Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Horvātijai un Vācijai augstākas vietas FIBA spēka rangā nekā Latvijai

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Horvātijai un Vācijai augstākas vietas FIBA spēka rangā nekā Latvijai
Vanesa Jasa 16 gadu vecumā debitēja Eiropas čempionāta kvalifikācijā. Foto: Oksana Džadana, f64

Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) ceturtdien, 5. novembrī, publicēja "Women`s EuroBasket 2021" kvalifikācijas trešo spēka rangu. Mārtiņa Gulbja trenētā Latvijas valstsvienība ierindota 17. vietā.

FIBA apskatnieki spēka rangu veido izklaides nolūkos – tas neatspoguļo reālos spēku samērus. Piemēram, Krievijas izlase 2019. gada Eiropas čempionātā finišēja astotajā vietā. Krievietes pirmajā spēka rangā tika ierindotas pirmajā pozīcijā, bet šobrīd sameklējamas septītajā vietā. Itālija pirms gada atradās otrajā pozīcijā, savukārt tagad atkāpusies uz 12. vietu.

Straujā situācijas maiņa jauno rangu padara vēl subjektīvāku. Treneri, piesakot paplašinātos sastāvus, nezināja, kuras 14 spēlētājas varēs ierasties “burbuļos”. Čehijā jau 12. oktobrī tika apturēts nacionālais čempionāts un basketbolistes nedēļām nav trenējušās iekštelpās. Baltkrievija un Albānija daudzo pozitīvo testu dēļ nepiedalīsies novembra spēlēs.

“Women`s EuroBasket 2021” kvalifikācijā nespēlēs finālturnīra rīkotājas Francija un Spānija. Par atlikušajām 14 ceļazīmēm cīnīsies 33 komandas. Eiropas čempionātam kvalificēsies grupu uzvarētājas un piecas no deviņām otro vietu īpašniecēm. Nosakot otro vietu ieguvējas, neņems vērā rezultātus pret katras grupas ceturto komandu.

I grupa (Rīga)

#32 Ziemeļmaķedonija
Bilance 0-2 nav nekas traks. Problēma slēpjas faktā, ka maķedonietes zaudēja Latvijai ar gandrīz 60 punktu starpību, bet Vācijai ar -65. Bez naturalizētas spēlētājas palīdzības viņas izskatījās pazaudējušās un, maz ticams, ka šoreiz maķedonietes būs daudz konkurētspējīgākas.

#17 Latvija
Neveiksme atklāšanas spēlē pret Horvātiju joprojām sāp – galvenokārt 18 punktu starpības dēļ. Tas nebija starts, uz kuru cerēja jaunais galvenais treneris Mārtiņš Gulbis. Teikt, ka šis būs izšķirošais logs, ir aplami. Te izšķirsies viss. Vēl viena cīņa pret Horvātiju un spēle pret Vāciju padara šo grupu sarežģītu. Ja Anete Šteinberga atbildēs SOS signālam, Latvija varētu izglābt pati sevi.

#15 Vācija
Jaunajam trenerim Voltam Hopkinsam ir laba iespēja ievest Vāciju pirmajā finālturnīrā kopš 2011. gada. Pirms viņa ierašanās vācietes pārliecinoši uzvarēja Ziemeļmaķedoniju un, neraugoties uz episku zaudējumu pret Horvātiju, saglabā labas izredzes tikt tālāk. Satū Saballi personā Vācija ieguvusi elites spēlētāju jaunas nodaļas rakstīšanai – arī Marija Guliša un Luīze Gaizelsodere vērtējamas ar kvalitātes zīmi. Ja vācietes sakaus Latviju un Ziemeļmaķedoniju, viņām būs iemesls plati smaidīt.

#6 Horvātija
Vai atceraties, ka Horvātija tika iekļauta mūsu pirmā ranga “Top 10”? Daži skaļi smējās. Tagad smejas Stipe Braličs un viņa spēlētājas. Horvātijai ir 2-0, turklāt komanda to paveica bez Marijas Režanas, kura šoreiz var atgriezties, lai izveidotu iespaidīgu priekšējās līnijas duetu ar Anu Mariju Begiču. Pirmā spēle pret Ziemeļmaķedoniju nozīmē 3-0, bet cīņa pret Latviju izskatās 50/50. Pēc netikšanas uz 2017. un 2019. gada finālturnīriem, Horvātija būtu tuvu, lai atgrieztos!

D grupa (Rīga)

#29 Dānija
Ja jūs pārsteidz viņu vieta pēc 0-2 starta, jums jānovērtē, kā dānietes sagādāja galvassāpes Rumānijai un pat Itālijai. Viņām ir jaunas, mērķtiecīgas spēlētājas un līdere Marijas Jespersenas personā. Mums patīk viņas redzēt Eiropas čempionāta kvalifikācijā, kurai dānietes ne vienmēr piesakās. Vienīgais ceļš ir augšup. Pat, ja ne šajā logā.

#19 Rumānija
Vai esat piedzīvojuši situāciju “kā būtu, ja būtu”? Rumānija to izbaudīja uz savas ādas, kad nokļuva viena groza attālumā no Čehijas šokēšanas un 2-0. Spēlējot jaunā trenera Aihana Avči vadībā, mutēs palikusi saldskāba sajūta, taču tā ir patīkamāka nekā iepriekšējās kampaņās. Ja Ešlija Vokere atkal spēlēs lieliski, viņām ir izredzes. Jāuztraucas, ka sastāva vairākums ir nepieredzējis, jo pašmāju līga nav atsākusi darbu.

#12 Itālija
Pēc neiekļūšanas 2019. gada Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā Itālijas ceļš vedis lejup. Federācija atlaida treneri Marko Krespi, atkārtoti uzaicināja Andrea Kapobjanko tikai, lai mājās piedzīvotu sakāvi pret Čehiju un ar grūtībām pieveiktu pastarīti Dāniju. Tagad stūre nonākusi Lino Lardo rokās – uzvaras pār Rumāniju un Čehiju padarītu viņu par varoni. Vai viņam būs nepieciešama Čečiljas Zandalasini palīdzība valsts glābšanai? Tā var notikt, malā atstājot tādu pieredzējušu līderi kā Džordžija Sotana. Būs jāpanervozē.

#5 Čehija
Jūs negaidījāt 2-0 bilanci, vai ne? Uzvara pār Itāliju ļāva iegūt pārliecību. Ja Jūlija Reisingerova un Kia Vona būs veselas un apvienos spēkus soda laukumā, čehietes var iegūt pamatīgu jaudu. Uzlēcošā zvaigzne Veronika Voračkova, šķiet, ir labā formā. Katerinas Elhotovas sirēnlauzis pret Rumāniju ir atgādinājums, ka nevajag zaudēt koncentrēšanos. Ja viņas spēs izcīnīt divas uzvaras pār Itāliju un Dāniju, finālturnīrs būs rokas stiepiena attālumā.

Trešais spēka rangs 2020. gada 5. novembrī

#KomandaEBW 2019U-Z
33Albānijanekvalificējās0-2
32Ziemeļmaķedonijanekvalificējās0-2
31Islandenekvalificējās0-2
30Somijanekvalificējās0-2
29Dānijanekvalificējās0-2
28Igaunijanekvalificējās0-2
27Izraēlanekvalificējās0-1
26Bulgārijanekvalificējās1-1
25Šveicenekvalificējās1-1
24Polijanekvalificējās0-1
23Portugālenekvalificējās1-1
22Melnkalne12.vieta0-1
21Slovākijanekvalificējās0-1
20Lielbritānijaceturtā vieta1-1
19Rumānijanekvalificējās1-1
18Grieķijanekvalificējās1-1
17Latvija11.vieta1-1
16Lietuvanekvalificējās1-1
15Vācijanekvalificējās1-1
14Nīderlandenekvalificējās1-0
13Ungārijaseptītā vieta1-1
12Itālijadevītā vieta1-1
11Ukraina16.vieta1-1
10Turcija14.vieta1-1
9Baltkrievija13.vieta1-0
8Bosnijanekvalificējās2-0
7Krievijaastotā vieta1-1
6Horvātijanekvalificējās2-0
5Čehija15.vieta2-0
4Zviedrijasestā vieta2-0
3Serbijatrešā vieta2-0
2Slovēnijadesmitā vieta2-0
1Beļģijapiektā vieta2-0

Latvija tika ielozēta I grupā ar Horvātiju no otrā groza, Vāciju no trešā groza un Ziemeļmaķedoniju no ceturtā groza. Spēles tiks aizvadītas, sacenšoties trīs kvalifikācijas logos: 2019. gada 10.-18. novembrī, 2020. gada 8.-16. novembrī un 2021. gada 31. janvārī-8.februārī.

Women`s EuroBasket 2021 kvalifikācijas izloze

#A grupaB grupaC grupaD grupaE grupaF grupaG grupaH grupaI grupa
1SlovēnijaZviedrijaKrievijaItālijaSerbijaLielbritānijaBeļģijaUngārijaLatvija
2GrieķijaMelnkalneBosnijaČehijaTurcijaBaltkrievijaUkrainaSlovākijaHorvātija
3IslandeIzraēlaŠveiceRumānijaLietuvaPolijaPortugāleNīderlandeVācija
4Bulgārija-IgaunijaDānijaAlbānija-Somija-Ziemeļmaķedonija

     [+] [-]

, 2020-11-09 21:02, pirms 3 gadiem
2 mani viskiji, pret 1 Tavu, Māri, ka abās spēlēs dabūs dāmas pa muguru. Bet ir arī labā zińa - Pēc tam Ziemelmakedoniju saraus gabalos