Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Gundars Vētra: "Esmu basketbola patriots"

Gundars Vētra: "Esmu basketbola patriots"
Gundars Vētra un Candace Parker
Foto: DmitryArgunov.com

"Vīriešu izlasi vasarā gaida liels darbs un lieli pārbaudījumi. Labākajā gadījumā izredzes kvalificēties finālturnīram var vērtēt 50:50," vērtējot 2011. gada Eiropas basketbola čempionāta kvalifikācijas turnīra izlozes rezultātus, saka Jekaterinburgas UGMK sieviešu basketbola kluba galvenais treneris Gundars Vētra.

Favorītkomandas ir Itālija un Melnkalne

Sestdien Minhenē Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība tika ielozēta kvalifikācijas turnīra A grupā, no otrā groza pretiniekos saņemot Izraēlu, no trešā Somiju, no ceturtā Itāliju un no piektā B divīzijas uzvarētāju Melnkalni. Komandu sadalījums grozos izrādījies mānīgs, uzskata Vētra.

„Izloze ir ļoti smaga, īpaši pretinieki no pēdējiem diviem groziem. Itālija un Melnkalne mazāk atbilst ceturtā un piektā groza statusam, tās drīzāk ir mūsu grupas favorītkomandas. Itālija gatavojas atgriezties elitē. Nomainījusi treneri, atnācis Pjanidžāni no Sjēnas „Montepaschi”. Viņi organizējas nopietni, redzēju informāciju, ka treneris jau runājis ar Barnjāni.”

Melnkalne cenšas iekļūt lielajā basketbola saimē, komanda ar ambīcijām. Spēlētāju uzvārdi komentārus neprasa. Spēlē vislabākajos klubos. Ir gan pieredzējuši basketbolisti, gan jaunie talanti, kas jau šodien pazīstami.”

Izraēlā Cvi Šerfu nomainījis Ari Šiveks, kurš pēdējā laikā strādā Beļģijā. Pazīstu Izraēlas trenerus, viņi Šiveku vērtē ļoti augstu. Viņš ir ārpus Izraēlas iekšējām ambīcijām, iet uz mērķi un to īsteno. Komanda būs ļoti nopietna, ar labiem jaunajiem spēlētājiem – Elijahu un pirmo Izraēlas spēlētāju NBA, Omri Kaspi no Sakramento „Kings”. Smagi pretinieki.”

„2009. gada Eiropas čempionāta papildus kvalifikācijas turnīrs parādīja, ka Somija ar diviem ļoti labiem Eiropas līmeņa aizsargiem Rannikko un Koponenu vērtējama augstu. Nebūs „peramais zēns”.”

"Jādomā, kā attīstīt Latvijas basketbolu"

Vētra 2009. gada decembrī bija galvenais kandidāts Latvijas vīriešu basketbola vadīšanai, vienlaikus nevarot sūdzēties par pieprasījumu starptautiskajā tirgū. Pērn izcīnījis Krievijas čempiona titulu, Krievijas kausu un uzvaru regulārajā čempionātā, treneris vienojies par sadarbības turpināšanu ar UGMK līdz 2011. gada pavasarim. Urālu kluba vadība ir prasīga, tāpēc Vētra uzskata, ka darbs sieviešu elites klubā un vīriešu izlasē nav savienojams.

”Smaga izloze. Jebkura komanda var būt pirmā, jebkura – pēdējā,” turpina treneris. „Jāsaprot, ka varam A grupā būt gan pirmie, gan pēdējie. Pienācis brīdis reāli domāt, kā Latvijā attīstīt basketbolu. Jāpadomā, kas tālāk notiks neveiksmes gadījumā. Ja notiek vissliktākais, komanda „izlido” ārā uz B divīziju, neizskatās tik cerīgi, ka mēs varētu ātri tikt atpakaļ. Arī gadījumā, ja (nosargāsim vietu A divīzijā un) nākamajā izlozē nokļūsim ceturtajā grozā, situācija nebūs tik spīdoša.”

Pārrunu laikā ar Latvijas Basketbola savienību Vētra pauda viedokli, ka basketbola sabiedrībai darbs jāplāno ilgtermiņā, nosakot izlasēm mērķus un uzdevumus četru gadu ciklam. Vienlaikus par prioritāru uzskatāma jaunatnes basketbola attīstība un sekmīga spēlētāju pāreja pieaugušo basketbolā.

„Reāli jāsāk skatīties, kur esam basketbolā, kas ar mums notiek. Jājautā, vai basketbols Latvijā interesē basketbola cilvēkiem, vai tikai tiem, kuri sporta veidā parazitē? Tāpat kā visā valstī, sports notiekošajā iet soli solī. Daudzi lēmumu pieņēmēji parazitē uz valsts rēķina. Pieļauju, ka tā notiek arī basketbolā. Visiem, kuri domā par sporta veida nākotni, jānāk kopā,” nepieciešamību vienoties, komunicēt, noteikt un īstenot risinājumus akcentē Vētra.

„Lai gan pēdējos Eiropas jaunatnes čempionātos neiet tik slikti, nav tāds liels optimisms, ka mums nākotnē aug augstas raudzes zvaigznes. Jautājums, kur viņi spēlēs un ko viņi darīs? Astoņpadsmit, divdesmit gadus veci puikas Latvijā vēl nav gatavi braukt spēlēt nopietnās komandās. Pie neesošas kopējās stratēģijas, kas notiek Latvijā un Latvijas čempionātā, nebūs iespējams viņus iespēlēt, sagaidīt nopietnu spēlētāju izaugšanu. Par to nopietni jādomā ne tikai mazā basketbolistu pulciņā, (jādomā) visā valstī.”

„Jāmeklē nopietni risinājumi jaunatnes basketbola līmeņa celšanai. Jāizveido basketbola sistēmu, lai katrā vecuma grupā būtu vairāk par vienu spēlētāju, uz kuru vērts skatīties kā potenciālu izlases dalībnieku. Lai reģionos notiktu attīstība, atlase notiktu vairākās pilsētās un būtu plašāka.”

„Negribu izlikties gudrais brīdī, kad esmu pieņēmis savu lēmumu un pagājis malā,” uzsver Vētra. „No otras puses, neviens nekad īsti nav uzrunājis un prasījis. Ja kāds neuzskata mani par lielu valsts patriotu, basketbola patriots tomēr esmu. Basketbols mani interesē.”

„Divdesmit gadu laikā liela daļa valsts birokrātiskā aparāta, valsts pārvaldes, parazitē uz valsts rēķina. Diez vai kādam no viņiem īpaši interesē, lai valsts attīstītos pa pareiziem ceļiem. Daudziem interesē saglabāt savas siltās vietas, tas attiecas arī uz sportu. Nesen tika publicēta informācija par sporta funkcionāru algām. Sports nepelna, funkcionāri, kuri atbildīgi par nekomerciāliem sporta veidiem, pelna. Sportisti un treneri, kuri māk, kuriem ir talants, kuri dzīvē darījuši un izdarījuši, pelnījuši saņemt attiecīgu atalgojumu. Taču ne tie, kuri vienkārši sēž krēslos. Uzskata, ka viņi ir svarīgāki par sportistiem. Kamēr notiks tā un nebūs cilvēku, kuri sportā ir ar sirdi, kuriem interesē sports, būs smagi. Nav jāvelk sēru lentes, taču jādomā par to, kas notiks, ja neizdosies sasniegt mērķus. Labākajā gadījumā izredzes kvalificēties finālturnīram var vērtēt 50:50.”

„Dāmām uzdevums kvalificēties atrisināms pat bez Anetes (Jēkabsones-Žogotas),” Latvijas situāciju kvalifikācijas B grupā apskata Vētra. „Izraēla ir laba komanda ar divām trijām Eiropas līmeņa spēlētājām. Divām noteikti. Serbija ir basketbola valsts ar labu jauno paaudzi. Nav viegls pretinieks, bet dāmām, salīdzinot ar kungiem, uzdevums vienkāršāks, lai gan viegla dzīve nebūs.”


Slēpts komentārs: real37
, 2010-01-18 17:02, pirms 14 gadiem
Pareizi, ka pēc tādas izlozes neviens negribētu smērēties pie tam ar LATVIJAS vīriešu basketbola izlasi...
, 2010-01-18 17:09, pirms 14 gadiem
Njā no vienas puses būs d**** bet toties redzēsim labus spēlētājus,ja patiešam visi Kaspi,Barnjāni utt būs
, 2010-01-18 17:10, pirms 14 gadiem
Basketbola, bet ne Latvijas...
, 2010-01-18 17:19, pirms 14 gadiem
Nu un muusu meteeji, taa pat vinees, jo kvalifikaacijas turniiros vienmeer nospelee labi, bet uz eč sadomajas un nekaa!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-01-18 17:25, pirms 14 gadiem
Var jau nolikt Vētru, bet domāju, ja katram no mums liktu izvēlēties - strādāt valsts labā par zemāku atalgojumu, vai arī saņemt lielu naudu un darīt prestižu darbu, tad tāpat kā Vētra 90% par patriotismu, ko te gudri katrs otrais aprunā, vnk aizmirstu..
, 2010-01-18 17:27, pirms 14 gadiem
chubaki rakstīja: Nu un muusu meteeji, taa pat vinees, jo kvalifikaacijas turniiros vienmeer nospelee labi, bet uz eč sadomajas un nekaa!
diez ko labi basketā laikam neorientējies.. es ar neesmu spečuks, bet katram no pretiniekiem zinu vismaz 3-4 augsta līmeņa basketbolistus.. LV izlasei šobrīd tādu vispār nav (ņemot vērā diskvalifikācijas), ja nu vienīgi Blūms spēlē labā līmenī.. realitāte..
, 2010-01-18 17:28, pirms 14 gadiem
Ja pirms izlozes domāju, ka tik traki nav, tad pēc izlozes ir galīgā pakaļā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-01-18 17:40, pirms 14 gadiem
Nodevējs.
, 2010-01-18 17:41, pirms 14 gadiem
pareiz ir sportacentrs.com/basketbols/damas/
, 2010-01-18 17:43, pirms 14 gadiem
Pareizais pipars ieunājās! Patriots, pa dupsi sitējs UMGK čikitām tu esi !!!
, 2010-01-18 17:47, pirms 14 gadiem
kura komanda izkrit uz B diviziju ?? ta kura paliek pedeja , vai ka ?
, 2010-01-18 17:49, pirms 14 gadiem
smailiite rakstīja: Var jau nolikt Vētru, bet domāju, ja katram no mums liktu izvēlēties - strādāt valsts labā par zemāku atalgojumu, vai arī saņemt lielu naudu un darīt prestižu darbu, tad tāpat kā Vētra 90% par patriotismu, ko te gudri katrs otrais aprunā, vnk aizmirstu..
Un, kur esi Tu pats rīkļurāvēj',
kur ir Tavs patriotisms,
pozitīvo domu kāvēj' ?

Izlase ir goda lieta,
kas postīdams viņu šausta -
uz mieta tam vieta.
, 2010-01-18 18:12, pirms 14 gadiem
8_kojas_LLU rakstīja: nakad nav paticis Veetra ...vinjsh nav nekas....ticis klubaa kur nauda speelee lomu un blato ka pasaules klases treneris....
Kurš Tevi ir uzņēmis LLU es nesaprotu,tur būs kāda kļūda ieviesusies,nu nevar šitik dumjš cilvēks būt students.Tavs teksts vienkārši iespārda
Pasaki,kā cilvēks,kas nav nekas var nokļūt klubā,kur nauda spēlē lielu lomu?
Tādus kā Tevi vajag banot.
, 2010-01-18 18:33, pirms 14 gadiem
Turies Gundars no visas sirds tev to noveelu vecais!pats galvenais nenjem aubee nelabveeljus Latvieshiem jau taada maanija ir kaa noskaust nesaprast un tml taapeec arii Latvija ir tagad kur vinja ir Noveelu kaa jau pagaajushogad izsciini shosezon ar UGMK visu ko vien var izsciiniit Veetra Forever!!!!
, 2010-01-18 18:45, pirms 14 gadiem
Vards ''patriots'' no Vetras skan ka lamuvards,ja jau tik gudrs vareja piemeklet ko citu!Interesanti kura d... 1992.gada vinjs bija basketbola,valsts vai kads cits patriots!Jau tika parbaudits gan Miglnieks gan vel viens otrs pratveders par treneri,viss nolaists tik zemu,ka zemak vairs nav kur,ja nu vienigi B DIVIZIJA.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-01-18 18:52, pirms 14 gadiem
eu, nu beidzam pieminēt to 1992.gadu.
Tā bija Vētras izvēle un mums nav spriest par to vai tas bija pareizi vai nebija. Vētru tāpat visi īstie BB fani atcerēsies kā PIRMO veci NBA un to nu neviens nevar noliegt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-01-18 18:54, pirms 14 gadiem
vieniigaa atskiriiba Pampara kungs ir taa ka juus nekad nevadiisiet Krievijas superliigas ne sievieshu ne viirieshu komandu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-01-18 20:15, pirms 14 gadiem
noilgums, esmu piedevis, sorrrrry ultranacionālā kursa turētājiem, Vētra ir mans vīriešu izlases glābiņš, tūlīt pēc Bagija lielajām neveiksmēm!
, 2010-01-18 21:46, pirms 14 gadiem
bet es - Latvijas patriots! No sirds! un tas tā, bez zemteksta, vienkārši gribējās uzrakstīt
, 2010-01-18 22:25, pirms 14 gadiem
Kāpēc visu laiku viņš tiek rādīts kopā ar Candace Parker? Varēja pārmaiņai parādīt kadru darbā ar vīriem!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-01-25 23:32, pirms 14 gadiem
Nepiekrītu Vētram par kautkādu īpašu attieksmi pret basketbolu. Vispirms vajadzētu redzēt to īstenos bīdītājus. Basketobā jau vismaz 15 gadus ( kopš Brocēni kluba dibināšanas ) ir apgrozīta un izšeftēta milzīga nauda. rezultāts - vesela dzērāju izlase.
Nepiekrītu Vētram. Lai tie basketbolisti attīstās kā tenisisti - par savu naudu ( es domāju vecāku naudu ) un viss. Valsts izlase salasās uz pirmsturnīra nometni uz 14 dienām un lai spēlē.
, 2010-01-26 15:57, pirms 14 gadiem
Jāmeklē nopietni risinājumi jaunatnes basketbola līmeņa celšanai. Jāizveido basketbola sistēmu, lai katrā vecuma grupā būtu vairāk par vienu spēlētāju, uz kuru vērts skatīties kā potenciālu izlases dalībnieku. Lai reģionos notiktu attīstība, atlase notiktu vairākās pilsētās un būtu plašāka
------------------------------------------------------------------------------------
izcils speciālists, izcili teksti..apmēram tāda paši līmeņa lozungi ir Mēs par mieru uz Zemes, Lai vienmēr būtu saule, pieci ir vairāk kā trīs..saule aust austrumos..
katram cilvēkam ir tiesības uz savu viedokli ..mans viedoklis par šo cilvēku ir radies 1992..un nekad nemainīsies..tādas lietas nekad neaizmirst
, 2010-01-29 14:45, pirms 14 gadiem
kads tu tagad patriots pie krieviem trenejies un tur ari paliec , ka to dariji 1992 gada , qatradies tagad baigi krutais , lai lasas uz Krieviju!!!!
Anete Šteinberga 2024. gada 15. martā. Foto: Bourges Basket

Anetei Šteinbergai +10, "Bourges" skarbs zaudējums 1/4 fināla pirmajā spēlē

Ceturtdien, 18. aprīlī, sākās Francijas čempionāta izslēgšanas spēles basketbolā sievietēm. Anete Šteinberga un "Bourges" viesos piedzīvoja sakāvi pret "Tarbes Gespe Bigorre" ar 69:87. Ceturtdaļfinālā uzvarētājas noskaidro divu spēļu summā.
Grieta Taranda 2024. gada 18. aprīlī. Foto: Ritvars Stankevičs

RSU pirmajā finālspēlē 30 minūtes cienījami noturas pret TTT

TTT basketbolistes ceturtdien, 18. aprīlī, viesos uzvarēja Rīgas Stradiņa Universitāti ar 73:46, Latvijas finālsērijā līdz divām uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0. Ieva Pulvere uzvarētāju labā guva 20 punktus. Nākamā spēle 20. aprīlī Daugavas sporta namā.
TTT basketbolistes 2024. gada 29. martā. Foto: Matas Baranauskas
1

Augstāk izsētās TTT basketbolistes Latvijas finālu sāks RSU laukumā

Ceturtdien, 18. aprīlī, sāksies Latvijas Sieviešu basketbola līgas 33. sezonas fināls sērijā līdz divām uzvarām. Rīgas Stradiņa Universitāte plkst. 20:00 "Rimi" Olimpiskajā sporta centrā uzņems TTT basketbolistes. Tiešraidi skaties rakstā.