Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ko nozīmē pārstāvēt ASV basketbola izlasi?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ko nozīmē pārstāvēt ASV basketbola izlasi?
ASV sieviešu izlases spēlētājas
Foto: USA Basketball

"Karavīru rutīna tiešām ir līdzīga tai, kuru piedzīvo profesionāli sportisti. Tiesa, daudz lielākā mērogā, ar daudz nopietnākām lietām uz spēles," pirms ceturtdien, 13. septembrī, paredzētās pārbaudes spēles Delavēras Universitātē teica trīskārtējā Olimpiskā čempione Sjū Bērda (Connecticut).

ASV sieviešu basketbola izlase trenera Džīno Oriemmas vadībā gatavojas Pasaules čempionātam, kas 27. septembrī – 5. oktobrī notiks Turcijas pilsētās Ankarā un Stambulā. Sieviešu programma ir līdzīga vīriešu valstsvienības programmai – treniņnometne un pirmās pārbaudes spēlēs mājās, bet turpinājumā seko draudzības spēles Eiropā.

"Zvaigznes un svītras" no 2006. gada sadarbojas ar ASV bruņotajiem spēkiem, piedaloties "Hoops for Troops" programmā (Basketbols armijai). Vīriešu valstsvienība augustā apmeklēja ASV militāro akadēmiju (USMA) Vestpointā, ziemeļos no Ņujorkas, savukārt sievietes treniņnometni aizvadīja Jūras spēku akadēmijas (USNA) mītnes pilsētā Annapolisā, Mērilendā.

Otrdien basketbolistes klātienē vēroja, kā 4000 jaunie jūrnieki gatavojas pusdienām “Bancroft Hall”. Izlases ceļveža lomā iejutās Jūras kājnieku korpusa (USMC) majors-seržants Braiens Batalja, kurš ikdienā veic Apvienoto štābu priekšnieka (JCS) padomnieka pienākumus. Ceturtdienas spēlē paredzēts klusuma brīdis, godinot 11. septembra notikumu trīspadsmito gadadienu.

Noskatoties treniņu, sapratu, ka šīs sievietes neprātīgi vēlas uzvarēt,” teica Batalja. “Un amerikāņu sabiedrība gaida tieši to. Viņas ne tikai pārstāv mūsu valsti un tautu, viņas pārved mājās kausus un medaļas. Mūsu valstij un jaunatnei tas nozīmē ļoti daudz.”

Valstsvienības galvenais treneris Džīno Oriemma (Geno Auriemma) norāda, ka spēle 11. septembrī palīdzēs paturēt atmiņā tās dienas notikumus. Deviņkārtējās NCAA čempionvienības “Connecticut” stūrmanis 2001. gada 11. septembrī atradās spēlētāju vervēšanas ceļojumā Denverā. Oriemma nezināja par notikušo, kamēr nesaņēma zvanu, kurā kāds aicināja viņu noskatīties ziņas.

“Diemžēl, ejot laikam, cilvēki piemirst par tādām lietām. Esmu pārliecināts, ka cietušo ģimenes notikušo nekad neaizmirsīs, taču pārējiem jāpiestrādā, lai atcerētos.”

Otrdien puse no izlases spēlētājām kopā ar pusi no USNA komandas piedalījās Annapolisas grāfistes bērnu nometnē, savukārt pārējās spēlētājās tikās ar jūras flotes personāla bērniem.

“Iespēja iepazīt kareivjus kļuva par vērtīgu pieredzi,” teica Sjū Bērda. “Mums lietas saskan, jo ir tik daudz kopīgu lietu, piemēram, disciplīna un komandas darbs. Mums jāiepazīst cilvēki, ar kuriem kopā strādājam, lai viss izdotos. Jā, agrāk esmu darījusi līdzīgas lietas, taču šodien bija viena no retajām reizēm, kad izjutu patiesu personīgo iesaisti.”

ASV izlases kandidātu lokā ir 24 spēlētājas. Septiņas no viņām – Daiana Taurasi, Britnija Grainere, Kendisa Duprī, Devanna Bonnere, Elena Delle Donne, Silvija Folsa un Kortnija Vanderslūta – ir aizņemtas WNBA finālos. Pirmdien, 15. septembrī, amerikānietes Bridžportā spēlēs pret Kanādu, savukārt turpinājumā sacentīsies pārbaudes turnīrā Parīzē.

“Stanford” absolvente, valstsvienības debitante Nnemkadi Ogvumaika atzina, ka trenera Oriemmas vēstījums spēlētājām bijis nepārprotams. “Viņš teica,”Nesaucu iemeslus, kāpēc spēlētājas tiek atskaitītas, taču man ir iemesli, kāpēc spēlētājas paliek.””

Sākot no 1996. gada Olimpiskajām spēlēm, ASV sieviešu izlases bilance FIBA turnīros ir 80-1.

Izmantotie resursi:
U.S. Women’s Basketball: Discovering What It...
USA Women's Basketball National Team Roster...