Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Par ko domā igauņi?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Par ko domā igauņi?
Igaunijas valstsvienības un "ECLEX Tallinn" galvenais treneris Jānuss Levkojs (Jaanus Levkoi)
Foto: Zigismunds Zālmanis

"Esmu apmierināta ar sezonu, jo Igaunijas-Latvijas līga devusi mums labu iespēju tikt pie daudzām grūtām spēlēm. Igaunijā ir tikai piecas komandas un sacensties tikai pret viņām nav tik interesanti. Man šķiet, ikviens piekritīs, ka apvienotais čempionāts ir solis pareizajā virzienā," pabeidzot sešpadsmit spēļu maratonu pret Latvijas basketbolistēm, teica Igaunijas čempionvienības "ECLEX Tallinn" uzbrūkošā aizsardze Mirjama Nikolaja (Mirjam Nikolai).

Pirmā čempionāta laikā Igaunijas komandas pret Latvijas klubiem spēlēja 72 reizes, tiekot pie bilances 23-49. Vislabāk pret latviešiem spēlēja čempiones ECLEX, sešpadsmit spēlēs izcīnot 10 uzvaras. Pirmajā aplī tallinietes apspēlēja sešas no septiņām Latvijas komandām, taču gadu mijā peļņā uz Bulgāriju devās kluba līdere Vīve Kaja-Rebane.

“Nedomāju, ka Vīves došanās spēlēt uz ārzemēm mūs ļoti ietekmēja, taču zināmu iespaidu tas atstāja,” situāciju komentē talliniete Nikolaja. “Viņa ir tiešām laba un agresīva spēlētāja, kura var nospēlēt komandas interesēs. Galvenais iemesls, kāpēc pirmajā aplī pieveicām TTT, bija fakts, ka spēlējām mājās, Igaunijā. Otrajā tikšanās reizē klājās daudz grūtāk, turklāt aizvadījām daudz cīņu īsā laikā.”

Sezonas turpinājumā no deviņām spēlēm pret Latvijas klubiem ECLEX virsroku guva tikai četras reizes. Tallinietes pa divām reizēm zaudēja “TTT Rīga” un “RTU/Merks” (visas spēles notika Latvijā), kā arī otro reizi atzina SK “Cēsis” pārākumu. Neraugoties uz palikšanu tikai ceturtajā vietā, Nikolaja iegūto pieredzi novērtē ar igauņiem raksturīgu pragmatismu.

Priecājos, ka varu spēlēt pret spēcīgākām pretiniecēm, jo tas ir vienīgais veids, kā varam kļūt labākas. Ja spēlējam pret komandām, kuras regulāri uzvaram ar vairāk nekā 30 punktu starpību, tam nav lielas jēgas. Tādās situācijās trūkst reālu ieguvumu.”

ECLEX komandas formas tērpi izraibināti ar sponsoru uzrakstiem. Klubs strādā ciešā sasaitē ar talantīgo 1995.-1996. gadā dzimušo meiteņu paaudzi, kuras apvienotas junioru komandā “Audentes”. Finālu laikā viņas ar kluba atbalstu viesojās Cēsīs.

“Dažas no komandas spēlētājām studē, dažas strādā,” stāsta “Kalev” basketbola skolas audzēkne Nikolaja. “Bija brīži, kad aizvadījām desmit spēles divdesmit dienu laikā. Tas izrādījās grūti, bet gadījās arī lielas pauzes. Jāņem vērā, ka mūsu treneris strādā ar divām komandām – ECLEX un “Audentes”, turklāt jaunākās meitenes aizņemtas arī jaunatnes līgā. Šī iemesla dēļ mūsu kalendārā nebija lielas izvēles iespējas.”

Igaunijas valstsvienības, ECLEX un “Audentes” galvenais treneris Jānuss Levkojs (Jaanus Levkoi) pauž, ka komanda koncentrējusies iekļūšanai finālā, taču TTT agresīvā spēle nodomu izjaukusi. “Mūs iegāza pirmais puslaiks. TTT spēli sāka sparīgāk, mēs atdevām iniciatīvu. Sākām kārtīgi spēlēt, kad bijām nokļuvuši iedzinēju lomā. Spēle izvērtās interesanta, samērā agresīva. Nospēlējām salīdzinoši normāli.”

Finālos klubam pietrūcis garo spēlētāju. “Pirmajā sezonas pusē viena no komandas līderēm bija Vīve Rebane. Ar viņu ierindā varējām nospēlēt, kā vajadzēja. Pēc Vīves aizbraukšanas vājāka kļuvusi mūsu priekšējā līnija un šo trūkumu nav izdevies novērst. Nevaram aizliegt labai spēlētājai pāriet uz spēcīgāku līgu, taču labā ziņa ir tā, ka citām basketbolistēm radies vairāk iespēju. Tagad mūsu labākā spēlētāja ir Mirjama Nikolaja. Izlēmīga, spēj uzņemties.”

Iegūtā pieredze izrādīsies vērtīgāka par izšķirošajās cīņās ciestajiem zaudējumiem, uzsver Levkojs. “Uzvarēt TTT bija reāli paveicams uzdevums. Izvirzījām mērķi cīnīties. No finālistēm Cēsīm ir labāk nokomplektēts sastāvs ar amerikānieti un serbieti, pieredzējušām spēlētājām, savukārt TTT pulcētas talantīgas jaunās basketbolistes. Neraugoties uz to, mums bija visas iespējas panākt sev labvēlīgu iznākumu. Zaudējums nav liela neveiksme.”

Levkojam patīk rīdzinieču uzbrucēju sniegums. “Rozenberga ir jaudīga un spēcīga spēlētāja. Dažreiz viņa spēlē uz piezīmju robežas. Agrāk Dita ātri sapelnīja piecas piezīmes. Tagad ieguvusi pieredzi un kļuvusi labāka, izvirzoties par vienu no komandas līderēm. Strādājot ar “Audentes” komandu, daudz iznācis spēlēt pret Kitiju Laksu. Šādās spēlēs viņa gūst labu pieredzi, kas noderēs tālāk. To pašu var pateikt par pārējām jaunajām spēlētājām.”