Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Pedija atkārto Merionas Džonsas veikumu

Pedija atkārto Merionas Džonsas veikumu
Šeja Pedija pārbaudes spēlē pret "Minnesota Lynx". Foto: WNBA

Šeja Pedija kļuvusi par otro draftēto spēlētāju WNBA vēsturē, kura pasaules spēcīgākajā līgā debitējusi vairāk nekā septiņus gadus pēc sava vārda nosaukšanas drafta ceremonijā.

Saspēles vadītāja pirmo spēli WNBA aizvadīja 30 gadu, septiņu mēnešu un 12 dienu vecumā, kļūstot par vienu no vecākajām līgas debitantēm. Pedijas debija notika 2019. gada 9. jūnijā – viņa izgāja laukumā uz 80 sekundēm, bet “Washington Mystics” mājās pieveica “Dallas Wings”.

WNBA statistiķis Kevins Brauns pamanīja, ka Pedija pievienojusies ekskluzīvai kompānijai – aizsardze ir tikai otrā draftētā spēlētāja, kura pirmo reizi laukumā izgājusi vairāk nekā septiņus gadus pēc drafta. Pirmā bija...slavenā amerikāņu vieglatlēte un basketboliste Meriona Džonsa (Marion Jones).

ASV un Belizas pavalstniece jau 15 gadu vecumā bija Kalifornijas labākā jaunā vieglatlēte un basketboliste. Džonsa 1992. gadā noraidīja piedāvājumu kļūt par ASV izlases rezervisti 4x100 metru stafetē, bet 1993. gadā pievienojās “North Carolina” universitātei (UNC), lai nākamās četras sezonas spēlētu basketbolu.

Būdama “Tar Heels” saspēles vadītāja, Džonsa debijas sezonā vidēji guva 14,1 punktu, izdarīja 3,0 rezultatīvas piespēles un pārķēra 3,2 bumbas. “North Carolina” basketbolistes 1994. gadā uzvarēja NCAA čempionātā, paveicot to vienu sezonu pirms “UConn” pirmā triumfa.

Džonsa izlaida 1996. gada sezonu, lai koncentrētos vieglatlētikai, taču piedalīšanās Atlantas spēlēs viņai gāja secen savainojuma dēļ. Pēc “North Carolina” absolvēšanas 1997. gadā viņa pilnībā pievērsās skrejceļam un 2000. gadā izcīnīja trīs zelta medaļas Sidnejas spēlēs.

Viņa dominēja un kļuva par miljonāri, taču Džonsai bija slikti padomdevēji. Treneris Trevors Grehems (Trevor Graham) dažus mēnešus pirms Sidnejas iedrošināja viņai izmantot steroīdus – aizliegto vielu tetrahidrogestrinonu (THG), zināmu ar apzīmējumu “skaidrais” (The Clear).

Steroīdus lietoja arī Džonsas pirmais vīrs, lodes grūdējs Sīdžejs Hanters (C.J. Hunter) un viņas pirmā bērna tēvs, sprinteris Tims Mongomerijs (Tim Montgomery). Kad Džonsa tika pieķerta, viņai tika atņemtas visas pēc 2000. gada 1. septembra izcīnītās medaļas.

Džonsa 2008. gadā sešus mēnešus pavadīja cietumā Dalasas pievārtē, bet pēc atbrīvošanas...atkal sāka lūkoties basketbola virzienā. Vieglatlētikas karjeras ziedu laikos – 2003. gadā – viņu WNBA drafta trešajā kārtā izvēlējās “Phoenix Mercury”. Basketbols kļuva par labošanās iespēju.

Džonsa WNBA debitēja 2010. gada 15. maijā, būdama 34 gadus, septiņus mēnešus un trīs dienas veca. Nepilnā pusotrā sezonā “Tulsa Shock” rindās viņa 47 spēlēs vidēji guva 2,6 punktus un izcīnīja 1,3 atlēkušās bumbas.

Pedija un Džonsa nav vienīgās basketbolistes, kuras debitējušas vairāk nekā septiņus gadus pēc drafta. Līdzīgs veikums 2017. gadā bija pa spēkam Ivonnai Tērnerei. “Nebraska” absolvente netika izvēlēta 2010. gada WNBA draftā, taču sagaidīja savu iespēju 29 gadu un septiņu mēnešu vecumā.

Izmantotie resursi:
pilight's
https://www.dailytelegraph.com.au/z...


, 2019-06-12 22:14, pirms 5 gadiem
autor, ludzu vairs nerakstiet par so Pediju, vina tak nav musu latviete un ari nav Latvijas izlase...
, 2019-06-12 22:27, pirms 5 gadiem
Weber rakstīja: autor, ludzu vairs nerakstiet par so Pediju, vina tak nav musu latviete un ari nav Latvijas izlase...
Tad jau nevajadzētu rakstīt par lielāko daļu pasaules sportistu, jo viņi nav ne latvieši, ne Latvijas izlasē. Pedija vēl atgriezīsies Latvijā.
, 2019-06-13 00:34, pirms 5 gadiem
Weber rakstīja: autor, ludzu vairs nerakstiet par so Pediju, vina tak nav musu latviete un ari nav Latvijas izlase...
Vairs lūdzu neraksti savus komentārus
, 2019-06-13 11:30, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Pedija vēl atgriezīsies Latvijā.
Nav zvanīts.
, 2019-06-13 13:25, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Tad jau nevajadzētu rakstīt par lielāko daļu pasaules sportistu, jo viņi nav ne latvieši, ne Latvijas izlasē. Pedija vēl atgriezīsies Latvijā.
Jā, bet cik bieži raksta par laba līmeņa sportistiem, kuriem nav nekādu mega sasniegumu? Labi, šis ir rekords, bet ja tiks drukāts par katru Pedijas maču, tas būs maķenīt amizanti - nav viņa sieviešu basketa superzvaigzne. + tagad, kad viņa "močī" wnba, nepazūd interesantais jautājums - ko viņa būtu darījusi, ja dabūtu pilsonību - uzmestu wnba vai uzmestu Latviju.
, 2019-06-13 16:51, pirms 5 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Jā, bet cik bieži raksta par laba līmeņa sportistiem, kuriem nav nekādu mega sasniegumu? Labi, šis ir rekords, bet ja tiks drukāts par katru Pedijas maču, tas būs maķenīt amizanti - nav viņa sieviešu basketa superzvaigzne. + tagad, kad viņa "močī" wnba, nepazūd interesantais jautājums - ko viņa būtu darījusi, ja dabūtu pilsonību - uzmestu wnba vai uzmestu Latviju.
To mēs neuzzināsim, bet Pedija gribēja spēlēt Latvijas izlasē, tas ir fakts.
, 2019-06-13 20:56, pirms 5 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Jā, bet cik bieži raksta par laba līmeņa sportistiem, kuriem nav nekādu mega sasniegumu? Labi, šis ir rekords, bet ja tiks drukāts par katru Pedijas maču, tas būs maķenīt amizanti - nav viņa sieviešu basketa superzvaigzne. + tagad, kad viņa "močī" wnba, nepazūd interesantais jautājums - ko viņa būtu darījusi, ja dabūtu pilsonību - uzmestu wnba vai uzmestu Latviju.
WNBA ir tāds interesants pasākums. It ka labi kotējas, ir sportistes, kas tur grib uzspēlēt kaut vai reizi, citas spēlē regulāri, taču atcerēsimies, ka tā ir tikai vasaras līga, kas jau augusta beigās - septembrī finišē. Tad arī sākas Eiropas klubu sezona, kas grozi ka gribi sieviešu basī ir daudz prestižāks pasākums par WNBA. Turklāt WNBA sezona sakrīt arī ar Eiropas čempionātiem un arī ar Olimpiskām spēlēm garajos gados. Klubu vadība tāpēc neiebilst, ka daļa no spēlētājām uzspēlē izlasē pēc tam jūlija beigās augustā uz izšķirošām spēlēm pievienojas WNBA. 2017. gadā, piemēram, tā izdarīja Zandalasīni. Tas normāli. Domāju, arī Pedija, ja spēlētu Latvijas izlasē, pēc čempionāta pievienotos Mystics komandai. Tā ir parasta prakse. Patiesībā jau WNBA ir tikai tāds sapnītis, nevis lielais sapnis, karjeras augstākais punkts. Trīs mēnešus gadā spēlējot vasaras līga jau baigo algu nenopelnīsi.
Matīss Rožlapa 2024. gada 3. martā. Foto: Michael Soller

Matīss Rožlapa trenēs divkārtējo Vācijas čempioni "Saarlouis Royals"

Matīss Rožlapa 2024.-2025. gada sezonā trenēs Vācijas klubu "Saarlouis Royals", treneris otrdien, 23. aprīlī, telefonsarunā ar Sportacentrs.com apstiprināja vācu medijos izskanējušo informāciju.
Kate Vilka 2024. gada 19. aprīlī. Foto: Charnay Basket

Kate Vilka pēdējā spēlē nomedī antilopes, Francijas pusfināls bez latvietēm

Kate Vilka un "Charnay Basket" otrdien, 23. aprīlī, izbraukumā svinēja lielu uzvaru pār "Lattes Montpellier" – 75:64, taču ceturtdaļfināla spēļu summā zaudēja sāncensēm ar 137:141 un neiekļuva Francijas pusfinālā.
Anete Šteinberga treniņā. Foto: Bourges Basket

Anete Šteinberga un "Bourges" atspēlē 24 no 25 punktiem, taču zaudē "Tarbes"

Anete Šteinberga un "Bourges" basketbolistes pirmdien, 22. aprīlī, izstājās no cīņas par Francijas zeltu, ceturtdaļfinālā divu spēļu summā ar 167:170 atzīstot "Tarbes Gespe Bigorre" pārākumu. Sestdien "oranži-melnās" cīnīsies par Francijas kausu.