Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Voins: "Čempionātā peļņu neplānojam, tradicionālie sponsori nesola daudz"

Voins: "Čempionātā peļņu neplānojam, tradicionālie sponsori nesola daudz"
LBS prezidents Valdis Voins un sieviešu izlases kapteine Gunta Baško. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Ja Eiropas vīriešu basketbola čempionāta vienas apakšgrupas turnīra rīkošana Latvijas Basketbola savienībai (LBS) deva aptuveni pusmiljona eiro lielu peļņu, sieviešu turnīra divu apakšgrupu sacensībās organizācija neplāno peļņu, turklāt arī tradicionālie sponsori nesola daudz naudas, sarunā ar Sportacentrs.com izteicās savienības prezidents Valdis Voins.

LBS pirmdienas vakarā ar skaļu paziņojumu izteicās, ka Latvijā ir apdraudēta sieviešu Eiropas čempionāta rīkošana, jo valsts nesteidz piešķirt iepriekš solītos līdzekļus. Tikmēr Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) dienu vēlāk oficiālā paziņojumā šādu LBS nostāju nosauca par nepamatotu.

Sākotnēji valsts plānoja 600 000 eiro atbalstu, no kuriem ir samaksājusi jau 435 000 eiro, tai skaitā depozīta maksājumā 75 000 eiro Starptautiskajai Basketbola savienībai (FIBA), kas tiks atgriezts pēc turnīra norises. Līdz ar to, no sākotnēji solītās summas čempionāta organizēšanas izmaksu segšanai, valsts šobrīd nav piešķīrusi 165 000 eiro, bet 274 000 eiro ir LBS 2018. gada nogalē sarēķinātais sadārdzinājums.

"Līdz šim atbilstoši grafikam tika samaksāts par dalību, licenci, TV translācijām. Provizorisko budžetu organizatoriskajā ziņā veidojām 2017. gada, bet pēc 2018. gada Eiropas U18 čempionāta rīkošanas sapratām, ka varētu būt korekcijas, tāpēc prasījām papildus līdzekļus par uzņemšanas maksu un TV signāla producēšanas izmaksām," Sportacentrs.com skaidro Voins. "Vairākas reizes rakstījām, lai šo jautājumu izskata Nacionālā sporta padome (NSP), bet, tā kā veidojās jauna valdība, jautājums ievilkās. Savā iepriekšējā sēdē jau jaunā sasaukuma NSP nemaz neizskatīja šo jautājumu. Iepriekš valsts un pašvaldība bija garantējusi atbalstu, bet tagad arī pašvaldības finansējums ir nozīmīgi samazināts."

"Risks turnīra organizēšanā ir liels un saprotams, ka valstī var rasties problemātiska situācija. Procesi ievilkušies līdz ar budžeta kavēšanos un pašlaik organizatoriski ir slikti," saka LBS prezidents, skaidrojot, ka 2017. gada martā šī turnīra rīkošana rēķināta aptuveni 845 000 eiro apmērā. "Šobrīd mums ir tikai valsts iemaksātā nauda. Vīriešu Eiropas čempionāts labu sakritību gadījumā ir komerciāli, ja ne izdevīgs, tad tuvu pie tā, bet sieviešu čempionāts tāds nav - nevar garantēti cerēt, ka ienāks summas no biļetēm."

Kā atgādināja Voins, 2015. gada čempionātā LBS nopelnīja vairāk nekā pusmiljonu eiro, šai summai joprojām stāvot bankas depozītā, jo tā ir atvēlēta basketbola halles būvniecībai. "50 000 eiro novirzījām biedrībai, kas veido pieminekli Voldemāram Baumanim, bet pārējā nauda nav aiztikta. Esam nodomājuši beidzot sludināt skiču projektu un halle tiks būvēta starp Daugavas Sporta namu un "Rīdzenes" sporta skolu aiz Rīgas Skolēnu pils. Tur ir teritorija, kas iepriekš bija rezervēta ebreju skolai, bet tagad dome šo zemi norezervējusi mums."

"No sponsoriem Eiropas sieviešu čempionāta rīkošanai ceram piesaistīt ap 100 000 eiro, jo šādām sacensībām atrast atbalstītājus nav tik viegli kā vīriešu čempionātā. Mums ir tradicionālie sieviešu izlases atbalstītāji, ceram, ka viņi atbalstīs arī šogad, bet visi saka, ka situācija nav tik viegla un nevarēs palīdzēt ar tik lielu summu, kā parasti," stāsta Voins. "Braucam pa pašvaldībām, tiekamies ar sporta skolām, pašvaldību vadītājiem, aicinot, lai viņi atbalsta - piešķir saviem audzēkņiem autobusu, kā arī nopērk biļetes uz čempionāta spēlēm par simboliskām cenām, lai bērni redz turnīru."

Tāpat LBS publiski pauž, ka nepietiek naudas arī 3x3 "Challenger" turnīra rīkošanai. Šo rindu autors ir skeptiski noskaņots pret šādām sacensībām lielo izmaksu dēļ, jo tās starptautiski negūst nekādu atpazīstamību, turklāt var gadīties, ka arī uzvarai šajās sacensībās nav nozīmes. Starptautiskajā 3x3 basketbola sezonas grafikā pērn bija desmit "Masters" turnīri un 17 "Challenger" sacensības, katrā otrā līmeņa turnīrā sadalot pa vienai ceļazīmei uz "Masters" mačiem. Līdz ar to nav izslēgts, ka Latvijas vadošā 3x3 komanda ceļazīmi, ko varēs izcīnīt Latvijas "Challenger" turnīrā, jau būs nopelnījusi citur. Pērn pavisam neilgi pirms turnīra Ventspilī Ministru kabinets no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tā rīkošanai piešķīra 48 614 eiro.

"Pērn NSP piešķīra aptuveni pusi no nepieciešamā finansējuma. Toreiz ar trūkstošo palīdzēja pašvaldība, pasākums notika pilsētas svētku ietvaros. Arī šogad finansējums bija pieprasīts, bet vēl nav skaidrs vai to saņemsim. Turnīrs, visdrīzāk, notiks Grīziņkalnā, kas varētu prasīt lētākas infrastruktūras izmaksas. Tuvākās 1-2 nedēļas laikā mums jāpieņem lēmums, ko īsti organizējam, jo bija plānota arī Eiropas čempionāta kvalifikācijas 3x3 uzņemšana. Jāizlemj, kur mums vairāk vajag ranga punktus, ko varam atļauties," skepticismu centās kliedēt Voins.

Tokijas olimpiskajām spēlēm pa vienai ceļazīmei automātiski izcīnīs pirmās četras (trīs, ja mājiniece Japāna izmantos sev pienākošos kvotu) valstis no FIBA pasaules ranga 1. novembrī. Šobrīd Latvija tajā ieņem piekto vietu, zaudējot Serbijai, Krievijai, Slovēnijai un Japānai. Voins atgādināja, ka pasaules rangā punktus dod 100 (!) vadošie valsts 3x3 spēlētāji, līdz ar to turnīrā Latvijā svarīgus punktus varētu gūt ne tikai vadošā "Riga Ghetto Basket" komanda, bet arī citi spēlētāji.

"Ja domājam par olimpisko perspektīvu, rangs valstij veidojas no 100 labākajiem spēlētājiem, bet šāds "Challenger" turnīrs dod stipri vairāk punktus nekā "Satellite" sērijas sacensības, līdz ar to palielināsies spēlētāju loks, kuri tiks pie punktiem. Savukārt Eiropas čempionāta kvalifikācija īsti nekādus reitinga punktus nedod," stāsta LBS prezidents. "Pasaules rangā Serbija nav sasniedzama, par Krieviju un Slovēniju varam domāt."

Tokijas olimpiskajām spēlēm vīru un dāmu konkurencē kvalificēsies pa astoņām 3x3 komandām - mājiniece, trīs no pasaules ranga, trīs no olimpiskā kvalifikācijas turnīra, kā arī vēl viena no otrā kvalifikācijas turnīra.


, 2019-04-09 19:30, pirms 5 gadiem
Ka tik ne arī shēmotāji noladeetie.
, 2019-04-09 19:58, pirms 5 gadiem
"Tāpat LBS publiski pauž, ka nepietiek naudas arī 3x3 "Challenger" turnīra rīkošanai. Šo rindu autors ir skeptiski noskaņots pret šādām sacensībām lielo izmaksu dēļ". ŽETONS. Šis nu ir no pasākumiem - ja vari pats noorganizēt, go for it. Bet ja ne, tad ne. Valstiski absolūti nenozīmīgs.
, 2019-04-09 19:59, pirms 5 gadiem
Peļņu neplāno tad kāda interese no biznesa skatpunkta sponsoriem ieguldīties šajā pasākumā? Loģiski ka viņi naudu tad neieguldīs ja nebūs atdeves.
, 2019-04-09 20:07, pirms 5 gadiem
sandis444444 rakstīja: Peļņu neplāno tad kāda interese no biznesa skatpunkta sponsoriem ieguldīties šajā pasākumā? Loģiski ka viņi naudu tad neieguldīs ja nebūs atdeves.
Sportā mums praktiski vispār atdeves nav....Daudzi ziedotāji bija dēl nodokļu atlaidēm utt. Ko apcirpa. Tādas ir sekas, par to brīdināja.
, 2019-04-09 20:13, pirms 5 gadiem
Viss loģiski - kādēļ gan "tradicionālajiem sponsoriem" solīt daudz, ja ir valsts, kuru var kārtējo reizi "nokāst"...
, 2019-04-09 20:17, pirms 5 gadiem
Real Rebel rakstīja: Sportā mums praktiski vispār atdeves nav....Daudzi ziedotāji bija dēl nodokļu atlaidēm utt. Ko apcirpa. Tādas ir sekas, par to brīdināja.
Taisnība visā, izņemot apzīmējumu ziedotāji. Nevar viņus saukt par ziedotājiem, jo daļa to izmantoja vispār personīga labuma gūšanai. Ziedojums ir ziedojums un tie, kuri pazuda un vairāk neatbalsta, nebija nekādi ziedotāji.
, 2019-04-09 20:57, pirms 5 gadiem
loook ploik! rakstīja: Taisnība visā, izņemot apzīmējumu ziedotāji. Nevar viņus saukt par ziedotājiem, jo daļa to izmantoja vispār personīga labuma gūšanai. Ziedojums ir ziedojums un tie, kuri pazuda un vairāk neatbalsta, nebija nekādi ziedotāji.
Labi, palabošu, sponsori....
, 2019-04-16 22:52, pirms 5 gadiem
Paši paziņo ka sieviešu čempis atšķirībā no vīriešu nesīs zaudējumus un tagad stāsta ko citu, šnepeļi naturāli
Kinga Piedela un Vanesa Jasa 2023. gada 8. oktobrī. Foto: Margarita Vigule

Piedelas un Baranovskas tālmetieni nodrošina Daugavpilij otro Latvijas pusfinālu

Daugavpils Universitātes basketbolistes trešdien, 27. martā, lieliskā atmosfērā uzvarēja basketbola skolas "Rīga" juniores ar 74:58. Gunta Endzela trenētā komanda divcīņas summā bija pārāka ar 148:136 un otro reizi vēsturē iekļuva Latvijas čempionāta pusfinālā. Kinga Piedela un Valerija Baranovska divatā iemeta deviņus tālmetienus.
Kitija Laksa 2024. gada 21. februārī. Foto: Fenerbahce

Kitija Laksa sekmīgi debitē Turcijas čempionāta izslēgšanas spēlēs

Kitija Laksa un "Fenerbahce" basketbolistes pirmdien, 25. martā, kvalificējās Turcijas čempionāta pusfinālam, kur spēlēs pret "Izmit" un "Galatasaray" pāra uzvarētājām. Kristīne Vītola guva 19 punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas.
Ventspils basketbolistes 2024. gada 23. martā. Foto: Ritvars Stankevičs
8

Valmiera atspēlējas no -23, Ventspils triumfē emocionālā finālā Jelgavā

Ventspils sporta skolas "Spars" basketbolistes svētdien, 24. martā, Jelgavā iztērēja 23 punktu pārsvaru, taču pēdējās trīs minūtēs saņēmās 11:0 izrāvienam, uzvarēja Valmieru ar 68:57 un pirmo reizi vēsturē kļuva par Latvijas Sieviešu basketbola līgas otrās divīzijas čempionēm.