Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Lietuvieši pēc izgāšanās Eiropā sāk reformas: "Jāaizmirst visas pretrunas un personīgās ambīcijas"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Lietuvieši pēc izgāšanās Eiropā sāk reformas: "Jāaizmirst visas pretrunas un personīgās ambīcijas"
LKL prezidents Remigijs Milašis
Foto: 15min.lt

Lietuvas basketbola federācijas (LKF) valde trešdien, 4. aprīlī, Kauņā nolēma pārņemt savā kontrolē Lietuvas Sieviešu basketbola līgu (LMKL) un veiks reformas, lai atjaunotu dāmu groza bumbas konkurētspēju starptautiskā līmenī.

Lietuvas basketbolistes 1997. gadā Budapeštā kļuva par Eiropas čempionēm. Kaimiņvalsts spēcīgākais klubs “Lietuvos Telekomas” divreiz sasniedza Eirolīgas “Četru finālu” (trešā vieta 2005, ceturtā vieta 2006), bet valstsvienība 2006. gadā spēlēja Pasaules kausa izcīņā Brazīlijā.

Šobrīd no tā nav palicis gandrīz nekas. Lietuvas izlase otro reizi pēc kārtas nekvalificējās Eiropas čempionāta finālturnīram, U18 un U20 izlases izkrita no A divīzijas, lietuviešu klubi šosezon nestartēja FIBA rīkotajos Eirokausos, bet Austrumeiropas līgā netika augstāk par desmito vietu.

Lietuvas virslīgu organizēja no federācijas neatkarīga organizācija un direktore Audra Ginelevičiene. LKF atzina LMKL darbību par neveiksmīgu un, sākot no 2018. gada vasaras, nolēma turnīru pārņemt savā kontrolē.

Virslīgā šosezon startē septiņas komandas no Kauņas, Klaipēdas, Viļņas, Šauļiem, Marijampoles un Ukmerģēs. Nākamajā sezonā tās tiks apvienotas ar 13 komandām, kuras startē “Akvile” amatieru līgā – un tiks sadalītas divās divīzijās. Abās divīzijās notiks “Final Four” turnīri, būs Lietuvas kauss.

Lietuvas basketbola federācija nodrošinās komandas ar sacensībām, sporta inventāru, ūdeni un segs tiesāšanas izmaksas, kā arī nodrošinās informācijas izplatīšanu. Trīs labākie klubi saņems pabalstu 5000 eiro apmērā, lai varētu pieteikties startam Austrumeiropas sieviešu basketbola līgā (EEWBL). Ceturtā un piektā komanda saņems 3000 eiro pabalstu.

"Visi valdes locekļi vienojās, ka nepieciešamas pārmaiņas," teica LKF sieviešu basketbola projektu menedžere Lina Brazdeikīte. "Esam sasnieguši dibenu, no kura jākāpj ārā. Lai iegūtu jaunu impulsu, jāaizmirst visas pretrunas un personīgās ambīcijas."

Virslīgu konsultēs Lietuvas basketbola līgas (LKL) prezidents Remigijs Milašis. “Viņa kontakti un ietekme palīdzēs piesaistīt sponsorus un izplatīt informāciju. Tas ir ilgtermiņa projekts. Negaidām rezultātus rīt, taču, mērķtiecīgi strādājot, tie var kļūt par realitāti.”

U20 izlases trenera postenis – tramplīns līgumiem ārzemēs

Valde apstiprināja Lietuvas U20 jauniešu izlases galveno treneri. Par to kļuva Viļņas “Lietuvas rytas” junioru komandas stūrmanis Arvīds Gronskis – viņa vadībā “avīžnieku” jaunā paaudze kvalificējās jaunatnes Eirolīgas “Astoņu finālam”.

Gronska priekšteči – Ramūns Butauts un Gintars Krapiks – pēc kļūšanas par U20 izlases treneriem saņēma labus darba piedāvājumus. Butauts tika apstiprināts par Libānas valstsvienības galveno treneri, savukārt Krapiks ticis pie kluba Ķīnā.

Video: Rolands Radvila un Lina Brazdeikīte stāsta par jaunumiem Lietuvas basketbolā

Izmantotie resursi:
Neeiliniame LKF vykdomojo komiteto posėdyje...