Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Horvātu leģenda: "Krievi gribēja izrādīties – privātās lidmašīnas, pieczvaigžņu viesnīcas"

Horvātu leģenda: "Krievi gribēja izrādīties – privātās lidmašīnas, pieczvaigžņu viesnīcas"
Vedrana Grgina-Fonseka ar vīru Markosu 2019. gada janvārī. Foto: Slobodna Dalmacija

"Komandai jādomā kā vienam veselumam. Divpadsmitajai meitenei jāzina, ka tas vajadzīgs viņai pašai. Ja tiek pie vienas minūtes, jābūt gatavai laukumā "mirt". Tad var uzskatīt, ka komandai viss kārtībā," domā Horvātijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenā trenera asistente Vedrana Grgina-Fonseka.

Simpātiskā un slaidā gaišmate ir visu laiku titulētākā Horvātijas basketboliste. Vedrana Grgina piedzima 1975. gada 13. janvārī Adrijas jūras piekrastes pilsētā Splitā. Bērnībā nodarbojās ar peldēšanu, vieglatlētiku, tenisu. Vēlāk 20 gadus (!) pārstāvēja Horvātijas valstsvienību (1990-2010).

Tas bija sarežģīts laiks. Bijušās Dienvidslāvijas sadalīšanās – atšķirībā no Čehoslovākijas – bija smaga, ilga un asiņaina. Horvātija izglābās no Bosnijas likteņa, taču 1991. gada otrajā pusē tās teritorijā vairākus mēnešus tika izlietas asinis, bet karastāvoklis saglabājās līdz 1995. gadam.

Jaunā Grgina profesionāles karjeru sāka 1994. gadā Itālijā, vēlāk vienu sezonu uzspēlēja Grieķijā, bet turpinājumā trīs sezonas pavadīja Brazīlijā. Dienvidu puslodes lielvalstī tobrīd bija viena no stiprākajām līgām pasaulē. Vedrana tur satika mūža mīlestību – apprecējās ar “Parana Basquete” kluba toreizējo menedžeri Markosu Fonseku.

Tālāk – augstāk. Brazīlija kļuva par pakāpienu ceļā uz 1997. gadā izveidoto sieviešu NBA. Grgina-Fonseka trīs vasaras pārstāvēja “Los Angeles Sparks”, kopā ar Lizu Lesliju divas reizes kļūstot par WNBA čempioni (2001, 2002). Karsto vasaru nežēlīgais grafiks beidzās ar ceļgala savainojumu.

Toreiz pirmo reizi noliku bumbu malā. Ieklausījos sevī un pateicu, ka vēlos ilgu laiku spēlēt basketbolu augstā līmenī Eiropā.” Viņai tas izdevās. Grgina-Fonseka karjeras laikā kļuva par Eirolīgas čempioni (2008), vēl divas reizes spēlēja “Četru finālā”. Horvātiete ir Grieķijas, Polijas, Spānijas, Francijas un Krievijas čempione, kā arī Slovēnijas kausa ieguvēja “Celje” sastāvā.

Laulībā viņai piedzima dvīņi Karolīna un Gabriels. Ģimene kādu laiku dzīvoja Brazīlijā, bet 2016. gadā pārcēlās uz Horvātiju. Vedrana dzimtajā Splitā kopā ar brāli Boranu – vietējā kluba menedžeri – izveidoja “3point” basketbola skolu. Tajā groza bumbas pamatus apgūst apmēram 50 meitenes.

Basketbols ir unikāls – komandas un individuālais sports vienā spēlē. Basketbols, vairāk nekā jebkura cita spēle, pieprasa personīgā talanta iekļaušanos nesavtīgā komandas spēlē.

Grgina-Fonseka piedzīvojusi ļoti daudz. Spēlējusi kopā ar spožākajām amerikāņu zvaigznēm Losandželosā un Maskavā. “Liza (Leslija) ir neticama. Manuprāt, labākā spēlētāja līdzās Daianai Taurasi. Viņa bija īsta līdere, turēja visu komandu kopā. Esmu arī 2009. gadā spēlējusi šausmīgā komandā, kura uzvarēja Eirolīgā – Vidnojes “Spartak”.

“Spartak” ģenerālmenedžeris Šabtajs fon Kalmanovičs, Samaras “Volgaburmaš” īpašnieks Andrejs Išuks un Urālu kalnu metalurģijas kombināta (UGMK) ģenerāldirektors Andrejs Kozicins iegrūda sieviešu basketbolā milzīgu naudu. Grgina-Fonseka uzskata to par izšķērdību – “profesionālis var iztikt bez tādām ekstrām”.

“Bijušie Krievijas klubu prezidenti bija īsti fanātiķi. Viņi gribēja izveidot stipru līgu. Tur bija dažas dižas komandas, fantastisks basketbols, gandrīz visas labākās spēlētājas. Krievi vēlējās izrādīties – privātās lidmašīnas, pieczvaigžņu viesnīcas. Tas neatbilda manām vērtībām. Bieži nesapratu, kāpēc viss tiek nevajadzīgi izšķērdēts.

Grgina-Fonseka atzīst, ka strādāt ar sievietēm nav viegli. “Domāju, ka tas ir daudz grūtāk, jebkurā sportā. Domāšana atšķiras. Komandā jāiestājas vienam par otru, bet sievietes var uzšķilt pat mazas dzirksteles. Viņas atceras mazas nesaskaņas piecus mēnešus, kamēr vīrieši tās atrisina 15 minūtēs. Sieviešu komandā jābūt psihologam un trenerim reizē.”

Spēlētājas līdzgaitniece Andža Jelaviča 2017. gada aprīlī kļuva par Horvātijas valstsvienības galveno treneri. Viņa uzaicināja Grginu-Fonseku palīgā, abas vadīja komandu “Women`s EuroBasket 2019” kvalifikācijas kampaņā, sacenšoties pret Itāliju, Zviedriju un Maķedoniju. Pēc Jelavičas došanās dekrēta atvaļinājumā par galveno treneri kļuva “Šibenik” boss Stipe Braličs.

“Salīdzinot ar to, kā bija kādreiz, valstsvienība saņem daudz lielāku atbalstu. Mūs atbalsta (pasaules un Eiropas bronzas īpašnieks) Josips “Joke” Vrankovičs, Horvātijas basketbola federācijas (HKS) prezidents un Eirolīgas čempions “Panathinaikos” rindās Stojko Vrankovičs, kā arī Horvātijas mantojuma fonda direktore, OS vicečempione Danira Biliča-Nakiča. Agrāk HKS pārstāvi neredzējām 2-3 mēnešus. Tagad nodrošināti fantastiski apstākļi – viesnīcas, fizioterapeiti, aprūpe.

Izmantotie resursi:
Ženska Košarka – Razgovor s povodom:...
Intervju s najtrofejnijom hrvatskom...


Anete Šteinberga 2024. gada 15. martā. Foto: Bourges Basket

Anetei Šteinbergai +10, "Bourges" skarbs zaudējums 1/4 fināla pirmajā spēlē

Ceturtdien, 18. aprīlī, sākās Francijas čempionāta izslēgšanas spēles basketbolā sievietēm. Anete Šteinberga un "Bourges" viesos piedzīvoja sakāvi pret "Tarbes Gespe Bigorre" ar 69:87. Ceturtdaļfinālā uzvarētājas noskaidro divu spēļu summā.
Grieta Taranda 2024. gada 18. aprīlī. Foto: Ritvars Stankevičs

RSU pirmajā finālspēlē 30 minūtes cienījami noturas pret TTT

TTT basketbolistes ceturtdien, 18. aprīlī, viesos uzvarēja Rīgas Stradiņa Universitāti ar 73:46, Latvijas finālsērijā līdz divām uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0. Ieva Pulvere uzvarētāju labā guva 20 punktus. Nākamā spēle 20. aprīlī Daugavas sporta namā.
TTT basketbolistes 2024. gada 29. martā. Foto: Matas Baranauskas
1

Augstāk izsētās TTT basketbolistes Latvijas finālu sāks RSU laukumā

Ceturtdien, 18. aprīlī, sāksies Latvijas Sieviešu basketbola līgas 33. sezonas fināls sērijā līdz divām uzvarām. Rīgas Stradiņa Universitāte plkst. 20:00 "Rimi" Olimpiskajā sporta centrā uzņems TTT basketbolistes. Tiešraidi skaties rakstā.