Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Matīss Rožlapa: "Riskanti domāt, ka Vācija spēlēs tāpat kā Ņujorka"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Matīss Rožlapa: "Riskanti domāt, ka Vācija spēlēs tāpat kā Ņujorka"
Matīss Rožlapa. Foto: Renārs Koris

Latvijas sieviešu valstsvienība 12. novembrī aizvadīs "Women`s EuroBasket 2021" kvalifikācijas spēli pret Vācijas izlasi. Mārtiņa Gulbja palīgs Matīss Rožlapa pastāstīja par treneru dzīvi “burbulī” un gatavošanos pirmajai cīņai.

"Treneri – Mārtiņš, Ivars, es – uzturas kopā. Mūsu darbam iekārtots atsevišķs kabinets – te strādājam, pārrunājam idejas un skatāmies basīti. Brīvajos brīžos paguļam diendusu, iedzeram kafiju.

Viesnīcā stundu dienā atļauts pavadīt trenažieru zālē – ar iepriekšēju pierakstu. No rītiem cenšamies aiziet izkustēties. Uz ēdienreizēm ejam no desmitā uz pirmo stāvu. Divreiz arī uzkāpu augšā.

Pirms spēles pret Vāciju paredzēti septiņi treniņi. Pirmdien, otrdien, trešdien pa diviem dienā, ceturtdien – iesildīšanās un metienu treniņš. Filmējam, analizējam nianses, kuras grib uzsvērt galvenais treneris.

Treniņus veidojām, sadalot slodzes – viens ar teipiem, viens bez. Ja būtu tikai viena nodarbība dienā, dzīve “burbulī” būtu grūtāk izturama. Tagad – diena aizpildīta, spēlētajas nodarbinātas.

Desmit vai 15 stundu darba diena? Patiesībai tuvāk ir otrais variants, taču nav tik traki, kā izklausās. Daudz izdarīju jau pirms “burbuļa” – ievācu informāciju, sekoju līdzi Eiropas valstu nacionālajiem čempionātiem, kuros piedalās Vācijas basketbolistes.

Pasekoju, ko dara Ņujorkas “Liberty” galvenais treneris (Volts Hopkinss). Nevar paļauties tikai uz WNBA spēlēs redzēto – mainās komandas un ideoloģijas, Vācijas basketbola federācijai noteikti ir savas prasības.

“Burbulī” liekam visu informāciju kopā. Zīmējam sadarbības, liekam uz lapas un izdrukājam, lai meitenes varētu iepazīties. Darbs ir intensīvāks nekā ikdienā – visu dienu domājam par basketbolu. Līdzīgi bijis pirms Eirolīgas spēlēm un Eiropas jaunatnes čempionātos.

Galvenā informācija ir par spēlētājām – lai saprastu, kā pretinieki varētu spēlēt. Meitenes pazīst pretinieču līderes – piemēram, Sonju Grainaheri un Mariju Guliču. TTT pērn aizvadīja pārbaudes spēli pret viņu pārstāvēto “Arka Gdynia” komandu, pētīju Eirolīgas un Polijas čempionāta cīņas.

Ilze (Jākobsone) pastāstīja par Bundeslīgas spēlētājām. Anete Šteinberga Venēcijā spēlēja kopā ar Guliču, arī Kristīne Vītola pārzina pretinieču spēles nianses. Ņemu vērā meiteņu teikto – kopā vieglāk (salikt vajadzīgo bildi).

Bundeslīgā dažas komandas aizvadījušas vienu spēli, citas – divas vai trīs (Vācijas čempionāts sākās 24. oktobrī). Spēlētāju tendences, salīdzinot ar janvāra vai februāra spēlēm, nav daudz mainījušās – metējas ir tās pašas. Informācijas pietiek, jāsaprot taktikas nianses.

Skatījos “Liberty” spēles Floridas “burbulī”. Pievērsu uzmanību tendencēm – kā komanda spēlē uzbrukumā, ko dara aizsardzībā. Ņujorka brīžiem sedza zonu. Komandā bija divas garās spēlētājas, kuras var iemest gan pustālos, gan tālmetienus. Nevar paļauties, ka Vācija spēlēs tāpat.

Spēlētāju izmantošanas brīvību nosaka viņu meistarības līmenis. Jo meistarīgāka spēlētāja, jo vairāk improvizācijas. Domāju, ka Vācija nevar visās pozīcijās piedāvāt tik meistarīgas basketbolistes kā WNBA – vairāk jāliek lietā taktika. Trenerim jāpielāgojas savām spēlētājām.

No mazajām spēlētājām uzmanība jāpievērš Emmai Stahai – viņa ieradās “burbulī” atsevišķi, jau pēc galvenajiem spēkiem. Noteikti daudz spēlēs komandas kapteine Svenja Brunkhorsta. Zinām, ka mazie spēlētāji ir “šūteri”, bet garie spēcīgi individuāli – uz to arī gatavojamies.

Uzskatu, ka mums jāspēlē ātri, jo varam. Aizsardzībā jāaptur garās spēlētājas un mazajām nav jāļauj izmest brīvos metienus. Jāapgrūtina pretinieču spēles organizēšana, lai viņas nespēj nogādāt bumbu garajām.

Uzbrukumā jāspēlē komandas spēle uz nosacīti vājajiem spēlētājiem. Jāskatās, ko piedāvās pretinieku aizsardzība un jāizmanto savas iespējas. Esam izpētījuši dažādus iespējamos aizsardzības veidus – ceturtdien jāliek apgūtais lietā."

FIBA “burbuļi” 2020. gada 8.-15. novembrī

GrupaPilsētaKomandas
AHērakleja (Grieķija)Bulgārija/Grieķija/Islande/Slovēnija
BHēraklejaIzraēla/Melnkalne/Zviedrija
CSarajeva (Bosnija)Bosnija/Igaunija/Krievija/Šveice
DRīga (Latvija)Čehija/Dānija/Itālija/Rumānija
EStambula (Turcija)Albānija/Lietuva/Serbija/Turcija
FStambula (Turcija)Baltkrievija/Lielbritānija/Polija
GUdivelaša (Portugāle)Beļģija/Somija/Portugāle/Ukraina
HAmsterdama (Nīderlande)Ungārija/Nīderlande/Slovākija
IRīga (Latvija)Horvātija/Vācija/Latvija/Ziemeļmaķedonija

Piezīme. Spēles ar Albānijas un Baltkrievijas līdzdalību atceltas, jo abās komandās pirms izbraukšanas uz Stambulu reģistrēts vīrusa uzliesmojums.

Women`s EuroBasket kvalifikācija, 12. novembris

LaiksSpēleRezultāts
14:00Melnkalne – Izraēla-
14:00Lietuva – Serbija-
16:30Horvātija – Ziemeļmaķedonija-
17:00Islande – Slovēnija-
17:00Turcija – Albānija-
17:00Ukraina – Somija-
18:00Šveice – Krievija-
19:30Slovākija – Nīderlande-
19:45Vācija – Latvija-
20:00Grieķija – Bulgārija-
20:00Baltkrievija – Polija-
20:00Portugāle – Beļģija-
21:00Bosnija – Igaunija-