Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Visu laiku uzvarām bagātākā WNBA spēlētāja paziņo par karjeras beigām

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Visu laiku uzvarām bagātākā WNBA spēlētāja paziņo par karjeras beigām
"Lynx" saspēles vadītāja Linsija Veilena: četrkārtēja WNBA čempione
Foto: Scanpix

WNBA kluba "Minnesota Lynx" saspēles vadītāja Linsija Veilena (Lindsay Whalen) pirmdien, 13. augustā, paziņoja, ka pēc sezonas beigām noslēgs profesionālo karjeru.

Veilenai pirmdien bija jau trešais lielais paziņojums šogad. Februāra sākumā viņa informēja par karjeras beigām ASV nacionālajā valstsvienībā, savukārt 12. aprīlī apstiprināja, ka uzņēmusies dzimtās “University of Minnesota” galvenās treneres pienākumus.

No maija līdz augustam Veilena apvienoja pienākumus klubā un NCAA komandā, taču drīz vien kļuva skaidrs, ka ilgi darboties tādā režīmā nav iespējams. Neilgi pirms WNBA regulārās sezonas beigām aizsardze paziņoja par gaidāmajām atvadām no profesionālā sporta.

Trīsdesmit sešus gadus vecās Veilenas ieguldījums basketbolā ir grandiozs. Minesotas pilsētā Hačisonā uzaugusī spēlētāja 2004. gadā aizveda “University of Minnesota Gophers” komandu līdz pirmajam “Četru finālam”.

Sekoja 15 spilgtas sezonas WNBA. Veilena 2004. gada draftā tika izvēlēta kopā ar tādām spēlētājām kā Daiana Taurasi, Alana Bērda un Rebeka Bransona, pirmās sešas sezonas aizvadot Jaunanglijas vienībā “Connectictut Sun” (2004-2009).

Saspēles vadītāja nāca laukumā no soliņa tikai savā debijas spēlē. Sekoja 475 iznācieni starta pieciniekā – sērija, kurā pārtrūka tikai 12. augustā jeb dienu pirms Veilenes paziņojuma par karjeras beigām. Starplaikā Veilena ar savām komandām izcīnīja 322 uzvaras – visvairāk līgas vēsturē.

Veilenas pirmajā sezonā “Sun” sasniedza WNBA finālu, kur ar 1-2 zaudēja “Seattle Storm”. Nākamajā gadā Konektikuta atgriezās finālā, pa ceļam nopelnot labāko uzvaru un zaudējumu attiecību 26-8. Izšķirošajā sērijā nācās atzīt “Sacramento Monarchs” pārākumu ar 1-3.

2010. gada 12. janvārī “Sun” un “Lynx” vienojās par darījumu, kura rezultātā Veilena varēja atgriezties mājās. Turpinājums? Deviņas sezonas Mineapolē un četri WNBA čempiones tituli.

Pirms Veilenas pievienošanās “Lynx” situācija bija diametrāli pretēja. Vienpadsmit sezonu laikā “lūšiem” tikai divreiz izdevās iekļūt izslēgšanas spēlēs, šajā laikā “play-off” izcīnot...vienu uzvaru.

“Lynx” no izjukušās “Monarchs” vienības paņēma atlēkušo bumbu speciālisti Rebeku Bransoni, savukārt par galveno treneri iecēla Bila Lembīra asistenti no “Detroit Shock” slavas gadiem Šerilu Rīvu (Cheryl Reeve).

Veilenas pirmajā sezonā Mineapole nekvalificējās izslēgšanas spēlēm, taču uzvarēja 2011. gada WNBA drafta loterijā un ar pirmo numuru izvēlējās “UConn” uzbrucēju Maju Mūru (Maya Moore). Nākamajās astoņās sezonās “Lynx” uzvaru skaits tuvojās 75% atzīmei un katrā nepāra gadā tika izcīnīts tituls (2011, 2013, 2015, 2017).

Veilenai ir neizšķirts ar Bransoni (81-81) visvairāk aizvadīto WNBA “play-off” spēļu skaita ziņā. Bransonei vienīgajai ir vairāk uzvaru izslēgšanas spēlēs (54-57) un vairāk čempiones titulu (4-5), jo viņa 2005. gadā kļuva par čemponi “Monarchs” rindās.

Veilena ir divkārtēja Olimpiskā čempione (Londona 2012, Riodežaneiro 2016) un divkārtēja Pasaules kausa ieguvēja (Čehija 2010, Turcija 2014).

Izmantotie resursi:http://www.wnba.com/news/whalen-to-leave-behind-a-legacy-of-winning/?cid=wnba:socialowned:twitter:article:whalen:81318