Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ainārs Čukste: "Izlašu menedžments būs tikpat svarīgs kā treniņdarbs"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ainārs Čukste: "Izlašu menedžments būs tikpat svarīgs kā treniņdarbs"
Latvijas U18 un U19 izlases treneris Ainārs Čukste
Foto: fibaeurope.com

"Vasarā pareizi jāsadala spēlētājas, jāsaskaņo jaunatnes izlašu gatavošanās plāni un nodarbību vietas. Tas ir interesants izaicinājums. Jārīkojas, nepārmokot spēlētajas," noslēdzot Latvijas-Igaunijas basketbola līgas regulāro sezonu, "TTT junioru" un Latvijas U19 izlases galvenais treneris Ainārs Čukste norāda, ka pašlaik svarīgākais ir ielikt pamatu pavasara un vasaras darbam.

Kā savainojumi ietekmēja treniņdarbu un gatavošanos spēlēm?
Psiholoģiski ietekmēja ļoti – mēneša laikā trīs spēlētājas pārrāva ceļgala krusteniskās saites. Par cēloņiem netiekam skaidrībā – visas meitenes gatavojās līdzīgi, fizisko sagatavotību apgūstot Viktora Lāča vadībā. Savainojumi pārklājas ar sporta skolu grafikiem – piemēram, (dobelniece) Janeta Rozentāle atbrauc pie mums kā viesstrādniece.

Vienmēr esmu mēģinājis strādāt ar spēkiem, kādi ir manā rīcībā, neskatoties uz blakus apstākļiem. Mums neizdevās spēles pret Tallinas Universitāti – komandu, kura pastiprinājās (Igaunijas kausa ieguvējām pievienojās valstsvienības bijušās spēlētājas Mirjama Nikolaja un Vīve Kaja Rebane – Sportacentrs.com).

Neizdevās spēle pret Latvijas Universitāti – tā notika pēc tam, kad mūsu spēlētājas divas dienas pēc kārtas viena pret otru sacentās Rīgas skolu superlīgā. Galotnē nepietika spēka ne fiziski, ne psiholoģiski. Šobrīd tā ir vēsture – nākotne ir svarīgāka.

Marta vidū sākām gatavoties Latvijas fināliem. Brīvlaika nedēļu pilnībā veltījām fiziskās sagatavotības uzlabošanai – spēka treniņiem, svaru zālei, visu muskuļu attīstībai, tāpēc pirmdienas spēles rezultāts bija nekāds. Pret U16 izlasi uzbrukumā nospēlējām pieticīgi, taču uzvarai pietika ar labu aizsardzību. Rezultāts nebija galvenais, svarīgāk ir sagatavoties izslēgšanas spēlēm.

Kā tu vērtē meiteņu reakciju uz piedzīvotajām grūtībām?
Ilgi pārdzīvot nevajag – jāiet un jāspēlē. Izmantojām 6-7 spēlētāju rotāciju – grūti, taču izturējām. Pieteikumā ir Laura Meldere un Jete Nulle no U16 izlases, spēlētāju loks būs pietiekams. Saskaņosim laikus ar (sporta skolu) treneriem, lai meitenes pēc iespējas vairāk piedalītos komandas treniņos, parādītu labu sniegumu un izcīnītu medaļas.

Kā norit savainoto meiteņu atveseļošanās?
Pirmā ierindā varētu atgriezties Kristiāna Sprudzāne – ceru, ka viņa aprīlī varēs skriet, maijā varēs strādāt ar bumbu, jūnijā būt kontaktā un spēlēt viens pret vienu. Pārējās meitenes strādā svaru zālē – nostiprina ķermeņus, lai nebūtu jaunu savainojumu.

Vasarā spēlēs četras jaunatnes izlases – U16, U18, U19, U20. Kā veicas ar spēlētāju sadali?
(LBS) treneru komisijā teicu, ka vasarā menedžments būs ne mazāk svarīgs par treniņdarbu – pareizi jāsadala spēlētājas, jāsaskaņo treniņu grafiki, gatavošanās plāni un nodarbību vietas. Tas ir interesants izaicinājums. Vai jāžēlojas, ka spēlēsim U19 pasaules čempionātā? Protams, nē. Jārīkojas, nepārmokot spēlētajas.

Vērtējot komandas sniegumu, jāuzslavē Nikolas Ozolas progress.
Zinām mūsu mīnusus un strādājam, taču kopumā Nikolai ir lieliska sezona. Viņa spērusi milzīgu soli uz priekšu. Spēles kvalitāte uzlabojusies, pati priecīga. Šobrīd trenējas ar TTT – tas ir godam nopelnīts, tādā veidā izpildām mūsu uzdevumu sagatavot spēlētājas lielajai komandai. Nākamais gads viņai būs laba pieredze.

Noteikti varu izcelt Mariannas Kļaviņas progresu. Viņa labi savāc komandu, dod arvien lielāku ieguldījumu. Abas ar Nikolu varu saukt par pirmrindniecēm. Kad šodien aizspēlējāmies līdz mīnusiem, Marianna iesāka izrāvienu, ar savām emocijām aizrāva līdzi komandu. Strādājam, lai uzlabotu stabilitāti, pirmkārt, metienos.

Neraugoties uz grūto un viļņveidīgo sezonu, šodien labi nospēlēja Alise Markova, malacis! Sezonas otrajā pusē briedumu apliecinājusi Elizabete Zumenta – sapratusi, ka var spēlēt basketbolu un nopietnāk pievērsusies treniņdarbam. Rezultāts – nopelnīta stabila vieta komandas rotācijā.

     [+] [-]

, 2017-03-22 16:50, pirms 7 gadiem
Psiholoģiski ietekmēja ļoti – mēneša laikā trīs spēlētājas pārrāva ceļgala krusteniskās saites. Par cēloņiem netiekam skaidrībā – visas meitenes gatavojās līdzīgi, fizisko sagatavotību apgūstot Viktora Lāča vadībā.
Diletantu bars...