Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Ilze Jākobsone: "Man ir labākā istabas biedrene pasaulē"

Ilze Jākobsone: "Man ir labākā istabas biedrene pasaulē"
Ilze Jākobsone. Foto: Romāns Kokšarovs/Mikus Kļaviņš

Latvijas sieviešu valstsvienība otrdien, 10. novembrī, aizvadīja trešo un ceturto treniņu pirms "Women`s EuroBasket 2021" kvalifikācijas spēlēm pret Vāciju (12. novembrī plkst. 19:45, tiešraide LTV7) un Horvātiju (14. novembrī plkst. 19:45). Saspēles vadītāja Ilze Jākobsone pastāstīja par otro dienu "Eiropas lielākajā burbulī".

“Pirmdienas treniņš tika filmēts. Šorīt video redzējām, kā izskatās kombinācijas, kuras sākām skriet. Treneris pateica, pie kādām niansēm jāpiestrādā, kam jākoncentrējas. Izskatījām arī darbības aizsardzībā, lai spēlē visi būtu uz vienas lapas.

Treniņa sākumā bija reakcijas uzdevums, kurš brīžiem izraisīja skaļus smieklus. Sadalījāmies pāros. Pāriniekam jāattēlo manis teiktais. Ja pasaku “ceļi” – jāuzliek rokas uz ceļiem. Pasaku “galva” – jāpieskaras galvai. Ja saku “galva”, bet rādu uz ceļiem – jārāda uz galvu. Uzdevuma laikā varējām gan runāt, gan izmantot ķermeņa valodu.

Koncentrējamies savai spēlei. Ja izdarīsim savas lietas, pretiniecēm būs grūtāk pret mums spēlēt. Vakara treniņā nedaudz pieskārāmies Vācijas spēlei, taču prioritāte bija pašu sniegums. Pretinieču komandai pievērsīsimies spēles priekšvakarā.

Manuprāt, visas meitenes jūtas labi un ir gatavas palīdzēt. Šoruden gandrīz visur bijis saraustīts kalendārs, atsevišķas komandas pavadījušas laiku pašizolācijā. Iespējams, vajadzīgs ieiet spēļu ritmā, lai atgūtu pārliecību par saviem spēkiem. Attieksme pret darbu ir ļoti nopietna.

Spēlējot izlasē, savs privātais numuriņš viesnīcā ir pirmo reizi. Varbūt bijis kāds izņēmums klubā, taču standarta variants ir divas spēlētājas vienā numuriņā. Jaunatnē diezgan bieži bijām pat četratā. Tas bija kā ballītē – neviens neiebilda pret foršu laika pavadīšanu.

Ir citādāk nekā parasti, taču... Esmu pieradusi dzīvot vienatnē. Visi ir pieauguši cilvēki ar saviem paradumiem. Katram ir savs gulēt iešanas laiks, tāpēc dzīvošana vienatnē ir pluss. Ja vēlies, vari aiziet un parunāt ar komandas biedrēm.

Man ir labākā istabas biedrene pasaulē – Kate. Izlasē vienmēr esam ļoti forši pavadījušas laiku. Pietrūkst smiekli un savstarpējie joki, taču ik pa brīdim parunājam un viss ir kārtībā! Garlaicībai nav laika – divi treniņi dienā, jāatkārto sadarbības. Ir...citādāk!

Ģērbtuvē ir tumba, taču šobrīd nav laika klausīties mūziku. Aizbraucam, pārģērbjamies, iesildāmies un uzreiz sākam treniņu. Ģērbtuvē lieki neuzkavējamies – neriskējam ilgi uzturēties vienā telpā, tāpēc ar mūzikas atskaņošanu neaizraujamies.

Treneris vienmēr saka – nav jādomā par slikto vai atšķirīgo un to, kā mums nav. Dažas izlases nespēlē – kādai ir problēmas valstī, kādā izplatījies vīruss. Jāpriecājas, ka varam būt šeit un spēlēt. Visam var pielāgoties – nav tāds “nevaru”. Galvenais, uz visu skatīties pozitīvi, dzīvot mirklī un būt pateicīgiem par to, kas mums dots.

Sazvanījos ar “Andy” (Andrijana Cvitkoviča) dienu pirms Horvātijas lidojuma. Sapratām, ka klātienē nevarēsim parunāt un pavadīt laiku kopā, jo situācija uzliek ierobežojumus. Kad horvātietes atbrauca, aši pārmijām dažus vārdus un apmainījāmies dāvanām. Pārējo izrunājām “FaceTime”.

Spēlē pret Vāciju gaidāms interesants un skatītājiem tīkams basketbolu. Pretiniekus nešķirojam – uz visām spēlēm ejam ar domu uzvarēt. Visas meitenes apzinās, kas mums jāizdara. Treneri ļoti daudz strādā mūsu labā, lai parādītu visu informāciju un sagatavotu dažādām situācijām. Būsim ātras, agresīvas un spēlēsim komandas basketbolu. Tikai tā varam uzvarēt – tāda ir Latvijas komanda!

Vācietes arī būs ātras, agresīvas un laukumā cīnīsies par katru metru. Satiksies divas komandas, kuras iet pēc uzvaras – noskaidrosim, kurš ir labākais.

“Burbulī” līdzi paņēmu dažas uzkodas. Ir savi pirmsspēles rituāli, kurus nemainu. Līdzi “spīkers” (skaļrunis) – bez mūzikas nevaru dzīvot. Manā skaņu celiņā pārsvarā skan hiphops. “Drake”, “Pop smoke”, “Travis Scott”, “DaBaby”, “Sada Baby”. Grāmata pagaidām nomainīta pret kombinācijām.

Dzirdēju, ka cilvēki Spānijā – pašizolācijas laikā, kad bija aizliegts pamest mājas – pieteicās suņu vešanai pastaigās. Mums arī ir viens četrkājainais draugs – Mikijs. Elīna ved viņu pastaigāties pagalmā. Gaitenī paspēlējamies ar Mikiju – pamētājam bumbiņu, izklaidējam mazo sirsniņu, lai viņš arī izskrienas.

Aicinu visus skatīties spēles. Turiet īkšķus un domās esat ar mums, lai būtu daudz spēka. Ja nevarat just līdzi klātienē, dariet to pie televizoru ekrāniem.”

FIBA “burbuļi” 2020. gada 8.-15. novembrī

GrupaPilsētaKomandas
AHērakleja (Grieķija)Bulgārija/Grieķija/Islande/Slovēnija
BHēraklejaIzraēla/Melnkalne/Zviedrija
CSarajeva (Bosnija)Bosnija/Igaunija/Krievija/Šveice
DRīga (Latvija)Čehija/Dānija/Itālija/Rumānija
EStambula (Turcija)Albānija/Lietuva/Serbija/Turcija
FStambula (Turcija)Baltkrievija/Lielbritānija/Polija
GUdivelaša (Portugāle)Beļģija/Somija/Portugāle/Ukraina
HAmsterdama (Nīderlande)Ungārija/Nīderlande/Slovākija
IRīga (Latvija)Horvātija/Vācija/Latvija/Ziemeļmaķedonija

Piezīme. Spēles ar Albānijas un Baltkrievijas līdzdalību atceltas, jo abās komandās pirms izbraukšanas uz Stambulu reģistrēts vīrusa uzliesmojums.


Anete Šteinberga treniņā. Foto: Bourges Basket

Anete Šteinberga un "Bourges" atspēlē 24 no 25 punktiem, taču zaudē "Tarbes"

Anete Šteinberga un "Bourges" basketbolistes pirmdien, 22. aprīlī, izstājās no cīņas par Francijas zeltu, ceturtdaļfinālā divu spēļu summā ar 167:170 atzīstot "Tarbes Gespe Bigorre" pārākumu. Sestdien "oranži-melnās" cīnīsies par Francijas kausu.
Paula Strautmane un "Kangoeroes Basket Mechelen" 2024. gada 9. martā. Foto: Kangoeroes

Paula Strautmane pēc 30 uzvaru sērijas kļūst par Beļģijas čempioni

Paula Strautmane un "Kangoeroes Basket Mechelen" basketbolistes svētdien, 21. aprīlī, savā laukumā uzvarēja septiņkārtējo Beļģijas čempioni "Royal Castors Braine" ar 70:67. Finālsērijā līdz divām uzvarām "ķenguri" bija pārāki ar 2-0 un trešo gadu pēc kārtas uzvarēja nacionālajā čempionātā.
Kate Vilka 2024. gada 19. aprīlī. Foto: Charnay Basket

Katei Vilkai 17 punkti "play-off" spēlē, Mājenieka juniorēm Igaunijas sudrabs

Kate Vilka un "Charnay" piedzīvoja zaudējumu ceturtdaļfināla pirmajā spēlē Francijā, taču latviešu basketboliste izcēlās ar pieciem iemestiem tālmetieniem. Sestdien, 20. aprīlī, noslēdzās regulārā sezona Spānijas un Itālijas virslīgās. Kaspars Mājenieks pabeidza pirmo sezonu ar "Audentes" juniorēm.