Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Linda Svenne: "Amerikāņiem no kopmītnēm jāizvācas divu nedēļu laikā"

Linda Svenne: "Amerikāņiem no kopmītnēm jāizvācas divu nedēļu laikā"
Linda Svenne. Foto: UMass Lowell

Kā jaunā situācija un sporta apturēšana ietekmē Latvijas studentus ASV augstskolās? Sportacentrs.com piedāvā iepazīties ar Lindas Svennes un Andas Kuzminas piedzīvoto marta otrajā nedēļā.

Linda Svenne trešo gadu mācās “University of Massachusetts at Lowell” – pirmās divīzijas skolā ar 18 000 studentu lielpilsētas Bostonas tuvumā. Aizsardze pirmajās divās sezonās 48 no 56 spēlēm sāka “Riverhawks” starta pieciniekā, bet šogad nevarēja spēlēt savainojuma dēļ.

Trešdienas, 11. marta, notikumi mainīja arī Lindas situāciju – līdzīgi kā Mariannas Kļaviņa, viņa šobrīd nevar turpināt atveseļošanās procesu ierastajā režīmā. “Treniņcentru aizslēdza 13. martā, rehabilitācija nenotiek. Viss slēgts līdz šīs nedēļas beigām – 22. martā paziņos, kas notiks tālāk. Visi neziņā, tādēļ treneri neko neiesaka.”

Treneri turpina rūpēties par sportistiem. “Mūsu ēdamzāle – “dining hall” – katru dienu atvērta no 10-19. Ja ēdiens nav nodrošināts tur, treneri parūpējas, lai mēs varētu iegādāties nepieciešamo citur. Ceru, ka nākamnedēļ atvērs sporta zāli un rehabilitācijas centru, lai varētu turpināt darbu – gatavoties nākamajai sezonai.

Austrumkrastā pirmais pašizolācijas režīms sākās svētdien, 15. martā, kad par karantīnu paziņoja Tīnekas apkaime Ņūdžersijā – apdzīvota vieta Hadsona upes rietumu krastā, blakus Ņujorkai. Masačūsetsas pavalstī otrdien līdzīgu gadījumu vēl nebija. “Universitāte slēgta, kampuss tukšs – nav vajadzības ieviest pārvietošanās ierobežojumus.”

Jau 11. martā tika paziņots, ka mācības līdz 3. aprīlim notiks attālinātā režīmā. Divas dienas vēlāk, ņemot vērā straujo inficēto skaita pieaugumu, termiņš tika pagarināts līdz mācību gada beigām. “Visiem vietējiem studentiem tika paziņots, ka divu nedēļu laikā jāizvācas no kopmītnēm. Kampusā turpmāk var uzturēties tikai starptautiskie studenti.

Universitāte pārtraukuma laikā informē studentus ar e-pastu palīdzību. Jaunumi tiek publicēti arī skolas mājas lapā uml.edu. Izsūtīti jauni iekšējās kārtības noteikumi. “Jāuzturas dažu soļu attālumā vienam no otra. Ja jūties slims, pirms ārsta apmeklējuma piezvani un pastāsti par veselības stāvokli, lai dakteri var sagatavoties.”

Lauelā dzīvo 110 tūkstoši iedzīvotāju. “Pilsēta noteikti ir manāmi tukšāka, taču gubernators vēl nav paziņojis par pašizolāciju. Veikali izpirkti – olas, gaļa, maize, ūdens, tualates papīrs un konservi nav atrodami gandrīz nekur. Amerikāņi mēģina darīt visu, lai šeit neatkārtotos Itālijas situācija.”

Lidojumu pārtraukšana no Eiropas Savienības valstīm jau sāk ietekmēt Lindas vasaras plānus. “Biju plānojusi pēc skolas beigām atgriezties Latvijā un tad braukt atpakaļ uz vasaras sesiju. Pagaidām varu turpināt rehabilitāciju tikai mājas apstākļos, sazvanoties ar treneri. Rēķinājos ar lidojumu režīma maiņu, jo biju lasījusi par situāciju Eiropā.”

Anda Kuzmina 10. martā palīdzēja “University of South Carolina Upstate” izcīnīt pirmo uzvaru konferences čempionātā, nodrošinot “Spartans” pirmo panākumu kopš 2018. gadā notikušās pārejas no “Atlantic Sun” uz “Big South” līgu. Ceturtdien, 12. martā, plkst. 18:00 ceturtdaļfinālā bija jāspēlē pret #2 “Radford”, taču sezona beidzās vairākas stundas pirms starta iemetiena.

“No 12. marta nav notikuši ne komandas treniņi, ne citas aktivitātes,” otrdien rakstīja Anda. “Treneri ir ļoti ieinteresēti, lai esam drošībā – par basketbolu šobrīd netiek runāts. Arī skolas nostāja ir līdzīga – visu informāciju saņemam ar e-pasta starpniecību.”

Arī “USC Upstate” kampusā pastiprināta caurlaižu režīma nav. “Pēc 11. marta skolas teritorijā esmu uzturējusies tieši divas reizes. Tukšs, mašīnu nav. Mācības tika pārtrauktas 12. martā. Mājās palaisti gan vietējie, gan ārzemnieki – kampusā palikuši tikai daži studenti. Saņēmu atļauju semestri pabeigt mājās, mācoties “online” režīmā.”

Prezidenta Trampa 11. marta paziņojums par lidojumu slēgšanu no 26 Eiropas Savienības valstīm “sagādāja pārsteigumu visiem”, atzīst Anda. Arī lēmums par Latvijas gaisa satiksmes pārtraukšanu, sākot no 17. marta, nācis negaidīti. “Sākumā nemaz neplānoju atgriezties mājās – domāju, ka skola atcelta uz nenoteiktu laiku.”

Tāpat kā daudziem Eiropas studentiem, Andai nebija laika paspēt atgriezties pirms jauno ierobežojumu noteikšanas. “Ziņu, ka starptautiskajiem studentiem atļauts doties mājās, saņēmu salīdzinoši vēlu, 15. martā (faktiski 24 stundas pirms aviosatiksmes pārtraukšanas – Sportacentrs.com). Bija jau par vēlu domāt par biļetēm. Uz nenoteiktu laiku palieku šeit.”

Dienvidkarolīnas pilsēta Spartanburga – tajā dzīvo 37 tūkstoši iedzīvotāju – atrodas 130 kilometrus uz rietumiem no Ziemeļkarolīnas lielpilsētas Šarlotes un 310 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Džordžijas lielpilsētas Atlantas. “Veikalos redzama cilvēku panika – daudzi plaukti tukši. Pat parastā pārtikas veikalā redzami cilvēki ar sejas maskām. Satraukums ir jūtams.”

Studentu ēdināšana notiek pēc jau zināmās shēmas. “Ēdināšanas zāle ir vienīgā atvērtā publiskā vieta kampusā. Alternatīva – “food and delivery”. Var pasūtīt ēdienu no pārtikas veikaliem – tas tiek nogādāts dzīvesvietas adresē.”

“USC Upstate” treniņcentrs ir pieejams, bet... “Iesaka neizmantot. Jautāju treneriem, vai iespējams iet uz zāli mētāt. Viņi teica, ka labāk nē. Iesaka pagaidām neatgriezties kampusā. Parasti ap šo laiku aizvadām pēcsezonas (post-season) treniņus, bet šobrīd par to netiek runāts. Lielākā uzmanība pievērsta veselībai.”


, 2020-03-19 19:18, pirms 4 gadiem
ir OK soska !!!
, 2020-03-19 20:20, pirms 4 gadiem
Tur jau vēl nekas nav sācies. Kad sāksies, tad būs ''jautrība''.
Līna Loceniece 2024. gada 24. aprīlī. Foto: Smartway MLKL

Elizabete Bulāne, Līna Loceniece un Līva Liniņa pirmo reizi nopelna Lietuvas sudrabu

Elizabete Bulāne, Līna Loceniece un Līva Liniņa trešdien, 24. aprīlī, izcīnīja sudraba medaļu Lietuvas čempionātā basketbolā sievietēm. Latviešu pārstāvētā Klaipēdas komanda "LCC International University" tādu atzinību nopelnīja pirmo reizi.
Matīss Rožlapa 2024. gada 3. martā. Foto: Michael Soller
2

Matīss Rožlapa trenēs divkārtējo Vācijas čempioni "Saarlouis Royals"

Matīss Rožlapa 2024.-2025. gada sezonā trenēs Vācijas basketbola klubu "Saarlouis Royals", treneris otrdien, 23. aprīlī, telefonsarunā ar Sportacentrs.com apstiprināja vācu medijos izskanējušo informāciju.
Kate Vilka 2024. gada 19. aprīlī. Foto: Charnay Basket

Kate Vilka pēdējā spēlē nomedī antilopes, Francijas pusfināls bez latvietēm

Kate Vilka un "Charnay Basket" otrdien, 23. aprīlī, izbraukumā svinēja lielu uzvaru pār "Lattes Montpellier" – 75:64, taču ceturtdaļfināla spēļu summā zaudēja sāncensēm ar 137:141 un neiekļuva Francijas pusfinālā.