Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Kārlis Ozols

Paula Strautmane: "Citā Eirolīgas komandā mana loma būtu daudz mazāka"

Paula Strautmane: "Citā Eirolīgas komandā mana loma būtu daudz mazāka"
Paula Strautmane (nr.4) Eiropas čempionātā. Foto: Oksana Džadana/f64

Enerģiskā un laukumā nepiekāpīgā Paula Strautmane pēc četriem gadiem "Quinnipiac" universitātē, kur ieguva bakalaura grādu inženierzinātnēs, deva priekšroku mājām un šogad pārstāvēs "TTT Rīga".

Kāpēc izvēlējies TTT?
Bija plānots aizbraukt citur (uz ārzemēm), bet paskatījos treneru un spēlētāju sastāvu un izlēmu par labu TTT. Domāju, ka nopelnīju trenera (Mārtiņa Zībarta) uzticību izlasē un ka ir riskanti pirmajā profesionālajā gadā iet uz Eirolīgu. Pēc četriem gadiem ASV atbraucu mājās, kur iespējams spēlēt augstākajā līmenī, ko negaidīju. Visi apstākļi sakrita. Citā Eirolīgas komandā mana loma būtu daudz mazāka. Bet pēc izlases (2019. gada Eiropas čempionāta) sapratu, ka nebūšu TTT kā treniņu spēlētāja un ka treneri vēlas, lai esmu sastāvā.

Kā raksturotu savu pienesumu laukumā?
Treneris gribēja enerģijas spēlētāju, kas atdod visus spēkus. Mana loma šogad - uziet laukumā, nokapāt, iedot kādu asumiņu, pārsvaru centimetros īsajā galā un atpūtināt līderes.

Kas ir tavs Ahileja papēdis?
Man ir ļoti daudz jāstrādā pie spēles ar bumbu, jo pēdējos četrus gadus ASV spēlēju kā garā spēlētāja, un tagad ir pāreja uz to, lai spēlētu ārējā līnijā. Tomēr man pietrūkst auguma centimetru, lai būtu centrs, tāpēc jāpieliek driblā un kustībās kā mazajai spēlētājai.

Kas visvairāk pietrūka, dzīvojot ASV. Kādas ir lielākās atšķirības?
Droši vien, ka draugi un ģimene, Latvija un tās kultūra. Pietrūka mājas. ASV visi ir ļoti laipni. Tas viņiem ir pieņemts, ka jābūt laipnam. Tikai pēc tam uzzini, ko par tevi īstenībā domā. Latvijā vairāk runā tiešu valodu. Cilvēki ir nosvērtāki un uzreiz ar tevi nerunās. Bet, kad iepazīsties, iespējams, iegūsti draugu uz mūžu. ASV visi ir laipni jau no paša sākumu, kas ir labi, ja esi jauns ārzemnieks. Tā viņiem ir pieņemts – grūti pateikt, ko patiesībā domā.

"Quinnipiac" universitātē ieguvi grādu inženierijā. Vai domā mācīties arī tālāk?
Jā, domāju mācīties tālāk. Tiešām nezinu, kā četrus gadus savienoju basketbolu, ceļošanu un mācības, tāpēc paņēmu pauzi (no mācībām), lai varētu koncentrēties basketbolam. Lai nav tā, ka gan basketbolā, gan mācībās ir pilna slodze. Tas bija par traku. Arī veselībai tas nenāca par labu. Noteikti kādreiz stāšos maģistros kaut kur Eiropā vai arī Latvijā, bet ne šogad un ne nākamgad.

Kāpēc izvēlējies inženieriju?
Skolā patika fizika. Nodomāju – ja stāšos universitātē, jāmācās to, kas patīk un varētu būt noderīgs. Nenožēloju savu izvēli. Jo vairāk mācījos, jo bija grūtāk, bet vairāk iepatikās. Inženierija ir universāla profesija. Vari apceļot visu pasauli, būt daudzās vietās un darīt dažādas lietas. Domāju, ka eksakti profesionāļi noderēs jebkurā laikā un vietā pasaulē.

Kāda būtu tava sapņu profesija?
Pēc basketbola gribētu būt projektu inženiere, kas vāc grupu un vada projektu. Gribu ceļot apkārt pasaulei – aizbraukt uz dažiem mēnešiem vai gadu un vadīt kādu projektu. Bet tas vēl ir tālu. Iestājoties maģistros, jāizdomā arī precīzāks darbības virziens.

Lai gan mācības NCAA ir pakārtotas sportam, cik grūti bija apvienot?
Mācības ir pakārtotas, bet bija grūti, jo inženierijā jāstrādā grupās ar partneriem un mēs ļoti daudz ceļojām. Vienu lekciju nokavēt ir diezgan daudz jebkurā programmā. Treneri un profesori nāca pretī. Strādājām individuāli, vajadzēja darbus nodot, vai nu ātrāk vai vēlāk. Viss bija sarunāts. Bez citu palīdzības nebūtu to paveikusi. Ja izrādi iniciatīvu, ka gribi strādāt, cilvēki vienmēr palīdzēs.

Ko vari pastāstīt par miega režīmu koledžā un tagad?
Paņēmu pauzi no skolas, jo ļoti maz gulēju pēdējos četrus gadus. Ir daudz savādāk būt profesionālei. Tagad ir laiks vairāk sevi analizēt. Prieks, ka varu koncentrēties uz fizisko veselību, treniņiem un komandu. Nav kaut kur jāskraida šurpu turpu un jādomā par citām nesaistītām lietām. Tagad visu enerģiju veltu vienam mērķim. Varu pa dienu pagulēt un cenšos tam atvēlēt stundu. Ja nesanāk aizmigt, vismaz atlaižos gultā. Varu atļauties gulēt naktī astoņas stundas un vēl pa dienu drusciņ. Tas ir mainījis manu garastāvokli un visu ikdienu. Cilvēkiem, kuriem ir iespēja gulēt astoņas stundas, jāizmanto šāda iespēja.

Tavas ambīcijas šosezon?
Gribu, lai iekļūstam labāko četriniekā savā grupā un nodrošinām vietu Eirolīgā arī nākamajai sezonai. Vēlos būt komandas rotācijā, lai treneri man uzticas arī nozīmīgos momentos un lai spēju izpildīt visu, ko viņi prasa. Centīšos arī augt kā ārējās līnijas spēlētāja.

"TTT Rīga" 16. oktobrī plkst. 19:00 Eirolīgas sezonu atklās pret Čehijas čempionēm "USK Praha". Biļetes cena skolēniem, studentiem un pensionāriem 3,50 EUR, pieaugušajiem 7,00 EUR (komisijas maksa 0,65EUR).

Izmantotie resursi:
https://www.tttriga.lv/lv/jaunumi/p...


Raina Tomašicka. Foto: FIBA

Raina Tomašicka kļūs par ceturto latvieti "South Florida" universitātē

Latviešu basketboliste Raina Tomašicka 2024. gada rudenī sāks mācīties "South Florida" universitātē. Uzbrūkošā aizsardze pārstāvēs NCAA pirmās divīzijas komandu "Bulls" un sacentīsies "American" līgā, trešdien, 17. aprīlī, vēsta skautošanas dienests "Go global recruiting".
Kitija Laksa 2024. gada 14. aprīlī ar Eirolīgas čempiones medaļu. Foto: EuroLeague Women

Četri tituli vienā sezonā: Kitija Laksa kļūst par Turcijas čempioni

Stambulas "Fenerbahce" basketbolistes (35-0, izslēgšanas spēlēs 7-0) trešdien, 17. aprīlī, izbraukumā Vidusjūras piekrastē uzvarēja "Mersin" ar 80:56. Kitijas Laksas pārstāvētā komanda Turcijas finālsērijā līdz trīs uzvarām svinēja panākumu ar 3-0.
"Liepāja/LSSS" galvenais treneris Rūdolfs Rozītis. Foto: Ģirts Gertsons
2

Deviņas liepājnieces iemet un sagādā trenerim dāvanu vārda dienā

Liepājas basketbolistes trešdien, 17. aprīlī, savā laukumā uzvarēja Daugavpils Universitāti ar 82:60, nacionālā čempionāta bronzas sērijā līdz divām uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0. Enija Ķīvīte uzvarētāju labā guva 18 punktus. Daugavpilietei Annai Liepiņai 23 punkti un 18 atlēkušās bumbas.