Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aija Putniņa: "Prātam neaptverami, kādu atbalstu saņēmām Tenerifē"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aija Putniņa: "Prātam neaptverami, kādu atbalstu saņēmām Tenerifē"
Aija Putniņa. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Eirolīgas spēlēs Rīgā šosezon viesojās ļoti labas spēlētājas. Tagad viņas būs vienā arēnā – iesaku atnākt. Pats labākais vēl priekšā," Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības spēka uzbrucēja Aija Putniņa ir pārliecināta, ka līdzjutējus Rīgā gaida 14 augstākā līmeņa spēles.

Smaidīgā Aija ir viena no divām Latvijas basketbolistēm, kurām būs iespēja atkārtoti piedalīties mājās notiekošajā Eiropas čempionātā. Pirms desmit gadiem Liepājā un Rīgā spēlēja arī Aija Brumermane, kamēr Elīna Dikeulaku toreiz palika ārpus divpadsmitnieka. Minētais trio valstsvienībā spēlē otro desmitgadi – izlasē aizvadītas attiecīgi 128, 117 un 107 spēles.

Aijai Putniņai klubu sezona beidzās uz pozitīvas nots. Pirms četrarpus sezonām viņa jau spēlēja maģāru zemē, pārstāvot “PINKK Pecsi” komandu, bet sezonas vidū pārgāja uz Itāliju. Šosezon notika pozitīva atgriešanās – Miškolcas DVTK basketbolistes otro reizi 23 sezonu laikā izcīnīja sudraba medaļu Ungārijas čempionātā.

Pirms gada teici, ka Turcijā pavadītajā laikā “Istanbul University” kļuva par vietu, kurā juties labi un priecīgi. Vai tāpat juties, pārejot no Salamankas uz Miškolcu?
Ja sezonas vidū jāmaina klubs, tātad kaut kas nebija labi. Skatoties no profesionālās puses, nevarētu teikt, ka biju priecīga un laimīga par notikušo pāreju. Sadzīve un komandas biedres bija labas abās pilsētās, taču Salamankā nevarēju realizēt sportiskos mērķus.

Salamankas “Avenida” mērķus var raksturot īsi – uzvarēt visur, kur iespējams.
“Avenida” mērķi tiešām ir augsti – tas ir klubs ar spožu vēsturi. Neraugoties uz to, dažās no pēdējām sezonām nav izdevies piepildīt visas ieceres. Šosezon klubs netika Eirolīgas izslēgšanas spēlēs un izstājās arī no cīņas par Eiropas kausu.

Kāda bija reakcija pēc četrām zaudētām mājas spēlēm Eirolīgā?
Galvenais treneris pēc zaudējuma TTT tika atlaists. Manuprāt, nespēlējām labi kā komanda – daudzas spēlētājas nebija apmierinātas ar rezultātu. Arī kluba vadība. Iespējams, ka netika izraudzīts īstais treneris, jo viņam nebija nekādas pieredzes ne Eirolīgā, ne Eiropas kausā.

Miškolcā pavērās cita aina – klubs atkārtoja labāko rezultātu.
Visi bija priecīgi un laimīgi par iznākumu – otro sudraba medaļu Ungārijā 23 gadu laikā. Arī bronza Ungārijas kausa “Astoņu finālā” bija labs rezultāts.

Aija Putniņa Eirolīgas spēlē Rīgā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

2018. gada 10. oktobris: Salamankas “Avenida” savu līdzjutēju priekšā izcīna Spānijas Superkausu

Spānijas līgas spēlē pret Valensiju

Aija Putniņa cīņā ar Valensijas spēlētāju Tinaru Mūru

Tu nomainīji savainoto lietuviešu centra spēlētāju Egli Šulčūti. Komandai izveidojās labs garais gals – bija reāli pacīnīties par zeltu?
Tas bija iespējams – neej uz spēli, lai necīnītos par uzvaru. Šopronai bija individuāli pārāka un daudz pieredzējušāka komanda. Atkārtots starts Eirolīgas “Četru finālā” pierāda, cik augsta līmeņa komanda tā ir.

Kuras komandas biedres vari izcelt?
Saspēles vadītāju Doru Medģēsi. Viņa nespēlē Ungārijas izlasē, taču sekmīgi pārstāv valsti 3x3 sacensībās. Tas ir viņas lauciņš – pilnībā redzu Doru 3x3 sistēmā. Ar viņu bija ļoti viegli saspēlēties. Viena no labākajām saspēles vadītājām, ar kurām esmu spēlējusi – atradīs tevi jebkurā brīdī. Gan atradīs partneri, gan uzņemsies, gan uzkurinās komandu. Īsts motors!

Serbiete Maja Škoriča bija komandas kapteine. Vairāk spēlēja kā trešais numurs. Individuāli meistarīga, ļoti foršs cilvēks. Izveidojās labs kontakts.

Pirms gada teici, ka mācies uzņēmējdarbību “Turībā”.
Iet lēnām un grūti, taču virzos uz priekšu. Tā nav neklātiene, bet e-studijas. Viss notiek datorizēti. Ja nepieciešams, Rīgā varu kārtot eksāmenus. Studijas prasa apņēmību un piespiešanos.

Kad bija pēdējā piespiešanās reize – klubu sezonas laikā, pauzē pēc sezonas, valstsvienībā?
Klubu sezonas laikā. Izlasē ir intensīvi treniņi, bet pēc sezonas vajadzēja nedaudz atpūsties. Gribēju relaksēties un atbrīvot prātu, tāpēc studijās iestājusies maza pauze.

Pēdējās spēles skatījies no soliņa. Tas notika savainojuma ietekmē?
Izlaidu četras spēles. Savainojums – treniņa beigās savilkts kājas muskulis – nebija nopietns, taču labāk paņemt pauzi un savest veselību kārtībā. Īpaši pirms Eiropas čempionāta. Saziņā ar medicīnas personālu un treneriem pieņēmu lēmumu iepauzēt.

Notiek sagatavošanās, rezultāti pārbaudes spēlēs nav svarīgi. Ko pamanīji komandas sniegumā?
Svarīgi ir iegūt psiholoģisku pārliecību par sevi un savām darbībām laukumā. Varam mācīties no pirmajām piecām pārbaudes spēlēm. Piecas vēl priekšā – esam pusceļā. Jāsamazina nepiespiesto kļūdu skaits, jāpieņem gudrāki lēmumi.

Vai komandai šobrīd nepieciešams vairāk atbrīvoties – nepiesārņot galvu ar blakus lietām, kas var novērst uzmanību?
Mājās trenējamies ne pirmo gadu. Treniņiem vienmēr būs blakus lietas, taču meitenes nāk noskaņojušās. Zālē pavadītajā laikā ar galvu un sirdi esam treniņprocesā, bet brīvajā laikā vajag relaksēties, atbrīvot galvu no treniņu un spēļu spriedzes. Manuprāt, esam pietiekami profesionālas, lai nejauktu vienu ar otru.

Pasaules kausa debijas spēlē pret Ķīnu 2018. gada 22. septembrī. Foto: Romāns Kokšarovs, f64, FIBA

Aija ir viena no četrām Latvijas basketbolistēm, kura spēlējusi gan Pasaules kausā, gan Olimpiskajās spēlēs

Spēlē pret Ķīnu

Aija Putniņa pret Eižu Vilsoni un ASV

Epizode spēlē pret Ķīnu

Pirms 10 gadiem spēlēji Eiropas čempionātā Liepājā un Rīgā. Kas ir pirmās lietas, kas nāk prātā, domājot par atkārtotu spēlēšanu mājās?
Sestā spēlētāja atbalsts. Līdzjutēji ar mums bijuši visur, arī Pasaules kausā. Prātam neaptverami, cik daudz cilvēku ieradās Tenerifē mūs atbalstīt. Domāju, ka mājās skatītāju būs daudz vairāk – pats labākais vēl ir priekšā. Viņi dos mums pozitīvas emocijas, vēlēšanos sevi pierādīt un labi nospēlēt.

Pirmās trīs spēles 2009. gadā notika Liepājā. Pēdējos gados visas pārbaudes spēles risinājušās Rīgā. Vai gribētu izbraukt ārpusē?
Domāju, ka jā. Ļoti patika, ka Eiropas čempionāta grupas turnīrs notika Liepājā. Zāle visās spēlēs bija pārpildīta. Mums ir atbalstītāji katrā pilsētā, kurā var notikt starptautiska līmeņa cīņas. Tas varētu nākt par labu.

Pirms Eiropas čempionāta jāņem vērā, ka visas spēles notiks Arēnā. Šobrīd labāk, ka varam pierast pie zāles, groziem un atmosfēras. Neiebilstu, ja varētu spēlēt arī citās Latvijas pilsētās.

Uz Rīgu brauc Spānijas, Francijas, Zviedrijas izlases. Ko vēl ieteiktu redzēt grupas turnīra laikā?
B grupas pārstāves – Francija un Zviedrija – pieskaitāmas “Top” komandām. Sezonas sākumā Salamankā spēlēju ar vienu no Eldebrinku māsām, kura teica, ka viņas šogad nobriedušas cīnīties par augstām vietām.

Visās komandās ir augsta līmeņa spēlētājas – spriedze būs liela. Skatītājiem būs interesanti uz viņām paskatīties. Arī Eirolīgā šosezon Rīgā viesojās ļoti labas spēlētājas. Tagad viņas būs vienā arēnā – iesaku atnākt!

Pirmdien runāju ar Paulu Strautmani. Viņa deva spilgtus salīdzinājumus komandas biedrēm. Raksturo Guntu Baško, Elīnu Dikeulaku un Aiju Brumermani!
Viņas ir ļoti pieredzējušas spēlētājas, ar kurām izlasē biju no paša sākuma. Izveidojās labs kontakts ar viņām kā cilvēkiem un spēlētājām. Gunta Baško ir beigusi karjeru, taču turpina komandā ienest kapteines enerģiju. Elīnas un Aijas pieredze palīdz viņām uzņemties vadošas lomas.

Elīna – varu izcelt viņas ātrumu un enerģiju. Ja izdodas laba epizode – piespēle vai precīzs metiens – viņa vienmēr to parādīs, uzkurinot komandu. Tādas emocijas ir vajadzīgas.

Aija – nomierina komandu. Kā kapteine ienes gaišumu un svaigumu, spēj savākt komandu. Elīna savukārt piešķir enerģijas dzirksteli. Aija ir labs balsts aizsardzībā – var gan iemest no apakšas, gan apstādināt lielos centrus.

Neatceros, kurš to teica, bet Aija tika raksturota kā laba diplomāte.
Viņa ar vēsu galvu spēj apsvērt visus “par” un “pret” – kā būtu labāk. Ir vajadzīgs cilvēks, kurš var savākt komandu un pateikt kādu stingrāku vārdu. Pieslāpēt emocijas un iztīrīt galvu, lai varētu turpināt spēlēt.

Latvijai, Francijai, Beļģijai un Senegālai bija lielākās ārzemju līdzjutēju grupas Tenerifē. Foto: FIBA

Latvijas fani

Aija pateicas līdzjutējiem

Smaidīgā Aija

”Rozā lentītes” spēle 2019. gada 7. jūnijā

Pagājušajā gadā pēc Tavas iniciatīvas notika dārza pasākums. Šogad?
Šogad pasākums notika pēc kapteines iniciatīvas. Ja visiem patika, kāpēc neatkārtot? Laika apstākļi abās reizēs bija labi – silts, saule. Pagājušajā gadā meitenes iegāja nopeldēties, šogad ne. Ezers vēl nebija iztīrīts no pērnajām lapām.