komandu spēku citās grupās.

Kas ir kluba lieldraugi, vai “Gyor” ir neatkarīgs klubs ar jaunatnes basketbola skolu?
Uz šo jautājumu es atbildi nezinu :) Vispār Gyor pilsētā vislielākajā cieņā ir sieviešu handbola komanda, kura ļoti veiksmīgi startē Eiropas čempionu līgā. Basketbols šeit ir ienācis pavisam nesen. Ja nemaldos, komanda tika dibināta tikai 5 gadus atpakaļ, tāpēc kluba vadība vēl strādā pie tā, lai popularizētu basketbolu un lai spēlēs piesaistītu tikpat daudz cilveku, cik to ir sieviešu handbola komandai.

Pirms sešiem gadiem spēlēji Miškolcas DKSK. Vai ar tagadējo “Gyor” galveno treneri Tapodi Peter ceļi krustojās jau tajā laikā?
Nē, pirms tam mūsu ceļi nekrustojās. Vienīgi es spēlēju pret viņa vadīto “Szolnok” komandu.

Kāda basketbola stila piekritējs ir galvenais treneris?
Trenerim patīk ātra spēle un viņam ir svarīgi, lai komanda labi spēlētu aizsardzībā. Valodass barjeras komandā nav, jo pārsvarā visas meitenes runā angļu valodā, tāpēc arī treniņos trenera sacītais parasti tiek pārtulkots.

Ģēra ir pusceļā starp Vīni un Budapeštu, blakus Bratislava, vai brīvajā laikā sanāk apmeklēt Centrāleiropas skaistās pilsētas?
Diemžēl man pagaidām vēl nav sanācis neko daudz izbaudīt apkārt esošos labumus, jo grafiks diezgan aizņemts. Vienīgi esmu pabijusi Vīnē, jo tā atrodas tikai stundas braucienā no Gyor.

Pirms diviem gadiem TTT sastāvā spēlēji kopā ar Esenci Kārsoni, kad spēlētāja debitēja Eiropā. Viņa ir daudz progresējusi?
Ja “TTT Rīga” rindās Esencei bija pirmā sezona, tad tagad var redzēt, ka viņa ir uzkrājusi vairāk Eiropas basketbola pieredzi, kas attiecīgi arī viņu padara par labāku spēlētāju nekā viņa bija. Atsauksmes par Rīgu bija labas. Rīga viņai likās jauka pilsēta. Bija daudz ko darīt, tur kā nekā ir viņas mopša dzimtene :)

Turpinot par mīļdzīvniekiem, kā Ungārijā jūtas Basis?
Basis Ungārijā jūtas labi. Šķiet, ka citreiz viņš adaptējas pie jauniem dzīves apstākļiem pat ātrāk nekā es.

Ieva Kubliņa atzīst, ka, spēlējot Ungārijā, ir iespējas progresēt

”Gyor” mērķis ir medaļas Ungārijā un iespējami augstāka vieta FIBA Eiropas kausa izcīņā

Mājas spēle ar Sabīnes Niedolas pārstāvēto Francijas klubu “Nantes Reze”

Latvijas valstsvienībā Ieva aizvadījusi 103 spēles, otro simtu sākot ar trīs uzvarām pār Rumāniju, Izraēlu un Serbiju

Gandrīz visos Eiropas profesionālajos klubos ir viesspēlētājas. Sanācis novērot, ka veidojas vietējo un ārzemnieču grupējumi? Vai nācies piedzīvot, ka uz leģionārēm tiek izdarīts spiediens no kluba puses vai izvirzītas augstākas prasības?
Bieži vien klubos ir tā, kā Tu saki, taču ne vienmēr. Es domāju, ka tas ir atkarīgs no tā, kādas ir kluba vietējās spēlētājas. Man šosezon ir paveicies un esmu draudzīgās attiecības ar visām meitenēm.

Tas ir tikai normāli, ka no leģionārēm prasa mazliet vairāk. Parasti klubs ņem leģionāres, lai viņas klubam palīdzētu labāk startēt, tāpēc uztveru to kā savu darbu. Līdz šim nemaz neesmu jutusi, ka uz mani tiktu izdarīts kaut kāds speciāls atsevišķs spiediens.

Spēlējāt ar Nantes komandu no Francijas, kādu iespaidu atstāja šī vienība?
“Nantes” man likās tāda diezgan tipiska Francijas līgas komanda. Komandā bija pāris pieredzējušas spēlētājas, bet daudz bija gados jaunas. Komandas sastāvā nebija izteiktu zvaigžņu, bet komanda labi spēlē kopā. Man patika viņu spēles stils.

1000 kilometru garo ceļu no Ģēras līdz Eiropas kausa izbraukuma spēlei Vācijā braucāt ar autobusu (“Gyor” uzvarēja Vācijas čempiones “Saarlouis Royals” ar rezultātu 79:77, šonedēļ komandas tiksies Ungārijā). Tas bija grūtākais izbraukums profesionāles karjerā?
Nē, es neteiktu, ka tas ir bijis pats grūtākais. Citreiz varbūt pat ir vieglāk 12 stundas braukt autobusā nekā 12 stundas pavadīt ceļā, mainot lidmašīnas, nīkstot lidostās, vai braucot vilcienos , jo arī tādi izbraucieni ir bijuši.

Kurās valstīs un līgās Tu vēl gribētu spēlēt?
Labprāt gribētu uzspelēt Spānijā

Izlases treneris teica, ka pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēles ar Izraēlu Tu esi iedvesmojusi komandu. Piekrīti, ka uzvara Telavivā šogad komandai bija nozīmīgākā?
Manuprāt, tā bija svarīga uzvara. Ja mēs spēli neuzvarētu, tad diez vai kvalificētos Eiropas čempionātam.

Karjera

1997 – 2000 „TTT Rapa” (LSBL)
1999 – 2000 Trinity Episcopal School (Richmond)
2000 – 2004 Virdžīnijas Tehniskā Universitāte (Virginia Tech/VCU Hokies)
2004 Miškolcas DKSK (Ungārijas virslīga)
2004 – 2006 Viļņas „Lietuvos telekomas” (LMKL, Lietuva un FIBA Eirolīga)
2006 – 2007 Kānas-Mondevilas „USO Mondeville” (LFB, Francija, Eirolīga)
2007 – 2008 Maskavas „Dynamo” (Krievijas superlīga, FIBA Eirolīga)
2008 „TTT Rīga” (LSBL, FIBA Eirolīga)
2009 - 2010 Prāgas „USK Praha” (ŽBL, Čehija un FIBA Eirolīga)
2010 – 2011 SEAT Lami-Véd Győr (Ungārijas virslīga un FIBA Eiropas kauss)

Sasniegumi

2002 Ceturtā vieta Eiropas U20 čempionātā Horvātijā
2003 Astotā vieta pirmajā FIBA U21 Pasaules čempionātā Horvātijā
2004 WNBA draftā ar 31. kārtas numuru izvēlas Indianas „Fever”
2005 Trešā vieta FIBA Eirolīgā
2005 Sestā vieta Eiropas čempionāta finālturnīrā Turcijā
2006 FIBA Eirolīgas pusfināliste
2007 Eiropas čempionāta pusfināliste Itālijā
2008 OS kvalifikācijas turnīra uzvarētāja Madridē, Spānijā
2008 Ceturtā vieta otrajā FIBA „Dimanta bumbas” izcīņā Hainiņā, Ķīnā
2008 Devītā vietā 29. Olimpiādes spēlēs Pekinā, Ķīnā
2009 Čehijas čempione Eirolīgas kluba "USK Praha" sastāvā
2010 Čehijas kausa ieguvēja „USK Praha” sastāvā

Ieva Kubliņa Eiropas un pasaules finālturnīros

TurnīrsSMin.2pm%3pm%SM%BUBAABRPPPKļ.PBBMPVid.
U18 1998Q1337.09/1752.92/922.210/1566.72.78.311.00.31.71.71.70.03411.3
U18 1998Q2431.09/2142.90/10.08/1361.53.04.07.00.02.31.30.80.0266.5
U18 1998732.023/5541.81/1010.016/2661.52.14.36.40.33.62.30.60.0659.3
U18 2000Q1532.029/6942.02/633.327/3187.13.24.67.80.83.62.23.00.09118.2
U18 2000Q2433.021/4546.70/50.025/3473.53.54.37.81.32.32.51.80.06716.8
U18 2000634.024/6636.40/10.015/1883.33.26.29.30.52.31.81.21.56310.5
U20 2000Q430.89/3030.01/333.37/1353.81.55.36.80.82.53.33.80.0287.0
U20 2000519.26/1346.20/10.010/10100.02.21.23.40.41.81.00.80.0224.4
U20 2002Q427.830/5752.63/1127.315/2462.53.38.011.31.02.82.50.80.58421.0
U20 2002832.137/9140.74/1723.521/3167.73.85.69.42.52.92.52.53.010713.4
U21 2003827333/8439.37/2133.333/4671.72538630.53.02.21.52.812015.0
EBW 2003Q315.312/2450.02/366.75/862.51.32.74.00.00.71.00.00.03511.7
EBW 2005Q634.032/5954.211/2839.326/3378.82.35.27.52.73.32.71.21.312320.5
ECW 2005530.216/4535.62/1315.47/1258.31.83.25.01.03.21.62.21.2459.0
ELW 2005721.414/2948.31/812.54/666.71.12.73.90.42.10.70.11.0355.0
EBW 2005828.928/7338.46/2524.013/1681.31.54.15.61.82.42.10.81.58710.9
ELW 20061718.922/6533.89/2045.018/2766.71.02.23.20.42.01.20.30.6895.2
EBW 2007Q426.57/2330.44/1330.810/1283.33.33.06.32.02.51.80.81.3369.0
ELW 20071233.357/11848.34/2119.029/4072.52.45.37.71.32.32.11.01.215512.9
EBW 2007924.918/4837.59/3129.013/1776.52.42.85.20.83.02.10.90.6768.4
ELW 20081431.941/9543.214/3441.238/4682.62.14.46.40.93.12.10.90.616211.6
Madrid 200837012/1963.23/742.93/650513181.03.01.70.71.73612.0
Haining 20083677/1258.32/728.68/108046100.33.32.31.00.3289.3
Beijing 2008511410/27377/14506/8751015250.21.62.00.60.2479.4
ELW 20091127.928/7139.49/3426.515/1788.22.54.77.30.52.92.10.51.2988.9
ELW 20101220.825/5545.511/2347.86/875.02.11.83.90.61.81.00.40.2897.4

  +2 [+] [-]

, 2010-11-22 18:09, pirms 13 gadiem
Nu smukiņā basketboliste!

  +2 [+] [-]

, 2010-11-22 18:27, pirms 13 gadiem
nu man gan šķiet ka te var tikai regresēt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2010-11-22 19:56, pirms 13 gadiem
28 gados liels progress vairs nebuus.
Speelee tur, kur labi maksaa un kur nav jaamokaas speeciigaa liigaa.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-11-22 22:51, pirms 13 gadiem
Mna miļākaa! (heart)

  +1 [+] [-]

, 2010-11-22 23:23, pirms 13 gadiem
1.93 m skaistums
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-11-23 14:47, pirms 13 gadiem
trenerei trīs uzvārdi ,vai tad Latvijā drīkst būt vairāk par divi.

     [+] [-]

, 2010-11-23 14:59, pirms 13 gadiem
naninoi rakstīja: trenerei trīs uzvārdi ,vai tad Latvijā drīkst būt vairāk par divi.
Maija Floretaka-Konstantinova-Kubliņa
tas ir nelegāli

  -1 [+] [-]

, 2010-11-23 15:44, pirms 13 gadiem
Nu tas Ievucis mums dikti smuks, a basketbols pēc tam