Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

TTT janvārī brauks uz Ungāriju (tiešraide beigusies)

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

TTT janvārī brauks uz Ungāriju (tiešraide beigusies)
Apsnigušas palmas Samsunā nav nekas neparasts

Basketbola klubs "TTT Rīga" ceturtdien, 15. decembrī, Eiropas kausa izcīņas izbraukuma spēlē uzvarēja Elīnas Babkinas pārstāvēto Turcijas komandu "Samsun Canik Belediye" un uzzināja nākamās pretinieces.

Otrdiena, 13. decembris

06:23 Pagājušas 110 stundas, kopš rīdzinieces ar uzvaru atgriezās no Sibīrijas metropoles Novosibirskas. Spēlētājas un treneri ierodas “Elektrum” Olimpiskajā centrā, lai sāktu vēl vienu garu ceļojuma dienu maršrutā Rīga – Viļņas lidosta – Ataturka lidosta Stambulā – Samsuna.

06:31 Parasti komanda Eiropas kausa izbraukumos dodas pusotru dienu pirms spēles. Brauciens uz Samsunu ir izņēmums divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, biļešu pasūtīšanas brīdī nebija zināms, vai TTT pirms sestās kārtas spēlēm būs izdevies kvalificēties “play-off”. Otrkārt, lidojot ar pārsēšanos, Samsunā iespējams ierasties īsi pirms pusnakts. Lai labāk sagatavotos, jālido dienu ātrāk.

10:38 Brauciens līdz un cauri Viļņai aizrit raiti. Kā ierasts, Lietuvas galvaspilsēta sagaida ar uzrakstu “Laipni lūdzam Viļņā”. Sastrēgumu laiks ir garām un, neraugoties uz snigšanu, pilsētu izdodas šķērsot pusstundas laikā.

11:01 Viļņas lidosta izvietojusies Staļina laika celtnē, kura no ārpuses vairāk atgādina vecu dzelzceļa staciju nekā gaisa kuģu piestātni. Iekštelpas izremontētas atbilstoši laikmeta prasībām, taču rītos un vakaros te noteikti ir par šauru – pāris rindas drošības kontrolei, daži veikali, 14 vārti.

13:54 Ukrainas rietumi un Rumānijas austrumi ir brīvi no mākoņiem. Kamēr “Turkish Airlines” ērtais gaisa kuģis turas Karpatu kalnu tuvumā, zemi klāj plāna sniega sega. Tālāk sniega nav. Sasniedzot Melno jūru – tas notiek Konstantas ostas rajonā – apkārt atkal redzami biezi mākoņu vāli.

15:11 (pēc vietējā laika 16:11, turpmāk viss norādīts pēc tā) Sveika, Stambula! No pacelšanās līdz nolaišanās brīdim pagājušas vien divas stundas un 10 minūtes, tradicionālo loku virs Marmaras jūras ieskaitot. Ārā drēgns un līst. Pasu kontrole, pāreja uz iekšzemes lidojumu terminālu, drošības kontrole. Līdz nākamajam lidojumam jāgaida vairāk nekā piecas stundas.

22:24 Lidmašīna vairāk nekā 20 minūtes gaida rindā pirms atļaujas pacelties. Līdz Samsunai palikuši 650 kilometri un vienas stundas lidojums. Vietējā lidojumā ērtību mazāk, taču dažas lietas nemainās – katrs pasažieris saņem pa karstai sviestmaizei un vēsam dzērienam.

23:37 Sniega pārslas, tuvojoties zemei, pāriet brāzmainā lietū. Pasažieri, uzrāvuši kapuces, pāri seklām peļķēm soļo uz ielidošas zonu. Pa bagāžas lentēm pastaigājas divi kaķi.

Trešdiena, 14. decembris

00:07 Bagāžas lente iedarbināta un izslēgta trīs reizes. Visi saņēmuši nodotās mantas. Precīzāk, gandrīz visi. Lienei Priedei un vēl dažiem pasažieriem jāiet uz atrasto mantu biroju, lai reģistrētu iesniegumu par bagāžas kavēšanos.

00:26 Komandas autobusam pa priekšu joņo policijas automašīna ar ieslēgtām bākugunīm. Uz Trabzonas – Ordu – Samsunas autoceļa satiksme maza, tādēļ divdesmit kilometri līdz pilsētas centram tiek veikti pārdesmit minūtēs. Atbraucējiem sagatavota kafija un atšķaidīta sula ar cepumiem un sviestmaizēm.

09:03 Brokastis viesiem tiek pasniegtas septītā stāva restorānā. Ievārījumu, nenogatavinātu sieru, halvas un žāvētu vīģu izvēle liela, taču viesnīcas piedāvājumam garšas un izvēles ziņā grūti konkurēt ar labākajām kafejnīcām un ieskrietuvēm. Viesnīcu atšķaidītās sulas var nemēģināt, ūdens garšo daudz labāk.

10:19 Uz pirmo treniņu komandu ved mikroautobuss bez autobusa ērtībām (dolmuž). Aizmugurē seko mikroautobuss ar policistu nodaļu. Kopš “tā saucamā” apvērsuma mēģinājuma 15. jūlijā ārkārtas stāvoklis Turcijā joprojām nav atcelts un drošības pasākumu kļuvis vairāk. Pirms brauciena policisti apsēžas viesnīcas lobija mīkstajos krēslos un iemalko tēju no mazām glāzītēm. Ārā turpinās sniegputenis. Temperatūra tuvu nullei, taču nav ziemeļos ierastā drēgnuma.

10:28 Memeta Džana Ozturka vārdā nosauktā sporta zāle ir tipisks turku 21. gadsimta arhitektūras paraugs – stikls un betons, marmora grīdas, daudz kiča elementu un ne parāk labi pārdomātu detaļu. Viesnīcā tas pats. Piemēram, kāpņu telpā katrā stāvā ir pa vietai, kur attālums no pakāpiena līdz griestiem nepārsniedz 175 centimetrus. Jāpieliecas, lai nesasistu galvu.

10:34 Spēlētājas treniņam pārģērbjas zālē. Pie laukuma viduslīnijas neiztrūkstošais Ataturka portrets. Malā iemūžināts nedaudz mazāks Memeta Džana Ozturka portrets – iepriekšējais Samsunas galvenais treneris mūžībā aizgāja oktobra vidū.

11:04 Blakus zālei esošajā “Carrefour” lielveikalā no rīta strādā tikai viena kase. Halvas cenas sākas no 3 eiro kilogramā. Lielveikalā ir turku alus “Efes” un degvīna “Yeni Raki” stendi.

11:49 Treniņa noslēgumā spēlētājas sacenšas metienos no laukuma centra. Pirmā trāpa kapteine Ieva Krastiņa, bet dažas sekundes vēlāk grozā lido Rūtas Veideres metiens.

12:14 Melnās jūras piekrastes pilsētā dzīvo vairāk nekā 600 tūkstoši cilvēku. Modernās Turcijas dibinātājs Kemals Ataturks te 1919. gada 19. maijā sācis gatavošanos Neatkarības karam. Turcijas Republika tika proklamēta četrarpus gadus vēlāk.

12:57 Eiropas U18 čempionāta spēles notiks divās zālēs. Latvijas juniori piektdien plkst. 15:15 “Ataturka” zālē (1700 vietu) mērosies spēkiem ar Lietuvu. Nākamās divas spēles paredzētas “Mustafa Dagistanli” arēnā (2500) – sestdien plkst. 15:15 pret Izraēlu, svētdien plkst. 19:45 pret Bosniju. Samsunas klubs pirmās Eiropas kausa mājas spēles aizvadīja “Mustafa Dagistanli” arēnā.

13:01 Šī ir otrā reize, kad Samsunā notiek Eiropas jaunatnes čempionāts – 2013. gadā pilsēta uzņēma U20 meiteņu turnīru. Latvietēm brauciens uz Turciju toreiz gāja secen – 2012. gada Ziemassvētku priekšvakarā izskanēja runas, ka Samsunā varētu spēlēt arī A divīzijā neesošas komandas, taču vēlāk tika paziņots par B divīzijas cīņu norisi Bulgārijas piekrastes pilsētā Albenā.

15:24 Aizejot līdz Melnās jūras krastam, atklājas iespaidīgi skati. No ziemeļiem pret akmenī kalto krastmalu triecas baltas viļņu vērpetes, šļakatām uzlidojot vairāku metru augstumā. Dienvidrietumos un dienvidaustrumos redzami sniegiem klāti kalni.

15:51 Ataturka personības kults Samsunā ir sevišķi spēcīgs, pat šokē. Centrālais bulvāris, parks, divi pieminekļi, jātnieks zirgā pilsētas ģerbonī, viesnīca “1919” un neskaitāmi lielformāta plakāti. Ostas pusē, kur žogu visā garumā pārklāj dzeloņstieples, plakāti redzami ik pēc pārdesmit metriem.

16:12 Piekraste nosēta ar skaistiem parkiem un atpūtas zonām. Seko nākamais pārsteigums – ziemeļrietumos no pilsētas centra izveidota “Amazoņu sala”. Izrādās, ka Samsuna 1000-2000 gadus pirms Kristus dzimšanas bijusi šīs kareivīgās cilts mājvieta. Parka centrā ar muguru pret jūru uzslieta iespaidīga karotājas skulptūra, kuru no abām pusēm sargā lauvas ar atplestām rīklēm.

16:29 “Mustafa Dagistanli” arēna izvietojusies akmens sviediena attālumā no Melnās jūras. No ziemeļrietumiem strauji tuvojas tumši mākoņi. Drīz sāk spēcīgi snigt. Pusstundas laikā izveidojas dažus centimetrus bieza sniega sega. Komandai šajā laikā ir video treniņš.

17:58 Zinot, ka līdz zālei ir īss brauciens, treneri nolemj izbraukšanu uz treniņu pārcelt 15 minūtes vēlāk. Mikroautobuss ir gatavs braucienam 17:45 un turki vairākas reizes nāk atgādināt, ka gatavi doties ceļā.

19:27 Treniņa noslēgumā komanda sadalās divās grupās pa piecām spēlētājām katrā, lai piedalītos azartiskā metienu konkursā. Pa vienai spēlētājai no katras grupas nostājas uz soda metienu līnijas – jāiemet soda metiens, bez bumbas jāpārskrien visam laukumam, jāiemet no apakšas, vēlreiz jāpārskrien laukumu un jāiemet lēcienā.

19:31 “Tumši-zilā” komanda – Anda Eibele, Baiba Eglīte, Liene Priede, Giedre Paugaite un Aiša Sazerlenda – pirmo raundu uzvar ar 4-1. Sākas otrā kārta. Rūta Veidere abas reizes uzvar Giedri Paugaiti, Ieva Krastiņa pārspēj Priedi, taču “baltajām” neizdodas panākt konkurentes.

20:17 Vakariņās pieejams lasis ar padzisušiem makaroniem.

23:31 Astoņas no 16 sestās kārtas spēlēm ir beigušās. Ceļazīmes uz izslēgšanas spēlēm iegūst ungāru “PEAC Pecs” un Anitas Teilānes pārstāvētās turnīra debitantes “Rutronik Stars Keltern”. Pēdējā ceļazīme ceturtdien tiks izspēlēta Košices “Good Angels” un “Olympiacos” cīņā.

Ceturtdiena, 15. decembris

08:27 Komanda brokasto. Pēc stundas izbraukšana uz metienu treniņu. Pusvienos pusdienas un pēcpusdienas miegs.

11:11 “Zane Teilāne man ir kā māsa,” saka “Canik Belediye” menedžeris. “Viens no labākajiem cilvēkiem, kuru pazīstu. Pateicoties viņai, esmu lieliskās domās par Latviju. Ja vēlētos, Zane varētu pie manis dzīvot visu mūžu. Kad februārī Samsunā spēlēja Latvijas U16 izlase, viņa sagatavoja un aizveda 20 dāvanas visai delegācijai. Apbrīnojams cilvēks!”

12:02 Samsunas futbolisti spēlē “19. maija stadionā”, kurš nosaukts par godu Neatkarības kara sākumam 1919. gada 19. maijā. “Samsunspor” klubs dibināts 1965. gadā un tā logo redzams...Ataturks uz zirga, tāpat kā Samsunas ģerbonī. Blakus stadionam atrodas Ataturka sporta zāle, kur piektdien sacentīsies Latvijas un Lietuvas juniori.

16:58 Teksta tiešraidi no spēles norises vietas nav iespējams turpināt tehnisku iemeslu dēļ. Pieslēgties bezvadu internetam iespējams, tikai izmantojot turku SIM kartes. Citu risinājumu zāles personāls nepiedāvā.

19:25 TTT aizsardzība apklusina zālē sanākušos skatītājus un “Samsun Canik Belediye” kluba vadību. Rīdzinieces uzvar ar 59 punktu pārsvaru – 94:35. Sākas rezultātu gaidīšana citās spēlēs. Izslēgšanas spēļu pāri kļūs zināmi ap plkst. 22:00 pēc Latvijas laika.

21:09 (pēc Latvijas laika) Ja “Wasserburg” savā laukumā zaudēs “Charleville” (pēc pirmā puslaika 18:40), rīdzinieces pirmajā kārtā tiksies ar Ungārijas klubu “Cegled”. Turpretī, ja “Wasserburg” uzvarēs francūzietes, TTT būs jāspēlē pret Vācijas čempionēm.

22:11 TTT cīņu turpinās pret ungārietēm. Pirmā spēle 2017. gada 19. janvārī notiks Cegledā, bet atbildes tikšanās paredzēta 26. janvārī Rīgā. Tālāk tiks uzvarētājas divu spēļu summā.

  +1 [+] [-]

, 2016-12-14 21:11, pirms 7 gadiem
Paldies Novik, tā tik turpināt.

  +1 [+] [-]

, 2016-12-14 21:13, pirms 7 gadiem
Bet nu tie 175cm citiem krietni jūtamāki būs gan.

     [+] [-]

, 2016-12-15 15:35, pirms 7 gadiem
Kurbis rakstīja: Bet nu tie 175cm citiem krietni jūtamāki būs gan.
Iedomajos Porziņģi cenšoties izlīst zem 175cm...