Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Latvijas sniegums pārbaudes spēlēs: labāks, nekā gaidīts

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvijas sniegums pārbaudes spēlēs: labāks, nekā gaidīts
Dita Liepkalne un Zane Jākobsone
Foto: Basket.lv

"Apstākļos, kad nav krasu līderu, labs noskaņojums komandā spēj uzlabot rezultātu. Tas kompensē trūkstošos auguma centimetrus vai meistarības iztrūkumu," ilggadējais Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Aivars Vīnbergs norāda, ka saliedētas komandas spēj sasniegt labākus rezultātus nekā tikai zvaigznēs balstītas vienības.

Pirms Eiropas čempionāta sākuma Sportacentrs.com aicināja jaunatnes izlašu trenerus atbildēt uz trīs jautājumiem:

1) Kādus secinājumus var izdarīt pēc pārbaudes spēlēs redzēta snieguma?
2) Kuras darbības iepriecināja?
3) Ko jāņem vērā un pie kā jāpiestrādā pirms čempionāta?

Rūdolfs Rozītis, Latvijas U18 izlases galvenais treneris (Latvijas Universitāte)

1) Redzēju sešas no desmit pārbaudes spēlēm. Izlases sniegums gatavošanās laikā kļuva arvien labāks. Darba procesā parādījās 14-15 spēlētāju loks, kas parādīja augstāku gatavību čempionātam. Personīgi vislabāko iespaidu atstāja spēle pret Krieviju, lai gan tajā nācās piedzīvot zaudējumu.

Parādījās trenera Neripa rokraksts – ātrs, kustīgs, pārdomāts basketbols. Spēlētājas zināja, kur viņām jābūt, kā jākustas. Treneris uzsver, ka rezultātiem pārbaudes spēlēs nav lielas nozīmes, taču parādītā spēle priecēja. Ļoti pozitīvs skats!

2) Patīkami pārsteidza Aijas Brumermanes paveiktais darbs gan treniņos, gan spēlēs. Tas apliecina, ka viņa šosezon spēlējusi labā komandā. Laba ziņa ir daudzveidīgums garo spēlētāju sniegumā. Liene Jansone var iemest no distances. Anete Šteinberga spēj ļoti agresīvi nospēlēt groza apakšā. Aija, saņemot bumbu ārā, var aiziet caurgājienā. Daudzās komandās problēmas sagādā garo vienveidība, šajā komandā tā nav.

Visvairāk patīk aizsardzības līnija. Kristīnes Kārkliņas ātrums, Elīnas Babkinas spēja saasināt spēli. Pēc lielās slodzes pavasarī formu atgūst Ieva Krastiņa – pēdējā spēlē pret Ķīnu viņa jau bija rezultatīvākā. Vairākās spēlēs sevi no labākās puses parādījusi Anda Eibele. Latvijas mazās spēlētājas ir super!

Treneris Nerips uzsver, ka mazajiem jāprot spēlēt vairākās pozīcijās. Uzbrucējas loma ļoti piestāv Zanei Jākobsonei. Pēc Latvijas čempionāta daudzām spēlētājām bija neliels formas kritums, taču tagad vērojama augšupeja. Izskatās, ka labākā fiziskā forma tiks sasniegta pareizajā brīdī. Sākumā izpaudās nogurums, bet šobrīd jūtams – komanda iet pareizā virzienā. Treneri domā par pirmo posmu, mērķtiecīgi gatavojoties vienai spēlei vienā laikā.

Izlasē iekļauts daudz jauno spēlētāju. Vienlaikus saglabāta realitātes sajūta. Nevajag lolot cerības, ka Francijā sasitīsim Franciju, taču spēles šķirot nevajag. Skaidrs, ka grupu spēles būs vissvarīgākās. Par otro posmu varēs domāt, kad tur tiksim.

3) Redzams, ka iestrādes veiktas visos jautājumos. Labi atstrādātas aizsardzības maiņas, izveidots kustīgs uzbrukums. Par to varēja pārliecināties spēlēs pret Krieviju un Čehiju, kad pretinieču sedzējas tika apspēlētas pēc pacietīgas bumbas izspēles. Jāsaglabā formas kāpums, jāpieslīpē sadarbības un visam jābūt kārtībā. Pārējo parādīs spēles.

Ilze Ose-Hlebovicka, Latvijas U20 izlases trenere

1) Pārbaudes spēlēm vairāk sanāca sekot internetā. Piemēram, spēli pret čehietēm redzēju no pirmās līdz pēdējai minūtei, jo tā iekrita laikā, kad U20 izlasei nebija treniņu. Vienlaikus jāatzīst, ka strādājam ļoti nopietni.

Priecē, ka spējam izvilkt mačus galotnē. Cīņā ar Čehiju viss izšķīrās pēdējās sekundēs, pret Ķīnu situācija atkārtojās. Otrkārt, komanda spēles gaitā spēja atspēlēt mīnusus. Tas liecina par spēlētāju raksturu. Komanda spiediena apstākļos nesalūst un spēj pagriezt spēli sev labvēlīgā virzienā.

2) Izlasē redzams trenera Neripa rokraksts. Komandā parādījās meitenes, kuras nebaidās uzņemties atbildību. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, daudz aktīvāka kļuvusi Anda Eibele. Agrāk viņa uzbrukumā darbojās pasīvi, tagad vērojami uzlabojumi gan spēles organizācijā, gan punktu gūšanā. Atraisījusies Ieva Krastiņa. To pašu var teikt par daudzām spēlētājām. Komandas spēle ir ātra, kustīga un acij tīkama. Manuprāt, rezultāts būs pozitīvs!

3) Gribu novēlēt meitenēm pārliecību par saviem spēkiem. Aicinu turēt īkšķus, lai viss izdodas!

Aivars Vīnbergs, U20 valstsvienības galvenais treneris (RTU/Merks)

1) Biju skeptiskāks par izlases sniegumu, taču rezultāti pārliecina. Pēc pārbaudes spēlēm pārdrošus secinājumus nevajag izdarīt, taču skats kļuvis cerīgāks. Tas nenozīmē, ka varam sevi iecelt grandu kārtā, toties varam līdzīgi spēlēt pret daudzām komandām.

2) Klātienē redzēju tikai spēli pret Lietuvu. Domāju, ka panākumi gūti, pateicoties taktikai. Spēlētāju resurss nav liels. Divi centri – Aija Brumermane un Liene Jansone. Nav gara trešā numura. Kādreiz vieglās uzbrucējas pozīcijā spēlēja 187 centimetrus garās Dace Krūmiņa un Diāna Skrastiņa. Ieva Tāre ar 186 centimetriem. Šobrīd jāspēlē ar īsāku sastāvu, piemēram, vienlaikus laukumā iznāk Eibele, Krastiņa un Kārkliņa. Ar pareizu taktiku spējam pretinieku noturēt aizsardzībā, savukārt uzbrukumā pienesums ir pietiekami liels, lai sekmīgi konkurētu.

3) Nav pārāk labi, ja katrā spēlē līderes mainās. Pārbaudes spēlēs tas nav tik nozīmīgi, tiesa, valstssacīkšu līmenī arī tur jāspēlē uz uzvaru. Domāju, ka čempionātā izmantoto spēlētāju loks sašaurināsies. Pārbaudēs tika iesaistīts viss divpadsmitnieks, bet pēdējā nedēļā jāizkristalizējas kodola spēlētājām, kuras nesīs rezultātu. Tas pats paliek spēkā U20 izlasē.

Ir labi, ja vienā spēlē labi sevi parāda četras spēlētājas un nākamajā – vēl četras, taču stabils līderu kodols no trenera viedokļa var būt vēl efektīvāks. Treneriem jāatrod cilvēkus, kuri uzvedīs stikla kalnā.

Par komandas mikroklimatu
Savstarpējām attiecībām komandā ir ļoti liela nozīme, īpaši sieviešu kolektīvā. Labs mikroklimats veido valstsvienības darba pamatu. Tā izveide ir katra trenera primārais uzdevums jebkurā līmenī. Laba atmosfēra komandā var atsvērt sastāva nepilnības. Vispirms jāizveido kolektīvu, pēc tam to apaudzējot ar sportiskajām prasmēm.

Armands Misus, Latvijas U20 izlases treneris (Liepājas Papīrs)

1) Pārbaudes spēlēs vienmēr parādās jautājums, ar kādu atdevi spēlējuši pretinieki, taču tas nav galvenais. Svarīgāk, ka komanda kļuvusi saliedētāka un uzvaras vairojušas pārliecību par saviem spēkiem. Daudzi zaudējumi atstāj negatīvu psiholoģisku iespaidu, radot papildu spiedienu. Turpretī pozitīvs iznākums ļauj spēlētājām vairāk atraisīties.

2) Jau spēlē pret Lietuvu varēja redzēt, ka komandas aizsardzība kļūst agresīvāka. Parādījās līderes, kuras uzņēmās iniciatīvu, tomēr galvenie akcenti būs aizsardzībā. Noturot savu grozu, parādīsies vairāk variantu arī uzbrukumā. Garajā galā rotācijas iespēju ir mazāk, savukārt mazais gals atļauj uzturēt augstu spēles tempu. Ātrs, kustīgs basketbols komandai nesīs vairāk priekšrocību nekā pozicionālā spēlē. Jāzina, kā variēt ar zonas un cilvēks-cilvēks aizsardzību, jāizmanto zonas presings. Jābremzē pretinieču uzbrukums, ierobežojot ātras pārejas. Meitenes to arī izdarīs.

3) Šonedēļ jānoslīpē taktiskās nianses un jāsaglabā pozitīvo noskaņojumu. Tādā atmosfērā spēlētājām ir vieglāk uztvert treneru stāstīto. Domāju, ka meitenes parādīs labu spēli. Traģēdija nebūs pat gadījumā, ja neizkļūsim no grupas. Sastāvs pulcēts salīdzinoši jauns, daudzas spēlētājas turpina progresēt un nākamajos čempionātos varēs sasniegt augstākas virsotnes.

     [+] [-]

, 2013-06-11 20:22, pirms 11 gadiem
Prieks, ka meitenēm izdevās pārbaudes spēles aizvadīt labāk, nekā bija cerēts, bet ir vēl lietas, pie kā noteikti jāpiestrādā atlikušajos treniņos...
Turam īkšķus, un lai arī EČ izdodas sasniegt labākus rezultātus, nekā cerēts

     [+] [-]

, 2013-06-11 21:27, pirms 11 gadiem
Malači, meitenes, lai čempionātā viss izdodas!

     [+] [-]

, 2013-06-11 21:45, pirms 11 gadiem
Pārbaudes spēlēm ir nulle vērtiba nav ko priecāties.

     [+] [-]

, 2013-06-11 22:16, pirms 11 gadiem
kaspars76 rakstīja: Pārbaudes spēlēm ir nulle vērtiba nav ko priecāties.
Spēļu rezultātu ziņā jā, bet visā pārējā ziņā pārbaudes spēlēm ir ļoti liela vērtība, jo tiek iespēlētas kombinācijas, taktiskie zīmējumi, komandas sapratne laukumā utt... Un galvenais jau ir, lai laukumā iziet "komanda", nevis atsevišķas spēlētājas, un ka visas cīnās kopīga mērķa labad