Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kristīne Vītola: "Salamankas fanu reakcija mani šokēja"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kristīne Vītola: "Salamankas fanu reakcija mani šokēja"
Kristīne Vītola
Foto: feb.es

"Staigājot jautājām cilvēkiem, vai viņi zina mūsu komandu. Daudzi raustīja plecus – kas, kur? Tepat! Viņi pieteicās atnākt uz mūsu spēlēm. Viens pa vienam, kamēr pēdējās spēlēs savācām pilnas tribīnes," par piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem, pirmo sezonu profesionāli spēlējot Spānijā, stāsta Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības centra spēlētāja Kristīne Vītola.

Gatavošanās intervijai ir līdzīga laba virsraksta meklējumiem. Jānorobežojas no citām lietām, jāatpūtina prāts un jācenšas saskatīt īpašo parastajā. Kristīnes Vītolas gadījumā tas nav grūti. Viņai piemīt uzņēmība un atvērtība, kura nepieciešama gan profesionālajā sportā, gan sadzīvē.

"Juglas" audzēkne un UTEP absolvente Spānijā turpināja darīt to pašu, ko Teksasā – labai spēlei pievienoja interesantas sociālās aktivitātes. Vītolas pārstāvētais Saragosas klubs "Stadium Casablanca" tādā ceļā ieguva jaunus līdzjutējus, bet spēlētāja nopelnīja divu gadu līgumu ar slaveno Salamankas komandu "Perfumerias Avenida".

Kā izdevās tava pāreja no studentu uz profesionālo basketbolu?
Profesionāls klubs no koledžas atšķiras tāpat kā Eiropa no Amerikas. Pāreja notika viegli, jo pie Eiropas basketbola biju pieradusi, spēlējot izlasē. Otrkārt, Spānijā satiku spēlētājas, kuras iepazinu jau studentu basketbolā.

"Stadium Casablanca" ir basketbola klubs?
Tas ir vietējo iedzīvotāju uzturēts privāts klubs. "Stadium Casablanca" apvienoti daudzi sporta veidi, tai skaitā peldēšana, teniss, basketbols. Saragosā bijām vienīgā profesionālā sieviešu komanda. Pilsētā pastāv arī ACB līgas klubs, kurš spēlē citā zālē.

Ko piedzīvoji Saragosā?
Sadraudzējos ar amerikāņu saspēles vadītāju Ivonnu Tērneri. Viņa ir ļoti pieredzējusi spēlētāja. Spēlējusi WNBA, savukārt Saragosā viņa ieradās, pussezonā atbraucot no Dubajas (lielpilsēta Apvienotajos Arābu Emirātos). Mums izveidojās labs kontakts un daudz laika pavadījām kopā.

Padarījām klubu populārāku, piestrādājot mārketingā. Staigājot jautājām cilvēkiem, vai viņi zina mūsu komandu. Daudzi raustīja plecus – kas, kur? Tepat! Viņi pieteicās atnākt. Viens pa vienam, nedēļu pēc nedēļas, kamēr pēdējās spēlēs savācām pilnas tribīnes. Izdevās!

Spēļu plakāti sākumā bija redzami tikai klubam piederošajā sporta kompleksā. Palūdzām klubam izdrukāt papildus plakātus. Izlikām tos uz ielas, vietējās beķerejās un skolās. Sezonas beigās zāle bija pilna un skaļa, ar lielisku atmosfēru.

Kristīne Vītola un Dita Rozenberga 2015. gada 5. maijā. Foto: Vilnis Kozlovskis

Viens no uzdevumiem pirmajā treniņā – “mismatch” situācijas

Vai treneri Hesus Fernandesu nomainīja kluba vadība?
Viņš nolēma atkāpties pats. Decembrī par galveno treneri kļuva vietējais speciālists Viktors Lapenja. No savām gaitām Spānijas izlasē viņš zināja gan Aiju (Putniņu), gan Lieni (Jansoni) un citas latviešu meitenes. Abu treneru izmantotās sistēmas krasi atšķīrās, taču mani tas neietekmēja.

Lapenjas atnākšana mainīja komandas spēli?
Mazajām spēlētājām bija aktīvāk jāuzbrūk brīvajās situācijās, bet, nokļūstot pret garāku sedzēju, jānogādā bumba groza apakšā. Uzsvara uz mazajām vai garajām spēlētājām nebija. Viktors prasīja vairāk nekā Hesus, tāpēc jaunajām meitenēm otrajā sezonas daļā klājās daudz grūtāk.

Vai Tev pietika iespēju strādāt individuāli?
Kopā ar amerikānieti ieradāmies strādāt stundu pirms rīta treniņa. Treneris, redzot, ka strādājam individuāli, papildus prasības neizvirzīja, taču varējām ar viņu pastrādāt pusstundu pēc treniņa. Lapenjam palīdzēja otrais treneris Karloss (Carlos Lanau), kurš klubā strādā ar jaunākām meitenēm.

Pirms dažiem gadiem visas labākās spāņu spēlētājas spēlēja Spānijā. Pašreizējos ekonomiskajos apstākļos tā nav. Vai klubā visas spēlētājas bija profesionāles?
Komandā bija daudzas 18 un 19 gadus vecas meitenes. Nepārzinu viņu situāciju, tāpēc nevaru spriest. Vienas garās spēlētājas sniegums nebija pietiekami labs. Viņai nācās kavēt mācības skolā un beigās viņa varēja pārtraukt treniņus, tātad nebija profesionāles statusā.

Komandas mērķis...
...sezonas sākumā bija tikt četriniekā, kas deva tiesības spēlēt izslēgšanas spēlēs. Pussezonā jaunais mērķis bija noturēties virslīgā.

Tu biji komandas pamatcentrs. Kas tevi nomainīja laukumā?
Īstas maiņas nebija, tāpēc spēlēju 30 un vairāk minūtes. Pirmajā sezonas daļā garajā galā mainījos ar Samariju Vokeri un Lauru Herreru. Abas partneres bija ceturtie numuri. Centāmies rotēt, cik varējām. Sezonas otrajā pusē komandā palikām tikai mēs ar Lauru. Treneris mēģināja rotācijā iekļaut garākas un spēcīgākas uzbrucējas, lai mums nebūtu jāspēlē pa 40 minūtēm.

Vai saskāries ar vairāk garajām spēlētājām nekā koledžā?
Atsevišķās komandās bija garāki centri, taču kopumā situācija īpaši neatšķīrās.

Kas sagādāja grūtības?
Spāņu valodas apguve. Teksasā mācījos un runāju angliski, kamēr Saragosā viss notika spāniski. Treneris, runājot dzimtajā valodā, jutās daudz komfortablāk. Komandas biedrenes palīdzēja iztulkot teikto. Ātri adaptējos un sezonas beigās palīdzība vairāk nebija vajadzīga.

Spānijā nācās vairāk laika pavadīt pārbraucienos?
Visur, izņemot Kanāriju salas, devāmies ar autobusu. Dažreiz izbraucām tikai spēles dienā. Neraugoties uz to, ka daži pārbraucieni ilga 8-9 stundas vienā virzienā, mums īsti neļāva gulēt. Klasiskā programma – sarunas, mūzika, filmas. Tiesa, spēles dienā stundu pagulēt atļāva.

Skatoties pozitīvi – viena spēle nedēļā.
Gribēju spēlēt biežāk. No otras puses, varēju atpūsties un labāk sagatavoties.

Sezonas vidū Tevi no ierindas izsita savainojums.
Labās rokas augšdelma ceturtā kaula spirālais lūzums. Savainojums notika izbraukuma spēlē pēc astoņu stundu brauciena. Tiku aizvesta uz slimnīcu, kur roku ielika ģipsī un iedeva pretsāpju zāles. Man pateica, ja roka nebūs ģipsī, līdz mājām neizturēsi.

Mājās atbraucām trijos naktī. Astoņos no rīta man bija jābrauc pie vairākiem dakteriem. Tas notika pirmdien, bet trešdien man tika veikta operācija.

Traka pirmā nakts?
Nakts bija briesmīga. Veselu mēnesi naktis bija briesmīgas. Roka atradās maskā un tai vajadzēja gulēt uz spilvena. Nekāda izgulēšanās nebija iespējama. Miega zāles un citus nomierinošos līdzekļus nelietoju.

Kā pagāja atveseļošanās?
Gāju uz svaru zāli trenēt kājas. Ar cietušo roku pirmās divas nedēļas nevarēju darīt neko. Vienīgais izņēmums – varēju izņemt roku no maskas un pakustināt pirkstus, lai tie neatrofējas. Gribēju visu darīt ātrāk, tāpēc ārstiem nācās mani piebremzēt.

Decembrī sāku turēt bumbu. Pirms Ziemassvētku brauciena uz mājām šķita, ka esmu gatava spēlēt. Rīgā padarbojos pie izlases fizioterapeites Līgas Folkmanes. Janvāra sākumā pēc atgriešanās Saragosā ārsts deva zaļo gaismu.

Vai pēc notikušā esi apmierināta ar sezonu?
Gribēju, lai komandai veicas labāk. Ņemot vērā apstākļus un pieejamos līdzekļus, nostartējām iespēju robežās. Mans savainojums komandu nedaudz izsita no līdzsvara, turklāt līdz pēdējai nedēļai meitenēm nācās iztikt bez papildinājuma. Citādi sūdzēties nevaru.

Saragosas klubs “Stadium Casablanca” nacionālajā čempionātā startē ar sponsora vārdu "Mann Filter"

Spēlē pret nākamajām Spānijas čempionēm “Uni Girona”

Kristīne Vītola ar komandas biedrēm. Foto no Kristīnes Vītolas personiskā arhīva

Iemetienā

Treneris agrāk strādāja Salamankā. Vai viņam bija nopelni tavā pārejā?
Par Salamankas piedāvājumu uzzināju no aģenta. Tobrīd par mani interesējās vairākas komandas un saņēmu ieteikumu turpināt strādāt.

Piedāvājums, no kura nevar atteikties?
Piedāvājums bija labs. Viesojoties Salamankā, ļoti patika atmosfēra un komandas fani, kas tobrīd pietrūka Saragosā.

Kas tev ir zināms par Salamankas komandu?
Esmu dzirdējusi, ka Salamankai ir ļoti stipra spēle groza apakšā. Komanda uzbrūk no visām pozīcijām. Salamankas zīmols ir ātrie uzbrukumi un agresīva spēle. Un Eirolīga.

Vai fani Tevi jau paspēja pārsteigt?
Salamankas fanu reakcija mani šokēja, protams, labā nozīmē. Telefons visu dienu bija karsts – ieguvu daudzus jaunus sekotājus un ierakstus tviterī. Katrā sociālajā tīklā aktivitāšu skaits bija mērāms simtos! Cilvēki ļoti atvērti un pretimnākoši, ar nepacietību gaida jauno sezonu.

Komandas vadība man teica, lai pie tādas uzmanības pierodu. Tā ir Salamanka, tie ir viņu fani un viņi to dara ar lielāko prieku.

Iepriekšējā sarunā teici, ka plāno maģistra studijas “Leadership studies” programmā.
Pagaidām studijas neturpinu. Pilnvērtīgi apvienot abas lietas ir ārkārtīgi grūti, tāpēc nolēmu koncentrēties basketbolam.

Septiņi vientulības mēneši – Spānijā tas laikam nav iespējams.
Vientuļa tiešām nejutos, jo spāņu spēlētājas ir draudzīgas.

Pēc sezonas sanāca atvilkt elpu?
Nedēļu atpūtos, lai nomierinātos. Nākamās trīs nedēļas apmeklēju Olimpiskā sporta centra svaru zāli, savukārt Hanzas vidusskolā trenējos pie Aivara Vīnberga un RSU komandas.

Tev izlasē ir individuāli mērķi?
Individuālu mērķu nav, jo primārais ir komandas mērķis. Tie sakrīt – iet soli pa solim un izcīnīt uzvaras. Ko komandai vajadzēs, to došu.

Uzbrukumā. Foto no Kristīnes Vītolas personiskā arhīva

Viens no “Stadium Casablanca” plakātiem

Labās rokas savainojuma dēļ Kristīnei nācās izlaist septiņas spēles

Cīņa par bumbu

Kristīne Vītola

Marsela Prusta jautājumi (atbildes pāris vārdos)

Īpašība, kas patīk cilvēkos
Atklātība

Īpašība, kas nepatīk cilvēkos
Paviršība

Mīļākā krāsa
Zila (kā Salamankā)

Personība Latvijas sportā
Uļjana Semjonova

Grāmata, kuru iesaki izlasīt
Paulu Koelju "Vienpadsmit minūtes"

Filma, kuru iesaki noskatīties
"Hero 6"

Iecienīts teiciens vai citāts
"Ir divu veidu cilvēki. Ir tie, kas dzīvo, spēlē un mirst. Un tie, kas nekad nedara neko citu, kā vien turas līdzsvarā uz dzīves smailes. Ir aktieri. Un ir virves dejotāji." - Maxence Fermin

Un Tu esi?
Es cenšos būt virves dejotāja. Dzīvē vajag mazliet riska, lai nav garlaicīgi.

Pa kādu virvi Tu nogāji šogad?
Spānijā pati atvēros un iepazinu citus cilvēkus. Ļāvu viņiem sevi pieņemt un kļūt par otru ģimeni. Tam nepieciešama abpusēja atvērtība. Sanāca piedzīvojums un ieguvu jaunus kontaktus.

Kristīne Vītola 2015. gada 28. februārī Salamankā. Foto: Marta Sutil

Salamankas līdzjutēji ir labākie Spānijā. Foto: Avenida

Kristīne Vītola Saragosā

“Stadium Casablanca” uzvarēto un zaudēto spēļu bilance ar Vītolu sastāvā bija 9-10 (bez 0-7). Centra spēlētāja 19 spēlēs vidēji 29:49 minūtēs sameta 13,3 punktus, izcīnīja 8,5 atlēkušās bumbas, bloķēja 1,3 metienus, izprovocēja 4,5 piezīmes un nopelnīja lietderības koeficientu 17.

Vītola piecās kategorijās – atlēkušajās bumbās, metienu precizitātē, metienu bloķēšanā, izprovocētajās piezīmēs un efektivitātē – kļuva par labāko spēlētāju komandā. Spēlētāja realizēja 51,4% divpunktu metienu (95 no 185), turklāt 18. kārtā tika atzīta par nedēļas MVP.

Atbalsti Latvijas valstsvienību pārbaudes spēlēs Rīgā!

+Piektdien, 22. maijā, plkst. 19:45 Olimpiskajā sporta centrā pret Baltkrieviju;
+Sestdien, 23. maijā, plkst. 16:00 Rīgas arēnā pret Āzijas dižāko komandu Ķīnu;
+Pirmdien, 25. maijā, OSC pret Ķīnu;
+Trešdien, 3. jūnijā, OSC pret Lietuvu.

 +12 [+] [-]

, 2015-05-07 17:10, pirms 9 gadiem
Jūtu neremdināmu seksuālu piesitienu Novika rakstos.

 +10 [+] [-]

, 2015-05-07 17:37, pirms 9 gadiem
viņa ir 1,97. Noviks nevar aizsniegt nemaz...

  +9 [+] [-]

, 2015-05-07 17:42, pirms 9 gadiem
.............. rakstīja: viņa ir 1,97. Noviks nevar aizsniegt nemaz...
pakāpsies uz ķeblīša un būs labi

  +6 [+] [-]

, 2015-05-07 17:47, pirms 9 gadiem
No skata Kristīne ir dzērve, nav tā masa, lai grūstītos zem groza...Tamanes tips
Simpātiska beibe, lai veicas !

     [+] [-]

, 2015-05-07 18:12, pirms 9 gadiem
"Labās rokas augšdelma ceturtā kaula spirālais lūzums.''

Augšdelms un četri kauli ?

  -3 [+] [-]

, 2015-05-07 22:15, pirms 9 gadiem
Novika kungam jātaisa kompaktākas intervijas.. kurš šīs esejas var izlasīt no A līdz Z!?

  +1 [+] [-]

, 2015-05-07 22:17, pirms 9 gadiem
sandis444444 rakstīja: Novika kungam jātaisa kompaktākas intervijas.. kurš šīs esejas var izlasīt no A līdz Z!?
tas, kurš spēj sajust Novika strāvojumu