Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Baltkrievijas basketbolistes: "Vai federācijas attieksme ir mūsu upuru vērta?"

Baltkrievijas basketbolistes: "Vai federācijas attieksme ir mūsu upuru vērta?"
Baltkrievijas basketbolistes Pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā uzvarēja Krieviju un iekļuva labāko komandu četriniekā
Foto: fiba.com

Baltkrievijas sieviešu basketbola valstsvienība ceturtdien nosūtīja atklātu vēstuli Baltkrievijas basketbola federācijai un valsts sporta vadībai, pieprasot nekavējoties risināt izlases gatavošanās, apgādes un uztura jautājumus. Ja situācija nemainīsies, spēlētājas apsver iespēju atteikties pārstāvēt valsti starptautiskās sacensībās.

Septembrī Baltkrievijas izlase debitēja Pasaules čempionātā, pēc 11 dienu cīņām izcīnot augsto ceturto vietu, atpaliekot tikai no ASV, laukuma saimnieces Čehijas un Spānijas. Arī trīs iepriekšējos gados Anatolija Bujaļska trenētā komanda sasniedza izcilus rezultātus, izcīnot trešo vietu 2007. gada Eiropas čempionātā Itālijā, sesto vietu 29. Olimpiādes spēlēs Pekinā un ceturto vietu 2009. gada Eiropas čempionātā Latvijā. Izlase saņēma uzslavas un līdzjutēju mīlestību, taču turpināja trenēties ļoti pieticīgos apstākļos, paliekot bez pienācīgas apgādes un nodrošinājuma.

Ceturtdien, 21. oktobrī, Minskā notika Baltkrievijas basketbola federācijas izpildkomitejas sēde, kuru goda viesa statusā apmeklēja FIBA Europe ģenerālsekretārs Nars Zanolins. Pēc asām vārdu pārmaiņam federācijas vadītājs un Augstākās saimnieciskās tiesas priekšsēdētājs Viktors Kamenkovs klātesošajiem nolasīja pa faksu atsūtīto basketbolistu vēstuli. Kā raksta Baltkrievijas laikraksta “Pressball” apskatnieks Dmitrijs Gerčikovs, pēc vēstules nolasīšanas zālē iestājies pilnīgs klusums, bet Kamenkovs aicinājis Bujaļski līdz nākamajai valdes sēdei sagatavot pretenziju un nepilnību sarakstu.

Turpinājumā piedāvājam iepazīties ar vēstules tulkojumu.

“Cienījamie Baltkrievijas basketbola federācijas locekļi!

Nosūtīt jums atklātu vēstuli mūs, nacionālās basketbola valstsvienības spēlētājas, piespieda situācija, kura pēdējos gados izveidojusies, gatavojoties nozīmīgākajiem turnīriem.

Katru vasaru mēs veltam startam izlases sastāvā, riskējot ar veselību un izmantojot atvaļinājumus. Izmantojam laiku, kuru varētu ziedot atjaunošanās ciklam un ģimenēm, nepakļaujot riskam nākotni klubos un neapdraudot spēkā esošos līgumus. Tomēr regulāri pieņēmām izsaukumus no Baltkrievijas, uzskatot par godu pārstāvēt valsti un aizstāvēt tās līdzjutēju intereses.

Taču šausminošais organizācijas līmenis, kāds raksturīgs ar izlasi saistītajām lietām, piespieda mūs aizdomāties par lietderību tālāk spēlēt valstsvienībā. Spēlēt ar pliku entuziasmu var gadu, pusotru, divus, visu laiku nē. Kad negrib risināt principiālus jautājumus, rodas šaubas: vai tāda attieksme ir mūsu upuru vērta?

Lai neizplūstu vārdos, nosauksim lietas, kuras rada sašutumu un, mūsuprāt, prasa neatliekamu risinājumu. Pirmkārt, runājam par pilnvērtīgu bāzi treniņnometnēm. Ne tikai par zāli un laukumu treniņiem, ar kuru parasti vajadzību loks tiek izsmelts. Mūsuprāt, normāli gatavošanās apstākļi ietver lietošanai derīgas ģērbtuves, masāžas istabu, ārsta kabinetu, treneru istabu un trenažieru zāli ar pienācīgu aprīkojumu. Gadu gaitā izlase nav trenējusies līdzīgā kompleksā. Lai gan komanda Baltkrievijā trenējas vien dažus mēnešus, tādējādi nav nepieciešami kosmiski izdevumi kompleksa īrei.

Cits svarīgs apstāklis – ekipējums. Lielākajos turnīros un pārbaudes spēlēs komanda vēlas izskatīties līdzīga vienībai, kura sasniegusi 11. vietu FIBA rangā. Spēļu formas jāizsniedz savlaicīgi (vai vismaz dažas dienas pirms izbraukšanas) atbilstoši spēlētāju vajadzībām. Netraucētu, ja vērā ņemtu gadalaikus, kādos notiek spēles, lai apautu un apģērbtu meitenes atbilstoši laika apstākļiem. Arī ekipējuma kvalitāte rada jautājumus, tāpēc vērts apspriest, kā to uzlabot.

Nevaram apiet dienas naudu jautājumu, kurš aktualizējas turnīru gaitā. Spēlētājām bieži ir nepieciešami medicīniskie preparāti, kādi Baltkrievijā nav pieejami. Tos ārzemēs jāiegādājas par personīgajiem līdzekļiem. Ņemot vērā dienas naudu pieticīgos apmērus, tas rada grūtības basketbolistēm, treneriem un mediķiem gan čempionāta laikā, gan pēc tā beigām. Minēsim, ka Francijas un Spānijas basketbolistēm par sekmīgiem startiem pasaules čempionātā tika paredzētas prēmijas vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā. Tajā pašā laikā mūsu izlase, startējot veiksmīgāk un sasniedzot valstij nozīmīgāku rezultātu, ne tuvu netika atalgota ar atbilstoša izmēra bonusiem. Turklāt materiālo stimulu trūkumam nav vienreizējs raksturs – tā noticis jau no 2007. gada Eiropas čempionāta.

Atkārtosim, ka mums ir milzīgs gods pārstāvēt savu valsti zem sava karoga saviem līdzjutējiem. Taču, ja situācija nemainīsies, saglabājam tiesības atteikties piedalīties nākamajos čempionātos.

Ar cieņu,

Baltkrievijas sieviešu basketbola valstsvienība”

Izmantotie resursi:
Прессбол Онлайн


, 2010-10-22 20:52, pirms 14 gadiem
Visu cieņu šīm meitenēm, bet kam tagad nav grūti?
, 2010-10-22 21:03, pirms 14 gadiem
Ja labi grib visu var. Paskat kā pat mūsu LBS piesaistīja Starptautiskās Olimpiskās Komitejas līdzekļus, lai ļautu mūsu sieviešu izlasei gatavoties EČ kvalifikācijai. Kas baltkrieviem to liedza darīt?
, 2010-10-22 21:38, pirms 14 gadiem
Malaces balkrievietes par uzdrīkstēšanos! Nu,interesanti,vai tad mūsu meitenēm arī par savis ziedošanu Latvijas izlasei kāds kādu dienas naudiņu maksā? Laikam jau ar to gatavošanās procesu viss ir kārtībā.
, 2010-10-22 21:45, pirms 14 gadiem
Baltkrievietes tiešam spēle ļoti labi viņiem laikam tādi paši mērgļi ka mums sporta ministrijas!
, 2010-10-22 22:32, pirms 14 gadiem
Nav jau ko čīkstēt! Kā sacīja Edgars Liepiņš:,,Ordeņus un goda rakstus saņem darba ļaudis,prēmijas priekšnieki,tas tāpēc,lai darbaļaudis nenodzeras...... Ha,ha,ha!
, 2010-10-22 22:52, pirms 14 gadiem
Uz Krieviju!!! Tur jums būs visi labumi!
Anete Šteinberga 2024. gada 15. martā. Foto: Bourges Basket

Anetei Šteinbergai +10, "Bourges" skarbs zaudējums 1/4 fināla pirmajā spēlē

Ceturtdien, 18. aprīlī, sākās Francijas čempionāta izslēgšanas spēles basketbolā sievietēm. Anete Šteinberga un "Bourges" viesos piedzīvoja sakāvi pret "Tarbes Gespe Bigorre" ar 69:87. Ceturtdaļfinālā uzvarētājas noskaidro divu spēļu summā.
Grieta Taranda 2024. gada 18. aprīlī. Foto: Ritvars Stankevičs

RSU pirmajā finālspēlē 30 minūtes cienījami noturas pret TTT

TTT basketbolistes ceturtdien, 18. aprīlī, viesos uzvarēja Rīgas Stradiņa Universitāti ar 73:46, Latvijas finālsērijā līdz divām uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0. Ieva Pulvere uzvarētāju labā guva 20 punktus. Nākamā spēle 20. aprīlī Daugavas sporta namā.
TTT basketbolistes 2024. gada 29. martā. Foto: Matas Baranauskas
1

Augstāk izsētās TTT basketbolistes Latvijas finālu sāks RSU laukumā

Ceturtdien, 18. aprīlī, sāksies Latvijas Sieviešu basketbola līgas 33. sezonas fināls sērijā līdz divām uzvarām. Rīgas Stradiņa Universitāte plkst. 20:00 "Rimi" Olimpiskajā sporta centrā uzņems TTT basketbolistes. Tiešraidi skaties rakstā.