Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Bruģa ražošana basketbola vārdā: TTT Saulkrastos uzņems Minskas "Horizont"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Bruģa ražošana basketbola vārdā: TTT Saulkrastos uzņems Minskas "Horizont"
TTT basketbolistes. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Sestdien, 8. decembrī, Saulkrastu sporta centrā turpināsies Eiropas sieviešu basketbola līgas (EWBL) otrā sabraukuma spēles B grupā. Viļņas "Kibirkštis" un "Lulea Basket" cīņa sāksies plkst. 14:30, bet "TTT Rīga" (4-0) plkst. 17:00 tiksies ar Minskas "Horizont" (2-1).

Rīdzinieces ar Viļņas “dzirkstelēm” tikās pirms divām nedēļām un pieveica tās ar 84:53, tādējādi abām komandām Saulkrastos būs vienai spēlei. Zviedrijas čempiones “Lulea Basket” un Minskas “Horizont” pilsētā atgriezīsies arī svētdien – viņu savstarpējā cīņa notiks plkst. 12:00.

Sestdien TTT ir iespēja formāli nodrošināt vietu B grupas labāko komandu četriniekā un EWBL izslēgšanas spēlēs. Realitātē – pirmās četras uzvaras izcīnītas ar vidēji 35 punktu pārsvaru un būtu jāsakrīt absolūti fantastiskiem rezultātiem, lai no pirmā četrinieka izkristu.

Saulkrastos jāspēlē pret Baltkrievijas vicečempionēm – komandu, kura pēdējos gados veic pastāvīgu saimniecisku darbību, lai nopelnītu basketbolam nepieciešamos līdzekļus. “Horizont” nodarbojas ar kravas un pasažieru auto pārvadājumiem, kā arī...ražo bruģi.

Betona bruģa ražošana uzsākta pirms vairākiem gadiem. “Variantu naudas nopelnīšanai bija daudz. Piemēram, apsvērām iespēju nodarboties ar riepu pārstrādi, taču izvēlējāmies bruģi. Daži no kluba dibinātājiem ar to nebija mierā, taču drīzumā mūsu arods kļuva pieprasīts. Ostrovcā būvē atompilsētiņu, kuras vajadzībām nepieciešams liels daudzums celtniecības materiālu. Lēsām, ka mūsu bruģis tiks izmantots pilsētas labiekārtošanai. Tā arī notika. Valsts pasūtītāju apmierināja bruģa kvalitāte un sākām sadarbību. Pasūtījumi nodrošināti mēnešiem uz priekšu.”

Basketbola vārdā tiek darīts viss. “Nopirkām autobusus, kravas mašīnas. Darām jebkuru darbu. Bērnus vedām uz dienvidiem, līdzjutējus uz olimpisko kvalifikāciju Nantē. Kravas mašīnās izvadājam bruģi. Ja nebūtu klubs, uzņēmums kļūtu ļoti veiksmīgs. Taču jāatceras, ka aprīkojums nopirkts, pateicoties klubam. Visi zina, ka cehs strādā basketbola kluba labā."

“Horizont” 2016. gadā uzvarēja nacionālajā čempionātā un izcīnīja Baltkrievijas kausu, bet nākamajās divās sezonās piekāpās tradicionālajai konkurentei “Tsmoki Minsk”. Šosezon pret “pūķiem” vēl nav spēlēts, bet vienīgais zaudējums septiņās spēlēs piedzīvots izbraukumā Grodņā – 75:77 pret “Olimpiju”.

Minskas kluba pazīstamākā personība ir galvenā trenere Nataļja Trofimova. Pēc spēlētājas karjeras beigām viņa apvieno darbu klubā un valstsvienībā. Otrajā panākumi ir lielāki – Baltkrievija pirms divām nedēļām kvalificējās Eiropas čempionāta finālturnīram Latvijā un Serbijā.

Trofimova spēja valstsvienībā pulcēt visas labākās spēlētājas, izņemot Jeļenu Ļevčanku, kura turpina pelnīt maizi Ķīnā. “Horizont” viņas rīcībā ir trīs izlases basketbolistes – saspēles vadītāja Olga Zjuzkova, aizsardze Aļona Golubeva un spēka uzbrucēja Hanna Briča.

Zjuzkova piedalījās visās kvalifikācijas spēlēs, vidēji laukumā iznākot uz 14 minūtēm, savukārt krietni jaunākajām Bričai (1997) un Golubevai (1994) bija atvēlētas tālāko rezervistu lomas. Klubā visas trīs spēlē caurmērā 22-25 minūtes – pret stiprākām pretiniecēm laiks, protams, pieaug.

Neskaitot Trofimovu, kura 2016. gada sezonā bija “Horizont” spēlējošā trenere – galvenā trenera pienākumi tobrīd tika deleģēti viņas palīgam Andrejam Klemezam – pazīstamākā basketboliste ir centra spēlētāja Marina Kress. Šosezon – vidēji 13 minūtēs 4,0 punkti un 4,3 bumbas.

“Horizont” rindās pēdējā “zelta sezonā” spēlēja Nīderlandes saspēles vadītāja Fransiska Dondersa. Šobrīd minskietēm palīdz divas leģionāres – 25 gadus vecā krievu aizsardze Jevgeņija Korotigina (27 minūtēs vidēji 14 punkti) un 18 gadus vecā ukraiņu centra spēlētāja Ļubova Pivovarova (13 minūtēs vidēji 4,0 punkti un 5,4 atlēkušās bumbas).

Tiešraide: TTT – Horizont

Tiešraide: Lulea Basket – Kibirkštis

Tiešraide: Horizont – Lulea Basket

EWBL ceturtā sezona

A grupaB grupa
Young Angels (Slovākija)TTT Rīga (Latvija)
A3 Basket Umea (Zviedrija)Dynamo Moscow (Krievija)
Tsmoki Minsk (Baltkrievija)Lulea Basket (Zviedrija)
SBŠ Ostrava (Čehija)Pieštanske Čajky (Slovākija)
Astana Tigers (Kazahstāna)Kibirkštis Vilnius (Lietuva)
PINKK Pecsi 424 (Ungārija)Horizont Minsk (Baltkrievija)
Rostov-Don SFEDU (Krievija)Žabiny Brno (Čehija)
Olimpia Grodno (Baltkrievija)Amsterdam Angels (Nīderlande)

Izspēles kārtība

Sešpadsmit komandas, sadalītas divās grupās pa astoņām vienībām katrā, no 2018. gada 3. oktobra līdz 2019. gada 13. janvārim izspēlēs apļa turnīru. Katra komanda piedalīsies trīs sabraukumos, aizvadot septiņas spēles.

Katras grupas četras labākās vienības kvalificēsies izslēgšanas spēlēm (A1-B4, A2-B3, A3-B2, A4-B1). Ceturtdaļfinālā komandas sacentīsies mājās un izbraukumā, augstāk izliktajam klubam otro spēli aizvadot savā laukumā. “Četru fināls” notiks 2019. gada 16.-17. martā.

B grupa 7. decembrī

#KomandaU-Z+/-
1TTT Rīga4-0+141
2Žabiny Brno3-0+54
3Lulea Basket2-1+55
4Horizont2-1+8
----
5Pieštanske Čajky1-2-33
6Dynamo Moscow1-2-79
7Kibirkštis Vilnius0-4-60
8Amsterdam Angels0-3-86

EWBL otrais sabraukums, 7.-9. decembris, B grupa

DienaLaiksPilsētaSpēle
08.1214:30SaulkrastiLulea Basket – Kibirkštis
08.1215:30PieštaniŽabiny Brno – Amsterdam Angels (LIVE TV)
08.1217:00SaulkrastiTTT – Horizont Minsk
08.1218:00PieštaniPieštanske Čajky – Dynamo Moscow (LIVE TV)
09.1212:00PieštaniDynamo Moscow – Žabiny Brno (LIVE TV)
09.1212:00SaulkrastiHorizont – Lulea Basket
09.1218:00PieštaniAmsterdam Angels – Pieštanske Čajky (LIVE TV)

Live TV: LIVE TV | EWBL