Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Arī tu, Francija. FFBB pirms Eiropas čempionāta naturalizē ASV saspēles vadītāju

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Arī tu, Francija. FFBB pirms Eiropas čempionāta naturalizē ASV saspēles vadītāju
Bria Hārtlija. Foto: FIBA

Francijas basketbola federācija (FFBB) panākusi vienošanos ar FIBA, ka naturalizētā amerikāņu saspēles vadītāja Bria Hārtlija (Hartley) varēs pārstāvēt nacionālo sieviešu valstsvienību, ceturtdien, 11. oktobrī, informēja federācijas preses dienests. Hārtlija iepriekš pārstāvēja ASV U18, U19, studentu un 3x3 izlases.

Francijas sieviešu valstsvienībā jau agrāk ir spēlējušas citās valstīs dzimušas spēlētājas. Piemēram, pazīstamā centra spēlētāja Izabella Jakubū (Isabelle Yacoubou) piedzima Beninā. Vienkāršā un sirsnīgā basketboliste pārstāvēja dzimteni 2003. un 2005. gada pasaules jaunatnes čempionātos vieglatlētikā, tomēr lielākos panākumus guva “Les Bleues” sastāvā.

Emilī Gomī piedzima Senegālā – valstī, no kuras nākusi arī Spānijas centra spēlētāja Astu Ndūra (tika adoptēta 14 gadu vecumā un pārcēlās uz Kanāriju salām). Talantu atrašana Rietumāfrikas un Karību valstīs ir lielvalstīs ierasta prakse. Vēl viens piemērs. Spēka uzbrucēja Sančo Litla piedzima Senvisentā un Grenadīnās, bet spāņu pilsonību ieguva 27 gadu vecumā.

Citādi ir ar Hārtliju – “UConn” saspēles vadītāju, kura no 2010. līdz 2013. gadam spēlēja ASV jaunatnes izlasēs . Viņa kļuva par U18 Ameriku čempionāta uzvarētāju (2010), Pasaules U19 kausa ieguvēju (2011), pasaules čempioni 3x3 basketbolā (2012) un Universiādes čempioni (2013). Hārtlija 2014. gadā piedalījās valstsvienības treniņnometnē un bija kandidātu lokā startam Rio .

Hārtlija aizvadīja četras spožas sezonas ASV slavenākajā studentu komandā, kopā ar Brienu Stjuarti, Moraiju Džefersoni un Morganu Taku kļūstot par divkārtēju NCAA čempioni (2013, 2014). Viņas rēķinā ir vairākas vasaras WNBA (Washington Mystics 2014-2016, New York Liberty 2017- ) un trīs labas sezonas Eiropā (2017. gada sezonu Hārtlija izlaida, jo devās dekrēta atvaļinājumā).

Pirmās ziņas par Hārtlijas iespējamo naturalizāciju parādījās 2018. gada jūnijā, kad viņa parakstīja līgumu ar Stambulas “Fenerbahce” – klubu, kura stūrmanes groži tika uzticēti Francijas valstsvienības galvenajai trenerei Valerī Garnjē. Galvenais arguments – spēlētājas mātei Simonai ir Francijas izcelsme.

Francija piedzīvoja izgāšanos Pasaules kausa izcīņā, pēc ceturtdaļfināla neveiksmes pret Beļģiju finišējot tikai piektajā vietā. FFBB prezidents Žans Pjērs Sjutā to nosauca par vienu no trīs lielākajiem vilšanās brīžiem karjerā . Pārējie divi – Francijas vīriešu valstsvienības zaudējums Sidnejas spēļu ceturtdaļfinālā (2000) un sieviešu neveiksme “EuroBasket Women 2013” finālā.

Desmit dienas vēlāk kļuva zināms, ka Hārtlija nokārtojusi naturalizācijas dokumentus, bet FFBB panākusi vienošanos ar FIBA par spēlētājas startu “EuroBasket Women 2019” kvalifikācijas spēlēs. Gaidāms, ka Hārtlijas debija Francijas kreklā notiks 21. novembra cīņā Šarlvilā pret Slovēniju.

Situāciju vēl ironiskāku padara tas, ka Francija – 100% pamatoti – lepojas ar lielāko sieviešu pārstāvniecību komandu sporta veidos. Pēc FFBB datiem, valstī ir vairāk nekā 250 tūkstoši reģistrētu basketbolistu-sieviešu.

Izmantotie resursi:
https://www.usab.com/basketball/pla...
https://www.bebasket.fr/championnat...
Bria Hartley sélectionnable | FFBB

     [+] [-]

, 2018-10-12 10:25, pirms 5 gadiem
Ja ir runa par augstiem mērķiem sportā, tad visi līdzekļi labi. Francijas sieviešu valstvienība ir gana iespaidīga arī tāpat, tomēr tiek piesaistīta Hārtlija! Redzēs, ko tas viņām dos. Gribas gan ticēt, ka Latvijas meitenes bez jebkādām naturalizētām spēlētājām arī var sasniegt visaugstākos mērķus. Priekšnoteikumi tam ir, jāmāk tikai tos realizēt dzīvē.