Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Druvietis

Kubliņa pieliek punktu basketbolistes karjerai

Kubliņa pieliek punktu basketbolistes karjerai
Ieva Kubliņa
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, F64

Latvijas sieviešu basketbola izlases ilggadējā spēlētāja Ieva Kubliņa (32) sarunā ar žurnālu "Sports" atzīst, ka ir beigusi profesionālo karjeru basketbolā. Tagad viņa strādā Rīgas Starptautiskajā skolā par pedagoga asistenti.

Ieva Kubliņa šajā sezonā nekur nespēlē. Izrādās, ka Pekinas olimpisko spēļu dalībniece ir beigusi karjeru. "Tas bija līdz šim smagākais lēmums manā dzīvē," atklāj nu jau bijusī basketboliste. "Biju nodomājusi vismaz vēl vienu sezonu nospēlēt. Līdz 33, varbūt 34 gadiem. Tāpēc, kad Ungārijas čempionātā aizvadīju pēdējo maču, nemaz nedomāju, ka tas ir pēdējais manā profesionālajā karjerā. Taču vasarā sapratu, ka, mēģinot vēl vienu sezonu, tādas mocības vien var sanākt. Es gribēju normāli staigāt arī pēc tam. Problēmas sākās jau pagājušajā sezonā, kad celis sāka īdēt. Var teikt, ka punktu pielika divas ceļgala operācijas, ko par veiksmīgām nosaukt nevar. Līdz ko vasarā atsāku intensīvāk trenēties, tā celis sāp. Tomēr paralēli mēģināju trenēties, paralēli ārstējos, aģents meklēja kādu klubu, bet pati jau biju aizsūtījusi kādus desmit CV - sāku meklēt darbu. Kad celis nekļuva labāks un mani aicināja uz pirmo darba interviju, tad arī izlēmu - jāsāk jauna dzīve!"

Tagad viņa jau atradusi darbu un strādā par pedagoga asistenti. "No desmit pieteikumiem atbildēja tikai uz vienu - no Rīgas Starptautiskās skolas. Tad sekoja triju raundu pārrunas. Noteikti palīdzēja manas labās angļu valodas zināšanas, ko biju ieguvusi studējot. Arī amerikāņu mentalitātes zināšana. Prasme cīnīties līdz galam. Izturēju un jau vairāk nekā divus mēnešus esmu pedagoga asistente. Mana bakalaura izglītība, ko ieguvu "Virginia Tech", ir cilvēka attīstība. Tātad var teikt, ka daru tieši to, ko mācījos. Es redzu, ka ir labas izaugsmes iespējas. Varbūt arī ārzemēs, tomēr šobrīd par to nedomāju. Tik daudz esmu bijusi prom no mājām, no Latvijas, ka izbaudu katru dienu, kad esmu šeit," atzīst Ieva Kubliņa. "Lai no Rāmavas nokļūtu līdz Piņķiem, tagad jāceļas drīz pēc sešiem. Agrāk to darīju tikai tad, kad bija kaut kur jālido. Treniņi agrāk par deviņiem nekad nesākās. Pirmajā dienā uz skolu devos kā pirmklasnieks 1. septembrī. Viss bija jauns un nezināms. Neziņa rada bailes, un tādas arī bija, jo ielēcu pilnīgi jaunā pasaulē. Tagad stresa vairs nav. Skola nav liela, apmēram 300 bērni. Dažādu tautību, ir arī vietējie, taču sarunvaloda stundās un pēc tām ir tikai angļu. Darbojos ar 2. klasi. Man ir lieliska kolēģe pedagoģe, vienaudze. Daudz runājam, man ir ko no viņas mācīties. Noderēs gan darbā, gan tad, kad pašai būs bērni."

Sportistes karjerā sapelnītā nauda nav izšķiesta, tāpēc dzīvē ir zināma stabilitāte. "Paldies Dievam, arī sieviešu basketbolā varēja nopelnīt. Es visu laiku dzīvoju prātīgi, tāpēc tagad ir ļoti labs pamats zem kājām, ko nodrošinājis basketbols," norāda bijusī spēlētāja. "Vienmēr gribas vairāk, un tāpēc arī vēl nebiju domājusi beigt karjeru. Taču šobrīd jūtos stabili, kaut algas līmeņi basketbolā un skolā ļoti atšķiras. Sāku jau pierast, ka reizēm no kaut kā jāatsakās."

Lielajam basketbolam tagad ir pielikts punkts. "Profesionālā līmenī noteikti. Nemaz ne tik sen vēl bija piedāvājums no Cēsu kluba, bet atteicu. Jo nezinu, ko teiktu celis. Un es nespētu ar 100 % atdevi strādāt skolā, vēl trenēties un spēlēt. Bet krāpt sevi un citus negribu. Varbūt kādreiz uzspēlēšu ar veterāniem [smejas]. Tagad reizi nedēļā eju pabumbot ar kolēģiem. Lai būtu formā un pērnās drēbes derētu, arī skrienu, eju uz sporta klubu. Reizi nedēļu trenēju skolas meitenes. Drīzāk būtu teikt nedaudz mācu basketbola ābeci - driblu, piespēles. Gatavojamies starptautisko skolu turnīram."

2004. gada WNBA drafta trešajā kārtā Kubliņu izvēlējās Indianas "Fever" ar kopējo 31. numuru, taču amerikāņu kluba sastāvā viņā neiekļuva. Profesionāles gaitas latviete sākas Ungārijas klubā, bet savu pirmo profesionālo sezonu viņa noslēdza Viļņas "Lietuvos Telekomas", ar ko kopā izcīnīja 3. vietu Eirolīgā. 2007-2008 sezonā viņa kopā ar Aneti Jēkabsoni-Žogotu spēlēja Aināra Zvirgzdiņa trenētajā Maskavas "Dynamo". 2013. gada janvārī Kubliņa kļuva par Latvijas basketbola pirmo personu ar vismaz 100 spēlēm Eirolīgā.

Latvijas izlasē Kubliņa debitēja 2001. gada pavasarī. Vēlāk bija viena no līderēm izlases ziedu laikos (2004-2009), kad lielākie sasniegumi bija 4. vieta Eiropas čempionātā (2007) un kvalificēšanās Pekinas olimpiskajām spēlēm (2008). Pēc kontinentālajām meistarsacīkstēm 2011. gadā Kubliņa paziņoja, ka beidz karjeru izlasē. Tagad viņa atzīst, ka nacionālā izlase savu potenciālu nerealizēja. "Mēs varējām iegūt medaļas vismaz vienā Eiropas čempionātā un Rīgā vajadzēja izcīnīt ceļazīmi uz pasaules čempionātu. Itālijā [2007] spēlē par bronzu ar Baltkrieviju mums pietrūka savainotās Anetes un Guntas. Rīgā [2009] savainojuma dēļ nespēlēju, tāpēc grūtāk par visu spriest."

Izmantotie resursi:
Žurnāls "Sports"


, 2014-12-17 11:26, pirms 9 gadiem
Lai veicas!
, 2014-12-17 11:28, pirms 9 gadiem
Ļoti palīdzējusi Latvijas izlasei,lai veicas turpmāk!
, 2014-12-17 11:29, pirms 9 gadiem
paldies par visu!
, 2014-12-17 11:32, pirms 9 gadiem
Paldies par pozitīvajām emocijām basketbola laukumā un prieks, ka esi atpakaļ LV.
, 2014-12-17 11:33, pirms 9 gadiem
Manā sirdī Ieva Kubliņa nokļuva 2004.gada 22.septembrī,
kad apzināti pagrūda lielo slovākieti Alenu Kovačovu
, 2014-12-17 11:38, pirms 9 gadiem
Līdz ar to izjūk Jēkabsones trauslais plāns atjaunot 2008. gada izlasi...
, 2014-12-17 11:42, pirms 9 gadiem
noteikti viena no skaistākajām Pasaules basketbolistēm. Vienmēr nosvērta un smaidīga (ārpus laukuma).
Lai veicas, Ieviņ!!!
, 2014-12-17 11:48, pirms 9 gadiem
Man atmiņā viņa paliek ar to, ka prata iemest trojkas izšķirošajos brīžos, bija kam atmest bumbu uz metienu, ar pārliecību, ka var iemest, ne tikai Anetei.
Veiksmi tālāk.
Slēpts komentārs: senscore
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-12-17 12:19, pirms 9 gadiem
AIZGĀJA KLUSI UN NEMANOT...
, 2014-12-17 14:34, pirms 9 gadiem
Kur ,,aizgaja"? Veiksmi!
, 2014-12-17 16:38, pirms 9 gadiem
Paldies Ievai !
...bet izlasē problēmas ar garo galu...tāpat nedzird, ka Tamane spēlētu, jaunā Meļņika traumēta..tikai par Putniņu dzird, ka kapā...
, 2014-12-17 22:59, pirms 9 gadiem
Paldies brīnišķīgajai Ievai par lielisko karjeru ,pacelto latiņu un iedvesmu Latvijas izlasē lai veicas dzīves jaunajos izaicinājumos,kur noderēs viņas bagātā pieredze un idejas
, 2014-12-17 23:41, pirms 9 gadiem
Calvin rakstīja: noteikti viena no skaistākajām Pasaules basketbolistēm. Vienmēr nosvērta un smaidīga (ārpus laukuma).
Lai veicas, Ieviņ!!!
+++
Viena no labākajām 21. gs LV baskebolistēm! Labākā savā pozīcijā noteikti!
, 2014-12-18 11:22, pirms 9 gadiem
Onslov, bet Ievai bija trūkumi aizsardzìbà...un kašķis izlasē sākās pēc Ievas kļùdas aizsardzībā, kam sekoja Zvirgzda apvainojums, konflikts starp Guntu un Aneti, netikšanu uz pasaules čempi un turpmāko ...
Anete Šteinberga 2024. gada 15. martā. Foto: Bourges Basket

Anetei Šteinbergai +10, "Bourges" skarbs zaudējums 1/4 fināla pirmajā spēlē

Ceturtdien, 18. aprīlī, sākās Francijas čempionāta izslēgšanas spēles basketbolā sievietēm. Anete Šteinberga un "Bourges" viesos piedzīvoja sakāvi pret "Tarbes Gespe Bigorre" ar 69:87. Ceturtdaļfinālā uzvarētājas noskaidro divu spēļu summā.
Grieta Taranda 2024. gada 18. aprīlī. Foto: Ritvars Stankevičs

RSU pirmajā finālspēlē 30 minūtes cienījami noturas pret TTT

TTT basketbolistes ceturtdien, 18. aprīlī, viesos uzvarēja Rīgas Stradiņa Universitāti ar 73:46, Latvijas finālsērijā līdz divām uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0. Ieva Pulvere uzvarētāju labā guva 20 punktus. Nākamā spēle 20. aprīlī Daugavas sporta namā.
TTT basketbolistes 2024. gada 29. martā. Foto: Matas Baranauskas
1

Augstāk izsētās TTT basketbolistes Latvijas finālu sāks RSU laukumā

Ceturtdien, 18. aprīlī, sāksies Latvijas Sieviešu basketbola līgas 33. sezonas fināls sērijā līdz divām uzvarām. Rīgas Stradiņa Universitāte plkst. 20:00 "Rimi" Olimpiskajā sporta centrā uzņems TTT basketbolistes. Tiešraidi skaties rakstā.