Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aija Brumermane: "Lai pierastu, nēsāju masku arī trenažieru zālē"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aija Brumermane: "Lai pierastu, nēsāju masku arī trenažieru zālē"
Aija Brumermane: labākā sezona Eirolīgā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Izbraukuma spēle Atēnās pret "Olympiacos" izvērtās līdzīga – pārsvaru ieguvām tikai beigās. Rīt no pirmās minūtes agresīvi jāspēlē aizsardzībā un jānonāk savā ritmā," otrdien, 5. februārī, sarunā ar Sportacentrs.com teica basketbola kluba "TTT Rīga" centra spēlētāja Aija Brumermane.

Aija pirms sezonas bija viena no divām TTT spēlētājām, kura Eirolīgā bija aizvadījusi vairāk par vienu sezonu. Gunta Baško četrās sezonās sakrāja 49 spēles, Aija piecās sezonās – 47 spēles, bet pārējām meitenēm bija 37 spēles kopā (Ievai Pulverei 14, Kristīnei Vītolai 13, Karlīnei Pilāberei 10).

Iegūtā pieredze bija nenovērtējama – neraugoties uz savainojumiem, Aija ir TTT labākais piektais numurs un aizvada labāko sezonu Eirolīgā. Divpadsmit spēlēs – secen gāja izbraukums Kurskā – viņa vidēji 22,3 minūtēs guvusi 6,7 punktus, izcīnījusi 5,7 atlēkušās bumbas un nopelnījusi ceturto labāko lietderības koeficientu 10,8. Groza apakša ir drošās rokās.

Sestdien komanda uz Latvijas, Igaunijas un Lietuvas līgas spēli Tallinā devās labākajā sastāvā. Iepriekšējās reizēs tā nenotika. Vai lēmums tika pieņemts pēc Eirolīgas spēles Francijā?
Pirms spēlēm nekad nezinām sastāvu, tādēļ Latvijas, Igaunijas un Lietuvas līgas spēlēm gatavojas visas spēlētājas. Tallinas brauciens bija saistīts ar nākamo Eirolīgas spēli – visām meitenēm vajadzēja atgūt pārliecību pēc sāpīgā zaudējuma Šarlvilā. Plāns izdevās – koncentrācija bija augstā līmenī. Spēlē pret “Olympiacos” jābūt tādai pašai atdevei.

Pieskaitot braucienu uz Tallinu, komandai mēneša laikā bija septiņas spēles izbraukumos Čehijā, Slovākijā, Krievijā, Spānijā, Lietuvā, Francijā un Igaunijā. Vai šis bija trakākais mēnesis izbraukumos, kuru esi piedzīvojusi?
Nedaudz grūti spriest, jo deguna savainojuma dēļ nebraucu uz Čehiju, Slovākiju un Krieviju. Man izbraukumu skaits bija mazāks, taču jāatzīst, ka meitenes ļoti daudz laika pavadīja ceļā. Nogurums sakrājās. Visas esam profesionāles – treniņdarbs izveidots tā, lai mēs būtu labā formā katrā spēlē.

Vai menedžeri palīdz lidmašīnā sagādāt sēdvietas ar lielāku laukumu kājām?
Parasti pašas mēģinām atrast brīvās sēdvietas, taču – jā, visu var sarunāt.

Pēc deguna savainojuma tu spēlē ar masku. Vai tā ir pirmā reize tavā praksē?
...un ceru, ka pēdējā (smaida). Tā ir jauna pieredze.

Vai izmēģināji masku jau pirms komandas treniņiem?
Sākumā, kad vēl nepiedalījos kopējā darbā, nēsāju masku fiziskajos treniņos. Lai tuvotos realitātei spēlēs – pierastu un iepazītu sajūtas. Nēsājot masku, mainās gan redzes leņķis, gan laukuma izjūta. Treniņos praktiski visu laiku esmu maskā, arī izdarot metienus.

Pirmajā spēlē juties nekomfortabli?
Lai kā gribētos, spēlēs ātrumi mainās. Grūtākās ir pirmās 20-30 sekundes, pēc tam pierod.

Cik ilgi gaidīji līdz maskas saņemšanai? Vai tā izgatavota Latvijā?
Nebija ilgi jāgaida – menedžeri un fizioterapeite Līga Folkmane-Eglīte visu ātri nokārtoja. Manuprāt, masku saņēmu vēl pirms operācijas (smejas). Domāju, ka tepat pirkta. Nezinu, kādai tai jābūt – kvalitāte mani apmierina.

Kas zināms par “Olympiacos”?
Komandu sezonas laikā pastiprinājusi viena spēlētāja. Izbraukuma spēle Atēnās izvērtās līdzīga – pārsvaru ieguvām tikai beigās. Rīt būs svarīgi koncentrēties no pirmās minūtes. Iesākt spēli ar agresīvu aizsardzību un spēlēt mūsu ritmā.

Augustā un septembrī spēlēji Latvijas valstsvienībā. Tas palīdzēja pierast pie trenera Zībarta prasībām un ātrumiem?
Iepazinu treneri 2017. gada Eiropas čempionātā un pirms tā. Esmu profesionāle – nekādu jaunu, pārdabisku prasību nebija. Sastrādājāmies viegli.

Treneris daudz strādā ar garajām spēlētājām – tas noder individuālajā darbā?
Jā, ir reizes, kad galvenais treneris atsevišķi strādā ar centriem, īpaši no rītiem. Visās komandās, kur esmu spēlējusi, bijis daudz individuālā darba.

Ģimene saprotoši izturas pret daudzajiem izbraukumiem?
Šogad izbraukumu ir vairāk – un tālāk, taču ģimenes locekļi jau pieraduši un atbalsta mani. Mani brāļi cenšas tikt uz visām spēlēm, tāpāt draugs ar mazo. Liene Jansone ar dēlu un māsas bērniem klāt ir gandrīz katrā spēlē.

Jānis Nešpors, TTT treneris

“Rīt gaidāma grūta spēle, neskatoties uz to, ka pretiniecēm Eirolīgā izdevies izcīnīt tikai vienu uzvaru. “Olympiacos” basketbolistes gandrīz visas spēles zaudējušas pašā galotnē, lielāko daļu laika atrodoties nelielos iedzinējos vai vadībā. Ļoti spēcīga komanda – jāgatavojas nopietni.

Salīdzinot ar pirmo apli, rotācijā klāt nākusi viena spēlētāja – horvātiete Ivana Tikviča. Bīstamākās spēlētājas – amerikāņu leģionāres Džesika Tomasa un Likendra Džonsone, kā arī Anna Spiridopulu un Aikaterini Sotiru. Abas grieķietes ir labas metējas, var iespiest apakšā mazāku pretspēlētāju. Centra spēlētāja Džonsone labi spēlē zem groza, Tomasa ir bīstama saspēles vadītāja.

Sestdien braucām uz Latvijas, Igaunijas un Lietuvas līgas spēli pilnā sastāvā, lai labāk sagatavotos nākamajai cīņai Eirolīgā. Iemēģinājām taktiskās iestrādes, kā arī izmantojām spēli fiziskās formas saglabāšanai, jo treniņiem ir mazāk laika nekā rudenī.”