Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Jūrmalas cilvēks-orķestris: Andris Steļmahs

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Jūrmalas cilvēks-orķestris: Andris Steļmahs
Andris Steļmahs un Līva Krūmiņa. Foto: Artis Veigurs

"Labākās meitenes agri vai vēlu būs jaunatnes izlašu kandidātes. Tikai priecāšos, ja manis dotais vairos Latvijas basketbola kopējo labumu," par došanas prieku stāsta Jūrmalas atjaunotās sieviešu basketbola komandas galvenais treneris Andris Steļmahs.

Viņš ierodas mājīgajā Jūrmalas Valsts ģimnāzijas zālē vismaz divas stundas pirms spēles. Aiznes lielos ūdens iepakojumus no automašīnas uz komandu ģērbtuvēm. Atnes datoru un printeri sekretariāta galdiņam. Balkonā uzstāda video kameru. Pārbauda tehniku. Sagatavo basketbola bumbas pirms komandu iesildīšanās. Pēc spēles paliek vēl stundu un dodas prom pēdējais.

Būt jaunatnes komandas trenerim Latvijā nozīmē vairāk nekā tikai strādāt ar audzēkņiem. Trenerim jābūt skolotājam, psihologam, dažkārt arī šoferim un tehniskajam darbiniekam. Reti kuram ir privilēģija veltīt laiku un uzmanību vienai komandai. Tas nav nekas pārsteidzošs – vēl pirms 40 gadiem līdzīgā ritmā dzīvoja ASV lielo augstskolu sieviešu vienību treneri.

Andrim Steļmaham ir trīs darba virzieni. “Brīvu brīžu nav vispār. Mēģinu sadalīt dienu starp sieviešu un vīriešu komandām, bet viss pārējais laiks tiek veltīts Jūrmalas sporta skolai. Paldies kolēģēm – Ingūnai Markūnei un Daigai Žvirblei – par palīdzību. Paldies trenerim Mārtiņam Gulbim. Viņš ir ļoti pretimnākošs – palaiž, kad visi darbi izdarīti.

Andris sāka strādāt Jūrmalas sporta skolā 2009. gada oktobrī. Viņš ir burtiski izaudzis kopā ar 2001.-2004. gadā dzimušajām meitenēm. Trīs viņa audzēknes – Nikola Ozola, Aleksa Purmale un Ieva Korzāne – vasarā pārstāvēja jaunatnes izlases Eiropas čempionātos un Pasaules U19 kausā. Gadu vecākā Ozola 19. novembrī debitēja NCAA komandas “Florida Atlantic” starta pieciniekā.

Trešdiena, 2019. gada 23. oktobris, atvēra jaunu lappusi Jūrmalas sieviešu basketbola vēsturē. Pilsētas komanda pēc 24 gadu pārtraukuma atgriezās Latvijas čempionātā, pievienojoties Rīgai, Liepājai, Daugavpilij, Saldum un Jelgavai. Tas kļuva iespējams, pateicoties sadarbībai ar RBJSS “Rīdzene” – Imantā bāzēto bijušo Rīgas trešo sporta skolu.

“Divi treniņi nedēļā Imantā, divi Jūrmalā – cenšamies pie tā pieturēties. Meitenēm tā ir slodze – izbraukāt uz dažādām vietām. Vecāki palīdz, aizved uz treniņiem. Abām zālēm tuvu dzelceļa līnija – līdz Slokas un Imantas stacijām jāiet apmēram 10 minūtes. Pats savā laikā braukāju – zinu, kā aiziet no Imantas stacijas līdz zālei.”

Jūrmala izstiepusies 24 kilometru garumā gar Rīgas līča piekrasti, atsevišķām pilsētas daļām atrodoties arī Lielupes labajā krastā. Komandas ģeogrāfija ir vēl plašāka. “Ieva Korzāne nāk no Pumpuriem, pāris meitenes no Straupciema, pārējās, šķiet, ir kaugurnieces. Tas vēl nav viss. Rīgas trešās sporta skolas meitenes – viena dzīvo Lapmežciemā, viena Ragaciemā.”

Vīriešu komanda turpina trenēties “Turības” kompleksā Rīgā, tādējādi Andris ikdienā braukā starp Bieriņiem, Imantu un Kauguriem. “Sākumā bija grūti, tagad esmu pieradis. Lielākais izaicinājums? Komandai jānotic, ka varam cīnīties un uzvarēt. Pirmajās trīs spēlēs gāja kā pa amerikāņu kalniņiem. Pēc kritumiem grūti tikt atpakaļ uz sliedēm. Meitenes iet, cīnās, kapājas – grozu paņēmām visās spēlēs.

2019. gada 23. oktobris – Jūrmalas pirmā spēle “Douglas” Baltijas basketbola līgā. Foto: Artis Veigurs

Jūrmala atklāšanas spēlē tikās ar Aināra Čukstes trenētajām “BJBS Rīga juniorēm”

Andris Steļmahs minūtes pārtraukumā

Sapņus nav viegli pārvērst realitātē. “Vajadzīgs laiks. Kopā sanākušas divas sporta skolas – jākomunicē. Viss ir citādi, kā sākumā iedomājos. Meitenēm teicu, ka nāku pie viņām katru dienu ar prieku. Strādāju, mēģinot iedot jauno, un gūstu kaifu no tā. Ceru, ka arī viņas gūst gandarījumu.”

Andra trenētās Jūrmalas meitenes pirmo starptautisko pieredzi ieguva, no 2016. gada novembra startējot Eiropas meiteņu basketbola līgā (EGBL – daļa no EYBL, Eiropas jaunatnes basketbola līgas). Divus mēnešus ātrāk sākās sportiska draudzība ar Krievijas pilsētu Sanktpēterburgu – jūrmalnieces Ņevas krastos ar labiem panākumiem sacenšas Fēniksa kausā.

Piedalīšanās “Douglas” Baltijas basketbola līgā ir nākamais solis augšup – tā ir iespēja spēlēt pret labākajām Latvijas un Igaunijas jauniešu komandām. Konkurentēm – īpaši no Rīgas un Tallinas – ir vairāk jaunatnes izlašu spēlētāju. Jāpierod spēlēt un domāt citā ātrumā.

“Pirmajās divās spēlēs centāmies saprast, kas notiek. Viens no pirmajiem uzdevumiem – uzvarēt cīņu par atlēkušajām bumbām. Nākamais uzdevums pret Tallinas G4S un “TTT juniorēm” – aizsardzība viens pret vienu un pārejas aizsardzībā. Tur arī zaudējām spēli Igaunijā – pretinieces četras reizes izskrēja vienatnē pret grozu.”

Andris Steļmahs, Matīss Rožlapa un Gatis Justovičs 2019. gada Eiropas U16 čempionātā Ziemeļmaķedonijā. Foto: FIBA

Latvijas U16 meiteņu izlase

U16 izlase Eiropas čempionātā izcīnīja astoto vietu

Andra audzēknes Aleksa Purmale un Nikola Ozola jūlijā spēlēja Pasaules U19 kausā Taizemē

Ieva Korzāne Eiropas U16 čempionātā Ziemeļmaķedonijā

Lielākā daļa treneru līgā strādā jau daudzus gadus. Katra jauna spēle ir iespēja mācīties no labākajiem kolēģiem, piemēram, Aināra Čukstes un Matīsa Rožlapas. “Satiekot “TTT juniores”, grūti klājās pret presingu. Centāmies neaizmirst par viens pret vienu un pārejas aizsardzību, kā arī vinnēt grozu.”

Jūrmalas pašvaldības, Jūrmalas sporta skolas, RBJSS “Rīdzene” un “Jūrmalas mežaparku” atbalsts palīdzēja Andrim sagatavot komandu jaunajiem pārbaudījumiem. “Laikā, kad strādāju tikai sporta skolā, centāmies bieži braukt uz starptautiskiem turnīriem. Izbraukumu plānošana sagādā gandarījumu. Tas nav apgrūtinājums, tikai, strādājot vīriešu komandā, varu tam atvēlēt mazāk laika.”

Mājas spēlēs Andris visu dara pats. “Zāles sagatavošanas darbi ir ļoti nogurdinoši un atņem enerģiju. Grūtāk koncentrēties spēlei. Cenšos izdarīt visu divas stundas pirms spēles, lai paliek laiks pasēdēt un padomāt. Pirmajā spēlē, kad atbrauca Daiga un Ingūna, trijatā bija vieglāk.”

Viesos spēlēt ir vienkāršāk. “Labāk jūtos izbraukumā. Ieeju zālē, pārģērbjos, pārskatu piezīmes un dodos uz zāli. Patīk, ka uz spēlēm nāk cilvēki. Pirmajā spēlē bija ļoti solīds apmeklējums – nāciet un atbalstiet sieviešu basketbolu. Tajā ir šarms – nekad nezini, kas notiks nākamajā epizodē.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja