Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Leģendārā Bērda: "Pirms četriem gadiem nonācu līdz brīdim, kad nauda vairs neuzrunāja"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Leģendārā Bērda: "Pirms četriem gadiem nonācu līdz brīdim, kad nauda vairs neuzrunāja"
Sjū Bērda ar Pasaules kausu 2018. gada 30. septembrī Tenerifē. Foto: FIBA

"Mūsu panākumus veido labāko spēlētāju vēlēšanās spēlēt atkal un atkal un atkal," ASV basketbola federācijas (USA Basketball) pārstāve, sieviešu valstsvienības direktore Kerola Kollana (Carol Callan) sarunā ar laikrakstu "Wall Street Journal" raksturoja pasaules sekmīgākās sporta spēļu komandas panākumu noslēpumu.

ASV valstsvienība ir pirmā sporta spēļu komanda – sieviešu konkurencē – kura izcīnījusi zelta medaļu sešās Olimpiskajās spēlēs pēc kārtas. Nākamā gadā vasarā amerikāņu dāmas gatavojas atkārtot kungu izlases veikumu 1936.-1968. gadā un iegūt septīto augstākā kaluma godalgu.

Lai gan valstsvienības rezultāti ir izcili, federācijas amatpersonas saka, ka jūt izlases pārākuma mazināšanos. Treniņnometnes pēdējos gados bija pārāk īsas. Labākās spēlētājas basketbola laukumos atradās visu gadu un bija pārgurušas. Dažām lietām vajadzēja mainīties.

Risinājums? Federācija nolēma atbalstīt valstsvienības veterānu Sjū Bērdas un Daianas Taurasi ideju – kā būtu, ja “USA Basketball” maksātu spēlētājām ziemā pirms Olimpiskajām spēlēm? Abas spelētājas pauda apņēmību piedalīties ziemas sabraukumos un treniņnometnēs.

Bērdai un Taurasi atradās sešas sekotājas – Silvija Faulza, Čelsija Greja, Skailara Diginsa-Smita, Edža Vilsone, Nneka Ogvumīke un savainotā WNBA čempione Elena Delle Donne. Piedaloties visās treniņnometnēs, spēlētājas var nopelnīt 100 tūkstošus ASV dolāru – salīdzinot ar 150 dolāru dienas naudu, kuru viņas saņēma, pārstāvot valsti 2016. gada Rio spēlēs.

Nauda nav projekta centrā – tās apjoms nebija pietiekams dažām spēlētājām, kuras klubos sezonā saņem ar septiņiem cipariem rakstāmu atalgojumu. Spēlētājām, kuras vairāk nebrauc spēlēt uz ārzemēm, kā Bērdai un Taurasi, vai Dellei Donnei un Diginsai-Smitai, kuras nav to darījušas, federācijas piedāvājums ir ieguvums.

Dažiem nauda nozīmē visu. Seko attiecīga uzvedība – iešu pie tā, kurš man solīs visvairāk,” teica četrkārtējā Olimpiskā čempione Bērda. “Pati pirms četriem vai pieciem gadiem nonācu punktā, kurā basketbola kļuva par daudz, tāpēc nauda mani vairāk neuzrunāja.”

“USA Basketball” izteica piedāvājumu brīdī, kad WNBA spēlētāju asociācija (WNBAPA) risina sarunas par līgas jauno kolektīvo līgumu, bet ASV sieviešu futbola komanda iesūdzējusi futbola federāciju tiesā par netaisnīgu atalgojumu. Futbolistes pēc uzvaras 2015. gada Pasaules kausa izcīņā nākamajos trīs gados savās spēlēs radīja lielākus ienākumus nekā vīriešu izlase.

ASV basketbola federācijas pārstāvji atklāj, ka treniņnometnes tiek daļēji finansētas no pārbaudes spēlēs iegūtajiem līdzekļiem. Valstsvienība 2019. gada novembrī, kā arī 2020. gada janvārī un februārī viesojas pie labākajām studentu komandām, piemēram, “Oregon”, “UConn” un “Louisville”. Daļu līdzekļu piešķir NBA mārketinga nodaļa.

Dažas spēlētājas piekrita piedāvājumam, citas nebija ar mieru. Rio zelta medaļniece Britnija Grainere, pārstāvot Jekaterinburgas UGMK, saņem 1,5 miljonus dolāru par sezonu. “USA Basketball” nevar piedāvāt līdzīgu atalgojumu, taču informēja Graineri, ka viņas spēlēšana ārzemēs neietekmēs izredzes pievienoties valstsvienībai.

Izmantotie resursi:
https://www.wsj.com/articles/how-u-...