Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Latvieši NCAA spēj visu: ASV izlases galvenais treneris izvēlas Laksu

Latvieši NCAA spēj visu: ASV izlases galvenais treneris izvēlas Laksu
Kitija Laksa ar treneriem Džīno Oriemmu (UConn) un Hosē Fernandesu (USF)
Foto: American Athletic Conference

Novembra otrā piektdiena, kas šogad iekrīt Lāčplēša dienā – 11. novembrī, ir NCAA studentu basketbola sezonas sākums.

Ziemeļamerika ir basketbola dzimtene un studentu basketbols ir tās sirds.

ASV ir ārkārtīgi grūti kļūt par profesionālu basketbola spēlētāju. Līdz NBA un WNBA nonāk tikai daži simti no daudziem miljoniem censoņu.

Piramīdas virsotnē ir slēgtas līgas, kur nevar nokļūt vienkārši labi spēlētāji. Ceļš ir atvērts tikai labākajiem no labākajiem. Labākajiem basketbolā, ne tik bieži – dzīvē.

Studentu basketbols ir desmitiem reižu pieejamāks. Ir desmitiem reižu vairāk cilvēku, kuriem spēlēšana NCAA pirmās divīzijas komandā ir basketbola karjeras virsotne. Un vienlaikus – tikai viena no dzīves virsotnēm.

ASV ir 27 pilsētas ar NBA komandām. Kanādā viena pilsēta. Studentu komandas ir visur. Sadalītas dažādos līmeņos un pakāpēs, tās spēlē dažādos turnīros. NCAA pirmā divīzija ar 351 vīriešu un 349 sieviešu komandām ir ledus kalna redzamākā daļa.

Spēlēt pirmajā divīzijā ir prestiži. Jo tavas basketbola prasmes ļauj apmaksāt tavas mācības četru gadu garumā 150-300 tūkstošu ASV dolāru vērtībā. Tev nodrošina dalītu istabu kopmītnē, apmaksā ēdināšanu, sporta inventāru un izbraukumus ar komandu.

Tev būs jāceļas sešos, lai dotos uz agro rīta treniņu. Diena būs jāpavada mācību klasēs un auditorijās, bet vakarā jābūt dienas galvenajā treniņā. Jāiemācās sadzīvot ar dažādiem cilvēkiem, kuri mācās ar tevi vienā augstskolā.

Jāpakļaujas treneru un komandas, nevis personīgajām vēlmēm. Jāspēlē sev neierastā pozīcijā, jo treneri domā, ka komandai tā būs labāk. Jāatsakās no dažām personīgajām brīvībām. Jāsaprot, ka Tev dažreiz neteiks, ko par Tevi patiesībā domā.

Tu satiksi dažus vissmagāk strādājošos cilvēkus dzīvē. Un tu satiksi dažus augstprātīgākos cilvēkus dzīvē. Tu mācīsies pie lieliskiem pasniedzējiem un iepazīsi gudrus trenerus...vai arī nokļūsi pie/starp cilvēkiem ar dažādiem aizspriedumiem un jau iepriekš gataviem spriedumiem.

Ārpus auditorijām un treniņu centriem Tev visapkārt būs Amerikas informācijas telpa ar nebeidzamu slavenību kultu, neierobežotu interneta un televīzijas patēriņu, kā arī vietējiem “viedokļu līderiem”. Tev vajadzēs laiku, lai atšķirtu, kas Tev patiešām ir vajadzīgs.

Studentu pilsētās ir plaša sabiedriskā dzīve, lielas un labiekārtotas bibliotēkas, plašas zaļās zonas. Tev nav jāzina visas jaunākās baumas vai jācenšas izskatīt fotogrāfiju lentes sociālajos tīklos.

Svaigs gaiss un laba deva garlaicības var izrādīties veselīgāka Tavai dzīvei un karjerai. Neatkarīgi, vai Tu izvēlēsies basketbolu, vai sekosi kādai citai, iespējams, daudz nozīmīgākai lietai.

Ja Tu būsi labs tajā, ko dari, Tava skola Tevi atcerēsies un Tu vienmēr būsi daļa no tās. Vai arī ātri aizmirsīs. Arī slikta pieredze tālāk var kļūt par labu pieredzi. Nebūs viegli. Neviens, nekad neteica, ka būs viegli. Taču, ja jāizvēlas starp mēģināšanu un nemēģināšanu, biežāk izvēlies pirmo.

Kļūdīties ir veselīgi. Tikpat vajadzīgi kā domāt un elpot. Kļūdīšanās ir pilnvērtīgas dzīves priekšnoteikums. Profesionālajā karjerā un dzīvē nebūs “safe spaces”. Būs jāuzņemas atbildība un jākļūdās. Tāpēc kļūdīties nevar par ātru. To jāsāk darīt savlaicīgi.

Latvijai ir labi piemēri. Uzbrucēja Kitija Laksa debijas sezonā tika nosaukta par “American” līgas labāko pirmgadnieci. “University of South Florida” galvenais treneris Hosē Fernandess no viņas gaidīja un prasīja visvairāk.

Kitija izturēja. Viņu pamanīja un novērtēja. Pirmdien, 24. oktobrī, “Airport Marriott” viesnīcā Filadelfijā notika “American” mediju diena. Pirmssezonas aptaujā visi treneri par līgas favorītiem nosauca “UConn Huskies” basketbolistes.

Visi, izņemot Konektikutas un ASV izlases galveno treneri Džīno Oriemmu (Geno Auriemma). Viņš nevarēja balsot par sevi un savu komandu, tādēļ izvēlējās...Kitiju Laksu un viņas pārstāvēto “USF Bulls” komandu.

Mazais putniņš no “Kolibri”, kurš pēc nepilnām divām nedēļām lidos uz Bimini, tika izraudzīts “American” pirmssezonas simboliskajā pieciniekā kopā ar divām “UConn” spēlētājām. Katra šāda līmeņa atzinība nozīmē daudz. Neko negarantē, taču parāda cieņu.

Fils Džeksons izvēlējās Kristapu Porziņģi. Gregs Popovičs uzticējās Dāvim Bertānam. Džīno Oriemma augstu vērtē Kitiju Laksu. ASV labākie treneri zina Latvijas basketbolistus.

Kitija Laksa un treneris Hosē Fernandess 24. oktobrī pārstāvēja “USF Bulls” komandu “American” mediju dienā Filadelfijā. Priekšplānā – “American” čempionu kauss, kuru līdz šim izcīnījusi tikai “UConn” komanda

Kitija Laksa “USF Bulls” mājas spēļu reklāmas plakātā, kurš tika publiskots 2. novembrī

Ervīns Mežnieks: otrā sezona “Boston College” un slavenajā ACC konferencē

Pirmgadnieks Zigmārs Raimo un “Hawaii” basketbolisti

Izspēles kārtība

NCAA pirmā divīzija sastāv no 31 līgas. Katrā no tām janvārī un februārī tiek izspēlēta divu vai nepilnu divu apļu regulārā sezona, kuras noslēgumā komandas tiek izsētas atbilstoši turnīrā iegūtajām vietām. Marta pirmajā pusē visas komandas piedalās “Čempionātu nedēļā”, izslēgšanas spēlēs noskaidrojot katras konferences čempionus.

Pirmgadnieki

Šosezon D1 pirmo reizi spēlēs seši Latvijas jaunieši – divas meitenes (Elīna Bērziņa, Anna Dreimane) un četri puiši (Kārlis Šiliņš, Zigmārs Raimo, Raivis Ščerbinskis un Rendijs Feikners). Elīna Bērziņa pirmos divus gadus Amerikā pavadīja junioru koledžā un tagad spējusi tikt augstāk.

Šiliņa izvēlētā “Ole Miss” komanda basketbola ziņā vērtējama kā visspēcīgākā, jo sacenšas stiprajā “Southeastern” konferencē (SEC). Dreimanes pārstāvētā vienība “Colorado State” lepojas ar straujāko progresu un uzskatāma par “Mountain West” konferences (MWC) favorīti.

Nākamgad gaidāmi jauni papildinājumi. DSN audzēknis Kristers Zoriks rudenī izvēlējās pārstāvēt spēcīgo “Saint Mary`s” komandu no Kalifornijas, kura sacenšas spēcīgajā “West Coast” konferencē (WCC). “Gaels” ir pašreizējie WCC čempioni.

Latvijas basketbolisti NCAA pirmajā divīzijā 2016/2017

SpēlētājsSporta skolaKomandaKonference
Andris Misters (4)1992/JelgavaJacksonvilleAtlantic Sun
Rūta Vētra (4)1995/KolibriNew Jersey Institute of TechnologyAtlantic Sun
Asnate Fomina (3)1994/TTPFordham UniversityAtlantic 10
Elīna Bērziņa (3)1995/Rīgas 3. BJSSSouthern Illinois UatEdvardsvilleOhio Valley
Kate Krēsliņa (2)1996/KolibriFordham UniversityAtlantic 10
Paula Strautmane (2)1997/RīdzeneQuinnipiac UniversityMAAC
Kitija Laksa (2)1996/KolibriUniversity of South FloridaAmerican
Ervīns Mežnieks (2)1996/VEF skolaBoston CollegeACC
Rūdolfs “Rudy” Strādnieks (2)1996/ĶeizarmežsSouthern IllinoisMissouri Valley
Kārlis Šiliņš (1)1997/VEF skolaUniversity of MississippiSoutheastern
Zigmārs Raimo (1)1997/VEF skolaHawaiiBig West
Raivis Ščerbinskis (1)1997/RīdzeneWinthrop UniversityBig South
Anna Dreimane (1)1997/RīdzeneColorado StateMountain West
Rendijs Feikners (1)1996/SaldusFlorida Gulf Coast UniversityAtlantic Sun

Elīna Bērziņa pēc diviem gadiem junioru koledžā spēja iekļūt NCAA pirmās divīzijas komandā “Southern Illinois University at Edvardsville”

Paula Strautmane pirmssezonas aptaujā iekļauta MAAC konferences otrajā simboliskajā pieciniekā

”Florida University International” maģistrante Katrīna Epnere ar Dāvi Bertānu pēc “Spurs” regulārās sezonas vienīgās spēles Maiami

”Fairfield” absolvente Laura Vētra pēc universitātes absolvēšanas sekmīgi strādā Ņujorkā

NCAA otrās divīzijas komandu pieteikumos šosezon atrodami vienīgi Gustava Puhova un Martas Miščenko vārdi.

Latvijas basketbolisti NCAA otrajā divīzijā un NAIA

Spēlētājs (-a)Sporta skolaKomanda
Gustavs Puhovs (4)1994/A. Kraukļa VEF skolaAngelo State
Marta Miščenko (3)1995/TTPWingate University
Roberts Baltruns (4)1992/DSNUniversity of Jamestown (NAIA)
Luīze Skrastiņa (3)1995/TTPJohn Brown University (NAIA)
Adelīna Vanaga (4)1994/VentspilsBethesda University of California (NCAA 3)

Piezīme. NJCAA skolās un ASV vidusskolās mācās vēl daudzi Latvijas jaunieši.

Treneri

“Minnesota” absolvents Oto Ošenieks pārcēlies uz Dienviddakotu, kļūstot par pirmās divīzijas komandas “South Dakota State” galvenā trenera Tomasa Džona Ocelbergera (T.J. Otzelberger) palīgu (graduate assistant coach). “Jackrabbits” pērn izcīnīja otro vietu “Summit League”.

Ingrīda Strikasa (Utah State University) turpina strādāt par NJCAA pirmās divīzijas komandas “Vincennes University” galvenā trenera Harija Mīksa (Harry Meeks) asistenti. Komandu otro gadu pārstāv Katrīna Vectirāne.

“Florida International University” absolvente Lāsma Jēkabsone-Berrouet ar vīru Ričardu un diviem bērniem dzīvo Teksasā un ir skolotāja “Harker Heights” vidusskolā.

Nacionālais čempionāts

Nacionālais čempionāts turpinās trīs nedēļas – no marta vidus līdz aprīļa sākumam. Konferenču čempioni automātiski saņem ceļazīmi uz nacionālo čempionātu, bet pārējo komandu sniegumu sezonas garumā vērtē NCAA atlases komisija. Vīriešu turnīrā sacenšas 68 komandas, savukārt dāmām cīņā dodas 64 spēcīgākās vienības.

Sākumā komandas cīnās četros apgabalos, noskaidrojot četrus reģionālos čempionus, bet apgabalu uzvarētāji brauc uz “Četru Finālu” (Final Four). Trīs izšķirošās spēles – nacionālā čempionāta pusfināli un fināls – risinās slēgtajos amerikāņu futbola stadionos, pulcējot 60-80 tūkstošus skatītāju. Dāmām cīņas notiek lielākajās basketbola arēnās, piemēram, šosezon fināli notiks “Dallas Mavericks” mājvietā.

NCAA kalendārs 2017

NotikumsLaiks
Regulārās sezonas sākums2016. gada 11. novembris
Ārpuskonferenču spēlesNovembra vidus – decembra beigas
Konferenču regulārā sezonaJanvāra sākums – februāra beigas
Konferenču čempionātiMarta sākums
79. vīriešu čempionāts2017. gada 14. marts – 3. aprīlis
Pirmie Četri (First Four)14. - 15. marts“University of Dayton”
Četru Fināls1.-3. aprīlis“University of Phoenix Stadium” (72 200 vietas)
36. sieviešu čempionāts2017. gada 17. marts – 2. aprīlis
Četru Fināls31. marts – 2. aprīlis“American Airlines Center” Dalasā

Aicinājums papildināt informāciju

Sportacentrs.com seko jauno basketbolistu gaitām NCAA pirmajā divīzijā, iespēju robežās arī NJCAA un NAIA. Ņemot vērā, ka apkopotā informācija nav pilnīga, būšu pateicīgs par papildinājumiem un precizējumiem. Vēstules jāsūta uz e-pastu Maris.Noviks@inbox.lv vai izmantojot sociālos tīklus. Paldies par atsaucību un sadarbību!


, 2016-11-11 21:25, pirms 7 gadiem
Nepatīk man tas Oriemma! Liberasts un iespējams ar paša orientaciju arī nav kaut kas riktīgi!
, 2016-11-11 21:40, pirms 7 gadiem
novik, izrediģē tekstu, nodali citātus utt. savādāk sanāk tev neraksturīgs palags bezjēgā.
, 2016-11-11 21:47, pirms 7 gadiem
oxa rakstīja: Nepatīk man tas Oriemma! Liberasts un iespējams ar paša orientaciju arī nav kaut kas riktīgi!
Katrs kurš lieto vārdu ''liberasts'' gan jau pats pat nebūdams gejs vēlīgi ņem.... ā
, 2016-11-11 22:47, pirms 7 gadiem
Lielisks raksts! Paldies!
Anete Šteinberga 2024. gada 15. martā. Foto: Bourges Basket

Anetei Šteinbergai +10, "Bourges" skarbs zaudējums 1/4 fināla pirmajā spēlē

Ceturtdien, 18. aprīlī, sākās Francijas čempionāta izslēgšanas spēles basketbolā sievietēm. Anete Šteinberga un "Bourges" viesos piedzīvoja sakāvi pret "Tarbes Gespe Bigorre" ar 69:87. Ceturtdaļfinālā uzvarētājas noskaidro divu spēļu summā.
Grieta Taranda 2024. gada 18. aprīlī. Foto: Ritvars Stankevičs

RSU pirmajā finālspēlē 30 minūtes cienījami noturas pret TTT

TTT basketbolistes ceturtdien, 18. aprīlī, viesos uzvarēja Rīgas Stradiņa Universitāti ar 73:46, Latvijas finālsērijā līdz divām uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0. Ieva Pulvere uzvarētāju labā guva 20 punktus. Nākamā spēle 20. aprīlī Daugavas sporta namā.
TTT basketbolistes 2024. gada 29. martā. Foto: Matas Baranauskas
1

Augstāk izsētās TTT basketbolistes Latvijas finālu sāks RSU laukumā

Ceturtdien, 18. aprīlī, sāksies Latvijas Sieviešu basketbola līgas 33. sezonas fināls sērijā līdz divām uzvarām. Rīgas Stradiņa Universitāte plkst. 20:00 "Rimi" Olimpiskajā sporta centrā uzņems TTT basketbolistes. Tiešraidi skaties rakstā.