Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aivars Vīnbergs: "Latvijas meitenēm ir labs potenciāls"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aivars Vīnbergs: "Latvijas meitenēm ir labs potenciāls"
Aivars Vīnbergs (RSU) un Armands Misus (Liepājas Papīrs) ar Artu Frīdenbergu un Sindiju Kuduli
Foto: Renārs Koris

Latvijas sieviešu valstsvienība Aivara Vīnberga vadībā 1999. gadā pirmo reizi iekļuva Eiropas labāko komandu desmitniekā. Otrdien, 6. februārī, treneris vērtēja Pasaules kausa izlozes rezultātus.

"Pasaules čempionātā īsti nevar runāt par izdevīgu vai neizdevīgu izlozi. Grupa – normāla. Gan mūsu, gan pārējās grupās ir samērā izteiktas favorītes. Manuprāt, nav pamata sūdzēties arī par iespējamām pretiniecēm no C grupas – Spāniju, Japānu, Beļģiju un Puertoriko.

Piekrītu trenerim Zībartam – ja nebūs savainojumu, iespējams nokomplektēt stiprāku komandu nekā pagājušajā gadā Prāgā. Šķiet, neviens nedomā, ka D grupā varam apspēlēt ASV, taču tajā pašā laikā mums ir pa spēkam pieveikt gan Ķīnu, gan Senegālu.

Iekļūstot astotdaļfinālā, parādās lielas iespējas. Pirmkārt, revanšēties Beļģijai (par zaudējumu Eiropas čempionāta grupas turnīrā). Neviens augstu nevērtē Puertoriko, taču nevajadzētu noniecināt arī šo komandu. Puertoriko nosacīti ir 51. ASV štats – atcerēsimies, kā pret viņiem gāja mūsu vīriešiem. Nav izslēgts, ka naturalizācijas ceļā parādīsies jaunas Puertoriko pilsones.

Nevar nevienu nenovērtēt – jābūt piesardzīgam optimismam. FIBA pašreizējais (astoņu gadu) rangs tikai daļēji ataino spēku samērus. Vērtējot Pasaules kausa dalībnieču pozīcijas, Latvija ir 14. vietā. Aizmugurē tikai Beļģija un Nigērija, taču realitāte var izrādīties citāda. Piemēram, Eiropā ir vairāk spēcīgu komandu nekā citās pasaules daļās. Secinājums – uz ranga cipariem nav jāskatās.

Latvijas grupa ir ļoti interesanta. Mūsu meitenēm ir labs potenciāls izkļūt no grupas un cīnīties par augstu vietu. Varam priecāties, ka jāspēlē pret citu pasaules daļu komandām. Pret Franciju un Spāniju vēl izspēlēsimies. Nav arī pamata domāt, ka jebkurā grupā izietu tālāk kā pirmie.

Katra trenera vēsturē vai memuāros spēles pret grandiem – pasaules labāko komandu ir ļoti labs ieraksts. Kad 2008. gadā pirmo reizi spēlējām pret ASV, trīs ceturtdaļas cīnījāmies līdzīgi. Ja tā būs Tenerifē, mūsu komandas pašapziņai tas nāks par labu. Lielāki mīnusi gan varētu būt nepatīkami.

Iespējams, ka pirmajā dienā ar ķīnietēm cīnīsimies par otro vietu grupā. Tas ir ļoti labi – pretinieces vēl nebūs viena otru pilnībā izpētījušas. Spēle pret Ķīnu var palīdzēt sagatavoties nākamajiem pārbaudījumiem. Latvijai ir visas iespējas labi nospēlēt pret Senegālu. Iespējams, sajutīsim līmeņu atšķirību starp senegālietēm un amerikānietēm."