Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Šonedēļ Rīgā: Londonas spēļu skaistākā olimpiete un Elīna Babkina

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Šonedēļ Rīgā: Londonas spēļu skaistākā olimpiete un Elīna Babkina
Deriks Rouzs un Antonija Mišura
Foto: SIPA/Scanpix

Basketbola klubs "TTT Rīga" ceturtdien, 10. novembrī, Eiropas kausa izcīņas mājas spēlē sacentīsies pret Elīnas Babkinas pārstāvēto "Samsun Canik Belediye" komandu, kuras sastāvā spēlē četras olimpietes un WNBA čempione.

Turcijas klubi pēdējos 10 gados spēj piedāvāt lielāku atalgojumu nekā Dienvid- un Rietumeiropas komandas, tādēļ uz turieni novērojama pastiprināta labāko spēlētāju migrācija. Pat ASV Ārlietu ministrijas paziņojumi un nemierīgā situācija pie Turcijas robežām nav apturējusi šo plūsmu.

Eiropas kausos startējošās turku komandas – “Fenerbahce”, “Galatasaray”, “Samsun Canik”, “Mersin”, “Hatay”, “Kayseri” un “Yakin Dogu” – piesaistījušas vidēji pa sešām ārzemniecēm katra. Viņu pamatmērķis ir un paliek uzvara Turcijas čempionātā, taču netiek smādēta arī iespēja pacīnīties par Eiropas trofejām.

Turcijas klubi savās rindās šosezon vēlējās redzēt vismaz piecas Latvijas spēlētājas. Divas no viņām bija gatavas atgriezties Turcijā, taču dažādu iemeslu dēļ no šīs iespējas atteicās. Pārējām trim – Aijai Putniņai, Elīnai Babkinai un Kristīnei Vītolai – Turcijā jārēķinās ar lielāko spēles laiku karjerā.

Kristīne Vītola čempionāta sākumā vidēji laukumā pavadījusi 29 minūtes, Aija Putniņa 34 minūtes, savukārt Elīna Babkina – pat 37 minūtes. Mazajām spēlētājām līdzīgās situācijās tradicionāli jāspēlē vairāk, taču arī garo spēlētāju slodze ir lielāka nekā parasti.

Iemesls vienkāršs – pieprasījums pēc augsta līmeņa turku spēlētājām ir lielāks par piedāvājumu. Viņu tirgus cena uzskrējusi debesīs un, lai saglabātu konkurētspēju (Turcijas čempionātā), klubi cenšas piesaistīt labas ārzemnieces.

Tadžipa Erdogana vadībā Turcija kļūst konservatīvāka, taču tās basketbola sabiedrība ir liberāla. Klubi aktīvi piedāvā iespēju iegūt Turcijas pilsonību – vīriešu tirgū līdzīgu gadījumu skaits mērāms desmitos, taču arī sievietēm piedāvājumi tiek izteikti arvien biežāk.

Piemēram, “UConn” absolvente Barbara Tērnere – Anete Jēkabsone-Žogota 2009. gadā izkonkurēja viņu cīņā par vietu “Connecticut Sun” sastāvā – kļuvusi par Baharu Ozturku. Marina Kuzina, latvietes paziņa no Maskavas “Dynamo” laikiem, apprecējusies ar “Hatay” galveno treneri Ekinu Bašu un kļuvusi par Marinu Bašu.

Bijusī TTT spēlētāja Kvanitra Hollingsvorta (VCU) pēc sekmīgas debijas sezonas Rīgā tika pārvilināta uz Turciju, pieņēma pilsonību un spēlēja nacionālajā valstsvienībā. Vēlāk viņu izkonkurēja cita naturalizētā amerikāniete Latoija Antuanete “Lara” Sandersa (UNC).

Ļoti prasīga, ļoti konkurētspējīga un labi atalgota – tāda ir vide, kurā jācīnās ārzemju spēlētājām Turcijā. Eiropas kausu skatītājiem tas paver iespēju klātienē redzēt starptautiskā basketbola zvaigznes. Samsunas sastāvā Rīgā ieradīsies spēlētājas no sešām dažādām valstīm, tai skaitā Ešaja Mērfija (Shay Murphy) – amerikāniete, kura 2014. gadā kopā ar Jēkabsoni-Žogotu un “Phoenix Mercury” uzvarēja WNBA čempionātā.

Starptautiski pazīstamākā Samsunas spēlētāja ir Antonija Mišura-Sandriča. Populārais amerikāņu izdevums “Bleacher Report” pirms Londonas Olimpiskajām spēlēm pasludināja Horvātijas valstsvienības uzbrucēju par skaistāko olimpieti.

Simpātiskā blondīne piesaista fotogrāfu uzmanību jau daudzus gadus, taču dzīvē viņai ir citas prioritātes. Modeles karjeras un glancēto žurnālu vāku vietā Mišura-Sandriča priekšroku dod izglītībai un sportam, pēdējos gados spēlējot Francijā un Turcijā.

Antonija Mišura 2013. gadā pievienojās Tulūzas klubam Francijā. Foto: SIPA/Scanpix

Antonija Mišura (#6) un vēl viena Samsunas spēlētāja Luka Ivankoviča (#14) 2012. gadā palīdzēja Horvātijai pirmo reizi vēsturē iekļūt un sacensties Olimpiskajās spēlēs

Tašči Tugba (Turcija), Elīna Babkina (Latvija) un Antonija Mišura-Sandriča (Horvātija): trio, kuru viens no turku basketbola apskatniekiem nosauca par Samsunas “Big 3”

Samsunas kluba prezidents Erdžans Bairaks vietējā laikrakstā informēja par ārzemnieču piesaisti. Atšķirībā no citiem Turcijas klubiem, “Canik” hierarhijā sieviešu basketbola komanda ir pirmajā vietā, jo futbolisti un basketbolisti startē amatieru turnīros

Vietējās avīzes raksts par Tugbas Tašči pievienošanos Samsunas klubam

Samsunas basketbolistes 13. oktobrī kvalificējās Eiropas kausa izcīņas pamatturnīram, gan mājās, gan viesos pieveicot Vologas “Chevakata” – Krievijas komandai, kura 13 gadus pēc kārtas piedalījās turnīra regulārajā sezonā

Samsunā prieks mijās ar bēdām – oktobra vidū pēc deviņu dienu cīņas nomira “Canik Belediye”
galvenais treneris Memets Džans Ozturks

Krievijā un Turcijas čempionāta pirmajās spēlēs komandu vadīja Ozturka palīgi, bet 4. novembrī klubs parakstīja divu gadu līgumu ar Erdalu Jeginu

Elīna Babkina klubu sacensībās Latvijā nav spēlējusi kopš 2009. gada 9. aprīļa, kad SK “Cēsis” sastāvā kļuva par divkārtēju Latvijas čempioni. Starplaikā viņa kļuvusi par Turcijas, Čehijas un Spānijas čempioni, piedalījusies Eirolīgas zvaigžņu spēlē un WNBA kluba “Los Angeles Sparks” treniņnometnē, kā arī ieguvusi Polijas kausa izcīņas vērtīgākās spēlētājas balvu.

Neskaitot Babkinu un Mišuru-Sandriču, Olimpisko spēļu pieredze ir arī Samsunas centra spēlētājām Lukai Ivankovičai (Horvātija) un Nainumai Kulibali (Mali). Mērfijas rēķinā ir Eirolīgas čempiones tituls, pārstāvot Valensijas "Ros Casares" klubu no Spānijas. Samsunas ārzemnieču sarakstu noslēdz ukrainiete Viktorija Mirčeva, kura profesionāles gaitās aizvada divpadsmito sezonu.

  +1 [+] [-]

, 2016-11-08 17:48, pirms 7 gadiem
Nu gan virsraksts

  +8 [+] [-]

, 2016-11-08 18:08, pirms 7 gadiem
Skaidrs kāpēc M.Noviks vispār interesējās par siev. BBolu. Novika raķete jau trīs reizes apriņķojusi Marsu..

  -3 [+] [-]

, 2016-11-08 18:32, pirms 7 gadiem
Nu sis var drosi pretendet uz uzvaru nominacijaa gada debilakais virsraksts.

  +2 [+] [-]

, 2016-11-08 19:10, pirms 7 gadiem
Māri,kad ta beidzot čaļiem parādu atdosi.Tas jau,Tev,velkās no Cēsu laikiem,kad paņēmām Tevi busā,jo biji pliks kā baznīcas žurka,un piedevām vēl laki mūsu šņabi.Solījies,ka uzliksi,bet solījumus gan neturi.Nēsi goda vīrs,tikai pašvaks skribelmanis.Veči tā nerīkojās!

  +3 [+] [-]

, 2016-11-08 19:40, pirms 7 gadiem
kapitan rakstīja: Māri,kad ta beidzot čaļiem parādu atdosi.Tas jau,Tev,velkās no Cēsu laikiem,kad paņēmām Tevi busā,jo biji pliks kā baznīcas žurka,un piedevām vēl laki mūsu šņabi.Solījies,ka uzliksi,bet solījumus gan neturi.Nēsi goda vīrs,tikai pašvaks skribelmanis.Veči tā nerīkojās!
Nu tie iistaakie vechi arii paradus nekarto anonimi komentaru sadalaa

     [+] [-]

, 2016-11-09 09:15, pirms 7 gadiem
Pietrūkst bilde bikini

  +1 [+] [-]

, 2016-11-09 09:26, pirms 7 gadiem
Nu gan Noviks uzcepis normālu rakstu par to Antoniju Mišuru !

     [+] [-]

, 2016-11-09 10:33, pirms 7 gadiem
Siekalojas čalis bez izredzēm.

     [+] [-]

, 2016-11-09 12:36, pirms 7 gadiem
Ha Mārēns stalko Mišuru

     [+] [-]

, 2016-11-11 00:56, pirms 7 gadiem
Akcenti salikti galīgi nepareizi un mačo stilā. Sieviesu basketbols ir interesants pats par sevi, nav jāliek visas "jaukās" bildes, lai parādītu, cik vinjas piemīlīgas