Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ainārs Čukste: "Izlasēs motivācija ir svarīgāka par naudu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ainārs Čukste: "Izlasēs motivācija ir svarīgāka par naudu"
"Rīdzenes" galvenais treneris Ainārs Čukste ar U19 čempionāta uzvarētājām Kristu Brīdiņu, Anci Aizsilu, Kati Aizsilu, Martu Bergmani, Annu Ozoliņu, Aritu Priednieci, Katrīnu Vectirāni,...

"Katrs vecāks un katrs bērns meklē labāko ceļu progresam, tāpēc spēlētāju pāreja no reģioniem uz basketbola centriem ir neizbēgams process. Labākie nonāk Rīgā," pēc uzvaras Swedbank Latvijas jaunatnes basketbola līgas U19 čempionātā teica basketbola skolas "Rīdzene" treneris, Latvijas U18 un U20 valstsvienību vadītājs Ainārs Čukste.

Basketbola skolas “BJBS Rīga/Rīdzene” simboli ir cieši saistīti ar Latvijas galvaspilsētu. Rīgas karoga krāsas – baltā un zilā – veido “Rīdzenes” formas, bet komandas nosaukumā minēta upe, kuras krastos izauga pilsēta.

“Rīdzenei” ir tradīcijas un spēcīga šodiena, kuru raksturo labi rezultāti jaunatnes sacensībās, rezervju audzināšana “TTT Rīga” sistēmas komandām un plaša pārstāvniecība Latvijas valstsvienībās.

Pirmajās divās jaunatnes čempionātu nedēļās “Rīdzenes” meitenes spēlēja trīs Latvijas finālos, izcīnot zelta medaļas U12 un U19 vecuma grupās, bet U16 finālsacensībās Jelgavā atzina basketbola skolas “Kolibri” pārākumu. Aprīļa beigās “Rīdzenes” U15 komanda (bilance 18-2) ieguva otro vietu Austrumeiropas līgas čempionātā Viļņā.

Sezonu izvērtē un 2012. gada vasaras plānos ieskatās Ainārs Čukste.

“Uzvara svētdienas U19 finālspēlē pret TTP 1 bija būtiska, cipari – nē. Neviens nesaprastu, ja mēs paliktu otrajā vietā. TTP meitenes labi cīnījās un sākumā izvirzījās vadībā. Spēles turpinājumā uzlabojām uzbrukumu noslēgumus, parādījām labu precizitāti. Metienos no distances iepriecināja gan Sabīne Dukāte, gan Agate Geka. Atbildīgā spēlē, lielā zālē, finālu atmosfērā viņas uzbruka ar augstu precizitāti.”

Kā vērtējams “Rīdzenes” spēlētāju progress “TTT Rīga” sastāvā?
Man ir liels prieks, ka meitenes, kuras pagājušajā gadā spēlēja “TTT juniorēs”, šogad veiksmīgi iekļāvās TTT darbā. Mūsu misija ir sagatavot jaunās spēlētājas un pirmie augļi redzami, jo viņu pārstāvniecība meistarkomandā ir plaša. Tas apliecina izvēlētā virziena pareizību. Pašreizējās finanšu situācijas apstākļos bija iespējams iesaistīt 6-8 jaunās spēlētājas lielajā komandā un viņas to ļoti labi izmantoja savai attīstībai. Uzskatu, ka TTT šogad nospēlēja labi.

Labākās spēlētājas no reģioniem pārceļas uz Rīgu. Ir kādas ieceres vasarai?
Papildinājumi no reģioniem notiek dabiskā ceļā. Meitenes beidz pamatskolu, turpinājumā meklējot labākus treniņu apstākļus un spēcīgākas partneres. Ja piedāvājums ir labs, varam turpināt sadarbību. Katrs vecāks un katrs bērns meklē labāko ceļu progresam, izvēloties dažādas Rīgas sporta skolas. Spēlētāju pāreja no reģioniem uz basketbola centriem ir neizbēgams process.

2010. gadā galvaspilsētas sporta skolas tika apvienotas basketbola skolas “Rīga” paspārnē. Tas ietekmējis darbu?
Kā treneris starpību nejūtu vispār. Reforma bija nesāpīga, process tika sakārtots tā, lai netraucētu treniņdarbu. Nosaukumā klāt nāca Rīgas vārds, taču tas ir tikai loģiski, jo mēs esam Rīgā.

Kā veicies aizvadītā gada laikā?
2011. gada sezona “Rīdzenei” bija ļoti veiksmīga. Visās grupās izcīnījām medaļas, no septiņiem zeltiem ieguvām piecus. Mums ir augsti mērķi un šogad notikumu attīstība ir līdzīga. Gribam labi nospēlēt katrā vecuma grupā.

Man ir prieks par visām “Rīdzenes” absolventēm. U19 finālā laukumā gāja visas meitenes, gribēju, lai viņām ir gandarījums par izdarīto un pavadītajiem gadiem sporta skolā. Prieks par Gunu Lagzdiņu, Agati Geku, Sabīni Dukāti. Jāpaslavē Annu Ozoliņu un Aritu Priednieci, kuras ir “Rīdzenes” ilgdzīvotājas no pirmās dienas – viņas pie mums trenējās vairāk nekā desmit gadus. Meitenes savu laiku ir aizpildījušas ar basketbolu un uzvaras dienā visas ir priecīgas.

Anna Ozoliņa un Arita Priedniece ar U19 čempionāta uzvarētāju kausu

Kā ir iespējams savienot darbu U18 un U20 izlasēs?
Darba savienojumu U18 un U20 izlasēs atbalsta Latvijas Basketbola savienība. Liela daļa U18 valstsvienības spēlētāju startēs U20 izlasē, tāpēc vadīšu arī jauniešu komandu. Pēdējie divi starti abās vecuma grupās nav bijuši veiksmīgākie un pieņemts lēmums veikt izmaiņas. Labākās U20 vecuma spēlētājas turpinās darbu, otro pusi veidos pārsvarā 1994. gadā dzimušās meitenes ar domu noturēt vietu A divīzijā.

Junioru valstsvienību papildinās jaunas kandidātes?
Salīdzinot ar Baltijas jūras kausu, junioru izlasei klāt nāks Alise Feodorova no Francijas, Ieva Jundase (“RTU/Merks”). Ceru, ka pēc savainojuma atguvusies būs Renāte Reine, kura ir ļoti pozitīvi noskaņota meitene. Diemžēl savainojumi dalību liegs Artai Frīdenbergai un Katei Aizsilai. Patika meiteņu progress, ar viņām ierindā Tallinā nospēlētu vēl labāk, taču tādas lietas nevar paredzēt.

Junioru izlases kandidātēs ir 1996. gadā dzimušās meitenes – Kitija Laksa un Kate Krēsliņa. Viņu iesaisti izrunāsim ar U16 izlases galveno treneri Mudīti Zanderi. Labi, ka kadetu čempionāts notiks vispirms. Tādā veidā nekavēsim viņu gatavošanās procesu U16 izlasē. Pēc finālturnīra ņemsim vērā viņu gatavību, lai neiznāktu pārslodze.

Kā U20 izlasē tiks iesaistītas meitenes, kuras mācās un spēlē Amerikā?
Eiropas čempionāts sākas vēlu, 16. augustā – laikā, kad meitenēm sākas mācības Amerikā. Turnīrs turpinās vienpadsmit dienas. Tas nozīmē, ka ASV iespējams ierasties augusta pēdējās dienās. Vai meitenēm tiks atļauts divas nedēļas kavēt? Katru gadījumu skatīsim individuāli. LBS nostāja ir iesaistīt daudz jaunāku spēlētāju, samazinot nezināmo un grūti atbildamo jautājumu skaitu.

Divpadsmito klašu absolventēm līdz eksāmenu beigām būs laiks atelpai. Viņu prioritāte vasaras sākumā ir veiksmīgi pabeigt vidusskolu. Izlasēs sāksim trenēties jūnijā. Individuāli un fiziskajā sagatavotībā palīdzēšu visām meitenēm, kurām būs interese. Komandas darbs sāksies 25. jūnijā.

Vai ir bažas par gatavošanās apstākļiem?
Izskatām variantus pārbaudes spēlēm, piedāvājumi ir. Budžeta griesti mani nekad nav uztraukuši, jo labākie rezultāti jaunatnes izlasēs sasniegti ar nelieliem līdzekļiem. Ja nav daudz resursu, iztiekam bez dārgām pārbaudes spēlēm. Spēlējam treniņspēles savā starpā, pret kādu zēnu komandu, mazāk braucam uz nometnēm.

Svarīgākais, lai neciestu treniņprocess. Sadarbību slīpēšanai mēnesi jānostrādā zālē. Nauda izšķir, vai ir labāki vai sliktāki apstākļi, pārējās lietās svarīgāka ir motivācija un gribēšana. Izlasēs nauda nav izšķirošais, jo spēlētājas par to finanšu atlīdzību nesaņem.

No “Okartes” U18 programmas meiteņu komandas pagaidām nav tikušas atbalstītas. Iespējams, ka šis jautājums izruunāts Basketbola savienībā. Atbalsta nekad nevar būt par daudz.

Kāds būs noslogojums pieaugušo izlasē?
Nacionālajai valstsvienībai palīdzēšu līdz 11. jūlijam, nekavējot treniņu darbu jaunatnes izlasēs. Ja laiks atļaus, palīdzēšu zālē.

Basketbolā nekad neesmu juties pārslogots. Mājās neko nedarot un domājot, nogurstu vairāk nekā zālē. Ja cilvēki brīvajā laikā dara to, kas viņiem patīk, kāpēc ne? Tā jūtos vislabāk.

     [+] [-]

, 2012-05-09 16:03, pirms 12 gadiem
Cilvēks...no kura Daudz ko varētu pamācīties jaunie treneri....Tiešām Ļoti Labs Jauniešu treneris, kas strādā arī pie Individuālās tehnikas...RESPECT...

     [+] [-]

, 2012-05-09 16:56, pirms 12 gadiem
Visu cieņu trenerim- un lai veicas! Un es arī piekrītu- manuprāt labākais treneris jaunatnei.