Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Jannis svārkos: Somijas brīnumbērna dzimšana

Jannis svārkos: Somijas brīnumbērna dzimšana
Avaka Kuiera ar komandas biedrēm Aninu Aijanenu un Mariannu Kalinu. Foto: Ville Vuorinen, Basket Finland

Somijas basketbols pasaulei dāvājis tādas spilgtas personības kā Henriks Detmans, Peteri Koponens un Lauri Markanens. Gadsimta trešās desmitgades priekšvakarā pie ziemeļu debesīm sāk mirdzēt arī uzlēcošā zvaigzne Avaka Kuiera.

2018. gada jūnijā Somijas U23 izlase piedalījās tradicionālajā “Rozā lentītes” spēlē, līdzi paņemot tobrīd 16 gadus veco Avaku. Divdesmit sešus mēnešus vēlāk viņa Rīgā atgriezās kā valstsvienības līdere, divās uzvarētajās spēlēs pret Latviju vidēji tiekot pie 22 punktiem un 10 atlēkušajām bumbām.

Nākamnedēļ viņa pievienosies vienam no Itālijas “Top 3” klubiem “Ragusa”, lai Sicīlijas salā sāktu profesionāles gaitas, sarunā ar Sportacentrs.com atklāja jaunā centra spēlētāja. Kuiera jau pirms trīs gadiem saņēma daudzus piedāvājumus no ASV augstskolām, bet 2019. gada decembrī pieņēma lēmumu palikt Vecajā pasaulē.

“Izvēlējos palikt Eiropā, jo patīk šejienes spēles stils,” 8. augustā teica Kuiera. “Otrkārt, man ir četru gadu atvērtais līgums, ar iespēju doties spēlēt uz WNBA. Domāju, ka tie bija divi galvenie iemesli lēmuma pieņemšanai. Uz Itāliju došos 17. augustā.”

Viņas ģimene nāk no Dienvidsudānas – vienas no jaunākajām valstīm pasaulē. Plašā un etniski daudzveidīgā zeme neatkarību ieguva 2011. gadā pēc asiņainā Sudānas pilsoņu kara. Tā laikā Kuieru ģimene bija spiesta pamest dzimteni un doties uz Ēģiptes galvaspilsētu Kairu, kur 2001. gada 19. augustā pasaulē nāca meita Avaka.

Apvienoto Nāciju organizācijas bēgļu programma palīdzēja Kuieriem pārcelties no faraonu zemes uz tālo Somiju. Ģimene apmetās Kotkā – ostas pilsētā pie Somu līča ar 50 tūkstošiem iedzīvotāju. Avaka sāka spēlēt basketbolu 10 gadu vecumā, vēlāk pievienojoties vietējam “Peli Karhut” klubam.

Meitene sāka mācības “Karhula” vidusskolā Kotkā, tomēr ģimene pieņēma lēmumu, ka basketbola prasmes viņa varētu labāk noslīpēt galvaspilsētā. Avaku uzņēma Makelanrinnes vidusskola (Mäkelänrinne), bet par viņas jauno treniņcentru kļuva Helsinku basketbola akadēmija (HBA).

Tas izrādījās tālredzīgs lēmums. HBA treneru kolektīvs (Mirka Dettmann, Jari Nykänen, Pekka Salminen, Niklas Hamnström, Lea Hakala) šodien apvieno darbu akadēmijā un Somijas sieviešu valstsvienībā, bet Avaka ieguva iespēju trenēties valsts labāko speciālistu vadībā.

Pandēmija neapturēja treniņprocesu, Sportacentrs.com atzina meitene. “Pēdējos piecus mēnešus tikai trenējos. Pašizolācijas noteikumi bija visai stingri, tādēļ lielāko daļu laika pavadīju, dzīvojot vienatnē. Vasarā radās iespēja apciemot ģimeni – man ir četri vecāki brāļi.”

Video: Avakas danks 2019. gada 5. janvārī U18 izlašu spēlē Tallinā

“Avaka katru dienu trenējas 4-5 stundas,” svētdien atklāja valstsvienības galvenais treneris Peka Salminens. “Pašlaik daudz strādā pie fiziskās sagatavotības. Viņai ir gaiša galva – ļoti ātri mācās. Avaka trenējās kopā ar valstsvienības spēlētājām un meitenēm, kuras atbrauca no NCAA.”

Nedēļu pirms astoņpadsmitās dzimšanas dienas Avaka palīdzēja Somijas U20 izlasei iekļūt A divīzijā. Finālturnīrā Kosovas galvaspilsētā Prištinā viņa izcēlās ar vidēji 18,2 punktiem un 10,2 atlēkušajām bumbām. Dažus mēnešus ātrāk Avaka ar vidusskolas komandu uzvarēja skolēnu pasaules čempionātā Grieķijā.

Viņas straujākā izaugsme notikusi pēdējā gada laikā. Avaka sasniedza Somijas "Korisliiga" rekordus, 2020. gada 16. janvāra spēlē pret “Tapiola Honka” izceļoties ar 47 punktiem un 19 izcīnītām bumbām zem groziem. Šī diena apliecināja, ka meitene var spēlēt visās pozīcijās – viņa daudz spēlēja ar bumbu un iemeta astoņus tālmetienus.

Garas kājas, iespaidīgs lēciena augstums un roku izvērsums – Avaka ir vienlīdz liels pretinieču bieds gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Helsinku basketbola akadēmijā noslīpētais metiens padara viņu par vēl labāku spēlētāju. Meitene brīvi runā vairākās valodās.

Avaka Somijas valstsvienībā debitēja 16 gadu vecumā

Avakas atbilde uz jautājumu par paraugu basketbolā nepārsteidz un liek abiem sarunas dalībniekiem atplaukt smaidā. “Mans mīļākais spēlētājs ir Jannis Adetokunbo – man patiktu kļūt par tādu spēlētāju kā viņš!

Kuierai līdzās aug vēl vairāki jauni talanti. Lotta Vehka-Aho pērn tika atzīta par Eiropas U20 čempionāta labāko spēlētāju A divīzijā un aizvadītajā sezonā bija Nikolas Ozolas kolēģe “Florida Atlantic” universitātē. Cita aizsardze Sara Bejedi pēc viena gada “Arizona State” rindās pārcēlusies uz vienu no bagātākajām NCAA komandām “Florida State” (budžets – 7,0 miljoni ASV dolāru).

Avaka labi zina Latvijas spēlētājas. “Trīs zvaigznes” un “vilcenes” katru gadu janvārī tiekas Baltijas jūras kausa izcīņā Tallinā, bet Somijas valstsvienība regulāri viesojas Rīgā. Jaunā spēlētāja kopā ar Aleksu Gulbi apmeklēja NBA rīkotās nometnes “Basketball without borders”.

Treneris Salminens bija pateicīgs par ciemošanos Rīgā. “Šis ir grūts laiks ikvienam. Paldies Latvijas basketbola savienībai par lielisko iespēju sarīkot spēles, kurās varējām pārbaudīt jaunās spēlētājas. Tas mums daudz nozīmē.


Kinga Piedela un Vanesa Jasa 2023. gada 8. oktobrī. Foto: Margarita Vigule

Piedelas un Baranovskas tālmetieni nodrošina Daugavpilij otro Latvijas pusfinālu

Daugavpils Universitātes basketbolistes trešdien, 27. martā, lieliskā atmosfērā uzvarēja basketbola skolas "Rīga" juniores ar 74:58. Gunta Endzela trenētā komanda divcīņas summā bija pārāka ar 148:136 un otro reizi vēsturē iekļuva Latvijas čempionāta pusfinālā. Kinga Piedela un Valerija Baranovska divatā iemeta deviņus tālmetienus.
Kitija Laksa 2024. gada 21. februārī. Foto: Fenerbahce

Kitija Laksa sekmīgi debitē Turcijas čempionāta izslēgšanas spēlēs

Kitija Laksa un "Fenerbahce" basketbolistes pirmdien, 25. martā, kvalificējās Turcijas čempionāta pusfinālam, kur spēlēs pret "Izmit" un "Galatasaray" pāra uzvarētājām. Kristīne Vītola guva 19 punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas.
Ventspils basketbolistes 2024. gada 23. martā. Foto: Ritvars Stankevičs
8

Valmiera atspēlējas no -23, Ventspils triumfē emocionālā finālā Jelgavā

Ventspils sporta skolas "Spars" basketbolistes svētdien, 24. martā, Jelgavā iztērēja 23 punktu pārsvaru, taču pēdējās trīs minūtēs saņēmās 11:0 izrāvienam, uzvarēja Valmieru ar 68:57 un pirmo reizi vēsturē kļuva par Latvijas Sieviešu basketbola līgas otrās divīzijas čempionēm.