Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Latvijas meitenes "turku pirtī"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvijas meitenes "turku pirtī"
Elīna Babkina un Zane Tamane
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

Patiesas kaislības, desmitgadēs veidotas tradīcijas, nežēlīgs troksnis un nepiekāpīga cīņa laukumā ir katra kārtīga derbija sastāvdaļas. Sākot no 2011. gada, Latvijas basketbolistes sacenšas vienā no slavenākajiem pasaules derbijiem starp "Fenerbahce" un "Galatasaray" klubiem.

Leģendārais derbijs

Turcijas basketbolā – un sportā vispār – nav principiālāku pretinieku par “Fenerbahce” un “Galatasaray”. Stambulas priekšpilsēta pret jaunpilsētu. Āzijas daļa pret Eiropas daļu. Cīņa par spēcīgākā kluba nosaukumu Stambulā bieži ir cīņa par spēcīgākā kluba nosaukumu Turcijā.

Kıtalar Arası Derbi. Starpkontinentālais derbijs – tādu nosaukumu turki devuši šai cīņai, kuras sākums fiksēts 1909. gada 17. janvārī. Todien pašreizējā “Şükrü Saracoğlu Stadium” vietā notika draudzības spēle, kurā “Galatasaray” futbola klubs uzvarēja ar 2-0.

Abu klubu futbolisti 103 gadu laikā spēkus samērojuši 368 reizes.

140 reizes pārāki bijuši “Fenerbahce” kājbumbas meistari, 117 reizes uzvaru svinējuši “Galatasaray” futbolisti, bet 111 reizes sacensības noslēgušās neizšķirti. Savstarpējās spēlēs labāk klājies “dzeltenajiem kanārijputniņiem” (Sarı Kanaryalar), taču starptautiskajā arēnā tālāk tikuši “Galatasaray”. Tieši “dzeltensarkanie” uzvarēja 2000. gada UEFA kausa finālā un vēlāk izcīnīja UEFA Superkausu.

Futbola duelis pārmetās uz basketbolu, volejbolu, vieglatlētiku un citiem sporta veidiem. Vīriešu basketbolā tā sākums datēts 1933. gada 24. martā. Te bilance ir 92-2-90 “Galatasaray” labā, bet “Fenerbahce” izcīnījusi vairāk Turcijas kausu.

1955. gada 30. aprīlis.

Diena, kad notika “Fenerbahce” un “Galatasaray” sieviešu basketbola komandu pirmā tikšanās, kurā “dzeltensarkanās” svinēja uzvaru ar rezultātu 20:19. Piecdesmit septiņu gadu laikā vienības tikušās jau 94 reizes. “Fenerbahce” ir vadībā ar bilanci 50-44.

Piecdesmito uzvaru “Fenerbahce” izcīnīja 2011. gada 27. novembrī, jau ar Zani Tamani un Elīnu Babkinu sastāvā (Babkina spēlē nevarēja piedalīties savainojuma dēļ). Par panākumu komandai tika piešķirtas prēmijas.

”Fenerbahçe” pret “Galatasaray”

PozīcijaFenerbahçeGalatasaray
Dibināšanas gads1907. gada 3. maijs1905. gada 30. oktobris
VietaKadıköy (Āzija)Galatasaray (Eiropa)
Biedru skaits219 456nav ziņu
Pilnais nosaukumsFenerbahçe Spor KulübüGalatasaray Spor Kulübü
IesaukaSarı Kanaryalar (dzeltenie kanārijputniņi)Sarı-Kırmızılılar (dzelteni-sarkanie)
KrāsasDzeltena un melnaDzeltena un sarkana
StadionsŞükrü Saracoğlu Stadium (50 509)Türk Telekom Arena (52 652)
Skaņas rekordsnav ziņu131.76 decibeli
Basketbola arēnaFenerbahçe Ülker City (no 2012)Abdi İpekçi Arena (no 2009)

"Fenerbahce" līdzjutēji mājas spēlē ar "Galatasaray"

Gatavošanās

“Fenerbahce” sieviešu basketbola komanda mājas spēles aizvada “Caferaga Sport Hall” - 1982. gadā uzbūvētā zālē, desmit minūšu gājiena attālumā no Kadikojas prāmju piestātnēm. Tuvumā ir tirdzniecības ielas, zivju tirgus, atpūtas un izklaides vietas.

"Şükrü Saracoğlu” futbola stadions un “Fenerbahce” treniņu komplekss arī ir desmit minūšu gājiena attālumā, tikai pretējā virzienā. Ar sarkanu ķieģeļu mūri un žogu apjoztajā treniņu kompleksā ir pieci atklātie futbola laukumi, baseins, basketbola un volejbola treniņzāles, svaru zāle un ēdnīca. Marmora jūra ir nepilna kilometra attālumā. No tās sauszemē stiepjas kanāls ar jahtu ostu, veloceliņu un gājēju promenādi.

Spēlētājas dzīvo nedaudz dziļāk kontinentā, 7-15 minūšu gājiena attālumā no treniņzāles. Latvijas spēlētājas uz treniņiem bieži dodas ar kājām vai izmanto kluba mikroautobusa pakalpojumus. Ja attiecīgajā dienā nav vēlēšanās gatavot mājās vai iepazīt turku daudzveidīgās virtuves labumus, var pusdienot kluba ēdnīcā.

“Caferaga” un “Abdi İpekçi” zāles gaisa līnijā nešķir vairāk par desmit kilometriem, taču Stambulas ģeogrāfija nosaka, ka no vienas vietas līdz otrai ar automašīnu jābrauc vismaz stundu. Jāšķērso Āzijas daļa, jātiek uz viena no diviem Bosfora tiltiem un jāizbrauc cauri transporta pārpildītajai Eiropas daļai. Ja tiltu pieejās ir sastrēgumi, ceļš var ieilgt līdz trīs stundām, tāpēc derbija izbraukumos komandas dodas dienu iepriekš.

Arī spēlējot mājās, kārtība ir savādāka nekā parasti. Spēlētājas pulcējas un guļ diendusu klubam piederošā viesu namā “Caferaga” zāles tuvumā. Vēlāk komanda kopā brauc uz spēli.

Fanu uzticība un atbalsts ir neticams. Vairāki simti aktīvāko līdzjutēju pie zāles ieejas redzami jau divas stundas pirms spēles sākuma un stundu pirms ieejas vārtu atvēršanas. Viņi dzied, sauc saukļus un gavilējot sveic komandas autobusu. Viņu vidū ir arī meitenes. Lēkājoši, skaļi, trokšņaini. Izmanto balsis un rokas. Nav piedzērušies un pārāk uzmācīgi.

Kad laukumā uznāk “Fenerbahce” bijusī spēlētāja, amerikāniete Daiena Taurasi, ūjināšana pieņemas spēkā. Šajā brīdī no fanu mutēm izlaužas rupjš sauklis, kurš spēles gaitā tiek atkārtots vairākas reizes. “F... you, f... you, f... you Taurasi! Taurasi, Taurasi, f... you Taurasi!” auro pūlis. Apkārt “ultrām” izvietota apsardzes ķēde, taču nekādu draudu un lidojošu pudeļu nav. Taurasi pamāj kareivīgajiem faniem un turpina iesildīties spēlei. Pret sievietēm Turcijā izturas pieklājīgi un ar cieņu.

Zālē ir tikai vienas komandas līdzjutēji. Ja spēle notiek citur, rīkotāji nodrošinās ar papildus drošības pasākumiem. Viņiem šajā ziņā ir gandrīz astoņdesmit gadu pieredze, tāpēc kautiņi spēļu zālēs ir retums. Mājas spēlē, kā likums, ārpus laukuma var dominēt tikai viena komanda.

“Caferaga” palīgtelpas nav lielas un fanu radīto troksni var dzirdēt nepārtraukti. Līdzjutēji mīl ārzemju spēlētājas ne mazāk un reizēm pat vairāk nekā vietējās basketbolistes. Galvenais, ka tu nēsā “Fenerbahce” kreklu un uzvari. Tad viss ir kārtībā.

"Fenerbahce" stadiona apkārtne

Uzvarēt Turcijā ir svarīgāk nekā Eiropā

Turcijas virslīga katru gadu kļūst spēcīgāka. Nacionālajā čempionātā noteikts piecu ārzemju spēlētāju limits. Spēlei var pieteikt četras ārzemnieces un to izmanto praktiski visi līgas klubi. Komandas, kuras spēlē Eiropas kausos, starptautiskajām sacensībām var pieteikt tikai divas Ārpuseiropas spēlētājas.

Virslīgā tāda ierobežojuma nav, tāpēc gandrīz visos pārējos klubos ir pa četrām labām amerikāņu spēlētājām. Vairumā gadījumu viņas “taisa rezultātu” un bieži sagādā grūtas dienas pat vadošajiem valsts klubiem.

“Fenerbahce” to izjutusi uz savas ādas. Oktobra beigās mājas spēlē pret galvaspilsētas klubu “Optimum TED Ankara” nācās piedzīvot zaudējumu ar 77:84, bet uzreiz pēc Eirolīgas regulārās sezonas beigām piedzīvota otrā neveiksme 76:84 pret “Mersin”. Neskaitot zaudējumu savstarpējā spēlē, vienreiz paklupa arī “Galatasaray”, ar 95:98 zaudējot Džeihanas komandai.

Ievērojot daudzu desmitgažu garumā izveidotās tradīcijas, Turcijas čempionāts valstī ir prestižāks par Eirokausu spēlēm, līdzjutēju interese – lielāka. Zaudējumu ārzemju komandai uzskatīs par negadījumu, neveiksmi Turcijā par nelaimi. Derbija gadījumā visu var pareizināt ar skaitli desmit.

Galatasaray

+Vienpadsmitkārtējas Turcijas čempiones (1988, 1990-1998, 2000), trīskārtējas vicečempiones (2008, 2010-2011)
+Astoņkārtējas Turcijas kausa ieguvējas (1993-1998, 2010-2011), četrkārtējas sudraba medaļnieces (1999-2001, 2009)
+Astoņkārtējas Turcijas Prezidenta kausa ieguvējas (1993-1998, 2011), sudraba medaļu ieguvējas (2010)
+FIBA Eiropas kausa ieguvējas (2009)
+Pirmā Eiropas Superkausa finālistes (2009)
+Trešā vieta FIBA Eirolīgā (2009), trešā vieta FIBA Eiropas kausā (2008)

"Galatasaray" fani Eirolīgas spēlē pret Valensijas "Ros Casares"

Turcijas lielpilsētā basketbolu ciena. Trīspadsmit miljoni iedzīvotāju var sekot līdzi pieciem Eirolīgas klubiem. Vairāk profesionālu groza bumbas komandu nav nekur. Ja nesaista “Fener” un “Gala”, var izvēlēties starp “Anadolu Efes”, “Bešiktaš” un Stambulas Universitāti. Katru nedēļu ir daudz augstvērtīgu spēļu, spēj tikai izbraukāt.

Atalgojot uzticību basketbolam, Stambula pavasarī uzņems divus Eiropas klubu basketbola lielākos notikumus. No 28. marta līdz 1. aprīlim “Abdi İpekçi” arēnā notiks pirmais FIBA Eirolīgas “Astoņu Fināls” basketbolā sievietēm, pusotru mēnesi vēlāk pilsētā tiks izspēlēts “Turkish Airlines” Eirolīgas “Četru Fināls”. Tam sekos citi nozīmīgi turnīri, 2014. gada Pasaules čempionātu basketbolā sievietēm ieskaitot.

“Galatasaray” sola, ka vakara spēlē ieradīsies līdz 10 000 fanu. Tiešraide GSTV un “Galatasaray” Facebook lapā Incompatible Browser | Facebook .

Tāpat kā turku pirtī, Stambulā nekad nav garlaicīgi.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-08 16:03, pirms 12 gadiem
Kur video?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2012-02-08 16:27, pirms 12 gadiem
Noviks, kurš gan cits!

  +4 [+] [-]

, 2012-02-08 19:22, pirms 12 gadiem
a bildes no pirts ari bus?