Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Rožlapa: "Ieguvām milzīgu daudzumu informācijas, taču ieceres palika nerealizētas"

Rožlapa: "Ieguvām milzīgu daudzumu informācijas, taču ieceres palika nerealizētas"
Matīss Rožlapa. Foto: FIBA

"Parasti ceļos sešos trīsreiz nedēļā. Šonedēļ – katru dienu. Pēc spēles pret Horvātiju gulēt aizgāju ap vieniem, bet aizmigu vēlāk," Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenā trenera palīgs un izlases skauts Matīss Rožlapa pastāstīja par slodzi valsts svētku nedēļas laikā.

Basketbola skolā “Kolibri” izaugušais treneris ikdienā darbojas “TTT Rīga” sistēmā. Rožlapa ir Mārtiņa Zībarta palīgs, kā arī daudz strādā ar “TTT juniorēm”. Vienu dienu pēc valstsvienības pirmās spēles viņš ar jaunajām meitenēm devās uz Kauguriem, lai “Douglas” Baltijas līgas izbraukuma spēlē tiktos ar “Jūrmalas” komandu.

“Pirms sezonas runāju ar izlases galveno treneri Mārtiņu Gulbi par iespēju piedalīties 15. novembra spēlē Jūrmalā. Viņš atļāva,” pastāstīja Rožlapa. “Sakārtoju visu tā, ka izbraukums netraucēja darbam valstsvienībā. Savus pienākumus izpildīju.”

Profesionālā klubā darbs neapstājas arī laikā, kad lielākā daļa spēlētāju aizņemtas Latvijas un Zviedrijas izlasēs. “TTT lielās komandas spēlētājas Megana Hafa un Linneja Hārpere trenējas individuāli. Fiziski darbojas Ivara Ikstena vadībā, zālē strādā ar Mārtiņu Zībartu. Trešdien vakarā viņām bija kopīgs treniņš ar “TTT juniorēm”.”

Rožlapa visu nedēļu dzīvoja “Elektrum” Olimpiskajā centrā. “Juniores pirmdien gāja uz svariem. Otrdien, trešdien – divi basketbola treniņi kopā ar mani. Ceturtdien svari un metienu treniņš bez manas līdzdalības, jo koncentrējos valstsvienības spēlei. Piektdien izbraukums Jūrmalā, nedēļas nogale brīva. Darbs turpināsies pēc Neatkarības dienas.”

Kas notiek nedēļās, kad TTT dodas uz Eirolīgas cīņām? “Neatkarīgi, mājas vai izbraukuma spēle lielajai komandai – juniorēm trešdienās ir fiziskais treniņš. Ceturtdienās vienmēr esmu paspējis uz vakara nodarbību. Otrdienās iedodam brīvdienu vai mani aizvieto cits treneris. Piemēram, Dāvis Čoders no VEF palīdz ar individuālo tehniku. Vienu treniņu novadīja “Juglas” trenere Kristīne Žeimute. Pareizi saplānojot, trīs dienu prombūtne neietekmē darbu.

“Trīs juniores – Vanesa Jasa, Paula Mauriņa, Anita Miķelsone – ar pilnu slodzi darbojas lielās komandas treniņos,” turpina Rožlapa. “ Šonedēļ trenējās ar juniorēm, brīvajā laikā palīdz spēlēs. Plānots, ka praksi viņas iegūs, pārsvarā spēlējot “TTT juniorēs”. Elizabete Bulāne rītos trenējas ar lielo komandu, bet spēļu praksi viņai šobrīd vēlamies piedāvāt junioru vienībā. Gribam, lai viņa vairāk uzņemas līderes lomu un progresē aizsardzībā – nepieciešamās dotības ir.”

Skautošana paņem daudz laika un spēka. “Šī nedēļa ir daudz grūtāka. Gulēts mazāk, darbs intensīvāks. Junioru komandas treniņi ir vieglākā daļa – izbaudu darbu laukumā, strādājot pēc sezonas sākumā sastādītā plāna. Izlasē uzkrāju milzīgu daudzumu informācijas – jāiegūst ziņas par pretinieku spēlētājām no daudzām dažādām komandām.

Atšķirībā no Latvijas valstsvienības, kurā septiņas spēlētājas nāk no vienas komandas, horvātu divpadsmitnieks izmētāts 12 dažādos klubos Itālijā, Turcijā, Spānijā, Ungārijā, Polijā, Vācijā un Horvātijā. Bija jāievāc informācija arī par citām kandidātēm. “Nākamajai spēlei pret maķedonietēm būs vieglāk gatavoties. Redzēts, kā viņas spēlē kopā, kamēr pret horvātietēm tādu iespēju nebija.

Horvātijas galvenais treneris Stipe Braličs varēja izpētīt Latvijas spēles Eiropas čempionātā, kā arī sekot līdzi TTT cīņām Eirolīgā. Tas ļāva viņam iegūt plašāku priekšstatu par “Trīs zvaigžņu” varējumu. Latviešiem puzli vajadzēja likt kopā no daudziem maziem gabaliem.

“Galīgais saraksts kļuva pieejams brīdī, kad Horvātijas basketbola federācija ievietoja informāciju savā mājas lapā (7. novembrī). Spēlētājas skatījos jau pirms tam, meklēju video. Skatījāmies arī “Women`s EuroBasket 2019” kvalifikācijas cīņas. Sastāvs diezgan pamainījies.”

Ceturtdien neizdevās apturēt Ivanu Dojkiču. Horvātu aizsardze iemeta sešus no deviņiem trīspunktu metieniem un guva 27 punktus. “Informācija bija pietiekami precīza, taču kādā brīdī neizdevās to realizēt. Nepārspīlējam ar informācijas daudzumu. Valstsvienībai ir jauns galvenais treneris – nevar īsā laikā iedot tik daudz informācijas. Tagad sākušās spēles un darbībā redzēsim katru pretinieku.”

Ģenerālmenedžere Gunta Baško pēc spēles nav gulējusi. Rožlapa centies pagulēt, taču laika bijis maz. “Zaudējumu ļoti pārdzīvoju. Skatījos Vācijas un Ziemeļmaķedonijas spēli, sāku griezt video fragmentus. Arī šonakt (saruna notika plkst. 21:00 piektdienas vakarā) daudz pagulēt nesanāks – sešos no rīta jābūt lidostā. Vēl jāsagatavo precīzas norādes galvenajam trenerim.”


, 2019-11-17 08:57, pirms 4 gadiem
Peedejais teikums ,FANTASTISKS< tas arii visu izsaka par galveno treneri....
, 2019-11-17 09:23, pirms 4 gadiem
Un vēl svarīgi, lai neaizmirst paņemt līdzi štata darboni, kurš Gulbim krēslu zem dibena paliek timeoutos.
Kinga Piedela un Vanesa Jasa 2023. gada 8. oktobrī. Foto: Margarita Vigule

Piedelas un Baranovskas tālmetieni nodrošina Daugavpilij otro Latvijas pusfinālu

Daugavpils Universitātes basketbolistes trešdien, 27. martā, lieliskā atmosfērā uzvarēja basketbola skolas "Rīga" juniores ar 74:58. Gunta Endzela trenētā komanda divcīņas summā bija pārāka ar 148:136 un otro reizi vēsturē iekļuva Latvijas čempionāta pusfinālā. Kinga Piedela un Valerija Baranovska divatā iemeta deviņus tālmetienus.
Kitija Laksa 2024. gada 21. februārī. Foto: Fenerbahce

Kitija Laksa sekmīgi debitē Turcijas čempionāta izslēgšanas spēlēs

Kitija Laksa un "Fenerbahce" basketbolistes pirmdien, 25. martā, kvalificējās Turcijas čempionāta pusfinālam, kur spēlēs pret "Izmit" un "Galatasaray" pāra uzvarētājām. Kristīne Vītola guva 19 punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas.
Ventspils basketbolistes 2024. gada 23. martā. Foto: Ritvars Stankevičs
8

Valmiera atspēlējas no -23, Ventspils triumfē emocionālā finālā Jelgavā

Ventspils sporta skolas "Spars" basketbolistes svētdien, 24. martā, Jelgavā iztērēja 23 punktu pārsvaru, taču pēdējās trīs minūtēs saņēmās 11:0 izrāvienam, uzvarēja Valmieru ar 68:57 un pirmo reizi vēsturē kļuva par Latvijas Sieviešu basketbola līgas otrās divīzijas čempionēm.