Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Latvija pakāpjas uz 13. vietu "Women`s EuroBasket" spēka rangā, Spānija otrā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvija pakāpjas uz 13. vietu "Women`s EuroBasket" spēka rangā, Spānija otrā
Elīna Dikeulaku pārbaudes spēlē pret Turciju. Foto: Renārs Koris

Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) trešdien, 12. jūnijā, publicēja "Women`s EuroBasket 2019" otro spēka rangu. Latvijas valstsvienība pakāpusies par divām vietām un ieņem 13. pozīciju.

Lielākā daļa valstsvienību aizvadījušas 2-5 pārbaudes spēles, dažas komandas nupat saņēmušas papildspēkus no WNBA. Autoru piezīme: spēka rangs ir pilnībā subjektīvs un neatspoguļo patieso komandu izvietojumu.

1) Francija (spēlēs B grupā Rīgā; pirms trīs nedēļām 1. vieta)
Francūzietes paliek turnīra favorītes pat vairāku pieredzējušu spēlētāju prombūtnē. Uzbrucēja Diandra Čačuanga un centra spēlētāja Helēna Siaka šonedēļ izsvītrotas no kandidātu saraksta, taču tas nekavēja Francijai izcīnīt divas pārliecinošas uzvaras pār Ukrainu.

Panākumus ieeļļoja Valerianes Ajaji karstā roka. Viņa rāda lielisku sniegumu, kamēr padsmitgadniece Iliāna Rupēra, pateicoties pāris labiem iznācieniem, var iekļūt Francijas divpadsmitniekā.

2) Spānija (Latvijas konkurente A grupā; 4. vieta)
Spānietes guvušas uzvaras lielākajā daļā pārbaudes spēļu un, lai gan vienā cīņā zaudēja Krievijai, būtu smieklīgi norakstīt titula īpašnieces. Skatāmies uz komandu kā līdz pusei pilnu glāzi, kura tikai sākusi pildīties!

Parādījušās jaunas zvaigznes, piemēram, Andrea Vilaro, turklāt spānietēm ir vairāk pieredzes nekā jebkurai citai komandai. Plus, Francija zaudē spēlētājas, varbūt Spānija tomēr var aizstāvēt titulu? Treneris Mondelo atkal bijis nesaudzīgs, atskaitot 2017. gada čempioni Mariju Kondi.

3) Krievija (spēlēs D grupā; 10. vieta)
Vai norakstījām Krieviju pārāk ātri? Viņas veica lielāko kāpumu, jo pārbaudes spēlēs parādīja iespaidīgu sniegumu, ieskaitot uzvaru pār čempioni Spāniju. Marija Vadejeva izskatās neapturama un pazīstamajā pārī ar Raisu Musinu var tiekties pjedestāla virzienā. Pat naturalizētās un joprojām savainotās Džamiras Folkneres izstāšanās vēl nav viņām nodarījusi kaitējumu.

4) Beļģija (spēlēs D grupā; 2. vieta)
Beļģija piedzīvojusi nelielu kritumu, jo pārbaudes spēļu rezultāti vērtējami kā pieticīgi. Viņas divreiz zaudēja Japānā, piedzīvoja neveiksmes pret Itāliju un Spāniju. Nevaram viņas nosūtīt zemāk, jo Beļģija vēl nav pilnā sastāvā.

Emma Mēsemana un Kima Mestdaga Eiropā atgriezās 7. jūnijā, tādēļ precīzāku vērtējumu varēs sniegt pēc dažām dienām, kad viņas būs pilnībā gatavas. Uzbrucēja Jana Ramana pēdējā laikā met ar augstu precizitāti – tas noteikti ir pluss, par spīti zaudējumiem.

5) Zviedrija (spēlēs B grupā Rīgā; 3. vieta)
Zviedrija ir noslīdējusi no starta augstumiem, jo zaudējusi vairāk spēļu nekā uzvarējusi, turklāt savainojumi skāruši pieredzējušo Annu Bartoldu un dinamisko Natalī Fontēnu. Abas nespēlēs finālturnīrā un tas ietekmēs zviedru sastāva dziļumu.

No plusiem jāmin WNBA draftētās Rīganas Magariti debija, savukārt tāda rezerviste kā Abigala Glomaziča rūpējas par konkurences pieaugumu. Zaudējumiem pret Krieviju (divreiz) un Slovēniju sekoja uzvara pār Lielbritāniju.

6) Itālija (spēlēs C grupā; 7. vieta)
Itāliešu sirdis sarāvās, kad Čečilja Zandalasini guva savainojumu. Viņai visam jābūt kārtībā, kamēr veterāne, centra spēlētāja Katrina Ress finālturnīrā nestartēs. Par spīti minēto spēlētāju prombūtnei, Itālija sakāva Beļģiju un Ukrainu, tiesa, arī minimāli zaudēja Ukrainai un dzīvīgajai Krievijai.

Divas pozitīvas ziņas ir Elizas Pennas un Sabrinas Činili labais sniegums, savukārt Džio Sotana, kā vienmēr, rāda paraugu. Viņas izskatās labi un vēl nav laidušas darbā savu lielāko ieroci!

7) Slovēnija (spēlēs C grupā; 8. vieta)
Viss notiek pēc plāna. Nika Bariča, Teja Oblaka, (naturalizētā) Šante Evansa un Eva Ļiseca līdz šim parūpējušās par kārtīgu pienesumu. Jā, viņas negaidīti zaudēja kaimiņienei Horvātijai, taču trenera Grgiča rēķinā ir uzvaras pār finālturnīra dalībniecēm Zviedriju, Lielbritāniju un Čehiju.

8) Serbija (spēlēs D grupā; 9. vieta)
Turnīra līdzrīkotājas sagaidīja atpakaļ Jeļenu Brūksu (Milovanoviču) no dekrēta atvaļinājuma. Šopronas uzbrucēja nekavējoties sameta daudz punktu pret Slovākiju. Grūti novērtēt, kur pašlaik atrodas Serbija, jo slovākietes nav stiprākās pretinieces. Tiesa, 2-0 ir pozitīvs starts.

Turpinājumā gaida nopietnākas pārbaudes. Izskatās, ka trenere Maļkoviča var uzņemties iniciatīvu un parādīt, ka uzticamā kodola spēlētājas nav pasargātas no atskaitīšanas. Sastāvā notiks izmaiņas.

9) Turcija (spēlēs C grupā; 11. vieta)
Turcija uzvarējusi vairāk spēļu nekā zaudējusi. Virziens ir pozitīvs, taču jautājumi paliek. Stouksa vai Hollingsvorta – jautājums paliek atklāt, jo pirmā pagaidām nav spīdējusi. Viņām bijušas dažas uzvaras, taču garās spēlētājas negūst daudz punktu. Turcietes sāka gatavoties vēlāk nekā citi, tāpēc jāskatās, kas notiks nākamajās nedēļās.

10) Ukraina (Latvijas konkurente A grupā; 5. vieta)
Dažas lietas ir neizbēgamas, piemēram, saullēkti, saulrieti un Aļina Jagupova. Katru reizi laukumā viņa parāda apbrīnojamu sniegumu uzbrukumā, taču pat viņas žilbinošās prasmes neļauj noturēt Ukrainas kuģi virs ūdens. Kur ir aizsardzība? Viņas ielaiž pārāk daudz punktu. Divreiz zaudēja Francijai un piekāpās arī Itālijai pēc panākuma pirmajā spēlē.

11) Baltkrievija (spēlēs D grupā; 6. vieta)
Joprojām bez uzvarām oficiālās pārbaudes spēlēs un svīstot sviedros, minot, vai komandai pievienosies Jeļena Ļevčanka (oficiālais prombūtnes iemesls – atgūšanās pēc savainojuma). Pagaidām ar komandu nav arī WNBA spēlētāja Aleksa Bentlija. Ja Baltkrievija pulcēs labāko sastāvu, “Nāves grupa” izskatīsies vēl izaicinošāka. Lielais zaudējums Turcijai nebija laba zīme.

12) Čehija (spēlēs B grupā Rīgā; 13. vieta)
Čehija divas reizes pieveica Portugāli, minimāli zaudēja Slovēnijai un Horvātijai. Tiesa, viņas bija bez trīs labākajām spēlētājām – Katerinas Elhotovas, Alenas Hanušovas un Kias Vonas. Pirmās divas turpina atgūties no savainojumiem, bet satraucošākā ziņa ir, ka Vona vēl nav pievienojusies komandai. Čehu pozīcijas starpfinišā nav sliktas.

13) Latvija (kāpums no 15. vietas)
Finālturnīra līdzrīkotājām pēc zaudējumiem sastāvā trūkst kvalitātes un pieredzes. Viņām, kā cerēts, neizdevās tikt pie Šejas Pedijas – spēlētājas, kura varētu daļēji kompensēt Kitijas Laksas, Anetes Šteinbergas un Guntas Baško iztrūkumu. Pēdējā nesen beidza karjeru īpašā atvadu spēlē – cepuri nost Guntai par brīnišķīgu ieguldījumu sieviešu basketbolā.

Sastāva plānumu izgaismo fakts, ka viņiem var nākties izmantot 16 gadus veco, uzlēcošo saspēles vadītāju Elizabeti Bulāni. Līdzrīkotāju bilance ir 1-3 (lai gan neredzējām, kas notika slēgtajā pārbaudes spēlē pret Baltkrieviju).

Viņām bijušas divas sīvas pretinieces Krievijas un Spānijas izskatā, tāpēc pārbaudes spēlēs izvēlētais ceļš neizskatās viegls. Latvietēm arī bija patīkama uzvara pār Ungāriju. Par spīti visam, viņām bija nedaudz jāpakāpjas rangā!

14) Ungārija (spēlēs C grupā; 14. vieta)
Ungārijai vēl jātiek pie pirmās uzvaras, pēc sarūgtinošajām neveiksmēm pret Latviju un Turciju. Jaunās meistares Agnese Studera un Viraga Kiss bijušas pakļautas savainojumiem un slimībām, kamēr naturalizētajai Ivonnai Tērnerei debija vēl priekšā. Vairāk zināsim pēc pārbaudes turnīra Prāgā.

15) Lielbritānija (Latvijas konkurente A grupā; 12. vieta)
Pēc pirmās vietas kvalifikācijas grupā Lielbritānijai viss nav gājis pēc plāna – lai atgūtu pārliecību, jātiek pie pirmās uzvaras. Viņas zaudēja Slovēnijai un Zviedrijai. Rezervistu Šeridenas Grīnas un Dženisas Monakanas progress signalizē par jaunas paaudzes ienākšanu. Viņām patiesi vajadzīga WNBA spēlētājas Temi Fagbenles ierašanās, lai gatavošanās beigās iegūtu pārliecību.

16) Melnkalne (spēlēs B grupā Rīgā; 16. vieta)
Parasti uzvara turnīrā būtu svinību iemesls, taču fakts, ka Melnkalne uzvarēja Mazo valstu čempionātā, nozīmē, ka viņām vēl tikai jātiekas ar augsta līmeņa pretinieku. Glorija Džonsone vēl nav ieradusies, ir savainotas spēlētājas. Jāredz, kā viņām klāsies pret spēcīgākām komandām.

Eiropas čempionāts 2019

Latvija A grupā spēlēs pret Lielbritāniju (27. jūnijā plkst. 18:30), Ukrainu (28. jūnijā plkst. 18:30) un Spāniju (30. jūnijā plkst. 18:30). Grupas uzvarētājas automātiski kvalificēsies ceturtdaļfinālam. Otrās un trešās vietas ieguvējas astotdaļfinālā 1. jūlijā Rīgā spēlēs pret B grupas (Francija, Zviedrija, Čehija, Melnkalne) otrās un trešās vietas īpašniecēm. Biļetes uz visām spēlēm

Eiropas čempionāta ceturtdaļfināli, pusfināli un spēles par vietām notiks 5.-7. jūlijā "Stark" arēnā Belgradā. Sešas labākās komandas iegūs ceļazīmes uz Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru, kas notiks 2020. gada februārī.

Latvijas sieviešu valstsvienība Eiropas finālturnīrā startēs devīto reizi, tai skaitā astoto reizi pēc kārtas (1999, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019). Labākie sasniegumi – ceturtā vieta 2007. gadā, kā arī divreiz izcīnīta sestā vieta (2005, 2017).

Latvijas pārbaudes spēles

DienaPilsētaSpēle
25.05RīgaLatvija – Krievija (aiz slēgtām durvīm)
01.06BurgosaLatvija – Spānija
02.06BurgosaLatvija – Ungārija/Turcija
06.06RīgaLatvija – Baltkrievija (aiz slēgtām durvīm)
07.06Rīgas arēnaLatvija – Turcija
13.06PrāgaLatvija – Čehija
14.06PrāgaLatvija – Ungārija
15.06PrāgaLatvija – Bosnija
20.06OSCLatvija – Ķīna
22.06Rīgas arēnaLatvija – Slovēnija

Izmantotie resursi:
Power Rankings: Spain and Russia land on the...