Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aleksa Gulbe: "Mūsu komanda – tā ir draudzība uz mūžu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aleksa Gulbe: "Mūsu komanda – tā ir draudzība uz mūžu"
Aleksa Gulbe (augšējā rindā vidū) un "Rīdzenes" U19 meitenes
Foto: Romualds Vambuts

"Izbraukuma turnīri un nometnes palikušas spilgtā atmiņā. Sporta skola ir viens no labākajiem laikiem, ko tu vari tiešām izbaudīt. Gan spēlēt basketbolu, gan sagatavoties profesionālajai dzīvei," nopelnot LJBL U19 finālturnīra vērtīgākās spēlētājas balvu, teica "Rīdzenes" basketboliste Aleksa Gulbe.

Dzīve atšķiras no “Instagram” foto plūsmas. Tajā nevar izvēlēties tikai labākos un skaistākos attēlus – realitāte ir kā okeāns ar dažādām straumēm. Aleksa Gulbe gada laikā sajuta gan silto, gan auksto straumju pieskārienus. Savainojuma dēļ pēdējā brīdī nevarēja spēlēt Pasaules U19 kausā Itālijā, izlaida pusi sezonas Latvijas-Igaunijas līgā – Venēcijas klubs vēlējās saņemt samaksu par meitenes pāreju atpakaļ uz Latviju.

Sezonas otrajā pusē siltās straumes ņēma virsroku. Aleksa mācījās no labākajām TTT spēlētājām, pirmo reizi kļuva par Latvijas čempioni un kopā ar “Rīdzenes” meitenēm uzvarēja Latvijas Jaunatnes basketbola līgas finālturnīrā U19 vecuma grupā. Meitene ielika pamatus nākotnei – nākamos četrus gadus viņa studēs un spēlēs slavenajā “Indiana” universitātē ASV.

Mazā sezona pēc lielās sezonas – aprīļa beigās un maija sākumā aizvadīji septiņas spēles LJBL. Pastāsti par šīm divām nedēļām!
Pēdējās nedēļas izvērtās diezgan foršas. TTT sastāvā uzvarēju Latvijas čempionātā, sekoja panākums U19 finālturnīrā. Šogad beigšu sporta skolu. Protams, sākumā bija nedaudz grūti saspēlēties. TTT ir viena sistēma, “Rīdzenē” cita.

Treneris Ainārs Čukste izdarīja ļoti labu darbu. Nokoncentrējāmies izšķirošajām spēlēm un uzvarējām čempionātā. Bija daži komandas treniņi, taču pārsvarā tikāmies spēlēs – pirms tām izrunājām svarīgākās lietas, kuras jāpaveic laukumā.

Vai treneris pamainīja uzsvarus – ne tik daudz lika mācīties taktiku?
Atkārtojām uzbrukumu “viens pret vienu”, aizsardzību “viens pret vienu” – tā, lai varētu uzvarēt spēles.

Divus gadus pavadīji Itālijā. Vai pirms LJBL fināliem plānoji tajos spēlēt?
Vispirms gribēju pārliecināties, vai varēšu spēlēt – vai būs kārtībā dokumenti. Jaunatnē bija gatava spēlēt jau sezonas sākumā. Ja varētu – noteikti spēlētu, lai uzvarētu.

Cik meitenēm svētdien bija pēdējā spēle LJBL?
Pēdējā spēle bija 1999. gadā dzimušajām meitenēm – Mariannai Kļaviņai, Rebekai Naglei, Hildai Dārtai Snipei, Dailai Grāvītei, Kecijai Salcevičai. Un man.

Spilgtākie iespaidi sporta skolā?
Izbraukuma turnīri un visas nometnes. Sporta skola ir viens no labākajiem laikiem, ko tu vari tiešām izbaudīt. Gan spēlēt basketbolu, gan sagatavoties profesionālajai dzīvei.

Un spēlēt pie ļoti laba trenera – Aināra Čukstes.
Pie trenera esmu strādājusi gandrīz visus sporta skolas gadus, arī jaunatnes izlasēs. Viņš ir ļoti labs treneris ar lielu pieredzi. Ainārs Čukste man devis ļoti daudz – paldies viņam!

Treneris prot labi sabalansēt basketbolu ar citiem sporta veidiem. Pamaina emociju temperatūru, kad nepieciešams.
Noteikti. Viņam patīk, kā Marianna Kļaviņa spēlēs atbalsta komandu. Viņš arī jūt brīžus, kad emociju kļūst par daudz. Saka – nomierināmies, meitenes, mums jāsakārto galva. Jāpazemina temperatūra.

Meitenes komandā ir ļoti foršas. Nav neviena slikta vārda. Vienmēr esam trenējušās un gatavojušās kopā – tā ir draudzība uz mūžu.