Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Mikiko Hagivara: "Japānas lielais mērķis – zelts Tokijā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Mikiko Hagivara: "Japānas lielais mērķis – zelts Tokijā"
Aleksa Gulbe spēlē pret Japānu
Foto: Renārs Koris

"Spēlē pret Latvijas U18 izlasi grūtības sagādāja cīņa ar jūsu lielajām spēlētājām, turklāt latvietes labi met no distances," pēc otrās pārbaudes spēles Rīgā sarunā ar Sportacentrs.com teica Japānas U17 meiteņu basketbola izlases galvenā trenere Mikiko Hagivara (Hagiwara).

Hagivara 1996. gadā Atlantā kļuva par Olimpisko spēļu basketbola turnīra otro rezultatīvāko spēlētāju un palīdzēja Japānai izcīnīt septīto vietu. Viņas veikums – 26 punkti uzvarā pār Kanādu (95:85), 23 punkti uzvarā pār Ķīnu (75:72) un 22 punkti ceturtdaļfināla zaudējumā pret ASV (93:108).

Aizsardzes veikums tika novērtēts – Hagivara kļuva par vienu no deviņām ārzemju basketbolistēm, kuras tika izvēlētas vēsturiskajā 1997. gada WNBA draftā. Elitārajā pulkā bija Mišela Timsa (Austrālija), Jeļena Baranova (Krievija), Izabella Fijalkovski (Francija), Žaneta Arkaina (Brazīlija), Eva Ņemcova (Čehija), Katarīna Pollīni (Itālija), Andrea Kongrīvsa (Lielbritānija) un Ženga Haiksja (Ķīna).

Atlases procedūra notika trīs daļās. Janvārī 16 izcilākās spēlētājas tika piesaistītas astoņām līgas komandām. Nākamās 16 basketbolistes tika izvēlētas t.s. “Elites draftā”, bet vēlāk sekoja “studentu drafts” – klubi četrās kārtās izvēlējās vēl 32 spēlētājas. Hagivaru Elites drafta otrajā kārtā ar #14 izvēlējās Kalifornijas komanda “Sacramento Monarchs”.

Pēc profesionāles karjeras beigām Hagivara kļuva par sekmīgu treneri un uzskatāma par Japānas “jaunā viļņa” pārstāvi. Pērn viņa ar U19 izlasi sasniedza ceturto vietu Pasaules kausa izcīņā Itālijā, savukārt pašreiz stājusies pie U17 izlases stūres.

Japānas U17 izlasē iekļautas astoņas spēlētājas no U16 komandas, kura pērn izcīnīja sudraba medaļu Āzijas čempionātā. Cik spēlētājas pretendē uz vietu sastāvā?
Minētās spēlētājas piedalās atlasē par tiesībām spēlēt Pasaules U17 kausa izcīņā Minskā. Pārbaudes spēles Latvijā ir viens no atlases posmiem.

Kādi ir komandas mērķi, aizvadot pārbaudes spēles Eiropā?
Pārbaudes spēles Eiropā ir ļoti vērtīgas, lai labāk iemācītos spēlēt uzbrukumā pretinieku laukuma pusē (half court offense). Tas ir svarīgākais, ko mums kā komandai jāiemācās. To pašu var teikt par aizsardzību savā laukuma pusē. Otra prioritāte – attīstīt komandas darbu ātrajos izrāvienos.

Vai Āzijā ir grūti sarīkot pārbaudes spēles ar Ķīnu un Koreju?
Tas nav viegli, taču tagad izvēles iespējas kļuvušas lielākas. Āzijas komandas kopš 2017. gada finālturnīros spēlē kopā ar Okeānijas komandām, tāpēc varam vienoties, piemēram, ar Austrāliju. Tā ir komanda, pret kuru mums ir ļoti grūti spēlēt.

Kādi ir jūsu iespaidi par Latvijas komandām, ar kurām tikāties pirmdien un otrdien?
Manuprāt, Latvijas U17 izlasē ir labas spēlētājas. Latvijas U18 izlasē ir garākas un lielākas spēlētājas, turklāt viņas ļoti labi met no trīspunktu metienu līnijas. Viņu spējas iemest no distances sagādāja mums problēmas. Esam apmierināti ar braucienu, tikai žēl, ka zaudējām U18 izlasei.

Alise Markova spēlē pret Japānas U17 izlasi. Foto: Renārs Koris

Aleksa Gulbe

Japānas U17 izlase

Japānas atbalstītāji

Latvijas U18 izlase un Japānas U17 izlase

Latvijas U18 izlase un galvenais treneris Ainārs Čukste

Pēc diviem gadiem Tokijā notiks Olimpiskās spēles. Kāds ir Japānas valstsvienības mērķis?
Japanās valstsvienības galvenais treneris paziņoja, ka mērķis ir izcīnīt zelta medaļu. Mūsu – jaunatnes izlašu – uzdevums ir palīdzēt viņiem to izdarīt. Piemēram, 2017. gada decembrī valstsvienība pirmo reizi aizvadīja kopīgus treniņus ar U24 komandu (izcīnīja sudraba medaļu 29. Universiādē Taivānā, finālā zaudējot Austrālijai) un U19 meitenēm (ceturtā vieta Pasaules kausa izcīņā).

     [+] [-]

, 2018-04-06 19:09, pirms 6 gadiem
Japānai noteikti būs zelts basketbolā.
Patīkami, ka sportacentrs māk likt akcentus uz svarīgāko.
Šis raksts ir dienas hailaitos, nu, cmon...