Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kad WNBA trešo reizi izvēlēsies latvieti?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kad WNBA trešo reizi izvēlēsies latvieti?
Sabīne Niedola ir ceturtā Latvijas basketboliste, kura iekļauta WNBA drafta kandidātu sarakstā un pirmā, kura nav studējusi ASV augstskolās
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Sabīne Niedola ir kļuvusi par ceturto Latvijas basketbolisti, kura iekļauta Nacionālās Sieviešu basketbola asociācijas WNBA izvēles ceremonijas kandidātu sarakstā.

2011. gada 30. marts NBA mītnē Ņujorkā bija rosīga diena.

Augstu virs Piektās avēnijas, deviņpadsmitā stāva birojā, notika pēdējie sagatavošanās darbi 2011. gada WNBA draftam. Otrdien noslēdzās NCAA pirmās divīzijas čempionāta reģionu fināli un amatpersonas precizēja jaunāko informāciju par drafta kandidātēm.

Statistiku par NCAA spēlētājām un lielāko daļu eiropiešu savākt bija viegli. Un, galu galā, apkopojot treneru, skautu un aģentu ieteikumus, tai bieži nebija izšķiroša nozīme.

Šoreiz līgas redzeslokā atradās deviņas ārzemnieces ar pavisam atšķirīgu spēlēšanas pieredzi. Tieša komunikācija nenotika. Ar to vēlāk nodarbosies klubi, kuri vairāku gadu perspektīvā vēlas paturēt tiesības uz jaunajām Eiropas un Austrālijas jaunajām spēlētājām. Līga tikai apkopoja bāzes datus.

Nedēļu iepriekš Braiens Lems no NBA komunikāciju nodaļas sazinājās ar kolēģi ASV basketbola federācijā, mēģinot uzzināt, kā pareizi izrunāt ārzemnieču vārdus. Informācijas apmaiņai ar Kolorādospringsu sekoja vēstule amerikāņu žurnālistam, kurš jau četrpadsmito gadu strādā Eiropā un labi pārzina starptautiskā basketbola virtuvi. Pārvietodamies starp Madridi un Valensiju, viņš izmantoja savus kontaktus, ātri savāca informāciju un nosūtīja to savam adresātam Manhetenā.

Divpadsmit dienas pirms WNBA drafta līgas rīcībā bija visa nepieciešamā informācija.

Agrāk drafta ceremonija notika NBA Entertainment studijā Ņūdžersijā, tikai pārdesmit minūšu brauciena attālumā no NBA biroja. Šogad pasākums ir pārcelts uz ESPN galveno mītni Bristolē, Konektikutā. Izvietota dienvidrietumos no Hartfordas, ESPN var lepoties ar faktu, ka tā ir gadu vecāka par CNN un atrodas blakus “Pasaules koledžu basketbola galvaspilsētai”.

Minēto nosaukumu Hartforda nēsā kopš 2004. gada, kad tuvējās Konektikutas Universitātes vīriešu un sieviešu basketbola komandas vienlaikus uzvarēja NCAA čempionātos. Arī tagad abas “UConn” vienības sasniegušas “Final Four” un iespēja izcīnīt vismaz vienu trofeju ir ļoti liela. Vēl vairāk – Konektikutas ceturtā gada studente Maja Mūra gandrīz vienprātīgi tiek uzskatīta par drafta pirmo izvēli.

Pirmo četru izvēļu tiesības tika izlozētas drafta loterijā 2010. gada 8. novembrī. Tiesības uz pirmo izvēli ieguva “Minnesota Lynx”, otrais numurs tika līgas vājākajam klubam “Tulsa Shock”, trešais “Chicago Sky” un ceturtais vēlreiz “Lynx”.

Ieva Kubliņa 2004. gada pavasarī kļuva par pirmo Latvijas basketbolisti, kuru izvēlējās WNBA klubs. Foto: Virginia Tech

2006. gada pavasarī “Detroit Shock” izvēlējās Zani Tamani. Nedaudz vēlāk, apmaiņas darījuma rezultātā, basketboliste nokļuva ASV galvaspilsētas klubā “Washington Mystics”, kura rindās debitēja WNBA

Pirmās trīs WNBA drafta kandidātes no Latvijas – Ieva Kubliņa (attēlā kopā ar “Virginia Tech Hokies”), Zane Tamane (Western Illinois University Westerwinds) un Lāsma Jēkabsone-Berrouet (FIU Panthers) – pirms nokļūšanas līgas komandu redzeslokā četrus gadus studēja ASV universitātēs

Kādas ir iespējas spēlēt WNBA?

NCAA pirmajā divīzijā ir 347 komandas. Katru gadu tās absolvē vidēji 1000 jauno spēlētāju. Kādas ir viņu iespējas iekļūt WNBA klubos?

Izredžu nav daudz

Lai gan WNBA ir veiksmīgākā profesionālā sieviešu sporta līga ASV, tajā ir tikai 132 darba vietas, salīdzinot ar 390 vietām NBA. Pirms trīs gadiem līgā bija 182 darba vietas, taču finanšu krīzes apstākļos to skaits saruka par pussimtu. Par darbības pārtraukšanu paziņoja “Houston Comets” un “Sacramento Monarchs”, bet atlikušajos divpadsmit klubos sastāvi tika samazināti no 13 līdz 11 vietām.

Formāli WNBA draftā trīs kārtās tiek izvēlētas 36 jaunās spēlētājas, parasti 22-23 gadu vecumā pēc universitāšu beigšanas. Viņām priekšā jau ir vairāki simti profesionālu spēlētāju, kuras līgā aizvadījušas vienu, vairākas vai daudzas sezonas.

Pēc drafta vietas sastāvos pārsvarā nopelna spēlētājas, kuras izvēlētas pirmajā drafta kārtā. Savukārt no 24 otrajā un trešajā kārtā izvēlētajām basketbolistēm regulārās sezonas sākumu 15. maijā sagaidīja sešas spēlētājas jeb 25%.

Trīs nāca no otrās kārtas - #13 Kalana Grīna, #15 Elisona Haitauera un #19 Amanda Tompsone. Trešās kārtas izvēles pārstāvēja rumāniete, “Drexel” universitātes absolvente Gabriela Margineana, Hakīma Olažuvona meita Ebija un Britānija Reivena.

Rumānijas izlases spēlētāja izturēja atlasi, taču debijas sezonā “Minnesota Lynx” sastāvā paspēja aizvadīt tikai četras spēles. Pēc desmit vietām viņai nācās atbrīvot “lūšu” zvaigznei Rebekai Bransonei. Iemesla skumt nebija, jo rumāniete spēja piepildīt vienu no saviem mērķiem, tika cauri mēnesi ilgām atlases dzirnām un nākotnē varēs atkārtoti izmēģināt spēkus.

No astoņām ārzemniecēm – drafta kandidātēm – pērn draftētas tika četras. Neskaitot Margineanu, kvartetā iekļuva Kongo centra spēlētāja #9 Čenela Mokango, austrāliešu aizsardze #10 Elisona Leisija un viņas tautiete #21 Brigite Ardossi. Četrinieku papildināja serbu izcelsmes Ungārijas centra spēlētāja #34 Tijana Krivaceviča (“MKB Euroleasing”), kura nebija iekļauta oficiālajā sarakstā, bet trešajā kārtā tieši savā divdesmitajā dzimšanas dienā saņēma nākāmās čempionvienības “Seattle Storm” uzaicinājumu.

Minētais piecnieks debijas sezonā kalnus negāza. Krivaceviča palika Eiropā, Margineanas regulārā sezona ilga desmit dienas, bet Ardossi no “Atlanta Dream” tika atlaista piecas dienas pirms turnīra sākuma. Labāk veicās Mokango, kura pēc šķiršanās no Atlantas pēc divarpus nedēļām nokļuva “Los Angeles Sparks” nometnē, 21 spēlē vidēji laukumā pavadot pa 3 minūtēm. Savukārt Leisija kopā ar “Storm” uzvarēja WNBA čempionātā.

Daudz lielāka loma, spēles laiks un ietekme komandu rezultātos bija pieredzējušām Eiropas un Austrālijas spēlētājām. Sietlas veterānes Lorēnu Džeksoni un Svetlanu Abrosimovu savā WNBA debijas sezonā sekmīgi papildināja čehiete Jana Vesela. Losandželosā komandu ap sevi pulcēja saspēles vadītāja Patriša Peničeiru. Sanantonio sastāvā nozīmīga loma bija Edvidžai Lousonei-Veidai un Belindai Snellai. Divu sezonu laikā 30 spēles “Connecticut Sun” sākumsastāvā aizvadīja Anete Jēkabsone-Žogota.

Latvijas valstsvienības aizsardzei, tāpat kā Veselai un viņu priekšgājējām drafta ceļš nebija nepieciešams. Basketbolistes sevi spilgti apliecināja Eiropas čempionātos, Eirokausos un Olimpiskajās spēlēs, daudzkārt klātienē nopelnot WNBA treneru, skautu un ģenerālmenedžeru uzmanību.

Krievijas basketboliste Svetlana Abrosimova, čehiete Jana Vesela, austrālietes Lorēna Džeksone un Elisona Leisija palīdzēja “Seattle Storm” uzvarēt 2010. gada WNBA čempionātā

”Drexel” universitātes absolvente, rumāniete Gabriela Margineana 2010. gada maijā izturēja treniņnometni un sezonu sāka “Minnesota Lynx” sastāvā

”Connecticut Sun” 2009. gada draftā rezervēja tiesības uz universālo Spānijas uzbrucēju Albu Torrensu, kura iekļuva Eiropas U20 čempionāta simboliskajā piecniekā un vēlāk tika atzīta par 2009. gada labāko Eiropas jauno spēlētāju. Agrāk Konektikutas klubs izvēlējās Sandrini Grudu un Erinu Filipsu. Foto: Marcin Indzierowski

2009. gada pavasarī WNBA komandas draftēja četras no sešām ārzemju kandidātēm. Trīs labākās Jeļena Milovanoviča, Soņa Petroviča un Alba Torrensa izvēlējās palikt Eiropā, ceturtā – kenijiešu centra spēlētāja Džozefīne Ovino – piedalījās tikai pārbaudes spēlēs.

Lai gan regulāro sezonu Kenijas basketboliste sāka “Washington Mystics” sastāvā, jau nākamajā nedēļā klubs noslēdza līgumu ar Kristenu Menu un Ovino vietas vienpadsmitniekā vairs nebija.

Jāatzīmē fakts, ka daudzas no ārzemniecēm – drafta kandidātēm – jau iepriekšējos četrus vai vairāk gadus ir pavadījušas ASV, studējot vietējās augstskolās. Attiecībā uz amerikānietēm šis noteikums darbojas gandrīz 100%, tāpēc gandrīz visas vietējās drafta kandidātes atlasi iziet 22-23 gadu vecumā.

Izņēmums ir Maskavas apgabala “Spartak” un “Chicago Sky” saspēles vadītaja Epifānija Prinsa. 2009. gada jūnijā pēc trīs “Rutgers” universitātē pavadītām sezonām 21 gadu vecā spēlētāja paziņoja, ka nolēmusi sākt profesionāles karjeru un pieteikties 2010. gada draftam. Prinsa savu mērķi realizēja, pēc desmit mēnešiem tiekot draftēta ar ceturto numuru. Vienlaikus viņa saņēma Krievijas pilsonību un 2011. gada sezonā galvenās treneres Pokijas Četmenas vadībā kļuva par vienu no “Spartak” līderēm.

Sandrine Gruda nebija oficiālajā drafta kandidātu sarakstā, taču 2007. gadā “Connecticut Sun” viņu izvēlējās jau pirmajā atlases kārtā. Foto: Ciamillo-Castoria, FIBA Europe

Atgriezīsimies pie 1000 NCAA absolventēm. Kas notiek ar viņām, ja WNBA vieta ir tikai 10-15 spēlētājām?

Profesionālo karjeru basketbolā sāk tikai maza daļa. Dažas izmēģina spēkus WNBA pirmssezonas treniņnometnēs, bet krietni lielāks skaits izmēģina spēkus pāri jūrām (overseas). Eiropā ir vairāki simti profesionālu un pusprofesionālu komandu, kuras diezgan plaši atvērušas durvis amerikāņu viesstrādniecēm. Vadošajās Eiropas līgās labākās amerikāņu spēlētajas saņem ievērojami augstāku atlīdzību nekā WNBA, ir iespējas spēlēt arī Korejā, Ķīnā, Austrālijā.

Daudzas bijušās spēlētājas paliek groza bumbas apritē, uzsākot treneru, menedžeru vai administratīvo darbinieku gaitas NCAA trīs divīzijās, NJCAA, NAIA vai Amerikas vidusskolās. Pārējās – un viņu ir visvairāk – sāk darba gaitas izvēlētajā profesijā.

WNBA drafts, pirmkārt, ir amerikāņu rīkots pasākums amerikāņu spēlētājām, kuras ieguvušas izglītību amerikāņu augstskolās. Jaunu ārzemju spēlētāju piesaiste notiek ar mērķi iegūt viņu pirmās izmantošanas tiesības. Parasti izvēle tiek veikta vairāku gadu perspektīvā, jo 19-20 gadu vecumā vēl ir grūti konkurēt ar vecākām un pieredzes ziņā bagātākām sāncensēm.

ĀRZEMNIECES WNBA draftā

WNBA drafts 2010

Kārta#SpēlētājaValstsWNBA klubsAugstskola/KlubsSMinGP+AB
19F Chanel Mokango (196/1988)KongoAtlanta DreamMississippi State213.40.4+0.6
110G Allison Lacey (183/1987)AustrālijaSeattle StormIowa State216.90.8+0.8
221PF Brigitte Ardossi (1987)AustrālijaAtlanta DreamGeorgia Tech---
226PF Gabriela Marginean (185/1987)RumānijaMinnesota LynxDrexel43.00.5+1.0
334FC Tijana Krivacevic (190/1990)UngārijaSeattle StormUngārija---

Kandidātes: Brigitte Ardossi, Tegan Cunningham (186/1988/Austrālija), Allison Lacey, Klaudia Lukacovicova (191/1990/Slovākija), Armelie Lumanu (1988/Kongo), Gabriela Marginean, Chanel Mokango, Marina Solopova (1990/Lietuva)
Izvēle ārpus saraksta: Tijana Krivacevic

WNBA drafts 2009

Kārta#SpēlētājaValstsWNBA klubsAugstskola/Klubs
224PF Jeļena Milovanoviča (190/1989)SerbijaWashington MysticsMKB Euroleasing
226F Soņa Petroviča (189/1989)SerbijaSan Antonio Silver StarsSerbija
228C Josephine Owino (191/1983)KenijaWashington MysticsUnion
336FC Alba Torrens (193/1989)SpānijaConnecticut SunReal Club Celta Indepo

Kandidātes: F Anna Kowalska (192/1986/Polija/Kent State), Jelena Milovanovic, Owino Josephine (Union University), Sonja Petrovic, Alba Torrens, F Natasha Williams (190/1986/Jamaika/DePaul)

WNBA drafts 2008

Kārta#SpēlētājaValstsWNBA klubsAugstskola/Klubs
218C Olayinka SanniNigērijaDetroit Shock (no Atlanta Dream)West Virginia
221GF Chioma Nnamaka (182/1985)ZviedrijaSan Antonio Silver Stars (no NY Liberty)Georgia Tech
340C Izabella Piekarska (196/1985)PolijaSacramento Monarchs (no Indiana Fever)UTEP
342C Valeriya Berezhynska (193/1986)UkrainaDetroit ShockRice

Kandidātes: Valeriya Berezhynska, Chioma Nnamaka, Olayinka Sanni, G Matee Ajavon (175/1986/Libērija/naturalizēta), C Aminata Diop (195/1983/Senegāla/Georgetown), C Svetlana Kovaļenko (190/1986/Krievija/Marquette), F Hanna Zavecz (183/1985/Austrālija/Wyoming)
Izvēle ārpus saraksta: Izabella Piekarska

WNBA drafts 2007

Kārta#SpēlētājaValstsWNBA klubsAugstskola/Klubs
113C Sandrine Gruda (193/1987)FrancijaConnecticut SunUSVO
216G Shay Doron (175/1985)IzraēlaNew York LibertyMaryland
224C Kathrin Ress (192/1985)ItālijaMinnesota Lynx (no Detroit Shock)Boston College
329C Martina Weber (196/1982)VācijaNew York LibertyIona
330C Nare Diawara (198/1983)MaliSan Antonio Silver StarsVirginia Tech
332C Gillian Goring (200/1983)TrinidadaWashington MysticsNorth Carolina State
338F Amanda Brown (192/1984)KanādaLos Angeles SparksPenn State

Kandidātes: Shay Doron, Kathrin Ress, Nare Diawara, Gillian Goring, Amanda Brown, F Gabriella Guegbelet (183/1982/Centrālāfrikas Republika/Central Connecticut State), C Lāsma Jēkabsone (193/1985/Latvija)
Izvēle ārpus saraksta: Sandrine Gruda, Martina Weber

WNBA drafts 2006 (9 no 42)

Kārta#SpēlētājaValstsWNBA klubsAugstskola/Klubs
14F Sophia Young (186/1983)SentvisentaSan Antonio Silver StarsBaylor
17G Shona Thorburn (180/1982)AnglijaMinnesota LynxUtah
113F Kim Smith (184/1984)KanādaSacramento MonarchsUtah
224Renae CaminoAustrālijaHouston CometsAustrālija
335C Zane Tamane (200/1983)LatvijaDetroit ShockWestern Illinois
337C Christelle N`Garsanet (190/1983)KotdivuāraNew York LibertyMissouri
338G Jessica FoleyAustrālijaIndiana FeverDuke
340C Marina Kuzina (193/1985)KrievijaIndiana FeverNadezhda Orenburg
342C Marita Payne (194/1981)AustrālijaConnecticut SunAuburn

Kandidātes: Sophia Young, Shona Thorburn, Kim Smith, Zane Teilāne-Tamane, Christelle N`Garsanet, Marita Payne, Tatiana Conceicao (187/1981/Brazīlija/SE Missouri State), Liad Suez Karni (187/1981/Izraēla/Villanova), SF Aya Traore (185/1983/Senegāla/Purdue)
Izvēle ārpus saraksta: Renae Camino, Jessica Foley, Marina Kuzina

WNBA drafts 2005 (1 no 39)

Kārta#SpēlētājaValstsWNBA klubsAugstskola/Klubs
221G Erin PhillipsAustrālijaConnecticut SunAustrālija

Kandidātes: Erin Phillips, C Reka Cserny (190/1981/Ungārija/Harvard), C Sancho Lyttle (190/1983/Sentvisenta, Britu Rietumindijas salas/Houston), PF Anna Montanana (186/1980/Spānija/George Washington), PF Milena Tomova (186/1982/Bulgārija/FIU)

WNBA drafts 2004 (4 no 38)

Kārta#SpēlētājaValstsWNBA klubsAugstskola/Klubs
224C Ugo Oha (193/1982)NigērijaConnecticut SunGeorge Washington
327G Maria Villarroel (173/1978)VenecuēlaPhoenix MercuryOklahoma
331FC Ieva Kubliņa (193/1982)LatvijaIndiana FeverVirginia Tech
336A Nuria Martinez (174/1984)SpānijaSacramento MonarchsSpānija

Kandidātes: Ugo Oha, Maria Villarroel, Ieva Kubliņa, PG Cristina Ciocan (183/1982/Rumānija/University of South Carolina), PG Ivelina Vrancheva (175/1982/Bulgārija/FIU), PG Erika Valek (168/1982/Kolumbija/Purdue)
Izvēle ārpus saraksta: Nuria Martinez

WNBA drafts 2003

Kandidātes: C Suzy Batkovic (Austrālija), C Jung Sun-Min (Koreja), PG Reeta Piipari (Somija/Xavier), PG Laine Selwyn (Izraēla/Pittsburgh, dzimusi Brooklyn), C Petra Ujhelyi (Ungārija/South Carolina)

WNBA drafts 2002

Kandidātes: FC Berthienne Lucieu (Francija/Old Dominion), F Linda Frohlich (Vācija/UNLV), F Zuzi Klimesova (Čehija/Vanderbilt), PG Edwige Lawson (Francija), F Hamchetou Maiga (Mali/Old Dominion), G Gergana Slavtcheva (Bulgārija/FIU), PG Kathy Wambe (Beļģija)

WNBA drafts 2001

Kandidātes: F Svetlana Abrosimova (185/1980/Krievija/Connecticut), C Adriana Dos Santos (1971/Brazīlija), FC Lauren Jackson (1981/Austrālija), F Yelena Karpova (1980/Krievija), C Elena Kravchenko (1979/Baltkrievija/Virginia), G Kingi Jae (1976/Austrālija), G Helen Cristina Luz (1972/Brazīlija), FC Michaela Pavlickova (1977/Čehija/Denver), Audrey Sauret (Francija), Kelly Santos (Brazīlija), Tammy Sutton-Brown (Kanāda), Penny Taylor (Austrālija), Taru Tuukkanen (Somija), Svetlana Volnaya (Baltkrievija)

Pride (In the name of love), U2, 1984, YouTube video

Cik ārzemju spēlētājas WNBA draftā izvēlēsies līgas klubi?

  • 2

  • 17

  • 40

  • 8

  • 14

  • 8


  -1 [+] [-]

, 2011-04-04 14:43, pirms 13 gadiem
Pirms diviem gadiem runāju ar vienu aģentu, kurš strādā vīriešu un sieviešu basketbolā: "Es daru visu, lai mani spēlētāji tiktu draftēti NBA, bet spēlētājas netiktu draftētas WNBA."

Ja WNBA tiec bez drafta, Tev ir iespēja uzreiz dabūt lielāku algu nekā draftētai spēlētājai.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2011-04-04 15:05, pirms 13 gadiem
Krišjānis Kļaviņš rakstīja: Pirms diviem gadiem runāju ar vienu aģentu, kurš strādā vīriešu un sieviešu basketbolā: "Es daru visu, lai mani spēlētāji tiktu draftēti NBA, bet spēlētājas netiktu draftētas WNBA."

Ja WNBA tiec bez drafta, Tev ir iespēja uzreiz dabūt lielāku algu nekā draftētai spēlētājai.
Pēc 2008. gada kolektīvās vienošanās arī nedraftētām pirmgadniecēm ir tāds pats algas ierobežojums kā draftētajām. Vienīgi viņas var slēgt līgumu arī uz vienu gadu, kamēr ja tu esi draftēta tu esi piesieta vienai komandai 3+1 gadu un pēc tam esi tikai ierobežoti brīvā aģente ar iespēju pelnīt līgas maksimāli atļauto algu.

Runājot par blogu: pārāk daudz nevajadzīgi fakti. Būtu pieticis vienkārši pateikt, ka ne-amerikānietes, kas tiek izvēlētas WNBA draftā 98% gadījumu ir 4 gadus studējušas ASV vai arī ir garas 3., 4. vai 5. numura spēlētājas un pieminēt pāris piemērus nevis uzrakstīt dosjē par katru izvēlēto Eiropieti.

  +4 [+] [-]

, 2011-04-04 15:40, pirms 13 gadiem
es atkal apmaldījos Novika ezerā - nu raibs gar acīm
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-04-04 16:53, pirms 13 gadiem
šajā blāķī pazūd svarīga nianse - absolūti lielākā daļa no studentēm studē, lai iegūtu izglītību un varētu iegūt labu darbu izvēlētajā profesijā un basketbols ir kā bezmaksas biļete šajā braucienā, tāpēc milzīgā 1000 spēlētāju konlkurence ir tikai uz papīra ..

  -1 [+] [-]

, 2011-04-04 18:23, pirms 13 gadiem
nu tāda parodija!