Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kad NBA klusē

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kad NBA klusē
Tyler Hansbrough un Ziemeļkarolīnas "The Tar Heels" uzvara 2009. gada NCAA Nacionālajā čempionātā
Foto: blog.silive.com

Divas reizes gadā Nacionālā Basketbola asociācija paliek citu grozabumbas notikumu ēnā.

690 komandas, 2 čempioni
Novembris ASV basketbolā ir īpašs laiks.

Sākusies kārtējā NBA sezona, taču tikpat lielu un pat lielāku uzmanību visā valstī piesaista abu nacionālo studentu turnīru sākumi NCAA pirmajā divīzijā.

Par NBA gredzeniem no oktobra beigām līdz jūnija vidum sacenšas 30 komandas. NCAA pirmās divīzijas turnīros no novembra vidus līdz aprīļa sākumam par diviem nacionālo čempionu tituliem cīnās 690 komandas un apmēram 10 000 basketbolistu.

NBA izslēgšanas spēlēs iekļūst 16 komandas, savukārt NCAA čempionātiem jeb „Marta trakumam” vai „Lielajai dejai” kvalificējas 129 komandas (64 sievietēm, 65 vīriešiem). Marta beigās un aprīļa sākumā notiekošajiem NCAA čempionātiem seko desmitmiljonu auditorijas, šajā laikā aizēnojot NBA.

Tenesī, Kentakī un Konektikutā NBA klubu nav, taču nacionālajos čempionātos regulāri tiek piepildītas 15 un 20 tūkstošu lielās arēnas Noksvilā, Luivilā un Hārtfordā.

„Četru finālus” rīkot ir liels gods un tas ir finansiāli izdevīgi. Norises vietas izvēlas pat astoņus gadus iepriekš. Piemēram, Teksasas lielpilsēta Hjūstona 2003. gada vasarā ieguva tiesības rīkot 2011. gada NCAA vīriešu čempionāta „Final Four” (2. – 4. aprīlis, „Reliant” Stadium) un jau tobrīd lēsa gaidāmos ienākumus 100 miljonu ASV dolāru apjomā.

Novembrī par čempionātu un nacionālo finālu sapņo visi.

Ceļš uz „Četru finālu”
Katrs sportists NCAA čempionātos var piedalīties četrus gadus (freshman, sophomore, junior, senior), maksimālu panākumu gadījumā piedaloties apmēram 150 spēlēs.

Labākās NCAA basketbola programmas par saviem nākamajiem audzēkņiem sacenšas jau vairākus gadus iepriekš. Tiek veidoti kandidātu Top-100, treneru un skautu „makšķeres” dažreiz tiek izmestas pat astotajā klasē.

Svarīgākie ir divi pēdējie gadi vidusskolā. Šajā laikā nākamie studenti var pieteikties un izvēlēties savu universitāti. NCAA divīziju un augstskolu saraksts

Kā smejas viens no NCAA apskatniekiem, turnīra noteikumu un vadlīniju izpratnei nepieciešamas zināšanas tiesību zinātnēs, astrofizikā un frenoloģijā (par divām pēdējām nezinu neko), taču mēģināt var un vajag.

Tradicionāli NCAA nosaka piecus saziņas periodus (contact periods), kopumā ne vairāk kā 130 dienas akadēmiskā gada laikā, kad komandas un treneri var sazināties ar komandu kandidātiem. Saziņas laiki ir vasaras beigās-rudens sākumā, otrais martā un trešais aprīlī, bet vēl divi izvērtēšanas periodi (evaluation periods) noteikti vasaras sākumā.

Starplaikā darbojas t.s. klusie periodi (quiet periods), kad kandidāti var apmeklēt universitāšu un koledžu ciematus (campus visits), bet visa gada garumā izstiepušies „dead periods”, kad saziņa un iepazīšanās braucieni nenotiek.

2010. gada atlases kalendārs (2010 Recruiting Calendar)

• 2009. gada 1. augusts – 15 septembris Klusais periods
• 16. septembris – 6. oktobris Kontaktu periods, tostarp no 2.-4. oktobrim iespējams veikt izvērtēšanu
• 2009. gada 7. oktobris – 2010. gada 28. februāris Klusais periods, izņemot 9. – 12. novembra un 24. – 26. decembra „bezkontakta periods”
• 2010. gada 1. marts – 1. aprīlis Kontaktu periods
• 2010. gada 2. – 15. aprīlis „bezkontakta periods”, izņemot izvērtēšanas periodu „Četru fināla” norises vietā San Antonio 4. – 6. aprīlī un kluso periodu 9. – 11. aprīlī
• 16. – 20. aprīlis Izvērtēšanas periods
• 21. aprīlis – 5. jūlijs Klusais periods
• 16. – 21. jūlijs „Bezkontaktu periods”
• 22. – 31. jūlijs Izvērtēšanas periods plus ir vēl pāris izņēmumu

Saziņas periodiem seko vienošanās ar augstskolu. Katrs kandidāts/-e var apmeklēt vismaz piecas koledžas un universitātes, kas izrādījušas interesi. Daudzos gadījumos izpētes braucienu skaits sasniedz desmit un vairāk, īpaši, ja kandidāts dzīvo ASV Austrumkrastā, kur izvietojies lielākais skaits NCAA pirmās divīzijas programmu.

Spēlētāji mutiski var apliecināt savu vēlmi pārstāvēt noteiktu augstskolu jebkurā laikā, taču nodomu vēstules (NLI – National letters of intent) par dalību konkrētā basketbola programmā var parakstīt tikai oficiāli noteiktajos periodos. NLI parakstīšana ir atlases procesa noslēgums un spēlētājs uzņemas saistības izvēlētajā skolā.

2010./2011. akadēmiskā gada pirmkursniekiem ir divi NLI parakstīšanas periodi
• Agrais periods 2009. gada 11. – 18. novembrī
• Regulārais periods 2010. gada 14. aprīlis – 19. maijs

Nodomu vēstules NLI programma neatzīst mutiskas vienošanās. Jāņem vērā, ka NLI programma ir spēkā tikai NCAA 1. un 2. divīzijas koledžās, bet neattiecas uz NCAA 3. divīziju, NAIA skolām, sagatavošanas skolām, junioru koledžām (NJCAA) un kopienas koledžām (community college). NLI programmas augstskolu saraksts

Nodomu vēstules parakstīšana negarantē spēles laiku, bet nodrošina stipendiju pirmajam mācību gadam. Kandidātiem nav obligāti jāparaksta nodomu vēstule, taču tā ievieš skaidrību atlases procesā. NLI vēstuli paraksta tikai vienu reizi. NCAA noteikumi paredz, ka katra akadēmiskā gada beigās students saņem informāciju, vai sporta stipendija tiks pagarināta arī nākamajā sezonā.

Četru gadu studiju uzsākšanai un dalībai augstskolas basketbola programmā ASV studentiem jāatbilst trīs kritērijiem
1) jāpabeidz vidusskolu,
2) jāsavāc minimums nepieciešamo akadēmisko priekšmetu (16 kredītpunkti, no tiem četri angļu valodā, divi matemātikā, divi sociālajās zinībās, divi dabas zinātnēs vai fizikā un viens papildus priekšmets angļu valodā, matemātikā, dabas zinībās vai svešvalodā),
3) jāsasniedz noteikta vidējā minimālā atzīme (grade-point average GPA un SAT tests).

Vasarās NCAA treneri un skauti apmeklē vasaras līgas, vidusskolu turnīrus un dažādus kontinentālos čempionātus ārzemēs, visus Eiropas jaunatnes čempionātus ieskaitot. Rezultātā ārzemju sportistu skaits ASV augstskolās pēdējos desmit gados audzis trīs reizes straujāk nekā proporcionāli ārzemju studentu skaits.

Četru gadu studijas parasti sākas augusta beigās vai septembrī un noslēdzas maija vai jūnija vidū, atkarībā kādu sistēmu – ceturkšņu, semestru vai trimestru – izvēlējusies augstskola. Ceturkšņu sistēmā, kuru izmanto 20% augstskolu, rudens ceturksnis ir no septembra beigām līdz decembra vidum, ziemas ceturksnis no janvāra sākuma līdz marta vidum un pavasara ceturksnis no aprīļa sākuma līdz jūnija vidum.

Vairāk izplatītajā semestru sistēmā ir divi semestri ar 15 nedēļām katrā. Rudens semestris ir no augusta beigām līdz decembra vidum, pavasara semestris no janvāra sākuma līdz maija vidum. Trimestru sistēma ir mazāk izplatīta.

Basketbolistu gada kalendārs izskatās apmēram tā

• Septembrī notiek „boot camps” un fiziskās sagatavotības treniņi
• Oktobra vidū, šogad 16. oktobrī, sākas oficiālie basketbola treniņi, kas ir studentu basketbola sezonas sākums, pazīstams ar „Pusnakts trakuma” jeb „Midnight Madness” nosaukumu
• Novembra sākumā katrai vienībai ir pāris pārbaudes spēļu
• 2010. gada sezona vīriešiem startēja 9. novembrī, bet sieviešu sacensībās centrālā atklāšanas spēle notika 15. novembrī
• Vairāk nekā 340 komandas katrā sieviešu un vīriešu NCAA 1. divīzijas čempionātā no novembra vidum līdz marta vidum sacenšas 32 konferencēs
• Marta sākumā notiek konferenču čempionāti un izslēgšanas spēles, kopā regulārajā sezonā aizvadot 34 spēles
• 65 labākās vīriešu un 64 labākās sieviešu komandas iekļūst NCAA čempionātā, kas notiek no marta beigām līdz aprīļa sākumam pēc „play-off” principa
• 2010. gada 5. aprīlī uzvarētājus noskaidros vīru turnīrā, 6. aprīlī notiks nacionālā sieviešu čempionāta fināls
• Tālāk seko pavasara semestra noslēgums un vasaras brīvdienas

Populārāks par koledžu basketbolu ir tikai koledžu amerikāņu futbols, kuram pieder līderpozīcijas arī ASV profesionālajā sportā.

Sponsori
NCAA ir desmit lieldraugi. Telekomunikāciju milzis „AT&T”, atspirdzinošo dzērienu ražotājs „Coca-Cola” un autoražotājs „General Motors (Pontiac)” ir NCAA „Corporate Champions”, bet korporatīvo partneru statusā ir apdrošinātājs „State Farm”, saldumu ražotājs „Hershey`s”, viesnīcu tīkls „Sheraton”, elektronikas milzis LG, autoīres uzņēmums „Rent-A-Car”, finanšu pakalpojumu sniedzējs „The Hartford” un sadzīves tehnikas uzņēmums „Lowe`s”.

2010. gadā notiks 72. NCAA vīru čempionāts un 29. NCAA sieviešu čempionāts.

NCAA konferences

America East
Atlantic Coast
Atlantic Sun
Atlantic 10
Big East
Big Sky
Big South
Big Ten
Big 12
Big West
Colonial
Conference USA
Horizon
Independents
Ivy
Metro Atlantic
Mid American
Mid Eastern
Missouri Valley
Mountain West
Northeast
Ohio Valley
Pac-10
Patriot
Southeastern
Southern
Southland
SWAC
Summit
Sun Belt
West Coast
WAC

True, Spandau Ballet uzstāšanās 1986. gada 16. decembrī Birmingemā

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-11-16 15:52, pirms 14 gadiem
10 000 basketbolistu, tad jau laikam studentiem nav tā kā NBA, kur visi viens otru pazīst...

     [+] [-]

, 2009-11-16 15:54, pirms 14 gadiem
video vnk. iesparda

lai Roziitim veicas !!!

  +8 [+] [-]

, 2009-11-16 15:58, pirms 14 gadiem
Chocolate rakstīja: Tu esi ekstrasents, ka zini vai es izlasiju vai ne ?

Vispar jau es izlasiju pet tas ta.
nu hvz vai 2 minūši laikā var normāli izlasīt šo rakstu un vēl iedziļināties un saprast...pārskriet pa diognāli OK, bet saprast un atcereties...nu nez!!! varbūt jau tu arī vari..nenoliedzu!!!
Bet tā labs raksts Māri!!!!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-11-16 16:23, pirms 14 gadiem
plus rakstīja: Es gribeju pieteikties bet tad izlasiju pa mateni un sapratu ka man nespiid...
bez ironijas- amisiem matene ir vaja limeni, bez problemam noliktu, ja matene ir ~ 6!

gribetos dzirdet, kads ir tas nepieciesamas GPA drosi vien kads 2.5 ne vairak

  +1 [+] [-]

, 2009-11-16 16:56, pirms 14 gadiem
Hipotenūza rakstīja: bez ironijas- amisiem matene ir vaja limeni, bez problemam noliktu, ja matene ir ~ 6!

gribetos dzirdet, kads ir tas nepieciesamas GPA drosi vien kads 2.5 ne vairak
GPA ir viens, klāt vēl skatās SAT Reasoning Test. Un jo mazāks GPA, jo vairāk punktus vajag SAT testā.
Piemēram, ar 2.75 (laikam minimums ar kuru uzņem) GPA, vajag 820 punktus SAT testā (Minimums ko var iegūt - 600, maksimums - 2400).

+ Kkur vēl ir jākārto iestāšanās eksāmeni, tie paši kurosvairākkārtīgi bija izkritis vakardienas varonis Brendons Dženingss.

  +1 [+] [-]

, 2009-11-16 17:00, pirms 14 gadiem
Juris Miņins rakstīja: GPA ir viens, klāt vēl skatās SAT Reasoning Test. Un jo mazāks GPA, jo vairāk punktus vajag SAT testā.
Piemēram, ar 2.75 (laikam minimums ar kuru uzņem) GPA, vajag 820 punktus SAT testā (Minimums ko var iegūt - 600, maksimums - 2400).

+ Kkur vēl ir jākārto iestāšanās eksāmeni, tie paši kurosvairākkārtīgi bija izkritis vakardienas varonis Brendons Dženingss.
nu tas, ka skatas SAT, ir skaidrs, SAT=vidusskolas beigu eksamens
800 punkti? neko nejauc? tas tak i fufelis bet nu jaa, saprotams, ka sportistiem ir atlaides

  +1 [+] [-]

, 2009-11-16 17:05, pirms 14 gadiem
ne ne, paskatijos, tik traki nav- ņem vērā tikai reading'u un mateni, so max ir nevis 2400 bet 1600, un ~800 ir ta +- vel solids rezultats

edit: seit viss skaisti ka uz delnas, ar GPA=2 talu netiksi https://web1.ncaa.org/eligibilitycenter/hs/d1_standards.pdf

  +1 [+] [-]

, 2009-11-16 18:11, pirms 14 gadiem
Hipotenūza rakstīja: ne ne, paskatijos, tik traki nav- ņem vērā tikai reading'u un mateni, so max ir nevis 2400 bet 1600, un ~800 ir ta +- vel solids rezultats

edit: seit viss skaisti ka uz delnas, ar GPA=2 talu netiksi https://web1.ncaa.org/eligibilitycenter/hs/d1_standards.pdf
ESPN žurnālā bija viens raksts par vienu spēlētāju, kurš atnācis uz vidusskols nemaz lasīt nav pratis, jo iepriekšējās klasēs viņam atzīmes lika par to, ka viņš labi basketbolu spēlē (un uz skolu viņš vispār reti gāja)... .

Ta ka dažiem tas ir pat ļoti nopietns pārbaudījums.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Koks_ar_2_galiem

     [+] [-]

, 2009-11-17 12:42, pirms 14 gadiem
Koks_ar_2_galiem rakstīja: Idiotisms ne raksts, Studentu basketbola līga aizēno NBA? Da ko tu tur pīpē? Padalies!
Latvijas apstākļos tas šķiet neticami, bet ASV reāli tā ir!
Tāpat kā NFL nostājas otrajā plānā, kad notiek NCAA futbola turnīra kausu izspēles.

     [+] [-]

, 2009-11-17 17:01, pirms 14 gadiem
Koks_ar_2_galiem rakstīja: Idiotisms ne raksts, Studentu basketbola līga aizēno NBA? Da ko tu tur pīpē? Padalies!
NCAA,kautvai pēc televīzijas reitingiem ir 2reiz populāraks nekā NBA.

     [+] [-]

, 2009-11-17 20:16, pirms 14 gadiem
cik labi ir macities asv, ja tev vismaz ir kripatina talanta basketbola//

     [+] [-]

, 2009-11-20 14:01, pirms 14 gadiem
ASV studentu sports vispār ir fantastika. Man atmiņā palicis ir Mičiganas stadions 'The Big House', kurā spēlē NCAA komanda Wolverines. Stadiona ietilpība ir ap 110 000 un parasti uz mājas spēlēm viņš ir pilns!!! ';

  -1 [+] [-]

, 2009-11-24 21:08, pirms 14 gadiem
furcuks rakstīja: NCAA,kautvai pēc televīzijas reitingiem ir 2reiz populāraks nekā NBA.
Manliekas ka tas taapeec ka NBA gandriiz vai raada tikai NBA TV nu protams arii citos bet NCAA raada ESPN, kas ir populaars arii eiropaa kur NBA TV nav tik daudzaas vietaas!!!