Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Latviešu sakari un igauņu lāsts

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latviešu sakari un igauņu lāsts
TTT atbalstītāji Tallinā
Foto: Romualds Vambuts

Svētdien, 10. aprīlī, "Audentes" sporta kompleksā Tallinā tiks dalītas Latvijas-Igaunijas basketbola līgas godalgas. "Vega 1/Liepāja" plkst. 15:30 bronzas spēlē tiksies ar "1182 Tallinn", savukārt "TTT Rīga" plkst. 18:00 finālā mērosies spēkiem ar Somijas čempionēm "Catz Lappeenranta".

Trīs no četrām komandām – “Vega 1/Liepāja”, “1182 Tallinn” un “Catz Lappeenranta” – pie turnīra godalgām nav tikušas vēl ne reizi. Svētdien divas no tām ierakstīs savus vārdus līgas vēstures grāmatās, savukārt vienai nāksies palikt tukšā.

Pirmo reizi finālā nespēlēs divi Latvijas klubi. Iepriekšējos trīs gados izšķirošajā spēlē vienmēr tikās SK “Cēsis” un “TTT Rīga”, savukārt 2016. gadā Vidzemes kluba vietā par zeltu cīnīsies Somijas čempiones.

15:30 Vega 1/Liepāja – 1182 Tallinn

Svētdien būs abu komandu devītā tikšanās, bilance 2-6 Tallinas kluba labā. Pirmajās trīs sezonās igaunietes uzvarēja visās piecās savstarpējās spēlēs, savukārt šosezon virsroku vienmēr guvušas laukuma saimnieces – Grobiņā 76:66, Liepājā 71:69, Tallinā 81:82.

Armanda Misus trenētajai komandai Tallinā vēl nav izdevies pārspēt sāncenses ne reizi. Sāpīgākais zaudējums piedzīvots 2014. gada 4. aprīlī – ceturtdaļfinālā liepājnieces uzvarēja pirmajās trīs ceturtdaļās pēc kārtas, taču pēdējās 10 minūtēs guva tikai piecus punktus un cieta sakāvi ar 64:67.

Tallinas komandai cita bēda. Tās uzvaru un zaudējumu attiecība bronzas spēlēs ir 0-3. Divreiz zaudēts “RSU/Merks”, savukārt pērn Rīgā atzīts Tallinas Universitātes pārākums. Ja pieskaita četrus zaudējumus pusfinālos, “1182 Tallinn” bilance vadošajā četriniekā ir 0-7 un skaidrs, ka igaunietes nevēlas tukšot vēl vienu sāpju biķeri.

Gan Liepājai, gan Tallinai svētdien būs trešā spēle trīs dienās. Līderēm bijusi liela slodze, uzkrājies nogurums. Parasti tādos gadījumos notiek raksturu cīņa – uzvar komanda, kura vairāk vēlas uzvarēt un tic saviem spēkiem.

18:00 TTT Rīga – Catz Lappeenranta

Aigara Neripa un Jāņa Nešpora komanda Tallinā centīsies atkārtoti izcīnīt titulu un sekmīga iznākuma gadījumā paveiks to trešo reizi pēc kārtas. Pirms diviem gadiem rīdzinieces turpat “Audentes” zālē nopelnīja pirmo triumfu, finālā pārspējot ar pirmo numuru izsēto SK “Cēsis”.

Somijas čempiones ir nopietnākais TTT pretinieks Latvijas un Igaunijas līgā. Tāpat kā rīdzinieces, Lāpenrantas spēlētājas svinējušas uzvaras visās spēlēs pret pārējām komandām, bet Tallinā spēlē kupla līdzjutēju pulka klātienē.

“Catz” nav tik jaudīga priekšējā līnija kā TTT, taču komandā netrūkst spēcīgu un atlētisku uzbrucēju. Jeļena Rešetko un Čandrea Džonsa ir divi nozīmīgākie uzbrukuma motori. Rešetko Lāpenrantā spēlē vienpadsmito gadu, bet Džonsa šonedēļ noteikti iedvesmojusies no savas augstskolas – “Syracuse” pirmo reizi spēlēja NCAA čempionāta finālā – panākumiem.

Džonsa “apelsīnu” sastāvā spēlēja vienlaikus ar Līnu Lisneri. Abas augstskolu pabeidza 2009. gadā, bet amerikāniete izvēlējās profesionāles karjeru. “Latviešu sakari” Lāpenrantā ar to nebeidzas. “Catz” ārējo līniju diriģē Dženifera Šlota – Ingrīdas Strikasas kolēģe “Utah State University”.

Lāpenrantas leģionāru brigādi noslēdz centra spēlētāja Čandra Harisa. Minētais četrinieks veido “Catz” kodolu – pusfināla spēlē pret Liepāju viņas guva 70 no 75 punktiem. Pārējās spēlētājas arī ir pietiekami labas, tikai vairāk koncentrējas aizsardzības funkciju veikšanai un aizsardzībā, kā zināms, somi ir meistari.

Kalendārs un tiešraides

Piektdiena, 8. aprīlis
1182 Tallinn – TTT juniores 75:58
Vega 1/Liepāja – RSU/Merks 60:55

Sestdiena, 9. aprīlis
TTT Rīga – 1182 Tallinn 87:66
Catz Lappeenranta – Vega 1/Liepāja 75:55

Svētdiena, 10. aprīlis
15:30 Vega 1/Liepāja – 1182 Tallinn Spēle par 3.vietu
Latvijas Igaunijas...

18:00 TTT Rīga – Catz Lappeenranta Fināls
Latvijas Igaunijas sieviešu...