Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Laura Ikstena: "Trīs dienas pēc kāzām sāku trenēties"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Laura Ikstena: "Trīs dienas pēc kāzām sāku trenēties"
Laura Ikstena treniņā Daugavas sporta namā
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Komunikācija starp spēlētājām un treneri ir līdzīga kā 2010. gadā. Toreiz daudz strādājām aizsardzībā, tagad turpinām," aizvadot pirmos trīs oficiālos treniņus Latvijas sieviešu basketbola valstsvienībā, teica Laura Ikstena (Puriņa).

Aizsardze ir viena no astoņām Latvijas basketbolistēm, kuras izcīnījušas divas medaļas Eiropas jaunatnes čempionātos. Prestižajā sarakstā atrodas Elīna Dikeulaku (2005, 2009), Liene Priede, Laura Ikstena, Karlīne Pilābere, Anete Klintsone, Anna Gailīte, Anete Šteinberga un Ieva Krastiņa (2009, 2010).

Septiņas no viņām trenera Mārtiņa Zībarta vadībā nopelnīja bronzu Eiropas U20 čempionātā Liepājā un Grobiņā, bet dažus mēnešus vēlāk ieguva 2010. gada labākās sporta spēļu komandas balvu. Krastiņa, Šteinberga un Priede valstsvienībā spēlēja pie dažādiem treneriem, bet Ikstena savu iespēju sagaidīja 2018. gadā.

Laura 2014. gadā pabeidza moderno valodu un biznesa studijas Latvijas Universitātē. Strādāja Treneru tālākizglītības centrā, TTT rindās kļuva par trīskārtēju Latvijas čempioni (2014, 2015, 2016). Izmēģināja spēkus Igaunijas čempionvienībā “FCR Media/Rapla” un Horvātijas komandā “Kvarner Rijeka”, bet šosezon sekmīgi spēlēja Liepājā. Īsi pēc sezonas beigam apprecējās.

Apsveicu ar lielo notikumu privātajā dzīvē! Vai esi uz pacēluma viļņa?
Izdevās veiksmīga sezonas otrā puse – paldies Liepājas klubam! Otrkārt, paldies trenerim Zībartam par doto iespēju spēlēt valstsvienībā. Centīšos to izmantot.

Cik ilgi pēc kāzām atsāki trenēties?
Individuāli pirmo reizi trenējos trīs dienas pēc gredzenu mīšanas. Ar komandu – desmit dienas pēc ceremonijas.

Medusmēnesis?
Pāris dienas bija (smejas). Viss kārtībā, sākumam pietika. Vīrs Edgars jau labu laiku ir mans lielākais atbalsts basketbolā.

Izlases meitenes tev jau ir zināmas. Kādas bija pirmās dienas komandā?
Trenēties valstsvienībā ir ļoti interesanti. Atšķirība – intensīvāki treniņi. Katra meitene cenšas sevi pierādīt uz maksimumu. Tāda pieredze ir ļoti vērtīga.

Kas būtu labākais, ko tu varētu paņemt no šīs nedēļas?
Lai nedēļas beigas būtu labākas nekā sākums. Sasniegt savu maksimumu. Parādīt, ko varu. Izcīnīt divas uzvaras kopā ar komandu (sestdien Latvija un Somija tiksies aiz slēgtām durvīm).

Salīdzinot ar 2010. gadu, vai palikušas kādas no tālaika iestrādēm?
Komunikācija starp spēlētājām un treneri ir līdzīga. Atšķiras tikai nianses. Toreiz daudz strādājām aizsardzībā, šogad turpinām.

Vai treneris Zībarts bija pirmais, no kura uzzināji, ka esi iekļauta valstsvienības kandidātu lokā?
Treneris ar mani sazinājās februārī, lai pati varētu saplānot vasaru.

Tas ietekmēja tavus plānus?
(Smejas) Lielu pārmaiņu kalendārā nebija – viss jau bija saplānots.

Sezona Liepājā izvērtās nozīmīga – kapteines pienākumi, komandai labākie rezultāti divos turnīros. Vai varēji pabeigt sezonu ar smaidu uz lūpām?
Zvaigznes nostājās labvēlīgi. Pirmo reizi tikām Austrumeiropas līgas (no 2018. gada 1. jūnija – Eiropas sieviešu basketbola līga jeb EWBL) izslēgšanas spēlēs. Latvijas-Igaunijas līgā izpildījām minimālo programmu – izcīnījām sudraba medaļu. Visa komanda bija priecīga un gandarīta.

Liepājas basketbolā notikušas pārmaiņas. Darbu sācis jauns klubs “Liepājas basketbols”. Vai esi daļa no turpinājuma?
Esmu runājusi ar treneri Kasparu Mājenieku. Vienošanās, kur spēlēšu, vēl nav – tas ir tuvākās nākotnes jautājums. Komanda Liepājā būs un spēlēs!

Vasaras tuvākie mērķi?
Uzvarēt sestdien un svētdien!