Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Krokši un šausmenes pirms naktsmiera

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Krokši un šausmenes pirms naktsmiera
Latvijas U17 meiteņu basketbola izlase
Foto: basket.lv

Nākamajā trešdienā, 22. jūnijā, Spānijas pilsētā Saragosā sāksies FIBA U17 Pasaules čempionāts basketbolā, kurā pirmo reizi sacentīsies Latvijas meitenes. Sarkanbalti sarkanās maija beigas un lielāko daļu jūnija pavadīja treniņnometnē Meža skolā. Kā viņām gāja – par to šajā rakstā.

Piedalīšanās pasaules čempionātā, tai skaitā 15-17 gadu vecumā, ir balva par labi paveiktu darbu un, vienlaikus, iespēja pārbaudīt sevi pret labākajiem. Tam nav jābūt slogam. Tieši otrādi – pieredzei jānāk ar prieku. Ja būs prieks un vēlēšanās turpināt, augs arī motivācija un vēlme uzvarēt.

Redzētais liecina, ka ar dzīves prieku un saliedētību U17 meitenēm viss ir kārtībā. Saliedētu komandu nokomplektēt nav viegli, taču pozitīva pieredze – piektā vieta 2015. gada Eiropas čempionātā Portugālē – un laba attieksme tam ļoti palīdz.

Maija pēdējā nedēļā un jūnija pirmajās dienās valdošais karstums uzkarsēja Meža skolas laukumu līdz LBL septītās finālspēles cienīgām temperatūrām (29C). Treneri svīda, spēlētājas pludoja sviedros. Tāda pieredze Spānijā var noderēt – Saragosā prognozētā gaisa temperatūra sasniegs 30-35 grādus pēc Celsija un, atšķirībā no ASV, lielākā daļa vietējo zāļu nav aprīkotas ar kondicionieri.

Disciplīnu nometnē uztur trīs lietas – intensīvais treniņu grafiks, nemitīgā treneru klātbūtne un nakts režīms. Meitenēm atļauts uzturēties augšā līdz vienpadsmitiem vakarā, lai pienācīgi atjaunotos un izgulētos pirms nākamās dienas pārbaudījumiem.

Iecienītākā izklaide pirms gulētiešanas – šausmu filmu skatīšanās. Nevar teikt, ka tas būtu jaunums. Minētā žanra filmas jaunatnes izlases iecienījušas jau sen, taču tā nav vienīgā alternatīva. “Viņas melo labāk” – meitenes skatās arī latviešu seriālu klasiku.

Vēl viena izklaide ir gājieni uz iepirkšanās centru. “Alfa” atrodas 10 minūšu gājiena attālumā, bet vakara pastaiga svaigā gaisā – un Šmerļa mežā tāds ir – vienmēr ir labāka par sēdēšanu uz vietas. Labi, ka blakus nav tikai lielais “Rimi”.

Ēdināšana notiek turpat Meža skolā. Pamatvajadzības tiek nodrošinātas, ir veselīgs ēdiens un dārzeņi, tiesa, kā pārliecinājās Sportacentrs.com, maltītes varētu būt sātīgākas un garšīgākas. Labi, ka radi un draugi dažreiz parūpējas par svaigu zemeņu piegādi.

Brīva ir sestdienas otrā puse un svētdienas. Šajā laikā spēlētājas dodas mājās, mērojot ceļu pat līdz Daugavpilij un Liepājai. Treneris Armands Misus izvadā liepājnieces, savukārt daugavpilietei Ļizai Čumikai jāpavada vairākas stundas vilcienā. “Vienreiz Meža skolā paliku viena pati,” saka Ļiza.

Domājat, ka basketbolistes visu laiku staigā “Peak” (Latvijas izlašu oficiālais sponsors) un “Nike” apavos? Nekā nebija! Gandrīz visām meitenēm brīvajā laikā kājās redzami “Crocs” apavi. Savam stilam uzticīga palikusi vienīgi liepājniece Sabīne Lipe un arī tas ir pozitīvi.

Krokšu mode izplatījusies kā ķēdes reakcija. Sākumā brīvos apavus nēsājušas “Rīdzenes” meitenes, bet vēlāk uz tām pārgājušas arī pārējās un pērn Portugālē krokšos jau staigājusi visa komanda. “Kad pēc spēles iegājām Francijas ģērbtuvēs, francūzietes bija pārsteigtas,” atceras saspēles vadītāja Nikola Ozola. “Viņas nēsāja tikai iešļūcenes un “Nike” apavus.”

Iespēja spēlēt pasaules čempionātā prasa upurus. Vairākām meitenēm nometnes laikā notika pamatskolas izlaidumi. Cēsu Valsts ģimnāzijas skolniecei Mārai Motei svinīgais sarīkojums gāja secen. Pumpuru vidusskolas audzēknei Nikolai palaimējās, taču lēmumu nācās mainīt trīs reizes.

“Zinājām, ka plānotas pārbaudes spēles Baltkrievijā un izlaidums ies garām. Komandai neizdevās laikā saņemt bezmaksas vīzas, tādēļ brauciens tika atcelts. Šķita, ka varēšu braukt, taču komandas interesēs bija jāaizvada pārbaudes spēles pret puišu komandām. Beigās trenere atļāva braukt.”

Izlases kandidāte Alise Markova svinīgo mirkli sagaidīja Rīgas 49. vidusskolā, kurā mācās vēl vairākas spēlētājas. Kapteine Marianna Kļaviņa parūpējās par pārsteigumu, uz izlaidumu aizvedot visu komandu un parūpējoties par vēl vienu kopības brīdi.

Daudz prieka un uzvaru Saragosā!

Video: U17 meitenes aicina atbalstīt izlasi pasaules čempionātā

  +1 [+] [-]

, 2016-06-18 21:01, pirms 8 gadiem
Novikam vnm patīk meiteņu izlases, pasen bija ieķēries Babkinā

  -2 [+] [-]

, 2016-06-19 00:44, pirms 8 gadiem
Šoreiz virsraksts pārspļauj visu, izlasot to likās, ka šis ir foruma ieraksts, kur kāds lietotājs ar niku kas salikts no diviem angļu svešvārdiem priecājas par vidusskolas vasaras brīvlaiku un traļļo meiteņu izlases bildi par krokšiem-krokodiliem un šausmenēm-šausmonēm, vienvārdsakot nesmukām meitenēm, skatījos bildi, raksts arī garš, tad tik pēc iepriekšējā komentāra pieleca ka tas ir Novika raksts. Nu varbūt pietiek debilo virsrakstu?

     [+] [-]

, 2016-06-19 15:34, pirms 8 gadiem
visvaldis clinstons rakstīja: Šoreiz virsraksts pārspļauj visu, izlasot to likās, ka šis ir foruma ieraksts, kur kāds lietotājs ar niku kas salikts no diviem angļu svešvārdiem priecājas par vidusskolas vasaras brīvlaiku un traļļo meiteņu izlases bildi par krokšiem-krokodiliem un šausmenēm-šausmonēm, vienvārdsakot nesmukām meitenēm, skatījos bildi, raksts arī garš, tad tik pēc iepriekšējā komentāra pieleca ka tas ir Novika raksts. Nu varbūt pietiek debilo virsrakstu?
Ja tu zinātu, cik liels procents no meiteņu U- izlasēm staigā krokšos..