Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Anete Šteinberga: "Galvenā pašlaik ir Latvijas izlase"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Anete Šteinberga: "Galvenā pašlaik ir Latvijas izlase"
Anete Šteinberga: 2016. gada labākā Latvijas basketboliste
Foto: USK Praha

"Prāgā nekad nav bijis tā, ka kāda spēlētāja netrenētos. Drīzāk daudz vairāk trenējamies papildus, nekā esmu redzējusi citās komandās," par spēlēšanu Čehijas galvaspilsētā un vēlēšanos nokļūt tajā ar valstsvienību stāsta 2016. gada labākā Latvijas basketboliste Anete Šteinberga.

Pirms gada teici, ka ātri biji gatava sezonai Vologdā. Prāgā bija savādāka situācija – dažām spēlētājām tikai oktobrī beidzās WNBA sezona. Kā bija Tev?
Sagatavošanos sākām 4. septembrī. Laika bija pietiekami, jo Eirolīgas spēles sākās samērā vēlu – 26. oktobrī. Līdz oktobra vidum bijām tikai divas ārzemnieces – es un (spāņu saspēles vadītāja) Laja Palau. Marta (Čargaja), Soņa (Petroviča) un Kija (Vona) pievienojās vēlāk. Arī treneri uzskatīja, ka ātrāk sasaukt spēlētājas nav nepieciešams.

Kādas bija treneres Hejkovas prasības pirms sezonas?
Līgumā rakstīts, ka jāierodas labā fiziskā formā, ko izdarīju. Trenere pavasarī pateica, ka jāpiestrādā pie metiena. Daudz jāmet, lai uzlabotu tehniku. Ceru, ka to izdarīju, vasarā divus mēnešus strādājot pie Ainara Zvirgzdiņa. Centos progresēt.

Pie trenera Zvirgzdiņa vienlaikus trenējās daudzas meitenes. Vai uzspēlējāt 3-pret-3 vai 2-pret-2?
Diemžēl nebija daudz spēļu situāciju. Bija reizes, kad bijām vairāk (par četrām vai sešām), jo treniņiem pievienojās Rīgas Stradiņa Universitātes meitenes. Tuvāk sezonas sākumam palikām arvien mazāk. Galveno uzmanību pievērsām individuālajai tehnikai. Gribējās arī sparingus.

Izlases meitenēm bija pirmā brīvā vasara. Vai sajuti to?
Patīkami, ka ir brīvais laiks, kuru var pavadīt mājās, taču... Šobrīd esmu ļoti pievērsusies basketbolam. Atpūta ir nepieciešama, taču vajadzīga arī spēļu prakse. Meitenes, kuras piedalījās Olimpiskajās spēlēs vai kvalifikācijas turnīrā, ieguva ļoti daudz. Spēlētājas progresē spēlēs. Viņas ieguva spēļu garšu, kamēr man bija četru mēnešu periods bez tām. Tas atņem gan individuāli, gan basketbola sajūtu ziņā. Ceru, ka nākotnē būs regulāri aizņemtas vasaras. Protams, ceru uz atpūtām, bet – ne tik garām.

Aizņemtas vasaras gan valstsvienībā, gan aiz okeāna?
Par spēlēšanu aiz okeāna vēl nezinu. Tas ir sarežģīts jautājums. Ja būs iespēja, skatīšos. Galvenā pašlaik ir izlase. Uzskatu, ka vienmēr esam varējušas – tikai atsevišķās reizēs nav izdevies – sacensties ar Eiropas labākajām komandām.

Gunta Baško-Melnbārde preses konferencē teica, ka viņai ir bauda spēlēt kopā ar Aneti Jēkabsoni-Žogotu. Vai Tev ir līdzīgas sajūtas?
Novembra pārtraukums emocionāli ļoti iepriecina. Pirmkārt, foršs pārtraukums no kluba un regulārās sezonas. Otrkārt, izlases savākšanās. Prieks redzēt, ka meitenes ir smaidīgas, atvērtas un pozitīvas. Tas atkarīgs no tā, ka mūsu meitenes daudz un sekmīgi spēlē labos klubos. TTT labi iet, Kristīne (Vītola) un Aija (Putniņa) pārstāv spēcīgus klubus. Elīna (Babkina) spēlē ļoti daudz, Zentai ir laba sezona. Tas rada pārliecību. Visas tic saviem spēkiem. Prieks šeit būt.

Prieks, ka atgriezties izdomājusi Anete (Jēkabsone-Žogota). Patīkami, ka komandā ir vēl viena spēlētāja, kuras stiprā puse ir metiens. Guntai stiprā puse ir garāmgājiens. Anete un Gunta ir divas spēlētājas, kuras dod ieguldījumu jaunai komandai.

Tev pašai treniņos un spēlēs izveidojusies laba sapratne ar Ievu Krastiņu.
Gan Ievu Krastiņu, gan Lieni Priedi. Basketbolā sākās mūsu draudzība. Viena otru sākām iepazīt jau U16 izlases laikā. Patīkami, ka varam trenēties un pavadīt laiku kopā, jo sezona ir katrai sava. Vasarās katrai ir savas darīšanas, tāpēc kopā būšanu vērtēju pozitīvi. Viena otrai radām drošības sajūtu, jo zinām, ko varam izdarīt laukumā. Tagad tas izpaužas vēl vairāk.

”USK Praha” spēļu modelis ir līdzīgs TTT. Stipras pretinieces Eirolīgā un ne tik stipras pretinieces vietējā čempionātā. Vai tādas pārejas palīdz koncentrēties svarīgākajām spēlēm?
Līdzīgu situāciju piedzīvoju, “Castors Braine” sastāvā spēlējot Beļģijas līgā. Nacionālā čempionāta vidējais līmenis diezgan vājš, bet Eirokausos jāspēlē pret spēcīgiem pretiniekiem. Mūsu pretinieki uzskata, ka tā ir mūsu priekšrocība. Jā, dažreiz ir, taču...

Piemēram, izbraukumā spēlējot pret “Uni Gyor” komandu, pretinieku treneris uzsvēra, ka Ungārijā ir spēcīgs čempionāts un nedēļā jāgatavojas divām nopietnām spēlēm, kamēr mums tikai vienreiz. Uzskatu, ka tā ne vienmēr ir taisnība, jo spēlētājām ir grūti vienādi koncentrēties pret dažādiem pretiniekiem. Tu nevari pret bērniem nospēlēt tāpat kā pret pieaugušo komandu. Spēcīgu pretinieku trūkums sagatavošanās posmā ir Prāgas mīnuss. Nevaram izjust līdzvērtīgu ātrumu un pretestību. Priekšrocība ir pēc gariem ceļojumiem. Tad nav jāiespringst, taču tas nav vienmēr labākais variants.

Čehijas klubam “Nymburk” Eiropas kausa izcīņā klājas ļoti labi. Viņas spēj jums pretoties?
Tā ir komanda, pret kuru jākoncentrējas. Ja ļausim spēlēt, viņas nepadosies. Kā saka amerikāņi, “scrappy team”. Uzskatu, ka mums jāuzvar un jāparāda, ka esam pārākas par viņām.

Minēji Martu, Soņu un Kiju. Ir kritums sniegumā pēc izlasēs un WNBA pavadītas vasaras?
Uzskatu, ka nē. Varēja just, ka Laja uz sagatavošanās posmu atbrauca nedaudz nogurusi. Divas nedēļas atpūtai bija par maz, jo kvalifikācijā un Olimpiskajās spēlēs tika iztērēts daudz emociju. Kijai pēc WNBA sezonas bija vairāk atpūtas, Martai un Soņai mazāk. Manuprāt, Marta un Soņa bija noilgojušās pēc spēlēšanas. Prāgā viņas rāda stabilu sniegumu. Soņa pati par sevi, savukārt Marta šosezon iemet daudz vairāk nekā iepriekš.

Prāgai ir ļoti daudz spēlētāju un daudz jādala spēles laiks.
Šogad mums vairāk nav otrās komandas, klāt nākušas četras vietējās meitenes. Sastāvā ir 15 spēlētājas. Plānots, ka komandā atgriezīsies Katerina Elhotova un atbrauks Kendisa Duprī. Jaunās meitenes tiek iesaistītas Čehijas līgā, savukārt pamata spēlētājām rotācijas kārtībā bijušas brīvas dienas. Savainojumu dēļ dažreiz esam spēlējušas 12 cilvēku sastāvā, bet spēles laiks ir diezgan līdzīgs.

Vai Tev patīk spēlēt pie treneres Hejkovas?
Viņa mūs pazīst un zina, ko varam izdarīt. Uzskata mūs par profesionālēm. Komandas biedres un es tā arī izturamies. Nekad nav bijis tā, ka kāda spēlētāja netrenētos. Drīzāk daudz vairāk trenējamies papildus, nekā esmu redzējusi citās komandās. Meitenēm piemīt attieksme – tas ir mans darbs, kuru jāizdara.

Prāgā apkārt ir spēlētājas ar profesionālu uztveri. Viņas nav jārausta, lai ietu un darītu. Tas ir ļoti patīkami. Motivācijas un konkurences klubā netrūkst. Nevar priecāties, ka ir daudz brīva laika. Tas jāizmanto, lai pilnveidotu sevi. Zāle pieejama visu laiku.

Ja gribi trenēties pirmdien, tiksi zālē?
Vakaros var gadīties, ka zālē trenējas kāda jaunatnes komanda, taču lielāko daļu laika nav ierobežojumu. Kluba rīcībā ir divas basketbola zāles, svaru zāle, daudz iespēju.

Anete Šteinberga un Marta Čargaja Eirolīgas spēlē pret Polijas čempionēm “Wisla Can-Pack”. Foto: USK Praha

Anete Šteinberga Prāgā spēlē ar 55. numuru

”USK Praha” fanu sektors

Anete Šteinberga un Karolina Elhotova

”USK Praha” basketbolistes šosezon bez zaudējumiem cīnās gan FIBA Eirolīgā, gan Čehijas čempionātā

Čehijas čempiones vēlas trešo sezonu pēc kārtas spēlēt FIBA Eirolīgas “Četru finālā”

Prāga ir pilsēta, kurā labi spēlēt basketbolu?
Domāju, ka jā. Ceru, ka mums izdosies kvalificēties Eiropas čempionātam. Prāga ir burvīga pilsēta. Tā būtu mūsu dāvana faniem par atbalstu. Nav nekā labāka kā starp spēlēm būt labā pilsētā. Ir ļoti daudz vietu, ko apmeklēt. Viss ir kompakti, skaisti, nav lielu attālumu. Jāizdodas.

Sestdien būs pārbaudes spēle pret Čehiju. Ko mēs redzēsim?
Čehijas treneris ir Prāgas kluba asistents. No manas komandas būs trīs vai četras meitenes. Čehija vienmēr bijusi komanda ar labu komplektāciju, kura tagad piedzīvo paaudžu maiņu. Patīk viņu attieksme treniņos un darbs aizsardzībā. Uzskatu, ka būs interesanta spēle. Ceru, ka tā palīdzēs sagatavoties trešdienai.

  +1 [+] [-]

, 2016-11-17 16:37, pirms 7 gadiem
prieks, ka mums šobrīd ir iespēja savākt kopā visas labākās (vismaz tuvu tam)

     [+] [-]

, 2016-11-17 16:54, pirms 7 gadiem
Turpināsies uzvaru sērija!