Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Elīna Dikeulaku: "Izbaudīju katru spēli, katru minūti"

Elīna Dikeulaku: "Izbaudīju katru spēli, katru minūti"
Elīna Dikeulaku Eiropas čempionāta spēlē pret Lielbritāniju. Foto: Romāns Kokšarovs/Mikus Kļaviņš

"Domāju, taču izlēmu, ka gribu spēlēt izlasē. Novembra pārtraukums – tas ir forši. Manuprāt, tā ir emocionāla atpūta pirms sezonas turpinājuma klubā," sieviešu valstsvienības saspēles vadītāja Elīna Dikeulaku uz "Women`s EuroBasket 2021" kvalifikācijas spēlēm ieradusies ar pozitīvām emocijām.

Vasarā Elīna aizvadīja īsu, taču ļoti spilgtu Eiropas čempionātu. Aizsardzes 33 gūtie punkti uzvarā pār Ukrainu kļuva par jaunu valstsvienības rekordu FIBA turnīros. Elīnas sniegums aizēnoja draudīgo Aļinu Jagupovu un, par spīti skeptiķu prognozēm, palīdzēja Mārtiņa Zībarta trenētajai komandai izkļūt no grupas.

Elīnas rādītāji bija iespaidīgi – vidēji 32,3 minūtēs viņa guva 20,8 punktus, izcīnīja 4,8 atlēkušās bumbas un izdarīja 4,5 rezultatīvas piespēles. Salīdzinājumam – Anete Jēkabsone-Žogota 2005. gadā Turcijā caurmērā izcēlās ar 19,6 punktiem un 4,0 piespēlēm, 2007. gadā Itālijā 17,2 punktiem pievienoja 3,2 piespēles, bet 2009. gadā Latvijā atzīmējās ar 20,3 punktiem un 3,9 piespēlēm.

Aizsardze ātri izgaisināja šaubas, ka “Women`s EuroBasket 2019” varētu būt viņas pēdējais turnīrs valstsvienībā. Augustā viņa atsaucās jaunā trenera Mārtiņa Gulbja uzaicinājumam spēlēt izlasē. “Tā ir emocionāla atpūta pirms sezonas turpinājuma klubā. Man patīk dzīvot Adanā, taču domāju, ka pēc valstsvienības spēlēm atbraukšu ar lielāku enerģiju. Kā no jauna.

Pēc pirmdienas rīta treniņa spēlētāja laukumu atstāja smaidot. “Treneru sastāvs mainās vairāk nekā spēlētājas. Domāju, ka esam saspēlējušās, tikai pie Mārtiņa Gulbja nāk jauni noteikumi. Citāda aizsardzība, jauns uzbrukums – jākoncentrējas tam. Laukumā saprotamies labi – jāpielāgojas trenerim.”

Elīna Eiropas čempionāta atklāšanas spēlē pret Lielbritāniju. Foto: Romāns Kokšarovs/Mikus Kļaviņš

Elīna finālturnīrā guva vidēji 20,8 punktus spēlē

Elīna cīņā ar Ukrainas saspēles vadītāju Arinu Belocerkovsku

Elīna Rīgā spēlēja ar milzīgu enerģiju un pārliecību

Elīna Dikeulaku un Zenta Meļņika spēlē pret Ukrainu

Elīna uzvarā pār Ukrainu sasniedza valstsvienības rekordu FIBA turnīros, sametot 33 punktus

Septembrī basketboliste trešo reizi devās uz Turciju. Iepriekš spēlējusi pie Marmaras un Melnās jūras, šoreiz Elīna spēlē Adanā – Čukurovas apgabala lielpilsētā Vidusjūras tuvumā. “Adanā ir forši. Mersinā labāk, jo jūra. Adanā, diemžēl, nav. Zāle un mājas atrodas ļoti labā vietā, var aizbraukt uz tuvējiem baseiniem.

Vietējiem patīk sieviešu basketbols – pirms pāris gadiem apgabalā bija sešas virslīgas komandas. Piemēram, kūrortpilsētā Mersinā bāzējās divi profesionāli klubi un vēl divas otrās līgas vienības. Pagājušajā trešdienā Elīna aizbrauca uz TTT spēli pret “Čukurova”, bet sestdien Ankarā spēlēja pret Aijas Putniņas pārstāvēto “Cankaya Universitesi”.

Elīna pēdējās četrās spēlēs izdarīja 11, 12, deviņas un septiņas piespēles, tomēr brauciens uz Turcijas galvaspilsētu nav palicis labā atmiņā. “Atbraucām, zaudējām, aizbraucām. Komandas biedrene salauza degunu un viņai vēl nosvilpa pārkāpumu. Diezgan interesanta spēle – ar četrām tehniskajām piezīmēm (un pagarinājumu).”

Svētdiena pavadīta ceļā. “Ceļojums uz Latviju sākās pusdeviņos no rīta. Atlidoju sešos vakarā. Vidū jautra pasēdēšana Stambulas lidostā – trīs četras stundas forši pavadīju ar komandas biedrēm. Daniela Adamsa lidoja uz Ameriku, Marina Ivaščanka uz Baltkrieviju.”

Elīnai šogad ir jauns ceļabiedrs – miniatūrais suns Mikijs. “Viņš uzvedas kā eņģelītis – vienmēr klusi sēž. Brauc visur līdzi un klusē. Mīļām actiņām skatās uz mammu. Dažreiz paņemu viņu līdzi uz atjaunošanās treniņiem. Pēc spēlēm mētāju bumbu pa visu zāli. Suns izskrējies, mamma priecīga. Pēc tam nekur nav jāved – atnākam mājās, suns guļ.”

Pirms desmit vasarām, 2009. gada jūlijā, Elīna ar Latvijas izlasi izcīnīja bronzas medaļu Eiropas U20 čempionātā Polijas pilsētā Gdiņā. Iepriekšējā ziemā spēlētāja sastrīdējās ar TTT galveno treneri Aināru Čuksti un pārgāja uz SK “Cēsis”. Vasarā viņa netika uzaicināta valstsvienībā startam Eiropas čempionātā, toties izlīga ar Čuksti un devās palīgā jaunatnes izlasei.

“Esmu pilnībā aizmirsusi par kašķi. Biju maza, netiku lielajā izlasē un aizbraucu uz Gdiņu. Manuprāt, tas bija labākais, ko esmu izdarījusi. Pārstāvēju savu valsti, izcīnījām trešo vietu. Atceros, ka treneris Čukste teica – mūsu uzdevums ir neizkrist uz otro divīziju.”

Elīna Gdiņā bija neapturama. Vidēji 33,1 minūtē viņa guva 21,8 punktus, pārķēra 2,4 bumbas un izdarīja 5,1 rezultatīvu piespēli. Ceturtdaļfinālā 27 punkti un sešas piespēles Serbijas sakaušanā – 89:71. Pusfinālā 19 punkti un astoņas piespēles pret Franciju. Divdesmit divi punkti, astoņas piespēles uzvarā pār Krieviju, bronza un nopelnīta vieta turnīra simboliskajā pieciniekā.

“Palikušas ārkārtīgi pozitīvas atmiņas par turnīru, treneriem. Izbaudīju katru spēli, katru minūti. Spēli pret Krieviju, kurā Šuriks (Līga Šurkusa) iemeta izšķirošo truli. Tādas emocijas ļauj pilnībā aizmirst (iepriekš) notikušo. Bronzu visi izcīnījām kopā.

Katram dzīvē jāpieņem savi lēmumi, pārliecināta Elīna. “Domāju, ka līdzīgās situācijas jāskatās individuāli – ko katrs grib vai negrib. Kā personīgi jūtas. Nevaru citiem ieteikt, ko darīt. Visi esam pieauguši cilvēki, katrs izdara savas izvēles. Gdiņā piedzīvojām lielu pacēlumu un sadarbību ar treneri Čuksti beidzām uz nenormāli pozitīvas nots.”

Elīna ir viena no četrām Latvijas basketbolistēm, kura spēlējusi gan Olimpiskajās spēlēs, gan Pasaules kausā. Foto: Romāns Kokšarovs/Mikus Kļaviņš

Elīna Dikeulaku un Zenta Meļņika

Bumba grozā!

Elīna spēlē pret Spāniju

Elīna cīņā ar Laju Palau

”Gribu spēlēt Latvijas izlasē!”

Ceturtdien plkst. 19:45 Latvija tiksies ar Horvātiju. Pretinieču komandu pārsvarā veido ārzemēs spēlējošas basketbolistes, taču ne visas ieradīsies. “Luka Ivankoviča negrib spēlēt. Pagājušajā gadā (Antonija) Sandriča teica, ka Marija Režana gatavojas beigt karjeru. Šogad dzirdēju citu informāciju, taču neesmu pārliecināta (7. novembrī publicētajā kandidātu sarakstā Režanas nav).”


, 2019-11-12 13:38, pirms 4 gadiem
Atceros, ka treneris Čukste teica – mūsu uzdevums ir neizkrist uz otro divīziju.”
Īsti latviskā garā! Lielisks motivators treneris, kurš jau pirms čempionāta parāda, ko domā par savām un komandas spējām, iedod meitenēm pārliecību un ticību savām spējām!
, 2019-11-13 05:40, pirms 4 gadiem
MOONSHINE rakstīja: Atceros, ka treneris Čukste teica – mūsu uzdevums ir neizkrist uz otro divīziju.”
Īsti latviskā garā! Lielisks motivators treneris, kurš jau pirms čempionāta parāda, ko domā par savām un komandas spējām, iedod meitenēm pārliecību un ticību savām spējām!
Nav starpības ko viņš teica, galvenais ir rezultāts. Labāk būtu, ja pateiktu - Mēs cīnīsimies par medaļām, vai - mēs atdosim visu sevi katrā spēlē ? Vai vēl kko populistisku un pēc tam iekrist ar seju dubļos....doma neizkrist uz 2. divīziju varētu būt tāpēc, ka tur 2/3-daļas spēlētājas bija 1 gadu jaunākas, respektīvi 1990.gadi. 20-gadīgās bija tikai Elīna, Ozoliņa, Vētra un Baiba Eglīte.....un Līgai Šurkusai vispār palika 18 gadi turnīra gaitā...
, 2019-11-13 10:55, pirms 4 gadiem
Pēdējā laikā jau modē ir priekšlaicīgi kārt medaļas. Dukuram jau 3 olimpiskos zeltus sabiedrība un žurnaļugas priekšlaicīgi uzkāra. Cik ir īstenībā? Nav mūsu mentalitāte bļaustīties pirms laika. Neesam krievi vai amerikāņi
, 2019-11-14 02:41, pirms 4 gadiem
john_isner_110096780324187 rakstīja: Pēdējā laikā jau modē ir priekšlaicīgi kārt medaļas. Dukuram jau 3 olimpiskos zeltus sabiedrība un žurnaļugas priekšlaicīgi uzkāra. Cik ir īstenībā? Nav mūsu mentalitāte bļaustīties pirms laika. Neesam krievi vai amerikāņi
Arī EBW 2009.g. Rīgā LV komandai jau priekšlaicīgi medaļas bij rokā...kas no tā sanāca atcerās visi kas seko līdz basim...
Raina Tomašicka. Foto: FIBA

Raina Tomašicka kļūs par ceturto latvieti "South Florida" universitātē

Latviešu basketboliste Raina Tomašicka 2024. gada rudenī sāks mācīties "South Florida" universitātē. Uzbrūkošā aizsardze pārstāvēs NCAA pirmās divīzijas komandu "Bulls" un sacentīsies "American" līgā, trešdien, 17. aprīlī, vēsta skautošanas dienests "Go global recruiting".
Kitija Laksa 2024. gada 14. aprīlī ar Eirolīgas čempiones medaļu. Foto: EuroLeague Women

Četri tituli vienā sezonā: Kitija Laksa kļūst par Turcijas čempioni

Stambulas "Fenerbahce" basketbolistes (35-0, izslēgšanas spēlēs 7-0) trešdien, 17. aprīlī, izbraukumā Vidusjūras piekrastē uzvarēja "Mersin" ar 80:56. Kitijas Laksas pārstāvētā komanda Turcijas finālsērijā līdz trīs uzvarām svinēja panākumu ar 3-0.
"Liepāja/LSSS" galvenais treneris Rūdolfs Rozītis. Foto: Ģirts Gertsons
3

Deviņas liepājnieces iemet un sagādā trenerim dāvanu vārda dienā

Liepājas basketbolistes trešdien, 17. aprīlī, savā laukumā uzvarēja Daugavpils Universitāti ar 82:60, nacionālā čempionāta bronzas sērijā līdz divām uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0. Enija Ķīvīte uzvarētāju labā guva 18 punktus. Daugavpilietei Annai Liepiņai 23 punkti un 18 atlēkušās bumbas.