Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

"TTT Rīga" uzvar regulārajā sezonā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"TTT Rīga"  uzvar regulārajā sezonā
Foto: Romualds Vambuts, eSports.lv

Latvijas Sieviešu basketbola līgas (LSBL) regulārajā sezonā atlikusi viena spēle, taču tai ir tikai formāls raksturs, tāpēc vērts veltīt laiku īsam turnīra kopsavilkumam.

TTT Rīga, bilance 27-1 (mājās 13-1, izbraukumā14-0)
Latvijas čempiones „TTT Rīga” basketbolistes pēc ilgāka pārtraukuma izcīnījušas uzvaru LSBL regulārajā sezonā un to var droši saukt par turnīra lielāko pārsteigumu. Decembra beigās – janvāra sākumā klubu finanšu problēmu dēļ atstāja sešas spēlētājas, tostarp trīs līderes Ieva Kubliņa, Tatjana Troina un Esense Kārsone. Vietā nāca septiņas Latvijas spēlētājas – iepriekš citu LSBL klubu pārstāves un rezervistes, kuru vidū par pieredzējušu var saukt tikai marta jaunpienācēju Ievu Veinbergu.

Tas netraucēja saliedēties, vairot spēkus un regulārās sezonas izskaņā pamatīgi pārsteigt turnīra otrās puses favorītes SK „Cēsis”, izbraukumā 1200 skatītāju klātbūtnē sagādājot mājiniecēm zaudējumu ar rezultātu 90:83. Interesanti, ka iepriekš rīdzinieces pat ar „glancēto” sastāvu nebija pratušas pretinieču grozā iedabūt vairāk par 68 punktiem (1. novembra uzvara Olimpiskajā sporta centrā ar rezultātu 68:58...

Var iebilst, ka pēc pirmajiem diviem apļiem „TTT Rīga” savstarpējās spēlēs bija divu uzvaru pārsvars, taču tas neizdzēš faktu, ka ar Latvijas, Lietuvas, Francijas, Brazīlijas izlašu spēlētāju un divu WNBA palīdžu spēkiem Vidzemes klubs 15. martā piedzīvoja zaudējumu pret organizēti spēlējošajām rīdziniecēm. Jāatzīmē, ka Aināra Čukstes un Aigara Neripa trenētā komanda uzvarēja visās četrpadsmit izbraukuma spēlēs.

„TTT Rīga” sastāvā iniciatīvu uzņēmušās centra spēlētāja Aija Brumermane un neatlaidīgā igauniete Merike Andersone. Pirmā savā otrajā sezonā „TTT Rīga” rāda arvien saturīgāku spēli, otrā robus meistarībā sekmīgi kompensē ar milzīgu cīņassparu un apņēmību, kura pārmetusies uz pārējām spēlētājām. Pēc Olimpiskajām spēlēm atguvusies saspēles vadītāja Zane Eglīte, pēdējās spēlēs līdzās saviem tiešajiem pienākumiem biežāk uzbrūkot pretinieču grozam. Duetā ar Andersoni uzbrukumā dodas šīsdienas gaviļniece Dita Krūmberga, tiesa, papildus izcīnītām bumbām un centīgai spēlei aizsardzībā viņai jāuzlabo metienu precizitāte.

Jaunajā gadā komandā drošāk iejutusies jaunā centra spēlētāja, saldeniece Līga Šurkusa, vienības punktu krājumu regulāri palīdz papildināt Diāna Ozoliņa un Dace Bicāne, teicami uzvarētājā spēlē ar Cēsīm sevi apliecināja valstsvienības kandidāte Ieva Veinberga, bet pārējām meitenēm viss vēl priekšā.

SK „Cēsis” 25-3 (12-2, 13-1)
2007./2008. gada regulārās sezonas uzvarētājas „Cēsu” basketbolistes līdz pat marta sākumam izcēlās ar iespaidīgām sastāva izmaiņām, viesspēlētāju piesaistē noķerot un apsteidzot iepriekšējo divu sezonu līderes „TTT Rīga”. Šādām kustībām sekoja nestabilitāte sniegumā un marta sākumā uzreiz trīs centra spēlētāju – Margevičūte un Dižona ierindā atgriezās pēc savainojumu apārstēšanas, Santuša noslēdza sezonas komplektāciju – iesaiste komandas kodolā tūlītēju snieguma uzlabošanu nedeva. Tieši pretēji, pazuda janvārī-februārī iegūtā mobilitāte un rezultātā savā laukumā tika piedzīvots negaidīts zaudējums pret „TTT Rīga” 83:90. Pirms tam tika ciestas divas sakāves pret Baltijas līgas vidusmēra komandām, tiesa, izbraukumā.

Komandas potenciāls un spēks ir liels, bet LSBL regulārajā sezonā to līdz galam apliecināt neizdevās. Skaidrs, ka vienība centīsies revanšēties izslēgšanas spēlēs, taču viena priekšrocība – savu sienu priekšrocība - gaidāmajā finālsērijā jau zaudēta. Budžeta cipari, valstsvienību kandidāšu skaits un līdzjutēju atbalsts Vidzemes klubam joprojām ir lielāks, bet viss izšķirsies laukumā.

„Cēsīs” šobrīd spēlē sešas Latvijas valstsvienības kandidātes – kapteine Ieva Tāre, olimpietes Anda Eibele un Elīna Babkina, aizsardzes Santa Dreimane, Kristīne Kārkliņa un uzbrucēja Karlīne Nīmane (kurai jānovēl sekmīgu izveseļošanos no gūtā savainojuma). Gana iespaidīgs ir leģionāru saraksts – Francijas valstsvienības centra spēlētāja Sandra Dižona, viņas ampluā kolēģe Brazīlijā Kellija Santuša, amerikāņu uzbrucējas no WNBA Kristena Menna un Tamera Janga, kā arī Lietuvas izlases kandidāte Rima Margevičūte, rezervē paliekot cēsniecēm Ievai Krastiņai un Zanei Zeltiņai. Parādi komandē Ainars Zvirgzdiņš, kuram palīdz Viktors Brizgalovs, savukārt pretinieku pētīšanā strādā bijušais kluba galvenais treneris Gintars Kručkausks.

TTT Rīga juniores, 16-12
Edija Eglīša un Jāņa Nešpora trenētā komanda, par spīti savainojumu vilnim, kas no ierindas uz laiku izsita Artu Strupoviču un Lieni Priedi, bet vēlāk nopļāva vēl vairākas spēlētājas, pirmajās astoņpadsmit turnīra spēlēs prata izcīnīt četrpadsmit uzvaru (14-4), sasniedzot rezultātu, kuru galaiznākumā nespēja sasniegt neviena no pārējām piecām turnīra amatieru vienībām.

Savainojumu epidēmijai sasniedzot komandas līderi Aneti Šteinbergai un vairākām spēlētājām ne gluži brīvprātības kārtā pārejot uz „TTT Rīga”, uzvaru gājiens tika piebremzēts, tomēr vieta labāko trijniekā jau bija nodrošināta. Lielisks panākums sporta skolas „Rīdzene” vienībai, kura 2008./2009. gada sezonā pirmo reizi nes uzvarām un leģendām apvīto TTT zīmolu. Jaunā gada sākumā sadarbībā ar Rīgas Domi un Latvijas basketbola savienību noslēgts sadarbības līgums ar sešām bērnu un jauniešu sporta skolām, kas ļaus jaunajām spēlētājām cīnīties par vietu un uzvarām abu kluba sistēmas komandu sastāvā.

Pusfinālsērijā juniores gaida grūts pārbaudījums – cīņa ar spēcīgo Cēsu komandu, taču nekļūdās tikai tas, kurš neko nedara.

”Liepājas metalurgs”, 13-15
Sezonas sākums Līvijas Alpes-Lūkas un Valdas Jurēvičas diriģētajai komandai izvērtās grūts. Pa divām reizēm nācās piekāpties pērnā gada principiālajām sāncensēm „Turība/Kolonna”, kā arī „TTT Rīga juniorēm”, bet ar „RTU/Merks” uzvaras tika dalītas uz pusēm un summā vieta pirmā sešnieka beigās.

2009. gads tika sākts ar zaudējumu TTT juniorēm, taču tālāk komanda spēlēja arvien labāk, uzvaru skaits strauji auga un divreiz liepājnieces spēja sagādāt nopietnas galvassāpes pat čempionvienībai „TTT Rīga”, viesos uzvarot pirmo puslaiku. Centība un pūles nesa augļus, martā godam nostiprinoties līgas labāko četriniekā. Komandas līderu trio nemainīgi ir Sabīne Niedola, Viktorija Nazarova un Kristīna Cirša, bet savu roku trīspadsmit panākumos pielikušas visas Vēju pilsētas meitenes, jauno treneri Līgu Alilujevu ieskaitot. Pusfinālsērijā līdz divām uzvarām Liepāja jau rīt sāks sacensību ar „TTT Rīga”.

RTU/Merks, 12-15 (vēl atlikusi viena spēle)
Pirms sezonas karjeru beidza komandas ilggadējās līderes Anete Brice un Ināra Jākobsone, viņu vietā stājoties Anitai Eglītei un Dacei Krūmiņai. Aivara Vīnberga trenētajā „blicē” strādāja vairākas jaunatnes izlašu kandidātes, taču sezonas laikā sastāvā radās jauni robi, vēl marta sākumā komandu atstājot Anetei Klintsonei, un rezultātā „RTU/Merks” atkārtoti palika aiz regulārās sezonas labāko četrinieka. Rezultātā nav izdevies kvalificēties cīņai par medaļām.

Turība/Kolonna, 11-17
2006. gada LSBL čempiones un 2007. gada regulārās sezonas uzvarētājas, pēdējos divos gados kļuvušas par līgas profesionālo komandu „donorēm”. Uz „TTT Rīga” un SK „Cēsis” pārcēlušās Aija Brumermane, Ieva Veinberga, Santa Dreimane un Anda Eibele, savukārt Elīna Zīke ģimenes dzīvi izvēlējusies uzsākt Amerikas Savienotajās Valstīs. Minētā valstsvienības spēlētāju un kandidātu piecnieka sagatavošanā lieli nopelni ir Pēterim Višņēvicam, taču sastāva zaudējumi nav likuši nolaist rokas un komanda līdz marta sākumam turpināja cīņu par vietu labāko četriniekā.

6. martā piedzīvotais zaudējums pret „RTU/Merks”, 14. martā no rokām izlaistā uzvara pret „TTT juniorēm”, kā arī vēl janvāra nogalē mājās piedzīvotā neveiksme pret Liepāju un negaidītais zaudējums pret SK „Rīga” pārvilka svītru cerībām un komanda pirmo reizi piecu gadu laikā paliks bez LSBL čempionāta medaļām.

SK „Rīga”, 5-23
Līgas gados jaunākā komanda sezonas laikā risināja savus uzdevumus, kuru vidū ietilpa spēlētāju sagatavošana jaunatnes valstsvienību spēlēm vasarā gaidāmajos Eiropas čempionātos un punktu atņemšana potenciāli spēcīgākajām sāncensēm. Daigas Jansones audzēkņu panākumu sarakstā var ierakstīt 14. oktobra un 12. februāra uzvaras pār „Turība/Kolonna”, sekmes savstarpējā duelī ar „DU/Swedbank” (3-1) un Kristīnes Vītolas debiju Latvijas valstsvienības treniņnometnē.

Daugavpils Universitāte/Swedbank, 2-25
Latgales basketbola 21. gadsimta patriarha, Latvijas U-16 un U-20 izlašu trenera Nikolaja Romaņenko darbībai jāvelta atzinīgi vārdi. Pēc daudzu gadu pārtraukuma Daugavpils komanda atgriezusies Latvijas virslīgā, izcīnot pirmās uzvaras mājās un izbraukumā. Bez centriem spēlējošās latgalietes nereti prata sagādāt galvassāpes Rīgas un Kurzemes komandām, nopelnot balvu par drosmi un uzdrošināšanos. Drīzumā Daugavpilī durvis vērs jauna un moderna sporta arēna, jānovēl, lai tajā godam saimniekotu arī Latvijas otrās lielākās pilsētas basketbola sabiedrība.

LSBL pusfinālu pāri (sērijas līdz 2 uzvarām)

TTT Rīga - Liepājas metalurgs (pirmā spēle 21.02. plkst. 17:00 Rīdzenē Kr. Barona ielā 97c)
SK Cēsis - TTT Rīga juniores (pirmā spēle 22.02. plkst. 12:30 Cēsu sporta namā)

Finālsērijas sākums paredzēts 2. aprīlī un tajā cīņas paredzētas līdz trīs uzvarām.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-03-20 22:12, pirms 15 gadiem
Kurš būs čempions???

Cēsis!!!

  +2 [+] [-]

, 2009-03-20 22:48, pirms 15 gadiem
Krayzie rakstīja: Kurš būs čempions???


Cēsis!!!
Piekriitu!
Bet apraksts par visam komandam ir interesants.

  +1 [+] [-]

, 2009-03-21 07:53, pirms 15 gadiem
Krayzie rakstīja: Kurš būs čempions???


Cēsis!!!
TTT

     [+] [-]

, 2009-03-21 09:25, pirms 15 gadiem
Krayzie rakstīja: Kurš būs čempions???


Cēsis!!!
TTT

  +2 [+] [-]

, 2009-03-21 10:37, pirms 15 gadiem
1. Cēsim
2. TTT
3. LM
4. TTT Junieres