Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Mājenieks: "Ārzemnieces palīdz progresēt jaunajām latviešu spēlētājām"

Mājenieks: "Ārzemnieces palīdz progresēt jaunajām latviešu spēlētājām"
Kaspars Mājenieks un Liepājas basketbolistes. Foto: Ģirts Gertsons

Baltijas sieviešu čempionāta Starptautiskajā grupā jau otro reizi sezonā Mēneša spēlētājas titulu nopelnījusi liepājniece Marina Ivaščanka, kas februārī savai komandai palīdzēja uzvarēt piecās spēlēs no sešām, vidēji katrā laukumā pavadot gandrīz 28 minūtes, gūstot 21,3 punktus, izcīnot 12,2 atlēkušās bumbas, izdarot 3,2 rezultatīvas piespēles un nopelnot efektivitātes koeficientu 29. Marinas nozīme komandā, Liepājas sieviešu komandas šās sezonas gaitas un tuvākie mērķi – uz portāla basket.lv jautājumiem atbildēja SBK “Liepāja/LSSS” galvenais treneris Kaspars Mājenieks.

“Gribu palīdzēt komandai cīnīties par vietu uz Latvijas čempionāta goda pjedestāla un cenšos dalīties ar meitenēm pieredzē,” tā Marina Ivaščanka sezonas sākumā pati raksturoja savu lomu Liepājas komandā. Treneris piekrīt?

Marina pēdējā laikā nebija spēlējusi postā un gribēja uzlabot savas prasmes. Savukārt mūsu komandai bija vajadzīga šāda stila basketboliste gan spēlēs, cīnoties ar pretiniecēm, gan treniņos, palīdzot progresēt mūsu jaunajām spēlētājām. Garās spēlētājas var mācīties no Marinas, “mazās” iegūst pieredzi, kā darboties gan kopā ar centru, gan pret centru, lai spēles laikā nebūtu nepatīkamu pārsteigumu. Manuprāt, abas puses ir ieguvējas.

Laba statistika bijusi arī citām viesspēlētājām. Pareiza izvēle?

Esam īstajā laikā tikuši pie īstajām spēlētājām – tādām, kuras attiecīgajā brīdī var dot vislielāko pienesumu. Kanādiete Kristīne Lalonda labi organizēja spēli un viņas vērtība nebija izsakāma tikai ar statistikas skaitļiem. Lalondu nomainījusī Megana Rozenboma ir cita stila spēlētāja – hiperaktīva combo aizsardze, kura padara agresīvāku visu komandas spēli. Bet ieguldījums spēlēs nav pats galvenais iemesls, kāpēc iesaistām ārzemnieces. Svarīgi, ka līdzās pieredzējušām spēlētājām progresē mūsu jaunās. Sezona nav bijusi gluda, sastāvs pamainījās, bet vieta tukša nepalika – citas izmantoja situāciju un ieņēma aizgājušo vietu.

Statistika daiļrunīga: pirmajā posmā 10 spēlēs izcīnījāt piecas uzvaras, otrajā posmā 16 spēlēs – 13 panākumi…

Par uzvarām vienmēr prieks, tomēr tās nav galvenais mērķis. Gribam palīdzēt spēlētājām augt kā basketbolistēm, kā personībām. Lai viņas sakārtotu veselību un būtu labi sagatavotas modernā basketbola prasībām. Process ir sarežģīts, bet redzu progresu, tātad darbs nav bijis velts. Kaifs strādāt.

Kāds rezultāts sezonas izskaņā šo sajūtu pastiprinās?

Latvijas čempionāta ceturtdaļfinālā būs jāspēlē ar Daugavpils komandu un tuvākais mērķis ir pamatturnīra pēdējās spēlēs apsteigt konkurentes, nodrošinot sava laukuma priekšrocības. Pēc tam cīnīsimies par medaļām. Gribas arī lielāku skaidrību par nākamo sezonu – zināt, kas jāizdara, lai varētu spēlēt Baltijas čempionāta elites grupā.

Gribat spēlēt ar labākajām?

Protams! Žēl, ka šosezon nebija iespēja izslēgšanas turnīrā pacīnīties, piemēram, ar Lietuvas vājākajām komandām – manuprāt, spēki bija diezgan līdzīgi. Svarīgi, lai būtu iespēja izcīnīt tiesības spēlēt elitē. Vismaz tā, kā šogad, kad pirmajā posmā komandām bija nopietns mērķis.

Nākamsezon komanda būs stiprāka?

Plānojam piesaistīt vēl kādu pieredzējušu basketbolisti, savukārt kāda jaunā varētu doties studēt uz ASV. Kluba stratēģija nemainīsies – nodrošināsim iespējas progresēt jaunajām basketbolistēm, kuras vēlas to darīt. Jaunās spēlētājas nesaņem materiālu atlīdzību, toties Liepājā ir ideāli apstākļi – dzīvošana, mācības un treniņa iespējas 10 minūšu gājiena attālumā. Pieejami nepieciešamie medicīnas un rehabilitācijas pakalpojumi, uz spēlēm tālākās vietās dodamies dienu iepriekš. Dzīve nav tikai basketbols un, piemēram, Kerena (Ansone) tikko uz spēli atskrēja no līdzdalības valsts mēroga matemātikas olimpiādē. Treniņos iesaistām ari meitenes, kuras vecuma cenza dēļ nevar spēlēt lielajā līgā.

Tālākā perspektīvā cerat konkurēt ar “TTT Rīga”?

Tik augstu neaizsniegsim, bet gribam būt Latvijas izlašu “sponsori”. Sagatavot spēlētājas, kuras var spēlēt gan jaunatnes izlasēs, gan pēc tam arī valstsvienībā.

Izmantotie resursi:
Mājenieks: “Ārzemnieces palīdz progresēt...


Anete Šteinberga 2024. gada 15. martā. Foto: Bourges Basket

Anetei Šteinbergai +10, "Bourges" skarbs zaudējums 1/4 fināla pirmajā spēlē

Ceturtdien, 18. aprīlī, sākās Francijas čempionāta izslēgšanas spēles basketbolā sievietēm. Anete Šteinberga un "Bourges" viesos piedzīvoja sakāvi pret "Tarbes Gespe Bigorre" ar 69:87. Ceturtdaļfinālā uzvarētājas noskaidro divu spēļu summā.
Grieta Taranda 2024. gada 18. aprīlī. Foto: Ritvars Stankevičs

RSU pirmajā finālspēlē 30 minūtes cienījami noturas pret TTT

TTT basketbolistes ceturtdien, 18. aprīlī, viesos uzvarēja Rīgas Stradiņa Universitāti ar 73:46, Latvijas finālsērijā līdz divām uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0. Ieva Pulvere uzvarētāju labā guva 20 punktus. Nākamā spēle 20. aprīlī Daugavas sporta namā.
TTT basketbolistes 2024. gada 29. martā. Foto: Matas Baranauskas
1

Augstāk izsētās TTT basketbolistes Latvijas finālu sāks RSU laukumā

Ceturtdien, 18. aprīlī, sāksies Latvijas Sieviešu basketbola līgas 33. sezonas fināls sērijā līdz divām uzvarām. Rīgas Stradiņa Universitāte plkst. 20:00 "Rimi" Olimpiskajā sporta centrā uzņems TTT basketbolistes. Tiešraidi skaties rakstā.