Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

FIBA atļauj spēlētājiem no musulmaņu valstīm nēsāt galvassegas

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

FIBA atļauj spēlētājiem no musulmaņu valstīm nēsāt galvassegas
Epizode no 2017. gada 13. aprīļa spēles Irānas Islāma Republikā
Foto: fiba.com

Starptautiskās basketbola federācijas kongresā Honkongā, kurā piedalās pārstāvji no 139 nacionālajām federācijām, ceturtdien, 4. maijā, tika apstiprināts FIBA centrālās valdes lēmums atļaut spēlētājiem nēsāt galvassegas.

FIBA izplatītajā preses paziņojumā tas nav minēts, taču jaunie noteikumi izstrādāti, lai veicinātu plašāku basketbola izplatību musulmaņu valstīs – zemēs, kur tradicionālais ģērbšanās stils paredz aizsegt galvu un/vai visu ķermeni.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā 2017. gada 1. oktobrī. Tie atļauj nēsāt galvassegu gadījumos, kad:
+tā ir melna vai balta vai tādā pašā dominējošā krāsā kā uniforma;
+tā ir vienādā krāsā visiem komandas spēlētājiem;
+tā neaizsedz jebkuru sejas daļu pilnībā vai daļēji (acis, deguns, lūpas utt.);
+tā neapdraud galvassegas nēsātāju un citus spēlētājus;
+tai nav papildus sastāvdaļu apkārt sejai un/vai kaklam.

Jaunie noteikumi radās, jo tradicionālās ģērbšanās paražas dažās valstīs – kuras paredzēja galvas un/vai visa ķermeņa apsegšanu – nebija savienojamas ar FIBA iepriekšējiem galvassegu nēsāšanas noteikumiem. FIBA sāka pārskatīt noteikumus 2014. gada septembrī, paredzot divu gadu pārejas periodu, kura laikā nacionālajā līmenī tika pieļauti dažādi izņēmumi.

Centrālā valde 2017. gada janvārī saņēma ziņojumu un pēc tā izskatīšanas atļāva mainīt galvassegu nēsāšanas noteikumus. Tā pilnvaroja Tehniskajai komisijai izstrādāt priekšlikumu un 3. maijā to apstiprināja.

2017. gada 13. aprīlī Irānas Islāma Republikā notika FIBA rīkota pārbaudes spēle, kurā sievietēm tika atļauts nēsāt hidžābu. Tā bija pirmā reize, kad vīrieši klātienē varēja vērot sieviešu sporta notikumu. Spēli apmeklēja FIBA sporta direktors Ļubomirs Kotleba.

Musulmaņu valstīs pēdējos gados notika aktīvs lobiju darbs, lai atceltu galvassegu (hidžābu) nēsāšanas aizliegumu. Piemēram, Kataras komanda, nesaņemot atļauju nēsāt hidžābu, 2014. gadā izstājās no Āzijas spēlēm.

Irānas Islāma Republikas sporta un jaunatnes lietu ministrs Masuds Soltanifars (Masoud Soltanifar) šonedēļ uzrakstīja atklātu vēstuli FIBA, aicinot atcelt spēkā pastāvošo galvassegu nēsāšanas aizliegumu.

Neskaitot musulmaņus, jaunie noteikumi atļauj galvassegas nēsāt arī sikhiem (20 miljonu liela tauta Indijas ziemeļrietumos), kuri visur dodas ar tradicionālajiem turbāniem.

Izmantotie resursi:
FIBA's Mid-Term Congress ratifies new headgear...
FIBA Congress pass new rule allowing players to...

  +1 [+] [-]

, 2017-05-04 13:18, pirms 7 gadiem
Kas tad nu, arābu naudiņa uzpeldēja?

     [+] [-]

, 2017-05-04 13:29, pirms 7 gadiem
A kāpēc ne visiem Musulmaņiem, bet tikai no Musulmaņu valstīm?!

  -1 [+] [-]

, 2017-05-04 13:32, pirms 7 gadiem
Es domāju arī Gejiem vajadzetu pašiem savu čempionatu!

  +2 [+] [-]

, 2017-05-04 14:33, pirms 7 gadiem
oxa rakstīja: Es domāju arī Gejiem vajadzetu pašiem savu čempionatu!
Lai tu varētu piedalīties?

     [+] [-]

, 2017-05-04 16:47, pirms 7 gadiem
Kāpēc ne pašnāvnieku vestes par godu allāha varenībai? Nekas nenes allāha vārdu tik skaļi kā pašnāvnieka veste! Tā ir reliģisks simbols.

P.S. Kādam gan ir jābūt IQ, lai te pieminētu gejus? Tiešām interesē.

     [+] [-]

, 2017-05-04 17:08, pirms 7 gadiem
Ja spēles laikā pretspēlētājs noraus to lakatu nost - vai tas skaitīsies kā sods ?! Un ja nu tas būs nejauši spēles epizodē vai arī nevarēs īsti noteikt - bija tas nejauši vai tīšām ? Un ko darīs tas spēlētājs kuram lakats norauts - turpinās spēlēt epizodi līdz galam, vai arī skaļi sāks brēkt un censties iemest pretspēlētājam ar bumbu un izmisīgi par katru cenu cenšoties uzstiept lakatu atpakaļ galvā ?! Un vispār karstā pslikti vēdinātā zālē tīra skriešana parastās formās jau sagādā grūtības, bet ja vēl galvu noptin ar lakatu tad jau var kādu ģīboni vēl paķert, jo cilvēkam ļoti daudz dzesējas organisms tieši caur galvu arī ...

     [+] [-]

, 2017-05-04 17:22, pirms 7 gadiem
Priekš kam viņiem sports, vairāk kā tirgoties un karot korāns neko neiesaka.

     [+] [-]

, 2017-05-04 18:46, pirms 7 gadiem
Ko tad tagad, muslimu veči spēlēs fūzi paltrakos?... fifa ir tik pērkama organizācija tomēr

     [+] [-]

, 2017-05-04 21:01, pirms 7 gadiem
knaible rakstīja: Priekš kam viņiem sports, vairāk kā tirgoties un karot korāns neko neiesaka.
muldi mazāk un palasi vispms kaut ko